Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tot eind oktober

Untitled Document Vooralsnog verwacht ik weinig van de aandelenbeurzen de komende twee maanden. Wel is er volatiliteit in de aandelenkoersen en in volumes. Per saldo vrees ik minder leuke tijden voor brokers, beleggingsadviseurs en investment bankers.

Pas bij de bekendmaking van de derde kwartaalcijfers van banken (en verzekeraars) is er meer zekerheid hoe de verliezen op kredietverlening aan hedge funds, conduits, CDS, CLO's en allerlei derivaten uitwerkte op de resultaten.

In de komende maanden worden de macrocijfers van de VS de belangrijkste informatiebron. Die van de laatste weken hadden nog betrekking op juli, maar dinsdag kwamen er al twee over augustus uit.

Het consumenten-vertrouwen in de VS van de Conference Board (105 - 111,9 in juli) en de Duitse Ifo Geschäfsklima (producentenvertrouwen), die een derde daling op rij noteerde op 105,8.

Nee zeggen
Optimisten zeggen dat dit slechts sentimentindicatoren zijn en dat het uiteindelijk gaat om de harde macrocijfers. Heb geduld zou ik zeggen. De komende maanden weten we meer. Hieronder ziet u een grafiek van Standard & Poor's van 28 augustus over harde cijfers tot en met juni van de huizenprijzen in de VS.

Dit betreffen jaar-op-jaar cijfers en in juni is de US National Home Price index met 3,6% gedaald ten opzichte van een jaar geleden. De spanning tussen commercie en administratie staat weer op menig agenda bij banken. De laatste jaren is bij banken veel geïnvesteerd in waarderings- en risicomodellen.

Daarin kon veel worden verpakt en zijn individuele (krediet) analyses, documentatie van zekerheden (bijvoorbeeld van salarissen op basis waarvan een hypotheek is verstrekt) naar de achtergrond verschoven. Ik wil hiermee zeggen dat commercie het won en nee zeggen nauwelijks gebeurde, omdat dit marktaandeel kostte.

Boosdoners
Dit geldt zeker niet voor alle banken. Het gaat om checks & balances. Controlemechanismen (checks) moeten de balans tussen de commerciële belangen (balances) vormen. Goede tijden voor juristen, accountants en bedrijfseconomen en mindere tijden voor de modellenbouwers (econometristen) en marketeers.

De boosdoeners zijn allang niet meer louter en alleen de Amerikaanse subprime mortgage lenders. Wie nog meer?

  • Hedge funds
    De hedge funds (en dié private equity funds die hetzelfde gedrag vertonen - een hoge hefboom (leverage) en hoge risico- en bonusstructuren - zijn de tweede categorie van boosdoeners. Het ontbreken van toezicht op deze sector wreekt zich nu.

  • Gesubsidieerde banken
    Banken die extra rendement wilden maken en waar kennelijk geen goed toezicht op was zijn de eerste slachtoffers. Een voorbeeld is de Sachsen Landes Bank. Duitse Landes Banken mogen sinds een paar jaar in het algemeen geen gegarandeerde leningen meer verstrekken. Ze misten daardoor extra rente inkomsten.

    Daarom werd in andere leningen belegd met meer rendement. Banken die niet voldoende groei in de laatste jaren in hun eigen domein konden creëren (de Mittelstand in Duitsland zoals bij IKB Bank) gingen in de fout. Nee, financiële markten trekken zich niets van landsgrenzen aan.

  • Kredietbeoordelaars
    De S&P's en Moody's van deze wereld zijn helemaal niet onafhankelijk, al wordt dit wel gesuggereerd. Zij worden namelijk betaald door banken en andere partijen om (het liefst) gunstige risk ratings af te geven op (tranches van verhandelbare en/of verpakte) leningen. De ratingbureau's kunnen dan ook rechtszaken tegemoet zien.

    De aandelen van deze bureaus zijn ook fors gezakt (Moody's -34% sinds eind 2006 bijna 40% van het hoogste koers dit jaar en McGraw-Hill, de moeder van S&P: -31%).

    Schrijf oktober calls
    Op een kopersstaking zit niemand te wachten. Toch vrees ik dat we er wat van merken. Velen zijn verheugd als de Fed de echte rente gaat verlagen. Toch zijn we misschien alleen maar blij, zoals mijn collega het zegt, dat de ambulance komt, maar we weten niet hoe gewond de patiënt is. Beter is dat de ambulance niet hoeft uit te rijden.

    Aanvullende fiscale maatregelen in de VS zijn ook niet uit te sluiten, opdat mensen meer netto op hun loonstrookje krijgen. Hoe dan ook het aangaan van nieuwe zaken wordt tijdelijk moeilijker. Veel hedge funds worstelen met hun resultaten en de bonusstructuren van deze managers en investment bankers staan onder druk.

    Hier bestaat ook een risico dat beursomzetten, na de hektiek van de afgelopen weken, wat terug vallen. Omdat ik niet negatief wil eindigen en ik ook denk dat we na eind oktober meer weten, verwacht ik toch wel een redelijke performance in de laatste maanden van het jaar. Op betere dagen in de komende weken raad ik aan oktober calls te schrijven.

    Daardoor kan extra rendement worden gegenereerd. Vooralsnog hanteer ik een bandbreedte, ook na een betere aandelenmarkt van gisteren, de AEX voor de komende maanden tussen 480 - 520.


