Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Over TA, FA en BS

Over TA, FA en BS

Geen getallen op de assen: surprise chart! Alle technische analisten verzamelen en lijnen trekken: trends, steunen en weerstanden. Zeg het maar, is dit item koopwaardig? Of hebt u daarvoor nog een reeks indicatoren en een zoveel daags gemiddelde voor nodig? Pech gehad, die krijgt u niet.

 

 

Technisch of fundamenteel ingesteld, echte beursliefhebbers zien meteen dat ik de boel fles. Kijk goed, u ziet dat stijgingen sneller gaan dan dalingen. Dat komt zelden voor. Eigenlijk alleen bij assets waar noch fundamentele, nog technische analyse, maar alleen wat-de-gek-er-voor-geeft er toe doet.

Hier is de echte grafiek, het is gewoon onze AEX-prijsindex die ik op haar kop heb gezet. Wie wel eens een willekeurige technische analyse (TA) cursus bij een willekeurig beursman of instituut heeft gedaan, is met zekerheid eens zo'n op-de-kop-grafiek tegengekomen in de lesstof om u uit te proberen.

 

 

Oerhollandsche TA

Week van de Technische Analyse op IEX, waarin we de grafiekjes flink buiten zetten. Omdat het kan, omdat het volkssport is op de beurs én omdat het een Nederlandse vinding is. Zo ontstonden begin zeventiende eeuw de aandelenhandel (1602), valutahandel (1609) én short gaan (1609) in Amsterdam op straat (!).

Ene Joseph de la Vega was in 1688 de eerste (Nederlander) ooit die een serieus beursboek schreef, waarin hij ook in ging op lijnen, patronen en statistiek. Verwarring der verwarringen heet dit klassieke meesterwerk. U begrijpt dat ook De la Vega er net als ons ook niet uit kwam en zeker niet gratis rijk werd op de beurs.

Deze Amsterdamse koopman geldt in ieder geval als de Godfather van TA. Misschien al wel sinds die tijd, maar al heel lang staat het principe van TA ter discussie. Is het zinvol, werkt het, heeft het voorspellende waarde et cetera. Kortom, valt er structureel meer geld aan te verdienen, dan domweg de markt te volgen?

In principe niet. Citaatje uit Wiki, dat uitgebreid in gaat op allerlei wetenschappelijk onderzoek naar dit fenomeen. En het meeste daarvan wijst maar in één richting (google anders maar even, u komt genoeg tegen): 

Whether technical analysis actually works is a matter of controversy. Methods vary greatly, and different technical analysts can sometimes make contradictory predictions from the same data. Many investors claim that they experience positive returns.

But academic appraisals often find that it has little predictive power. Of 95 modern studies, 56 concluded that technical analysis had positive results, although data-snooping bias and other problems make the analysis difficult.

Dit gezegd hebbende: hetzelfde geldt voor fundamentele analyse (FA). Net als TA heeft ook FA geen voorspellende waarde en is outperformance allesbehalve een zekerheidje. Kijk maar naar al die actief beheerde beleggingsfondsen en- portefeuilles, slechts een enkeling haalt structureel outperformance.

Geen heilige graal

Dit zijn de twee grote stromingen op de beurs, maar ook met sterrenkunde, wichelroede, uw al dan niet jeukende grote teen en wat al niet meer kunt u het vergeten om de beurs te verslaan. Dat wil niet zeggen dat al deze methodes waardeloos zijn, of dat de een beter is dan de ander. Dat hangt van u af.

Een of de heilige graal bestaat niet op de beurs en komt er ook nooit. Het gaat er om wat voor u werkt en waar u mee uit de voeten kan bij koop en verkoop op de beurs. Niks meer en niks minder en daar bent u niemand verantwoording over schuldig. Hoe dom of onbeholpen het ook maar moge zijn of lijken. 

Als u handelaar bent en u verdient een prima boterham met lijnen in grafieken, mooi toch? Zelfde geldt voor wie met ijzeren fundamentele regels werkt, statistiek of de juiste stand van de sterren. Lach er om, bekvecht erover in de kroeg of in de Koffiekamer, maar uiteindelijk hebben we allemaal gelijk en ongelijk.

Let wel, dat allemaal zijn misschien wel vooral technisch analisten.  Want dat is het grote voordeel en aantrekkingskracht hiervan: iedereen kan het, zonder eerst jarenlang een studie te hoeven volgen om een grootboek, een bedrijfsbalans of zelfs maar de basis beleggings-fundamentals te kunnen lezen.

En u raakt er nooit over uitgepraat en gediscussieerd. Zie iedere dag alle traffic en reacties maar onder de updates van ING's Bas Heijink hier op IEX. Nog één ding: vinger opsteken wie van u fundamenteel een aandeel of asset uitkiest en dan de grafiek pakt om een mooi aankoopmoment te bepalen, best of two worlds

Misschien is dit nog wel de meest gebruikte methode. Tot slot nog één grafiek: hoe leest u eigenlijk de huidige AEX?  Ik zie een opgaande trend die wel een nieuw topje kan gebruiken. Daar hoef ik niet eens een lijn voor te trekken :-)

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links