Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wordt palladium duurder dan platina?

Auteur: Koen Lauwers

Koen Lauwers is onafhankelijk analist. Hij doet beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen en schrijft voor diverse financiële titels. Als econoom kwam Lauwers na een carrièrestart in de IT-sector in 1999 in de financiële wereld terecht. De schok na het barsten van de virtuele dotcom-zeepbel was zodanig groot dat h...

Meer over Koen Lauwers

Recente artikelen van Koen Lauwers

 1. 20 jun Halfjaar-update edelmetalen en koper 4
 2. 09 feb Dit zijn de beleggingskansen in lithium 39
 3. jan '23 Vooruitblik 2023: koper, nikkel, goud, zilver, platina en palladium 2

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 10 DeZwarteRidder 19 maart 2019 14:49
  Schaars palladium schiet door $1600
  Updated 33 min geleden
  42 min geleden in FINANCIEEL

  Amsterdam (DFT) - De prijs van palladium, veel gebruikt in katalysatoren voor brandstofauto’s, heeft een record van $1600 per ton bereikt. Volgens analisten is er door een schrijnend tekort voorlopig ook geen neergang in prijs te verwachten.

  Sinds augustus is de prijs bijna verdubbeld. Vooral uit China is de vraag opmerkelijk groot, ondanks de verzwakking van de economie. Dit jaar is palladium 27% duurder geworden, dinsdag schoot het naar $1601,50 per ton.

  De komende acht jaar zal de markt - op basis van de huidige cijfers - waarschijnlijk een tekort aan dit metaal hebben, waarvoor niet direct een goede vervanger beschikbaar is. In Zuid-Afrika, een van de grootste leveranciers, zijn in de mijnen tekorten ontstaan.

  Worsteling uitstootgrens

  Inkopers proberen de hand te leggen op courante partijen palladium, terwijl speculanten zo lang mogelijk op voorraden blijven zitten om de prijs op te drijven.

  Daarbij komt een grote terugroepactie van Fiat Chrysler omdat die niet voldoen aan Amerikaanse eisen. Die is symbolisch voor de autosector die worstelt met hoge uitstoot.

  Om auto’s zuiniger te laten rijden, hebben producenten nog meer palladium nodig, de grondstof die in de katalysator voor energiezuiniger verbruik moet zorgen.

  Volgens zakenbank Citigroup is het zeer de vraag of de markt dit tekort ooit wel gaat inlopen.

  Mijnbouwers delven ondertussen wel naar nieuwe voorraad, maar het verschil tussen vraag en aanbod is momenteel groot. Dat vertaalt zich in futureprijzen op bijvoorbeeld de beurs van Chicago.

  Een volgend metaal is eveneens gewild: platinum, veel gebruikt in batterijauto’s. Volgens Citigroup ontstaan daar ook te grote tekorten om die met extra productie snel te kunnen inlopen.
 2. forum rang 10 DeZwarteRidder 14 augustus 2021 09:29
  Energietransitie kan het zilverwitte autometaal palladium de kop kosten
  Pim Brasser 13 aug 18:28

  In het kort

  Het metaal palladium wordt veel gebruikt in katalysatoren van benzineauto's.
  Mede door strengere milieueisen verdrievoudigde de palladiumprijs.
  De opmars kan de laatste zijn, door concurrentie van platinum en elektrische auto's.

  Genoeg metalen lijken dankzij de energietransitie een gouden toekomst tegemoet te gaan: neem kobalt (batterijen), aluminium (zonnepanelen), en staal en koper (windmolens), die in de grondstoffencrisis al op recordhoogtes staan. Dat geldt ook voor het zilverwitte metaal palladium, het broertje van platinum. Met als verschil dat de overgang naar groene energie palladium naar verwachting juist de das om zal doen. Als zijn concurrerende broertje platinum dat zelfs niet al eerder doet.

  Palladium wordt voornamelijk gebruikt in katalysatoren, onderdelen van auto's die uitlaatgassen van benzinemotors filteren. Door strengere milieueisen van overheden kende de populariteit van palladium de laatste jaren nauwelijks grenzen. Daar kwam nog bij dat dieselauto's, waarin platinum wordt gebruikt, minder populair werden na het sjoemeldieselschandaal rond Volkswagen.

  De voornamelijk Russische en Zuid-Afrikaanse palladiumdelvers hadden ook nog eens moeite om de productie op te schalen. Resultaat was dat de prijs van het metaal sinds midden 2018 ruim verdrievoudigde, naar een record van bijna $3000 voor een troyounce (31,1 gram). Daarmee is palladium veel duurder dan platinum (rond de $1000) en ook dan goud (onder de $1800).

  Maar de opmars van palladium is gestokt, in ieder geval de laatste maanden. De prijs is teruggevallen richting de $2600. Dat hoeft nog niet meteen het verval in te luiden: zakenbank UBS verwacht volgens persbureau Bloomberg dit jaar een herstel terug naar $2900, mede door meer autoproductie. Citigroup zei half juli zelfs binnen drie maanden een stijging naar $3200 per troyounce te verwachten.
  Concurrentie van platinum en elektrische auto's

  Het is de iets langere termijn van over een paar jaar waar beleggers, mijnbouwbedrijven en fabrikanten op bedacht moeten zijn. Het Duitse chemieconcern BASF heeft een techniek voor de productie van katalysatoren ontwikkeld, waarmee palladium deels kan worden vervangen door het momenteel veel goedkopere platinum. Dat zal palladium steeds meer gaan merken, naarmate de techniek volgend jaar en in 2023 in meer en meer auto's zal worden gebruikt.

  Nog een paar jaar later is het de bedoeling dat de overgang naar elektrisch rijden serieuze vormen heeft aangenomen. Dat is zelfs levensgevaarlijk voor de palladiummarkt. Elektrische auto's produceren geen uitlaatgassen die gezuiverd moeten worden met een katalysator. Vorig jaar was iets meer dan 4% van de verkochte auto's elektrisch, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance. Over negen jaar zal dat naar schatting rond een derde liggen.

  Mogelijk wordt de teloorgang van palladium al eerder ingezet. Over vier jaar is 16% van de verkochte auto's al elektrisch, wat volgens analisten van BloombergNEF de vraag naar palladium al flink kan raken. De huidige ongekende opmars van palladium kan zomaar eens de laatste geweest zijn.

  Lees het volledige artikel: fd.nl/beurs/1408110/energietransitie-...
 3. [verwijderd] 14 augustus 2021 15:42
  Ik kan best begrijpen als palladium duurder wordt dan platina, want de productie komt grotendeels uit minder stabiele landen. Grote schommelingen hebben invloed op de prijs. Voor een materiaal dat veel wordt toegepast in de auto-industrie en ook in andere branches, vind ik het zeker een goed idee om hierin te beleggen. Wat ik wel lastig vind, is dat Palladium een bijproduct is. Hierdoor zijn er geen specifieke bedrijven die zich richten op de winning van Palladium.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links