    Nico van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen 20 jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. Sinds 2007 is hij Hoofd Research bij Keijser Capital. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Van Geest heeft geen belangen in bovengenoemde aandelen. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

  • Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Nico van Geest

    Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

    Meer over Nico van Geest

    Recente artikelen van Nico van Geest

    1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
    2. jan '15 Durf te voorspellen!
    3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

    Gerelateerd

    Reacties

    11 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 30 augustus 2007 14:48
      Misschien illustratief. citaatje uit een e-mail dat ik eergisteren van een vriend uit Amerika kreeg.
      >The Dow was down 280 points today. I think it can get much worse. Here in
      >San Diego a neighbor borrowed from the banks 530 thousand dollars on his
      >small house. The banks are trying to sell for 420 thousand and there are
      >no buyers. The house is 820 square feet. about 90 square meters.
    2. [verwijderd] 30 augustus 2007 16:27
      ach , de beursen worden er nerveus van, maar de huizen in amsterdam gaan gewoon nog grif boven vraagprijs de deur uit. Die situatie zal niet veranderen voorlopig. (komende jaren)
      Ik denk dat wij er in het dagelijkse leven zelfs helemaal niets van gaan merken van die crisis, behalve dan het geschreeuw van de daken van financials die zeggen dat (hun) wereld instort.
    3. Erik.S 30 augustus 2007 19:22
      Verstandig advies, om te schrijven tot oktober, dan worden de derde kwartaalcijfers zichtbaar.
      Voor de SP500 voorspellen de analisten nu al een magere 1,6 % winstgroei voor het 3e kwartaal.
      Dikke kans dat het kwakkelen wordt.
      Voor het hele jaar 2008 zo'n 5,6 % winststijging.

      Om dan nog een beetje rendement te maken in aandelen, moet de koersen dan misschien eerst nog wat verder omlaag.
    4. [verwijderd] 30 augustus 2007 22:45
      quote:

      kikokiko schreef:

      Misschien illustratief. citaatje uit een e-mail dat ik eergisteren van een vriend uit Amerika kreeg.
      >The Dow was down 280 points today. I think it can get much worse. Here in
      >San Diego a neighbor borrowed from the banks 530 thousand dollars on his
      >small house. The banks are trying to sell for 420 thousand and there are
      >no buyers. The house is 820 square feet. about 90 square meters.

      Niet zo leuk voor je vriend.

      ook al kan hij zijn woning betalen ook die is 110.000 minder waard op eens!
    5. [verwijderd] 31 augustus 2007 05:25
      Zelden deel ik als tegendraads man technische analyse maar deze analyse dekt heel aardig datgene wat ik een klein jaar terug dacht. Daar heb ik naar belegd en de kassa rinkelt oorverdovend.Alleen geen calls op de AEX. Wel straddles en strangles geschreven op vrijwel alle AEX fondsen.Zeer hoge premies vanwege de volaliteit door allerlei onzekheden. Het enige dat je moet inschatten is de koersschommelingen en dat is niet zo moeilijk.Je moei gewoon de technische analyse koppelen aan allerlei parameters de echte inflatie bijvoorbeeld en inzicht hebben in de bedrijven.Een voorbeeld is Heineken. Een bedrijf dat niet geteisterd is door allerlei corruptie schandalen en geeen signalen afgeeft van toprot is heden ten dage toch wel heel bizonder en heeft een goede strategie op lange termijn. Mijn portefeuille staat stijf van de geschreven puts Heineken tussen de 24 en 36.Geschreven toen Heineken de grond werd ingeboord evenals de biermarkt. Slechts een geschreven call op 45. De moraliteitsindex van het management is voor mij een heel belangrijke richtsnoer ook van politici en de centrale banken. Wat kunnen die jongens jokken.Maar ja de mens is een kuddedier en allerlei opportunistische fratsen worden geslikt als zoetekoek en daar moet je als belegger garen bij spinnen. Een ander gouden aandeel was voor mijRoyal Dutch en daar kun je als belegger garen bij spinnen.Het begon uiteraard met Herkstroter met zijn belonen van managers die goede voorspellingen deden met de voorraden terwijl de controle organen werden gesloopt. Toen dat boven water kwam werden door mij calls gekocht omdat de aandelen ingestort waren en de analisten voor de lange termijn iets van 10 dollar voor een barrel olie voorspelden. Nu zit ik metgeschreven stangles tussen de 25 en de dertig en lANGE TERMIJN GESCHREVEN PUTS. Ik ben stom verbaasd dat analisen daar eigenlijk weinig over vertellen. Misschien ben ik een beetje paragnostisch van aard. Ik heb op deze blog-site wel eens mijn gepepeerde mening gegeven over bepaalde wantoestanden met als resultaat dat de analyse waar ik een reactie op gaf na een kwartier was gesloten. Ik heb daar overigens wel begrip voor.De waarheid is vaak miet te verdragen
    6. [verwijderd] 31 augustus 2007 05:47
      quote:

      prinsH schreef:

      ach , de beursen worden er nerveus van, maar de huizen in amsterdam gaan gewoon nog grif boven vraagprijs de deur uit. Die situatie zal niet veranderen voorlopig. (komende jaren)
      Ik denk dat wij er in het dagelijkse leven zelfs helemaal niets van gaan merken van die crisis, behalve dan het geschreeuw van de daken van financials die zeggen dat (hun) wereld instort.

      Dat dachten die amerikanen ook dat hun huisprijs stabiel zou blijven. Inmiddels weten we beter dus dat het de komende jaren voorlopig zo zal blijven is een leuk fabeltje. Dat weet niemand namelijk maar ook in nederland is er natuurlijk een giga luchtbel in de huisprijzen en die moet er een keer uit. Wanneer ???
    11 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links