Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Alweer geen Griekse crisis

Alweer geen Griekse crisis


Geen Grieks drama deze zomer: Europa legt weer wat miljarden op tafel, de Grieken kunnen daarmee oude aflopende leningen aflossen, en de terrasjes kunnen weer bezet worden.

De zoveelste akte in wat toch een bizarre klucht mag worden genoemd. Het trekt allang geen krantenkoppen meer: uiteindelijk went alles,althans zo lijkt het.


Opvallend rustig


Nog niet zo gek lang geleden maakte iedereen zich er druk om, zeker in landen als Nederland en Duitsland: de volcontinue geldstroom richting Griekenland. Inmiddels is de rust aardig teruggekeerd. Hier en daar wordt nog wel wat gemord, maar veel heeft dat niet om het lijf. Prettig voor Griekenland, prettig voor de EC.

 Schlaube houdt de moed erin;

 
Geld naar Griekenland is inmiddels business as usual. En dat moet vooral ook zo blijven: in ieder geval totdat de Duitse Bondsdagverkiezingen achter de rug zijn, ergens in september.

Want ja, hoe moet de boodschap aan de kiezer en belastingbetaler worden gebracht dat het aan Griekenland uitgeleende geld echt niet terugkomt? En wanneer wordt deze boodschap nu eens luid en duidelijk gebracht, onder het motto van solidariteit, in het belang van alle eurolanden en met de kennis van nu?

Alle clichés zullen te zijner tijd wel uit de kast worden getrokken, zoveel staat vast. Maar nu nog even niet dus, het komt niet goed uit.

Wie stelt dat de Griekse bail-out vooral een redding was van de Europese banken, heeft formeel gelijk. Die zaten ook vuistdiep in Griekse staatsleningen, want enkele tienden procenten meer rente.

De banken gokten erop dat de overige eurozonelanden wel zouden bijspringen: goed gegokt! Maar, dat laat onverlet dat Griekenland wel degelijk ruim boven zijn stand heeft geleefd.

Houdbaar of niet?

De Griekse schuld, uitgedrukt in percentage van het BBP, geldt als onhoudbaar. Hoewel, daar denkt Jeroen Dijsselbloem toch net wat anders over. Als gekeken wordt naar de bruto-rentelasten schijnt het allemaal nog wel mee te vallen.

Het tot (nagenoeg) in het oneindige verlengen van de looptijd van de leningen, gecombineerd met ultra lage rentelasten, doet wonderen.

Nu is volgens diezelfde Jeroen Dijsselbloem de term ‘kapot bezuinigen’ maar onzin: wie die onzin wil zien, moet maar eens een rondje Griekenland doen. De bevolking verarmt waar u bijstaat.


IMF wil haircut

Het IMF heeft toch wat twijfels: de instelling dringt al geruime tijd aan op echte schuldverlichting om de Griekse schuld op lange termijn houdbaar te maken. Schuldverlichting, oftewel het (deels) afboeken van de aan de Grieken versterkte leningen. Daar win je geen verkiezingen mee.

Dit vindt Lagarde ervan:

 
Maar, is het denkbaar dat de Grieken ooit hun schuldenberg, nu groot circa 180% van het BBP, kunnen terugbetalen? Volgens de economieboekjes niet: het hangt er een beetje vanaf welke lectuur u erop naslaat, maar de grens van houdbare overheidsschuld ligt ergens zo rond de 90 á 100%.

Voorlopig hoeft u zich daar als belegger, bezorgde burger en belastingbetaler geen zorgen over te maken: het aloude spelletje van kicking the can down the road blijft handig.

Volgend jaar maar weer eens verder kijken. De geesten worden heel langzaam rijp gemaakt voor een even pijnlijk als onvermijdelijk slotakkoord: afboeken. Eenmalig, dat spreekt voor zich, toch?

Disclaimer: niet van toepassing


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Martin Crum

Analyse door:

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Manofaction 19 juni 2017 07:45
    De titel kon beter zijn: Dieper en dieper in de crisis.

    Volg de geldstromen en je ziet dat belastinggelden naar de banken stromen, vervolgens een deel ( de rest blijft hangen bij de zichzelf verrijkende bankiers), naar de beurzen wereldwijd en daar uiteindelijk in de zakken van de 1 procent. Reis door Europa en je ziet de bevolking niet alleen in Griekenland, maar overal buiten de Nederduitse regio drastisch verarmen. De leegstand in winkelstraten neemt overal snel toe. Multinationals maken geld, de middenstand verdwijnt, pensioenpotten zijn leeg
    Gepensioneerden kwijnen overal weg en alleen de Duitsers
    Het hoge druk ketel van de ongelijkheid komt meer en meer op stoom. Het ventiel spuit, maar in Duitsland en de Nederlandse deelstaat ' gaat het goed ' en dus kijkt iedereen de andere kant op.
    Ik was zojuist weer in Italie en zag een ramp ontstaan. Overal lopen immigranten doelloos en steeds agressiever rond. Je kunt de supermarkt niet uit, zonder je door een rij bedelaars te wringen. Oude Italianen draaien een krop sla 10 keer rond, kijken naar de prijs en leggen hem dan terug.
    En minister Schoemel van Duitsland zit in Griekenland die onnozele journalisten voor de gek te houden. Van dit uitstel komt ook na 10 jaar geen afstel. De druk wordt snel te hoog en dan explodeert die ketel.
  2. forum rang 7 rene l 19 juni 2017 08:27
    Dom volk in Europa, allemaal Eurofielen, en dan ook nog denken dat al onze belastingdonaties ooit terugbetaald zullen worden door de failliete Grieken.

    Goldman Sachs vaart er wel bij, ze lachen zich rot hoe ze met gesjoemel de Grieken in de Euro gesluisd hebben, de Grieken waren hun speeltje om Europa aan het gas te krijgen van het grote geld.

    De normale Griek is nog faillieter dan een olijf die net de 3e persing ondergaan heeft, er komt werkelijk geen druppel olie meer uit.
    De rijke Griekse reders lachen zich ook rot, door de jaren heen hebben ze zoveel zwart belastingeld onder goedkeurende ogen van de havenmeester weggesluisd richting verre zonnige vakantieoorden waarmee zelfs in één klap de algehele schuld van het land afbetaald zou kunnen worden.

    Helaas zal dit nooit gebeuren en als we niet oppassen zal de toestand in ons eigen land over een paar generatie niet anders zijn.

    Zelf zie ik maar één oplossing, scheld de Grieken alles kwijt, verklaar ze failliet, zet ze uit de Euro, en geef de normale Grieken de Drachme terug.

    En toch was er een visionair in de jaren 80 die het al aan zag komen.

    www.youtube.com/watch?v=BdLMjUB7on4
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.