Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ahold update: bonus of malus

Over Ahold aandelen in de bonus

Vorige week schreef ik over Ahold-Delhaize (Ahold) en de mogelijkheid met een Capped Bonus Certificaat in te spelen op de nieuwe situatie waarin het bedrijf zich bevindt.

Door een winstwaarschuwing van concurrent Kroger, maar vooral vanwege een mogelijk disruptieve actie van Amazon (overname Whole Foods), kreeg de Nederlands-Belgische super een flinke koerstik.

Beleggers die vinden dat Ahold voldoende gestraft is, maar ook niet veel toekomstig koersherstel zien, kunnen met een Bonus Certificaat ruim 20% rendement (13% op jaarbasis) behalen.

Reacties

Mijn column lokte een aantal reacties uit. De eerste was dat dergelijke producten onaantrekkelijk zijn omdat je een laag rendement krijgt tegen een hoog risico. Als belegger wil je juist een zo hoog mogelijk rendement tegen een zo laag mogelijk risico.

Met dat laatste ben ik het (natuurlijk) eens, maar de vraag is: wat is een laag rendement en wat is een hoog risico? In het geval van het certificaat gaat het om het risico en rendement ten opzichte van een directe belegging in het aandeel Ahold.

Een berekening

Toen ik mijn column schreef stond het aandeel Ahold op 16,50 euro en het certificaat een dubbeltje hoger op 16,60 euro. Het risico van het certificaat is dat op enig moment voor de einddatum (december 2018) het aandeel Ahold lager dan 14 euro noteert.

Dan vervalt de bonusaflossing op 20 euro, en wordt de terugbetaling gelijk aan de koers van Ahold op de einddatum. Bij een koers van bijvoorbeeld 12 euro is het verlies 27,7%. De directe belegger in het aandeel Ahold zou dan een verlies van 27,3% hebben geleden.

Daarnaast wordt op de aandelen (mogelijk) dividend ontvangen van circa 3,6%. De certificaten zouden onder deze ongunstige omstandigheden circa 4% meer verlies met zich meebrengen dan een directe investering. Meer risico dus.

Daar staat tegenover dat als de koers van het aandeel Ahold daalt tot bijvoorbeeld 15 euro (zonder tussentijds de 14 euro te raken), het verlies van een directe investering circa 5% (inclusief dividend) bedraagt, terwijl het certificaat dan 20% rendement oplevert. Is het certificaat per saldo meer risicovol dan het aandeel? Ik denk dat je dat niet zo kan zeggen.

Niet in een paar woorden te vangen

Het is duidelijk, onder ongunstige omstandigheden kan het certificaat tegen een groter verlies (maximaal 4%) oplopen. Hoewel het dividend natuurlijk niet gegarandeerd is, zeker als Ahold inderdaad een koersval naar 12 of lager zou maken.

Daar moet ik dan weer aan toevoegen dat de houder van het certificaat een extra risico met betrekking tot de debiteur heeft. Komt de uitgevende bank Citi in financiële problemen, dan kan een deel of de gehele waarde van het certificaat verloren gaan.

De hoogte van risico en rendement van certificaat ten opzichte van het aandeel is niet in een paar woorden te vangen. De belegger moet voor zichzelf uitmaken of het maximaal 4% extra verlies en het debiteurenrisico opwegen tegen 20% rendement, ook in situaties dat het aandeel Ahold gematigd of negatief presteert.

Geen belang

Een tweede opmerking ging over de positie van de uitgevende bank (in dit geval Citi). De bank zou er belang bij hebben dat het aandeel Ahold de koers van 14 euro neerwaarts doorbreekt.

Onjuist. De banken die deze producten uitgeven hebben geen belang bij welke koers dan ook. Het product is dichtgetimmerd met opties en het achterliggende verdienmodel voor de bank is een (ingebouwde) provisie in het product zelf. De provisie bedraagt circa 1,2% op jaarbasis.

Dat vind ik overigens op zichzelf vrij hoog, maar desalniettemin resteert er een interessante risico-rendement verhouding voor het product. Het mooist zou het zijn om de constructie zelf te bouwen, maar de daarvoor benodigde opties (voorwaardelijk knock-in en knock-out opties) zijn niet op de beurs beschikbaar.

Pech?

Door een aantal lezers worden scenario’s geschetst waarbij de belegger in het certificaat pech heeft, bijvoorbeeld indien Ahold eind 2018 laag staat en er begin 2019 een bod op het supermarktconcern wordt gedaan. Om die reden zou het certificaat niet aantrekkelijk zijn.

