Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Professionele beleggers de weg kwijt

Professionele beleggers de weg kwijt

Wie denkt dat professionele beleggers het gemakkelijk hebben in het huidige beursklimaat, komt bedrogen uit. De markten zijn dusdanig uit het lood geslagen, dat niets meer lijkt te werken. En dan wordt het lastig, zelfs voor ’s werelds slimste koppen.

Financiële markten horen logisch te zijn, toch? Complete boekwerken zijn er verschenen, langjarige studies en allerhande complexe modellen die de realiteit trachten na te bootsen in vereenvoudigde vorm.

En dat levert tal van (zogenaamde) zekerheden op. Professionele partijen stemmen daar hun beleggingsbeleid op af. Tot zo ver de theorie: de praktijk blijkt weerbarstiger.

Geen exacte wetenschap

Veel hedgefondsmanagers die werken op basis van macro-economie zijn de afgelopen jaren de weg kwijtgeraakt. Oude regels gaan ineens niet meer op, hetgeen tot hoofdbrekens leidt.

En het zijn echt niet de minsten die worstelen met de forse discrepantie tussen de theorie en de huidige, grillige praktijk. Paul Tudor Jones bijvoorbeeld van Tudor Investment, die staat dit jaar 2,5% in de min. Of Andrew Law van Caxton Global Investments die dit jaar alweer tegen een min aankijkt van 10,4%.

Grote namen, expertise van jaren en dan toch negatieve rendementen. En dat is extra opvallend omdat de beurzen uitstekend gehumeurd zijn. Dan is er toch iets bijzonders aan de hand.

Markten doen maar wat

Markets no longer make sense. En dan is het als particuliere belegger goed om extra alert te zijn. Want waarom zijn de markten niet langer logisch en gedragen zij zich niet volgens de boekjes?

Dat heeft veel, zo niet alles, te maken met de rijk gevulde trukendoos van de centrale banken: rijk gevuld, en ook veelvuldig toegepast de afgelopen jaren.

Dat heeft een klimaat geschapen van gratis geld en een comfortabele houding onder beleggers die erop rekenen dat de centrale banken doorlopend zullen ingrijpen wanneer het mis dreigt te gaan.

Geld is echter niet gratis, en beleggen brengt wel degelijk risico’s met zich mee. De perceptie dat nu alles anders is, kan uiteraard weer in de prullenbak. Een moment waarop macro-hedgefondsmanagers naarstig zitten te wachten.

Disclaimer: niet van toepassing.


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 24 apr Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel
  2. 24 apr Plannen voor beurs-exit Allfunds mogelijk van de baan
  3. 23 apr Winsthalvering bij Randstad

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 nb 11 juli 2017 10:06
    Wordt het niet eens tijd dat professionals onder bv de vlag van bv iex, de koppen eens bij elkaar steken en iets van een brandbrief richting overheid zenden. Bonus cultuur staat op losse schroeven, onder het mom van.. Iedereen doet het toch...
    Wie wilder een cultuur van graaiers?
    Nog even net winst pakken. Voor we de recessie induiken? Kijk mij eens slim zijn....
  2. forum rang 4 Charlemagne 11 juli 2017 10:57
    wat te denken van Pershing Square, Mr. boy-wonder Ackman, Harvard, briljant etc. is inmiddels sinds 2015 geduikeld van 28 toen naar 14 nu en de laatste maand al weer van 16 naar 14, tja dat zijn de professionals, tante Greet die de AEX kocht op 1 januari doet het een stuk beter, alleen huishoudschool.....
  3. [verwijderd] 11 juli 2017 13:54
    Er staat nu voor 2x 4,5 triljalala in dollar en euros op de balans van een FED en de ECB, uiteindelijk moet dit toch eens weer corrigeren door arbeid of bezuinigingen, toch?

    De markten gaan opgewarmd worden voor de term "write-downs"...afschrijvingen op de balans van de twee genoemde centrale banken, heel voorzichtig hinten om geen paniek te veroorzaken.

    De financiele wereld zal dit met gejuich ontvangen en antwoorden met verder oplopende indices, huizenprijzen, alles dus weer!

    Door gelijktijdig op te kopen en in hetzelfde tempo af te schrijven creeer je stabiliteit en een krachtige economie, de knoppen bedienend van 40 tot 120 miljard opkoop/afschrijvingen per maand voor zeg de komende 7 jaar zeker...tenzij Draghi het woord "eindeloos of permanent" laat vallen(AEX+4,3%)
  4. [verwijderd] 20 juli 2017 04:11
    When the price of aluminium goes up, does that usually lead to a more prosperous business cycle for kingaluc aluminium companies? Also, what about input costs, e.g. the current spike in oil prices--do they greatly impact metal producers? Anyway I'm asking this because I invested quite a bit of cash in Alcoa (NYSE:AA) recently and am wondering if it will likely be profitable in mid-/long-term (within about a year)
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links