Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Verdere verslechteringen

Verder verslechteringen in AEX

Opnieuw vond een verdere verslechtering plaats in het kortetermijnbeeld van de AEX. De index brak met een kleine neerwaartse gap onder het 50-daags gemiddelde. De druk op de 519 tot 520 kan in de komende dagen verder worden opgevoerd.

We moeten terug naar begin december om een AEX-stand onder het 50-daags gemiddelde te vinden. In de afgelopen maanden werd dit gemiddelde tijdens de zeer beperkte terugtesten enkele keren bijna getest, maar nooit doorbroken.

Gisteren was de doorbraak (ook op slotbasis) de eerste neerwaartse beweging onder het 50-daags gemiddelde van dit jaar. Een verdere verslechtering in het kortetermijnbeeld. In de laatste weken was al een afvlakking van de krachtige opwaartse beweging van dit gemiddelde te zien.

Neerwaartse gap

Bij de recente bodem van 519,50 (medio mei) was de laatste precieze test van het 50-daags gemiddelde. Ook vond de doorbraak plaats met een neerwaartse gap ten opzichte van maandag. Deze gap is in de grafiek bijna niet te zien; hij ligt tussen de 523,50 en 523,80 en is slechts 0,30 punten breed.

In de afgelopen drie handelsdagen is de AEX vanaf een zeer korte opwaartse uitschieter boven de zone 529 tot 529,50 ruim 10 punten teruggevallen met drie negatieve candlesticks. De opwaartse uitschieter van afgelopen vrijdag zorgde voor een intraday-top bij 531,60. De AEX sloot die dag wel onder die zone.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Zone 519 tot 520

Niet alleen de eerste neerwaartse doorbraak van dit jaar van het 50-daags gemiddelde is negatief in het kortetermijnbeeld. We zagen eerder al een neerwaartse doorbraak van de sinds begin dit jaar stijgende bodemlijn van een 20-punten breed stijgend trendkanaal.

Deze opgaande bodemlijn had al meerdere raakpunten en de neerwaartse doorbraak hiervan betekende een volgende verslechtering in het kortetermijnbeeld van de AEX ruim een week geleden. Er is echter meer nodig om het definitieve vervolgsignaal te krijgen voor een correctie.

Een structurele beweging onder zone 519 tot 520 is daarvoor noodzakelijk. Dit zou overigens ook de lagere top van 531,60 bevestigen. Bij 519,50 ligt de meeste recente bodem van medio mei en de neklijn van een groot hoofdschoudertoppatroon met een te berekenen doel dat nog 20 punten lager ligt.

Vermoeidheidsverschijnselen

Dit potentiële toppatroon is sinds 24 april in ontwikkeling. Ik zeg daarbij potentieel aangezien het patroon pas geldig is en geactiveerd wordt bij koersen onder de zone 519 tot 520. Het patroon lijkt nu wel in de afrondende fase te zitten van de tweede schouder.

Zodra de AEX onder de 519 tot 520 terechtkomt, kunnen we ook een dalende toppenlijn trekken langs de jaartop van 537,80 en de recent gevormde lagere top bij 531,60. Opvallend en ondersteunend voor een verder neerwaarts verloop zijn de vermoeidheidsverschijnselen die we al enige tijd zien in de AEX.

De laatste verhoging van de top in de stijgende trend dateert van begin mei. Toen werd de jaartop bij 537,80 geplaatst wat ook een test van de bovenkant van het sinds begin dit jaar stijgende trendkanaal betekende. Rond deze top vond enige consolidatie plaats, die gepaard ging met candlestick-toppatronen:

 • een shooting star
 • meerdere hanging man’s
 • een bearish engulfing

Mini-correctie

Ook werd toen een stijgende wig (vanaf de 509,40-bodem) neerwaarts afgerond. Dit zorgde direct voor een mini-correctie van 18 punten, ofwel ruim 3%. Tot medio mei had er vanaf de decemberbodem bij 445,65 geen enkele correctie plaatsgevonden, een situatie die we jarenlang niet hebben meegemaakt.

Een teken van euforie, vooral omdat de AEX 92 punten is opgelopen in zes maanden tijd. De laatste keer dat we een dergelijke opgaande beweging zonder tegenreacties hebben gezien was in het eerste kwartaal van 2015. Toen steeg de AEX 100 punten, maar in slechts drie maanden tijd.

Sowieso zijn er veel paralellen te trekken met die periode die uiteindelijk zorgde voor een zeer forse correctie. Nadat dit jaar elk correctiesignaal binnen enkele dagen ongedaan werd gemaakt (ook een teken van euforie), lijkt de kans nu wel groter dat een dergelijke tegenreactie gaat plaatsvinden.

Forsere corectie

Een gezonde maar mogelijk forsere correctie zal uiteindelijk voor een hogere middellangetermijnbodem kunnen zorgden waarna de AEX in de loop van de tweede helft van dit jaar weer de opwaartse weg kan inslaan naar uiteindelijk mijn doel voor 2017 van 564 punten.

In het zeerkortetermijnbeeld ligt nu de eerste belangrijke steunzone bij 519 tot 520 waaronder een neerwaartse versnelling kan starten. Weerstand ligt bij:

 • het 50-daags gemiddelde van 522,80
 • de kleine neerwaartse gap tussen de 523,50 en 523,80
 • de niveaus 529 tot 529,50 en 531,60 en de voormalige sinds begin dit jaar stijgende bodemlijn daartussen

Eerst in de komende dagen meer eens bezien of de zone 519 tot 520 verder onder druk gezet kan worden en mogelijk al doorbroken.

IEX Week van de Technische Analyse


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

284 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 7 juni 2017 09:05
  bassie kan al voorspellen, meteen goed, dax knakt meteen.
  Drommels drommels en nog ens dormmels waarom elke keer zakken na 1 stop shorts soppe. allemaal om denk ik de boel te misleiden.

  woensdag gehakt dag, maken ze gehalt van je beter paar hak tafels neerzette en dames erbij en feestje bouwen.
284 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links