Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA-educatie: Moneyflow Indicator

In de Week van de Technische Analyse komt elke dag een educatief onderwerp aan bod, dat door de analisten van de Tostrams Groep verzorgd zal worden. Samen met mijn collega’s Wouter Slot en Justin Blekemolen bespreek ik deze week indicatoren, koerspatronen en strategieën.

Vandaag starten we met indicatoren. Ik wens u een leerzame en succesvolle Week van de Technische Analyse toe.

Royce Tostrams


Wie het over technische analyse heeft, denkt al snel aan indicatoren. In de meeste TA-programma's zitten tientallen indicatoren. Indicatoren kunnen een handig instrument zijn als ze op de juiste manier worden toegepast, maar vaak zorgen ze voor meer verwarring dan duidelijkheid.

Wij kijken daarom voornamelijk naar de koers en het volumeverloop en proberen hieruit de richting en de kracht van een trend op te maken. Toch zijn ook wij niet helemaal wars van indicatoren.

We gebruiken er een aantal waarvan wij vinden dat ze wel degelijk toegevoegde waarde hebben, zoals de Moneyflow Indicator oftewel de geldstroommeter.

De moneyflow

Een indicator die verborgen koop- of verkoopdruk kan blootleggen, is de moneyflow. Deze indicator is afgeleid van het volumeverloop van een aandeel of index. Zo geeft de Moneyflow Indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt. Onder de grafiek (hieronder) vindt u een korte uitleg van de berekening van de moneyflow.

  • Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal.
  • Een dalende moneyflow geeft aan dat er juist geld aan de markt wordt onttrokken.
  • Een zijwaarts tenderende moneyflow signaleert dat de geldstromen in evenwicht zijn.

Evenwicht

In de onderste helft van de grafiek is goed te zien dat de consolidatie, waar de AEX zich sinds eind april in bevindt, niet werd begeleid door een dalende Moneyflow. De tussentijds adempauze van de moneyflow-indicator geeft dus geen structurele kapitaalvlucht weer, dat is een potentieel sterk teken.

We gebruiken deze indicator ter controle van het technische beeld van de AEX. Indien een eventuele daling van de AEX onder de steun 520,08 begeleid zou worden door een dalende moneyflow, dan komen de seinen voor de Nederlandse beurs op rood te staan. Maar wij verwachter eerder dat de AEX blijft liggen.

De moneyflow maakt namelijk slechts pas op de plaats (=geldstromen zijn in evenwicht). Daarom houden we nu in de gaten wanneer de geldstroomindicator weer gaat oplopen, want dat zou erop duiden dat het slimme geld weer actief wordt en de eerste kopers in de markt terugkeren (wordt vervolgd).

 

Moneyflow van de Nederlandse beurs
 Grafiek moneyflow van de Nederlandse beurs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Deze indicator geeft dus de ontwikkeling van het volume weer. Het volume van een positieve dag (indien de koers hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld en wordt bij een negatieve dag (indien de koers lager sluit dan de dag ervoor) van de waarde afgehaald.

 

IEX Week van de Technische Analyse
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 ASML oogt wispelturig 69
  2. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74
  3. 12 apr Nederlandse beurs is alive and kicking 111

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links