Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AND tussen hoop en hopeloos

AND tussen hoop en hopeloos

 

Enige pluspunt aan koersdebacles is dat er altijd humor komt bovendrijven. Deze pluk ik van het AND-forum, waar de spanning en adrenaline van af spat.

We mogen dus concluderen dat de kopers van gisteren geen voorkennis hadden.

Sorry, ik kon het niet laten, het was sterker dan ik. Want -20% à -30% (het gaat er stevig aan toe) is allesbehalve grappig:

 

 

Bovenaan dus:

 

 

Hoop

Lezen er IR-managers mee, want hoe communiceer je in vredesnaam zo'n omzetdaling? Misschien was een eerdere waarschuwing wel zo netjes geweest, maar ook dan had het aandeel waarschijnlijk double digits om de oren gehad. Leg het maar uit, CEO Hugo van der Linde. Hoe kan dit? 

We kijken met gemengde gevoelens terug op het eerste halfjaar van 2017. AND’s huidige business is nog steeds afhankelijk van grote en eenmalige deals. De vertraging in de realisatie van dergelijke deals in deze periode is de oorzaak van de teleurstellende resultaten.

Gesprekken met meerdere potentiele klanten over dergelijk deals die in financiële zin voor AND aantrekkelijk kunnen zijn lopen nog door. We moeten ervoor zorgen dat andere delen van onze business groeien om onze relatieve afhankelijkheid van deze eenmalige transacties te verminderen.

Nu komt het:

In dat opzicht boeken we goede vooruitgang. We zijn verheugd mee te delen dat we een product ontwikkelen in samenwerking met een leidende Tier 1 automotive aanbieder. Volgende maand presenteren we gezamenlijk dit product tijdens de IAA, de grootste automotive show in de wereld.

Hoop dus en dat is eigenlijk het hele verhaal van AND sinds de beursgang begin deze eeuw. Sindsdien pendelt de koers tussen hoop en vrees en met die afstraffing vandaag is het aandeel letterlijk dood geld gebleken. 

 

 

Hopen is verkopen?

Hopen is verkopen, heb ik geleerd op de beurs, maar dat moet u zelf maar bepalen. Toch lijkt mij dat de enige reden om in het aandeel te zitten:

 • Inderdaad, hoop dat het beter gaat en AND de omzetmachine aan de praat krijgt. Dat mag zelfs supervolatiel zijn, want bijvoorbeeld met Besi kunnen we ook prima uit de voeten op de beurs.
 • Hoop op een overname.

Op deze manier schep ik misschien een beeld dat AND een veredelde hobby is – en dat mag altijd wat kosten – maar toch is het een echt bedrijf, om het zo maar even te noemen. Het huiswerk is op orde. Collega Martin Crum van IEXPremium merkte voorbeurs in zijn analyse van de KW2's op:

De financiële positie van het bedrijf is overigens goed op orde: AND heeft geen bankschulden, terwijl er nog ruim €5 mln aan liquiditeiten beschikbaar is.

Het bedrijf heeft zeker ook een paar klanten van naam: IBM, DHL, Ordina. Toch, u herkent het misschien, is AND controversieel. De één vindt het helemaal niks en een fopbedrijf en de ander vindt het weer een ruwe diamant, waar de sky the limit is. Wellicht heeft AND daar zelfs wel een kaart van :-)

 

 

Of is hopen juist kopen?

Waar zit het 'm  dan in dat AND de boel maar niet aan het rollen krijgt? Klein Duimpje temidden van enorme reuzen, maar het kan ook best zijn dat de onderneming gewoon heel ordinair niet goed genoeg in sales is. Of haar productenpakket sluit gewoon niet goed genoeg aan op de vraag.

Kortom, het blijft gewoon hopen en bidden bij AND. Dat kan u, zeker met de aandelen fors in de aanbieding vandaag, de hoofdprijs opleveren als AND mooie klanten binnen haalt, of wordt opgekocht. Het wordt de goot als het uiteindelijk niet lukt, maar ze heeft nog wel wat vet op de botten.

Faites vos jeux. Intussen is het aandeel vrolijk opgepikt na de opening van ruim -30%, maar de vaart raakt er nu wat uit? Poeh, heftig dit, stalen zenuwen vereist. Misschien is dit nog wel het beste advies: als u die niet hebt, is AND niks voor u. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Er is weer de bekende 2022-kolder voorbeurs en wat een risicobereidheid 6
 2. 16 aug Hóógrisico, Warren Buffett zet alles op Apple en... do try this at home! 23
 3. 16 aug Vlakke koersen voorbeurs, Philips-CEO weg en de gekste dingen gebeuren 1

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. Hkdnp 17 augustus 2017 11:47
  Geocoding is het omzetten van een adresomschrijving in een aangegeven geografische locatie. AND-topman Hugo van der Linde wijst erop dat AND al jaren actief is op dit gebied. Hij is dan ook ,,blij'' dat er nu meer opdrachten binnenkomen bij zijn bedrijf.

  26 januari dit jaar naar buiten gebracht door van der Linde.. Hij mag zichzelf wel even achter de oren krabben. Welke opdrachten?
  Er zijn een hoop aandeelhouders op het verkeerde been gezet.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links