Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

In de kelder van de Amsterdamse beurs (via Tijd.be)

In de kelder van de Amsterdamse beurs (via Tijd.be)

Onderstaand artikel werd afgelopen zaterdag gepubliceerd in het Belgische financieel dagblad De Tijd. Auteur: Serge Mampaey. 


  

De beurs van Amsterdam telt veel kleine en middelgrote bedrijven die bij Belgische beleggers amper bekend zijn. We gingen op zoek in de kelders van het Damrak naar interessante namen. 

De middelgrote en kleine aandelen doen het wereldwijd stukken beter dan de multinationals uit de grote indexen. Dat is ook het geval bij onze noorderburen. De AEX-index met de belangrijkste 25 Nederlandse aandelen staat sinds Nieuwjaar op een winst van 5 procent.

Die stijging verbleekt bij de klim van 15 procent voor de Midcap-index met middelgrote bedrijven. De ASCX-index met de kleinere aandelen van het koersenbord doet het nog beter met een spurt van 19 procent.

Waarderingsachterstand weggewerkt

De hausse van de kleintjes heeft ertoe geleid dat veel van die aandelen hun waarderingsachterstand hebben weggewerkt. Tegen 18 keer de verwachte winst voor dit jaar is de graadmeter van kleine aandelen zelfs duurder dan de koers-winstratio van 16 voor de AEX.

Ook het dividendrendement van 2,6 procent voor de kleintjes is kariger dan dat van 3,8 procent voor de grootste Nederlandse aandelen. Toch zijn er nog interessante namen die niet te duur zijn, stellen verschillende analisten.

We gingen bij hen te rade voor aandelen wier pad er de komende jaren gunstig uitziet. Ze zijn opgelijst in bijgevoegde tabel en gerangschikt volgens de koers-winstverhouding. Hoe lager die is, hoe goedkoper een aandeel.

Groei en schulden

De koers-winstverhouding zegt echter niet alles. U moet onder meer ook rekening houden met de groei en met de schulden. De ratio EV/ebitda houdt wel rekening met de schulden, en geeft de bedrijfswaarde (beurswaarde+schulden) weer tegenover de operationele bedrijfswinst (ebitda).

‘Voor een selectie van kleine aandelen moeten we wel een kanttekening maken’, waarschuwt Arend-Jan Kamp van de beleggerssite IEX. Kamp is een van de bekendste beurscommentatoren in Nederland. ‘Zeker bij de kleinste namen is de liquiditeit - de mate van verhandelbaarheid - bedroevend laag.

En zelfs bij megabedrijven met een gering aantal vrij verhandelbare aandelen, zoals HAL of Hunter Douglas, kan je moeilijk grote pakketten kopen of verkopen. Sla dus niet zomaar aan het kopen, maar werk altijd met limietkoersen. Besef ook dat bij slecht nieuws de koersen vaak een enorme dreun krijgen.’

Pharming: verkooprechten terug

IEX selecteert onder meer Pharming. Het biotechbedrijf had ooit een vestiging in ons land en is bekend voor de eerste transgene stier Herman. ‘In 2014 kreeg Pharming de goedkeuring om het geneesmiddel Ruconest tegen acute aanvallen van het erfelijk anigooedeem, een zeldzame ziekte waarbij het weefsel opzwelt, op de markt te brengen’, legt analist Nico Inberg uit.

‘De Amerikaanse verkooprechten waren in handen van Valeant, dat er met een ploegje van elf verkopers weinig mee deed. Vorig jaar kreeg Pharming wegens de problemen bij Valeant de kans om de rechten terug te kopen voor een schappelijke prijs van 125 miljoen dollar.

In december kreeg Pharming het geld bij elkaar, waardoor het 100 procent van de omzet en de winst in Noord-Amerika kan boeken. In het eerste kwartaal wist Pharming de verkoop te verdrievoudigen tot 15 miljoen euro.

