Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Druk op 519 tot 520

TA: Druk op 519 tot 520

De Week van de Technische Analyse is begonnen. De hele week besteden we hier op IEX extra aandacht aan technische analyse. Zo analyseren vijf experts iedere dag één aandeel en u mag kiezen welk aandeel dat wordt.

Stem hier


De smalle consolidatiefase is nog intact. Begin vorige week werd de belangrijke steunzone 519 tot 520 nog onder druk gezet maar te sterk bevonden. Ik verwacht dat deze zone snel opnieuw onder druk wordt gezet. Zolang de AEX boven deze steunzone blijft, blijft de huidige consolidatiefase intact.

Er zijn in de afgelopen anderhalve maand namelijk veel negatieve signalen gegeven die wijzen op een neerwaarts vervolg. Dit moet leiden tot de eerste correctieve beweging van 2017. Onder de 519 tot 520 is de kans groot dat een neerwaartse versnelling wordt gestart.

Op 24 april werd deze voormalige zware toppenzone (519 tot 520) met een opwaartse gap gebroken, wat toen zorgde voor een krachtig vervolg tot aan een nieuwe jaartop bij 537,80. Sinds 24 april is deze zone enkele keren teruggetest waardoor dit een belangrijke steun is geworden.

Hoofdschouder

Sinds die tijd zijn de contouren van een complex hoofd-schoudertoppatroon te zien. Daarbij is de zone 519 tot 520 de neklijn geworden. Ik noem het complex, omdat de vorming van de huidige rechterschouder aanzienlijk meer tijd kost dan de eerste schouder en tevens lijkt te bestaan uit meerdere schouders.

Toch moet de zone 519 tot 520 neerwaarts worden gebroken om dit grote potentiële toppatroon te activeren. Zolang dit niet gebeurt, blijft het slechts een potentieel toppatroon. De vorming begin mei van de hogere jaartop bij 537,80 was tevens het startsein van het huidige grote topvormingsproces.

Destijds werd de bovenkant van het sinds begin dit jaar aanwezige stijgende trendkanaal getest. Dit ging gepaard met de vorming van toppatronen:

 • een shooting star
 • een bearish engulfing
 • een aantal hanging man’s

 

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Lagere top?

Ook werd de onderkant van de vanaf de 509,40-bodem stijgende wig gebroken. Hierna vond binnen enkele dagen een mini-correctie plaats (daling van 3% tot 5%). Dit was de eerste mini-correctie van dit jaar. Tot die tijd was elke terugval minder dan 3% vanaf de top.

De terugval tot aan de 519,50 zorgde toen opnieuw voor een test van de zone 519 tot 520. Ook betekende dit een terugtest tot aan de onderkant van het sinds begin dit jaar aanwezige stijgende trendkanaal (ongeveer 20 punten breed). De opleving hierna zorgde recentelijk voor een top bij 531,60.

Is dit de eerste lagere top ? De kans is zeker aanwezig, maar dit wordt pas bevestigd zodra de AEX onder de zone 519 tot 520 terechtkomt. In de afgelopen week werd de sinds begin dit jaar stijgende bodemlijn structureel neerwaarts gebroken. Een volgende verslechtering in het technische kortetermijnbeeld.

Bevestiging nodig

Ook werd vorige week voor de eerste keer sinds december vorig jaar het 50-daags gemiddelde gebroken. De AEX noteert hier momenteel wel weer boven, maar het doorbreken van een dergelijke steunlijn is vaak een proces dat enige tijd kost. Dit gemiddelde ligt momenteel bij 523,50 en geldt als eerste steunpunt.

De huidige opleving is verder ook te zien als terugtest van de voormalige stijgende bodemlijn (blauwe lijn). Deze nieuwe weerstandslijn ligt vandaag bij 530,70. De opleving van eind vorige week zou overigens ook in de tweede lagere top kunnen uitmonden, na de eerdere toppen bij 537,80 en 531,60.

Toch worden deze lagere toppen pas bevestigd onder (opnieuw) de zone 519 tot 520. Er is niet alleen een groot en complex hoofdschouderpatroon te zien in de AEX; er is ook een dalende driehoeksformatie te zien. Bij een dergelijk patroon is er sprake van dalende toppen en een horizontale bodemlijn.

Meer druk omlaag

Ook hier geldt dat dit patroon pas wordt geactiveerd onder de zone 519 tot 520. Weerstand ligt nu bij 527,40, de voormalige toppen bij 529,50, de genoemde voormalige stijgende bodemlijn van 530,70 en de recente (lagere) top van 531,60.

Ik acht de kans groot dat de AEX momenteel bezig is met de vorming van de volgende lagere top en de neerwaartse druk op de zone 519 tot 520 in de komende dagen weer zal toenemen. Het enige tussenliggende punt is nog te vinden bij het 50-daags gemiddelde van 523,50.

Onder de 519 tot 520 staat de weg open voor een snelle verdere beweging omlaag. Dit moet zorgen voor een volgende hogere middellangetermijnbodem die het startpunt is voor een beweging naar mijn doel voor (eind) 2017 bij 564. Dat is de top van 2007. 

 

IEX Week van de Technische Analyse


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

231 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. max21 12 juni 2017 09:19
  Ha Bas,

  bedankt voor al je inzet al die jaren, ik heb er veel aan gehad.
  Jammer dat het de laatste tijd zo anders loopt met de beurs, het zou leuk zijn als de AEX alsnog flink door z'n hoeven ging, financieel gezien maar vooral ook voor jou want je bent wel volhardend in je mening, dat kan niemand betwisten ;)

  Heel veel succes met je verdere loopbaan en nogmaals dank voor al je analyses.
  Dat het je goed mag gaan.

  Max
231 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links