Natuurlijk zijn er voor elke beleggingspositie scenario’s te bedenken waarbij het net fout (of goed) gaat. Het is ook mogelijk dat Ahold eind 2018 14,05 euro noteert en de Capped Bonus belegger en prachtrendement behaalt ten opzichte van de Ahold belegger. Dat zijn op zich geen argumenten voor of tegen het certificaat.

Bovendien, als het aandeel eind 2018 flink lager staat, heeft de certificaatbelegger natuurlijk verlies. Maar hij kan, nadat het certificaat is afgelost, vervolgens alsnog de aandelen Ahold tegen die lage koers kopen.

Of nieuwe certificaten aanschaffen met een lagere beschermingsgrens. Het mooie van gestructureerde producten is in ieder geval dat je als belegger precies de risico-rendement verhouding kan kiezen die bij je risicoprofiel en visie past.

Disruptieve acties

Wat dit laatste betreft, als uw visie is dat Ahold nog veel meer last gaat krijgen van disruptieve acties, zoals een lezer aangaf, dan is dit certificaat uiteraard niet geschikt. De koers zou dan veel lager kunnen dan de grens van 14.

Mijn suggestie voor de genoemde CBC is dan ook niet gebaseerd mijn verwachting dat Ahold nooit onder de 14 euro zakt. Ik ben geen aandelenanalist en geef geen advies over de richting van de koers van het aandeel Ahold. Het gaat er om dat als je als belegger een gematigde verwachting rond Ahold hebt, het certificaat nuttig kan zijn.

Voor somberder verwachtingen rond Ahold, zijn weer andere posities mogelijk. Daarover een volgende keer.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 juli 2017 17:39
    Het belangrijkste kwalijke aspect van dit soort producten of derivaten in het algemeen is de tijdsdruk die erachter ligt of een stoploss die jou dwingt te handelen óók met verlies. Een regulier aandeel kun je op risico/rendement niet met dit soort producten vergelijken. Al leg ik een aandeel 5 jaar op de plank, zolang het bedrijf niet op de fles gaat of tegen een piep-prijs wordt overgenomen is er niets aan de hand zolang ik niet handel.
  2. forum rang 5 Bart Meerdink 5 juli 2017 18:38
    Over deze paragraaf:
    ===
    Een tweede opmerking ging over de positie van de uitgevende bank (in dit geval Citi). De bank zou er belang bij hebben dat het aandeel Ahold de koers van 14 euro neerwaarts doorbreekt.
    Onjuist. De banken die deze producten uitgeven hebben geen belang bij welke koers dan ook. Het product is dichtgetimmerd met opties en het achterliggende verdienmodel voor de bank is een (ingebouwde) provisie in het product zelf. De provisie bedraagt circa 1,2% op jaarbasis.
    ===

    Als het Citi niet uitmaakt of ze tegen €20 of tegen €14 aflossen moet er toch een andere partij zijn die dat wél flink in de portemonnee voelt. Ik denk dat je er wel op mag rekenen dat als de koers in de buurt van de €14 komt dat ergens iemand hem er ook wel eventjes doorheen zal drukken. Of er moeten zo weinig van die Bonuscertificaten verkocht zijn dat het echt de moeite niet is.

    Maar wie een gokje juist leuk vindt aan de beurs, die heeft (tot) anderhalf jaar lang iets om naar te kijken.
  3. forum rang 5 Bart Meerdink 5 juli 2017 19:21
    De volatiliteit is al een hele tijd nogal laag. Misschien zou je het certificaat kunnen combineren met een put-optie. In het ongunstige scenario (de beurs zakt flink) gaat vast de volatiliteit ook wel omhoog en dan wordt die put op twee manieren meer waard. Je kunt zo voor iets van €1,50 het risico sterk verminderen.

    Het is zelfs mogelijk (maar niet heel waarschijnlijk) dat je zowel op de put als op het certificaat winst maakt.
  4. [verwijderd] 10 juli 2017 09:16
    quote:

    Belske schreef op 5 juli 2017 20:22:

    Waarom beleggen jullie in ahold als er geen vertrouwen is ?

    Waarom moet je vertrouwen hebben in een aandeel om er in te beleggen?
    Ik heb al redelijk wat €'s verdiend door short te gaan op een aandeel.
    Heeft niets met vertrouwen te maken, ik wil geld verdienen met aandelen. De rest kan mij eerlijk gezegd gestolen worden... :-)

    Ter info: ik zit wel long in AH, heb er alle 'vertrouwen' in dat ze eind '17 weer richting 20 € gaan... ;-)
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links