Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Beleggen met ETF’s

TA: Beleggen met ETF’s

Technische analist Justin Blekemolen van de Tostrams Groep bespreekt vandaag in de Week van de Technische Analyse wat ETF’s zijn, hoe u er mee kunt beleggen en heel belangrijk, hij tipt een paar zeer interessante ETF’s.

ETF’s zijn razend populair. De totale netto-instroom in de wereldwijde ETF-markt bedroeg 375 miljard dollar in 2016, wat een aanzienlijke stijging betekent ten opzichte van de 348 miljard dollar van een jaar eerder.

Een ETF (Exchange Traded Fund) ook wel een tracker genoemd, is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. Het investeringsdoel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex.

Geen actief beheer

ETF’s worden ook wel passieve fondsen genoemd, omdat er in tegenstelling tot beleggingsfondsen geen actief beheer van de portefeuille aan te pas komt. Dit is ook het grootste verschil met een traditioneel beleggingsfonds. Een ETF is over het algemeen een eenvoudige en begrijpelijke belegging.

ETF’s zijn net als beleggingsfondsen een ideaal beleggingsinstrument om mee te starten als beginnende belegger. U kunt met ETF’s op een laagdrempelige manier aan uw vermogensgroei werken. ETF’s zijn transparant, kennen lage beheerkosten en een goede spreiding.

Als u bijvoorbeeld de Think AEX-ETF koopt, belegt u in één transactie in de AEX-index, die bestaat uit alle 25 aandelen. De uitgever staat altijd in de naam van de ETF genoemd. In dit geval dus Think.

Ook bieden ETF’s de kans om te beleggen in sectoren en thema’s die normaal gesproken onbereikbaar zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk te handelen in ETF's:

  • die alleen start-ups volgen
  • in aandelen die dividend uitkeren
  • in bepaalde beleggingsstijlen
  • in commodity’s, vastgoed, derivaten of valuta

Goedkoop alternatief

In theorie zijn alle combinaties mogelijk. Naast de traditionele ETF's zijn er ook nog leveraged-ETF's. Dit zijn ETF's met een hefboomwerking. Een leveraged-ETF zal dus meer stijgen en (of) dalen dan de onderliggende waarde. De hefboomwerking zit in het product en dus ook in de naam van het product.

Een belangrijke reden voor het succes van ETF’s is dat het een goedkoper alternatief is voor beleggingsfondsen. Met name de lage beheerskosten maken ETF’s aantrekkelijk. Sommige ETF’s volgen een index al voor 0,15%. Beleggingsfondsen kosten al snel 1,5% of meer per jaar.

Een ander groot verschil met een normaal fonds is dat een ETF, net zoals aandelen, op de effectenbeurs wordt verhandeld en hierom sneller en makkelijker verhandeld kan worden.

Risico’s

Omdat een ETF verhandeld wordt op de effectenbeurs brengt dit dezelfde risico’s met zich mee die aandelen ook hebben. Liquiditeit en volatiliteit zijn, ondanks dat het een fonds is, ook zaken om rekening mee te houden.

Wanneer we handelen in een ETF die een grote index volgt, bijvoorbeeld de S&P 500, dan zullen deze risico’s wel meevallen. Over het algemeen wordt hier namelijk veel in gehandeld.

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de resultaten van ETF’s gemiddeld genomen aanzienlijk beter zijn dan de resultaten van beleggingsfondsen.

Beleggingsfondsen worden actief beheerd, waarbij de fondsbeheerder de doelstelling heeft beter te presteren dan de benchmark in de vorm van een index. Een meerderheid van de beleggingsfondsen blijven echter achter bij de index die ze moeten verslaan.

Met behulp van technische analyse bepalen wij de aan- en verkoopmomenten van tientallen ETF’s. Elke dag voorzien we deze ETF’s van een korte- en langetermijnanalyse. Hieronder bespreek ik enkele ETF’s die wij interessant achten.

WisdomTree Emerging Markets High Dividend ETF

De WisdomTree Emerging Markets High Dividend ETF focust zich op de groeimarkten, waar dividenden ook alsmaar belangrijker worden. Deze ETF heeft zich vooral gespecialiseerd in de financiële sector in de emerging markets.

Het dividendrendement bedraagt meer dan 5%, wat gegeven de lage rentestand een prima perspectief biedt. De WisdomTree Emerging Markets High Dividend weet een consolidatie achter zich te laten. Met de opwaartse uitbraak van de voormalige weerstand is de oude uptrend hervat.

De vorming van een nieuwe hogere koerspiek is positief. Deze WisdomTree-ETF kan nu verder omhoog. De eerstvolgende barrière wacht nu in de buurt van de weerstand 48,56 (top van 1 mei 2015). Rond dit niveau rekening houden met wat aanbod.

Enkel een terugval tot onder de steun 39,01 (gevormd op 31 januari) zou het beeld doen verzwakken.

 

Grafiek Emerging Markets High Dividend ETF

 

Think Global Equity ETF

De Think Global Equity ETF is een wereldwijd gespreide aandelen-ETF bestaande uit 250 aandelen en heeft als doel het zo nauwkeurig mogelijk volgen van de Think Global Equity Index. U kunt hierbij denken aan bedrijven als Apple, Shell, Toyota, Microsoft en Coca-Cola.

Het beeld van de Think Global Equity ETF oogt, afgezien van de recente adempauze, nog steeds positief. Deze ETF laat hogere koersbodems op de grafiek achter en dat duidt op aanhoudende vraag onder beleggers.

