Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Knap Shell

Knap Shell

 

Eens even rekenen: 0,44 dollar per aandeel winst minus 0,47 dollar dividend maakt... Ik weet niet hoe precies CEO Ben van Beurden onderstaande heeft gezegd – is het dividend nou te hoog, of de winst te laag? – maar de koersreactie laat zien hoe gevoelig dit onderwerp nog altijd is bij Royal Dutch Shell.

Had hij dit begin 2016 gezegd, met koers en olieprijs toen volledig op apegapen, dan was de koersreactie ietsie scherper geweest, vermoed ik. Want in één adem door verkondigt Van Beurden vandaag dat hij Shell fit maakt voor een olieprijs van 40 dollar. As we speak doet het aandeel 7,2% dividendrendement.

Dat geeft al aan dat de markt het als een risico ziet, dat Shell toch een keer moet verlagen. Wat geldt als gezond? Zo'n 4 à 5% denk ik. Dividend passeren hebben we het niet over, dat is nog nooit gebeurd bij Olies. Zelfs in WOII niet, toen Japan bezit confisceerde in de Gordel van Smaragd, Indonesië. 

 

 

Ja  nauurlijk is dat dividend nu veel te hoog, maarrr:

 

 

Nuchterheid

Deze grafiek geef ik vaak en veel. Het geeft aan hoe RDS omgaat met die immer wispelturige en volatiele olieprijs en zelfs door heuse oliecrises heen komt. Er zijn eigenlijk maar twee lijntjes niet hysterisch: de koers (dood geld in beursjargon) en – wat een schoonheid – toen het dividend per aandeel.

 

 

 

Eigenlijk runt de Koninklijke heel simpel het bedrijf, maar dat is tegelijkertijd oh zo moeilijk. Het is net beleggen.

  • Hoofd koel houden, nuchter blijven en gewoon gestaag het dividend laten groeien in gouden tijden als cash over de plinten klotst.
  • Hoofd koel houden, nuchter blijven en gewoon gestaag het dividend laten groeien in slechte tijden als er veel te weinig cash is.

Kortom, in vette jaren trekt Shell de geldkraan open, investeert het en koopt het bedrijven op. In magere jaren gaat de hand op de knip en worden er onderdelen verkocht. Desnoods leent het concern geld om het dividend te betalen, want dat is de beloning voor aandeelhouders. Koerswinst is zo plebserig :-)

Let wel, we hebben het hier wel over een kolos met 200 miljard euro beurswaarde en 100.00 man/vrouw in dienst. En dan zo flexibel. Het zit het bedrijf in de genen.

 

 

Respect

Waarom ik groot respect heb voor Van Beurden is dat hij durft te ondernemen en te draaien. Ja, die investeringen worden afgeknepen en alles is te koop op de Shell-rommelzolder. Niettemin nam hij BG Group over toen de olie- en gasprijs al kelderden. Hij denkt ook duurzaam, veel meer dan bijvoorbeeld ExxonMobil.   

Van Beurden heeft ook toegegeven dat die ontwikkeling sneller gaat dan de Koninklijke scenario's voorzagen, investeert in windmolenparken en van de week was er het gerucht dat het bedrijf mee biedt op een of ander duurzaam energiebedrijf, Equis. Begin deze eeuw verkocht Olies nog alle duurzame activiteiten.

Kortom, hij denkt niet alleen maar defensief, zoals bijvoorbeeld AkzoNobel dat meteen als een mager speenvarken begon te gillen toen er op de deur werd geklopt, maar onderneemt ook, hakt knopen door, is niet vies van risico en kijkt zeer zeker over de waan van de dag en deze jaren heen met dat kwakkelende olie en gas.

Dit wil niet zeggen dat u ook in de toekomst geen omkijken naar uw Shelletjes hebt, zoals in de vorige 130 jaar en dat uw dividend veilig is, maar dat zijn zekerheden die u nooit hebt. Misschien belegt u er principieel niet in, of vindt u het een stelletje houthakkers, maar ik vind het een knap bedrijf en mooi aandeel.

Ik beleg niet in individuele stukken, maar alleen in trackers. Anders was dit bij wijze van de eerste die ik kocht. Tot slot nog even deze. Want u weet dat ze vandaag bij Olies helemaal niet met die cijfers bezig zijn. Daar kijken ze liever naar 2030:

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brievenbus 27 juli 2017 17:37
    Olie blijft oplopen (die onzin lijkt eindelijk over) maar Shell gaat niet mee omhoog, zelfs niet met prima cijfers.
    Shell ging natuurlijk WEL omlaag samen met Olie, en, daar er toen is ingezet op een lagere koers vo0r Shell moet en zal het laag blijven, al IS de koers nu overduidelijk een paar Euro te laag...
    Ach, zomer, omzet vandaag ONDANKS de mooie cijfers nog lager dan gemiddeld, dus kon men alles manipuleren...
  2. [verwijderd] 28 juli 2017 10:57
    Ik heb het al eens eerder gezegd, de koers van RDSA wordt bepaald door de handelaren in oliederivaten in de VS. Er zijn momenteel veel minder handelaren met long posities dan short. Dat houdt de koers tegen. Bovendien komen vandaag de cijfers van Exxon en Chevron. Eens zien wat die gaan brengen.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links