De kans is daardoor groot dat Pharming dit jaar voor het eerst winst maakt. Het product is goedkoper en beter dan dat van Shire, dat 85 procent van de markt in handen heeft. Het enige nadeel is dat Pharming nog met een dure financiering zit opgezadeld.’

Hollandse kleuren 

Het blad Beleggers Belangen deed onlangs een ronde van onderbelichte Amsterdamse aandelen. Daarin kwamen Holland Colours, Hydratec en Stern naar voren als koopkandidaten. Holland Colours is ook een van de favorieten van IEX. De onderneming maakt industriële kleurpigmenten en is dit jaar al 30 procent gestegen.

Het bedrijf realiseerde vorig jaar een winstgroei van 43 procent. ‘De groei is er nog niet uit. Holland Colours wil zijn bedrijfswinstmarge tegen 2020 laten groeien tot meer dan 10 procent. Het lijkt daar een jaar vroeger in te zullen slagen’, stelt Peter Schutte, specialist in kleine en middelgrote aandelen bij Beleggers Belangen. Vorig jaar verbeterde de marge al van 7,8 naar 9,3 procent.

Hydratec levert industriële systemen. ‘Met een koers-winstverhouding van rond 10 en een dividendrendement van 3 procent is het aandeel nog altijd niet duur’, is het oordeel.

Stern: vastgoed verborgen waarde

Stern Group is een autoholding. Het verdeelt 21 merken waaronder Volkswagen, Mercedes, Renault, Ford en Fiat. Het aandeel is tegen 7,8 keer de winst en een dividendrendement van 6,3 procent laag gewaardeerd. ‘Stern denkt zijn bedrijfswinst tegen 2020 te kunnen verdubbelen.

De tak lease en verhuur profiteert van de lage rente, terwijl bij de dealers nog efficiëntiewinsten te boeken zijn. Stern bezit daarnaast nogal wat vastgoed waar verborgen waarde in zit’, stelt Schutte. Daarnaast hangt er een speculatief tintje aan Stern. 

 

stern
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Oprichter Henk van der Kwast bouwde zijn belang onlangs af van 17 naar 13,5, procent. Dat kan NPM Capital, dat in het verleden al overnamepogingen heeft ondernomen, er nog eens toe aanzetten Stern te proberen in te lijven.

Gehalveerde koers maakt Flow interessant

Het beursblad De Belegger raadt drie, weliswaar iets grotere, bedrijven aan. Het eerste is Flow Traders, dat de grootste liquiditeitsverstrekker op de Europese financiële markten wil worden en zich specialiseert in de handel in gestructureerde producten zoals beurstrackers.

De koers halveerde wegens het gebrek aan volatiliteit op de beurzen. Want hoe minder de markten bewegen, hoe minder Flow Traders kan handelen en hoe minder winst er is. Het eerste kwartaal viel dan ook zwaar tegen.

‘De gehalveerde koers maakt Flow Traders weer interessant’, stelt hoofdredacteur Gert Bakelants. ‘Het dividendrendement bedraagt meer dan 5 procent bruto. Onderliggend blijft de markt in trackers groeien. Flow Traders maakt zich sterk te kunnen profiteren zodra de trend keert.

Een belegging in het bedrijf is een natuurlijke indekking tegen beurspaniek. Als de markten fors meer bewegen, maakt Flow Traders net meer winst.’

Bouwer BAM is laatcyclisch

‘Onze tweede keuze is BAM’, gaat Bakelants verder. ‘De bouwgroep is een laatcyclisch bedrijf en begint nu te profiteren van de aantrekkende markt in Nederland en Duitsland. De oude projecten met lage marges of zelfs verlies zijn stilaan afgewerkt en maken plaats voor meer winstgevende projecten.’ 

 

bam
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Met de keuze voor Brunel opteert Bakelants opnieuw voor een aandeel dat recentelijk klappen kreeg. Hij legt uit waarom: ‘De uitzendgroep, die sterk afhankelijk is van de olie- en gassector, heeft last van de moeilijke tijden die de energiemarkt beleeft en surft deels mee op de olieprijs.

