Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEX voor kids: ArcelorMittal

IEX voor kids: ArcelorMittal

 

Aangezien ik de enigste ben op de IEX beleggersdesk die met zijn leeftijd aan de goede kant van de 30 zit, is dit een uitermate geschikt klusje voor mij. De leuke en hippe aandelen bespreken voor de IEX versus BUX Camping Clash. Oke, here we go!

Dit meen je niet?!

Ik zat al handenwrijvend klaar om iets met Tesla, Snap en Bitcoin te doen voor de Camping Clash tussen IEX en BUX, maar niets is minder waar vandaag. Ik heb BUX gevraagd wat het populairste aandeel is waar in gehandeld wordt dit jaar en wat denkt u?

Ja, u wist dat natuurlijk al, want op IEX is het ook het populairste aandeel qua pageviews. ArcelorMittal! Waarschijnlijk reageert Belske zometeen in de comments met: ArcelorMittal, gaat dat niet als een raket? Waar gaan we naartoe? 30 euro?!

Generatiekloof, welke generatiekloof? Wel opvallend trouwens dat ArcelorMittal zo populair is onder jonge beleggers, want voor de rest zijn het vooral aandelen die men uit het eigen nog jonge leven kent.

Tesla, Snap, KLM, Nvidia, FitBit en Ahold zijn enkele namen die uit het lijstje naar voren komen en zijn ook bekende namen uit het straatbeeld. De herkenbare dingen, daar wordt in gehandeld, maar hoe komen ze dan bij ArcelorMittal uit?! Ik ben een beetje van slag :-)

Fundamenteel

ArcelorMittal handelt u voor de koerswinst. Dividend betaalt het bedrijf niet meer. Drijvende kracht achter de koers van deze en de andere staalfondsen zijn de prijzen voor ijzererts. Dus handel je ArcelorMittal, dan hou ook altijd de koers van ijzererts in de gaten.

 

 

Maar daarnaast ook regelgeving met betrekking tot de importheffingen op Chinees dumpstaal. Hier kan de koers behoorlijk op bewegen.

Het bedrijf ansich staat er wel een stuk sterker voor dan twee jaar geleden. De grote schuldenberg is deels afgebouwd doordat er vers kapitaal is opgehaald begin 2016. Ja, precies rond de bodem van 2016 inderdaad...

Technisch

Technisch is het een moeilijk verhaal voor ArcelorMittal. Waar zitten we nu? Timing is met handel namelijk essentieel, vergeet dat nooit.

En dat is dus nu het probleem bij dit aandeel. Er is geen shortcase, er is geen longcase op dit moment. U had namelijk al short moeten zitten, dus nu achter de koers aanhollen is vragen om problemen.

De opgaande trend vanaf de bodem in februari 2016 kwam in maart dit jaar ten einde gekomen, dat ziet u bij de breuk van het gele lijntje.

Vanochtend brak de koers boven de 50-daags gemiddelde, maar in de loop van de dag valt de koers terug. Dit noemen we een valse uitbraak. Sluit de koers weer boven de 50-SMA dan is er weer een kans op stijgen.

 

grafiek ArcelorMittal
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Wie korter speelt of wil spelen, kan ook denken aan gemiddeldelijntjes die korter zijn. De 20-, 10-,  of 5-SMA. Een goed zichtbaar patroon kan ik er niet uithalen, maar wellicht dat u wel met een beetje fantasie er iets inziet. Voor timing is technische analyse een goede tool, maar net als met beleggen is het maatwerk.

Zo ben ik zelf bijvoorbeeld niet geduldig genoeg om met 200-daags gemiddelden te werken, maar met een 10- en 5- SMA is het mij weer té histerisch en krijg ik te vaak verkeerde signalen. Daar moet je ook tegen kunnen. Ik zou zeggen probeer het één en ander uit en kijk wat het beste bij jezelf past.

Timing

Je moet jezelf leren timen als je succesvol wilt handelen op de beurs. Kan dat dan? Ja, het kan, maar de kantekening is dat het slechts voor een enkeling is weggelegd. Eigenlijk de handel in het algemeen.

Kijk maar eens om u heen. Traders van 70+ zijn heel zeldzaam, het zijn bijna allemaal investors. Hoe dat komt? Traden kan als zeer stessvol ervaren worden en stress is misschien wel één van de ongezondste zaken in het leven. Daarnaast beginnen vaak jongeren met traden en na jaren verlies gaan deze toch maar beleggen voor lange termijn, want dat levert tenminste nog iets op.

En de laatste en misschien wel belangrijkste reden is, opnieuw, timing. Niet alleen timing van in- en uitstappen, maar ook timing in de zin van: wanneer heb ik genoeg en stop ik ermee. Dit is iets wat velen echter niet zullen meemaken, want het is namelijk nooit genoeg. Wees voorbereid op hebzucht.

Terug naar ArcelorMittal 

ArcelorMittal is een prachtig handelsaandeel. Misschien wel één van de beste handelsaandelen op het Damrak. Het beweegt hard, er is vaak nieuws en het wil regelmatig in een duidelijke trend of richting bewegen.

Iedereen heeft er een mening over, dus het is op verjaardagen natuurlijk heerlijk brallen over de Mittalletjes Dat is gelukkig bij iedere generatie hetzelfde, of je nu 21 of 81 bent :-)

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links