Wacht wel met nieuwe aankopen op een doorbraak en slotstand boven de laatste koerspiek, pas dan wordt de oude stijgende trend worden hervat. Zolang de steun 38,75 (bodem van 31 maart) intact blijft oogt het beeld positief. Weerstand hanteren we rond 40,43 (top van 3 maart).

 

Grafiek Think Global Equity ETF

 

ProShares S&P 500 Dividend ETF (Aristocrats)

De ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF gebruikt een regelmatige verhoging van het dividend als filter voor de selectie van de aandelen die in de portefeuille worden opgenomen. Er worden alleen aandelen gekocht, die hun dividend over een periode van 25 opeenvolgende jaren hebben verhoogd.

Deze ETF noteert in dollars, u loopt dus valutarisico. De ProShares-ETF (Aristocrats) is opwaarts door de voorgaande weerstand gebroken. Dit bevestigt de stijgende trend en geeft een technische verbetering aan. We houden rekening met verdere koersstijging.

ProShares S&P 500 Dividend kan verder omhoog richting 65,00 (berekend koersdoel). Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat steun 55,69 (bodem van 31 maart) intact blijft.

 

Grafiek ProShares S&P 500 Dividend ETF (Aristocrats)

 

PowerShares QQQ Nasdaq100 ETF

De PowerShares QQQ Nasdaq100 ETF belegt in de aandelen bestaande uit de Nasdaq 100 en heeft en heeft dus als doel het zo nauwkeurig mogelijk volgen van de Nasdaq 100. U kunt hierbij denken aan bedrijven als Apple, Amazon, Facebook, Microsoft en Alphabet.

Let wel op, deze ETF noteert in dollars, u loopt dus valutarisico.

Deze PowerShares-ETF beweegt in een stijgende trend. Beleggers durven op hogere niveaus in te stappen, dat duidt op koopkrachtige vraag. Aan de bovenkant ligt weerstand rond 150,00 (berekend koersdoel). De steun ligt rond 129,40 (bodem van 31 maart).

 

Grafiek ETF PowerShares QQQ Nasdaq 100

 

Lyxor UCITS DAX ETF

Voor diegene die willen beleggen in de Duitse beurs (DAX Index) biedt de Lyxor UCITS DAX een uitkomst. Deze ETF belegt in de 30 aandelen die in de DAX zijn opgenomen. Ook dividenden worden herbelegd net zoals bij de DAX Index zelf.

Deze Lyxor-ETF weet de stijgende trend te hervatten nu de consolidatie van de afgelopen periode aan de bovenzijde is verlaten. Lyxor UCITS DAX signaleerde met de opwaartse uitbraak van de voorgaande top een verbetering.

De oude uptrend is weer opgepakt waardoor verdere koersstijging mag worden verwacht. Het eerste koersdoel ligt rond de weerstand 145,00 (berekend koersdoel). Steun ligt rond 109,47 (gevormd op 17 januari).

 

Grafiek ETF Lyxor UCITS DAX

 

iShares Core S&P 500 UCITS ETF

Deze ETF belegt in de aandelen uit de S&P 500 en heeft als doel het zo nauwkeurig mogelijk volgen van de S&P 500 Index. Echter is deze ETF genoteerd in euro’s. Hierdoor ziet u meteen het reële rendement en heeft u niet te maken met het valutarisico.

De iShares Core S&P 500 UCITS ETF consolideert binnen de stijgende trend. De trend is per saldo nog steeds opwaarts gericht, maar het ontbreekt momenteel aan kracht. Van belang is dat de ETF zich weet te handhaven boven de steun 198,12 (bodem van 3 februari).

De hogere bodems wijzen nog wel op aanhoudende vraag. Voor een hervatting van de stijgende trend moet de ETF opwaarts door de laatste top breken. Weerstand hanteren we op 216,50 (top van 3 maart).

 

Grafiek ETF iShares Core S&P 500 UCITS

 

iShares Sector Healthcare ETF

Het fonds streeft ernaar het rendement te volgen van één specifieke sector, te weten gezondheid (health). Deze sector bestaat uit ondernemingen uit de Europese gezondheidssector.

Het technische plaatje van ETF iShares Sector Healthcare is verbeterd nu de voormalige weerstand is gebroken. De neutrale range is aan de bovenkant verlaten. Hierdoor komt er opwaarts ruimte vrij richting weerstand 89,10 (gevormd op 10 april 2015). Steun ligt op 74,33 (gevormd op 8 maart).

 

Grafiek ETF iShares Sector Healthcare

 

iShares T-Bond (20+ Year) ETF

Voor wie wenst te beleggen in Amerikaans schatkistpapier is er de iShares 20+ Year T-Bond ETF. Deze ETF heeft als doelstelling om Amerikaanse obligaties te volgen met looptijden van minimaal twintig jaar en is dus gevoelig voor renteschommelingen.

Let op, ook deze ETF noteert in dollars, u loopt dus valutarisico.

Deze iShares-ETF weet verder op te klimmen. Het technisch plaatje oogt positiever nu er weer hogere bodems zichtbaar zijn. Eerder al werd de dalende trend verlaten wat een eerste verbetering voor de ETF signaleerde.

De opwaartse doorbraak van de laatste koerspieken heeft ruimte gecreëerd richting weerstand 143,62 (gevormd op 8 juli 2016). Bij een neerwaartse doorbraak van steun 114,88 (gevormd op 26 juni 2015) verzwakt de iShares T-Bond (20+ Year) ETF.

 

Grafiek iShares T-Bon (20+ year) ETF

 

Dit artikel is gescheven door technische analist Justin Blekemolen van de Tostrams Groep.

IEX Week van de Technische Analyse
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 ASML oogt wispelturig 39
  2. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74
  3. 12 apr Nederlandse beurs is alive and kicking 111

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links