Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Help, ETF flow droogt op?

Help, ETF flow droogt op?

Per saldo is er wellicht, vooral ook voor wie het wil zien, correlatie tussen Flow Traders en volatiliteit op de beurs. Op dag- en weekbasis valt er denk ik als handelaar en belegger weinig mee te beginnen. Over vijf dagen is het precies twee jaar geleden dat deze market maker en liquidity provider naar de beurs kwam.

Zoals zo'n beetje ieder fonds dat in de afgelopen twee jaar een notering kreeg, gold het aandeel als duur bij introductie. Met de wijsheid achteraf klopt dit... U ziet hoe na een enthousiast begin Flow Traders zelfs tot 51,59 euro kwam, maar nu met het jublieum in zicht tientallen procenten op de AEX achterblijft. 

 

 

Blieft er nog iemand trackers?!

Net als bij brokers geldt het gebrek aan volatiliteit, ofwel reuring, levendig-, beweeglijk- en gezelligheid op de beurzen, vooral sinds Brexit vorig jaar als de grote boosdoener. Omzetten en winst staan hierdoor onder druk. Vandaag herstelt de koers zich, ondanks een op het eerste oog vreselijk bericht van Euronext.

Het beursbedrijf meldde voorbeurs de transactiewaardes over juni en daar staat dit zinnetje in. U weet het, zelf geeft Flow Traders geen trackers uit, maar uit de uitgifte (van anderen) en handel in ETF's haalt ze vooral haar business: 

  

 

Hoe kan dat nou? Ik vroeg Euronext om uitleg en duiding en dit kreeg ik snel - dank! - terug van de persvoorlichtster van het bedrijf. Inderdaad, weer dat woord: volatiliteit. Of beter: gebrek daar aan. En ook nog een handelsdagje minder. Maar toch, wat een percentages: 

  • Very strong basis effect compared to June 16 when the Brexit vote took place with a high level of volatility which pushed our volume strongly up (Euronext even had a record day on the 24th of June last year).
  • We’re also facing an unusually low level of volatility (our business for ex, is nearly twice as more sensitive to volatility than our equities business). Indeed, in a low volatility regime environment, there’re only very limited arbitrage opportunities, hence lower volumes.

Ingeprijsd?

IEX-analist Paul Weeteling wijdt vandaag hierover uit in IEX Premium, een nieuw al actief adviesgedeelte op deze site die we deze herfst officieel lanceren. U kunt al lid worden. Paul was er vanochtend als de kippen bij om deze ETF-jobstijding te duiden voor Flow Traders. Dit is wat hij onder meer schrijft:

Tijdens een langzaam dalende beurs zijn mensen over het algemeen minder genegen om ETF’s te kopen, maar gaan ook niet en masse verkopen. Een dergelijk beursklimaat is dus niet goed voor het volume van verhandelde ETF’s. Dit werd bevestigd door commentaar van Euronext. Tel daar de lage volatiliteit bij op en we kunnen stellen dat ook juni geen goede maand was voor Flow.

De koers is echter al fors afgekomen. Zolang dit beursklimaat aanhoudt blijft de winst van Flow onder druk staan. Het bericht van vandaag is echter geen reden om ons advies te wijzigen.

Hm, 5,3% dividendrendement

Ingeprijsd dus, aldus Paul. Dat lijken ook de kopers van vandaag te denken gezien de koersstijging, of ze denken wellicht een bodem te vissen. Wie weet. Hoe dan ook, die stijging is wel op laag volume, slechts 75% van het dagelijkse volume van de laatste tijd is er door. Bodeming hoort op hoog volume te gaan.

Maar ja, die volumes, hé. Was dit stukje hier niet juist om begonnen? Buy & hold in afwachting van betere tijden is misschien een idee, al is het maar omdat het fonds 5,3% dividendrendement doet (op basis van dividend over 2016). Dat geeft al meteen aan dat beleggers niet overtuigd zijn dat Flow Traders de bittere pil al door heeft geslikt.

Ze houden rekening met korting of zelfs passeren van het dividend. Dat zijn opgeteld heel veel mitsen en maren, Arend Jan, denkt u nu. Sorry, er zijn nu eenmaal nooit free lunches, nobrainers en klip en klaartjes op de beurs. Er zijn wel altijd vraagtekens, open eindjes en onzekerheden. Dit heet ook wel risico.  

Zelf beleg in ik niet in individuele aandelen en daarom zal ik nooit een harde buy, hold of sell geven. Dat doet Paul wel, maar daarvoor moet u lid worden van IEX Premium.   

Full disclosure: Arend Jan Kamp heeft nooit positie in individuele aandelen, Paul Weeteling: long Flow Traders.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 10:55 Slechtste derby der Lage Landen: PostNL - Bpost 5
  2. 08:10 Koersen staan stil voorbeurs, maar er is weer grote risicobereidheid 5
  3. 08 aug En toen zat er weer fantasie in Pharming, €1 is weer in zicht 2

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links