Maar het bedrijf blijft winstgevend. Met zo’n 3 euro cash per aandeel is de balans kerngezond. Door de uitbreiding van de diensten en door het betreden van markten buiten de olie- en gassector acht Brunel een terugkeer naar groei in de tweede jaarhelft mogelijk.

Als toetje hangt er wat overnamespeculatie in de lucht. Oprichter Jan Brand heeft nog steeds de meerderheid, maar is op pensioenleeftijd en volgens sommigen bereid te verkopen.’

Ommezwaai bij NSI

Bij ING zijn de Nederlandse favoriete midcaps de verwerker van hoogwaardige materialen AMG, de uitbater van fitnessclubs Basic Fit, het halfgeleiderbedrijf Besi, het bouwbedrijf BAM en de vastgoedeigenaar NSI. Die laatste krijgt ook een kooptip bij Degroof Petercam. NSI verkocht deze week zes winkelpanden voor 74 miljoen euro aan het Belgische Retail Estates.

NSI is bezig aan een strategische ommezwaai. Het ontdoet zich van retailvastgoed om te focussen op kantoren. ‘De uitdagingen voor NSI blijven groot. Eind maart stond 21,9 procent van de panden leeg, maar het bedrijf zit in een betere positie om de uitdagingen aan te gaan’, stelt Jean-Marie Caucheteux, een analist van Degroof Petercam. ‘Bovendien vertoont de Nederlandse kantorenmarkt, en Amsterdam in het bijzonder, een van de sterkste herstelbewegingen in Europa.’

Bonding machines 

Bij zowat alle beurshuizen grossiert Besi in ‘koop’-aanbevelingen. Het technologiebedrijf levert apparatuur voor de productie van halfgeleiders en andere elektronica. Volgens de meeste analisten heeft het een technologische voorsprong.

Vooral de ‘bonding machines’ doen het goed: machines die chips aan een bepaalde laag of verpakking moeten vastmaken, nodig om onder meer smartphones te maken. Besi stelt dat de bedrijfswinst dit halfjaar groter zal zijn die van heel vorig jaar. De sector boomt, maar daar staat tegenover dat de halfgeleiderindustrie erg cyclisch is.

Kooptips op Bloomberg

In het lijstje aandelen met het grootste percentage kooptips die het persagentschap Bloomberg bijhoudt, duiken ook nog bedrijven op als de wetenschappelijke uitgever Koninklijke Brill, de maker van raamblinden Hunter Douglas, de fabrikant van speciaalchemie en voedingsingrediënten IMCD, of de ontwikkelaar van elektromagneten Kendrion. Die laatste profiteert onder meer van de opmars van de elektrische auto.

Vaak beseffen grote aandeelhouders dat hun bedrijven ondergewaardeerd zijn. Anderhalf jaar geleden probeerde de familie Van Puyenbroek de automatiseringsgroep Batenburg tegen 19,50 euro van de beurs te halen. Intussen noteren we op meer dan 27 euro, nadat de resultaten een forse verbetering toonden.

Overnamespeculatie nooit ver weg

Overnamespeculatie is bij veel kleine aandelen nooit ver weg. De fietsenmaker Accell kreeg vorig jaar een overnamebod van Pon Holding van 31 en later 33 euro per aandeel, maar de gesprekken ketsten af. ‘De kans is groot dat Pon alsnog met een beter bod over de brug komt’, meent IEX-analist Nico Inberg.

Maar alleen wegens de kans op een royaal bod aandelen kopen is nooit een goede strategie. Zeker voor kleine bedrijven maakt u het best uw eigen huiswerk en kiest u voor ondernemingen met een gezonde balans, een mooi dividendrendement, een sterk management en goede vooruitzichten. Dan moet u niet wakker liggen als de beurs een tikje krijgt.

Dit artikel is geschreven door Serge Mampaey, journalist bij de Belgische krant De Tijd.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 15:30 IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links