Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Neklijn zone 519 tot 520

AEX-versnelling omlaag?

De herstelbeweging van eind vorige week duurde slechts één dag en werd al snel in de kiem gesmoord. Hierdoor lijkt dit een eenmalige uitschieter boven de eerdere weerstandszone van 529 tot 529,50. Afgelopen vrijdag plaatse de AEX een intraday-top bij 531,60, bijna twee punten boven de zone 529 tot 529,50.

Boven de 529,50 ligt nog één belangrijke weerstand bij 532,50, het niveau van een voormalige bodem die werd gevormd tijdens het topvormingsproces van begin mei. Dit proces zorgde destijds voor de vorming van de huidige jaartop bij 537,80.

Ik acht de kans nog steeds reëel dat hiermee voor de komende tijd een belangrijke top is gevormd, die pas na een correctieve beweging zal worden gebroken. De langetermijntrend en de middellangetermijntrend zijn beide nog steeds krachtig en opwaarts gericht.

Springplank

Een correctieve beweging kan zorgen voor een belangrijke middellangetermijnbodem in de komende tijd als springplank voor de volgende opwaartse beweging richting het einde van dit jaar naar de 564 punten. Hier ligt mijn doel voor 2017 zoals u weet, gelijk aan de top van 2007.

Een beweging boven de 532,50 zou de weg vrij maken voor een hertest van de jaartop bij 537,80 en mogelijk hoger. Er ligt tussen deze twee niveaus namelijk geen enkele weerstand meer. Toch zijn en blijven er genoeg signalen die de afgelopen tijd wezen op het einde van de opgaande beweging sinds december.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Euforische markt

De huidige opwaartse beweging duurt inmiddels al zes maanden zonder correctieve bewegingen. In de afgelopen jaren zagen we jaarlijks vijf tot zeven correcties van minimaal 5%. Vanaf de decemberbodem bij 445,65 heeft een opwaartse beweging plaatsgevonden van 92 punten.

Na de vorming van de top bij 537,80 vond een snelle terugval plaats tot aan de 519,50. Een daling van 18 punten die zorgde voor de eerste mini-correctie van dit jaar. De laatste keer dat een krachtige stijging zonder correcties zorgde voor een vergelijkbare opwaartse beweging was begin 2015.

Destijds steeg de AEX zelfs 100 punten, maar duurde deze beweging slechts drie maanden. De huidige periode van zes maanden is extreem lang en we hebben dit nog niet eerder gezien sinds deze bullmarkt in 2009 startte; een enorme euforie in de markt.

IEX Week van de Technische Analyse

Vergelijkbaar met 2015

In 2015 eindigde de stijging in een groot topvormingsproces in de zone 505 tot 510 waarna een negen maanden lange correctieve fase startte van ongeveer 25% daling. Dit verwacht ik nu niet, maar een normale tot forse correctie ligt wel op de loer. Bij een forse correctie ga ik uit van minimaal 10% daling.

Een andere vergelijking met die periode is de afstand tot aan het 200-daags gemiddelde. Bij een afstand van ongeveer 10% tussen de koers en het 200-daags gemiddelde is de kans op een aanzienlijke tegenreactie groot. Het precieze omkeermoment is echter niet te bepalen.

In de afgelopen maand was deze afstand opgelopen tot ruim 12%. Maar de laatste weken verslechtert de technische conditie van de AEX. Ten tijde van de jaartop ontstonde al een groot aantal toppatronen net onder de 538:

 • een shooting star
 • meerdere hanging man’s
 • een bearish engulfing

Meer verslechteringen

Ook werd de vanaf de 509,40-bodem stijgende wig neerwaarts gebroken en testte de AEX de bovenkant van het sinds begin dit jaar stijgende trendkanaal. Het is sinds de decemberbodem bij 445,65 niet meer voorgekomen dat het meerdere weken duurde voordat een eerdere top werd gebroken.

Inmiddels is het bijna een maand geleden dat de top bij 537,80 op de borden werd gezet en lijkt er al een lagere top te zijn gevormd. Ook werd de sinds begin dit jaar stijgende bodemlijn (blauwe lijn) in de afgelopen week neerwaarts gebroken

Er ontstaan dus steeds meer verslechteringen in de technische conditie. Weerstand ligt bij:

 • 529 tot 529,50
 • 531,60
 • 532,60

Het eerste steunpunt ligt bij de bodem van vorige week van 523,50 en daaronder bij het afvlakkende 50-daags gemiddelde van nu 522,70.

Toch moet de AEX neerwaarts de zone 519 tot 520 breken om het definitieve correctievervolgsignaal te geven. Hier ligt een belangrijke horizontale bodemzone die ook al in mei werd getest. Ook is dit de neklijn van een groot hoofdschoudertoppatroon dat in de afrondende fase zit.

Deze kans op een vervolg onder de 519 tot 520 is groot waarbij de neerwaartse druk op deze zone in de komende dagen verder kan worden opgebouwd. Daaronder lijkt een neerwaartse versnelling te kunnen starten.

De afgelopen maanden werd elk correctiestartsignaal binnen enkele dagen weer opgeheven, maar in de afgelopen weken zien we juist gestage verslechtering in de opgaande trend.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

217 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Roelo 6 juni 2017 09:34
  Technische Analyse is een belangrijk instrument om te handelen op de beurs. Ik denk niet dat we moeten onderschatten dat events en terugkoop programma's van beursgenoteerde bedrijven een opwaarts potentieel van koersen veroorzaken. Bedrijven kunnen tegenwoordig zelfs rechtstreeks geld lenen van de ECB tegen 0,5%. De opkoop van bedrijfsobligaties door de ECB maakt dit mogelijk. Als we weten dat de schulden van Europese overheden vanaf 2008/2009 bijna zijn verdubbeld maakt het mogelijk dat de rente laag zal blijven voor langere tijd. Immers; overheden zullen meer moeten betalen aan rente als zij obligaties uitgeven.
 2. forum rang 6 JoostVLS 6 juni 2017 09:52
  quote:

  Roelo schreef op 6 juni 2017 09:34:

  Technische Analyse is een belangrijk instrument om te handelen op de beurs. Ik denk niet dat we moeten onderschatten dat events en terugkoop programma's van beursgenoteerde bedrijven een opwaarts potentieel van koersen veroorzaken. Bedrijven kunnen tegenwoordig zelfs rechtstreeks geld lenen van de ECB tegen 0,5%. De opkoop van bedrijfsobligaties door de ECB maakt dit mogelijk. Als we weten dat de schulden van Europese overheden vanaf 2008/2009 bijna zijn verdubbeld maakt het mogelijk dat de rente laag zal blijven voor langere tijd. Immers; overheden zullen meer moeten betalen aan rente als zij obligaties uitgeven.

  Gefeliciteerd met je eerste post en welkom !
  Na ruim een jaar nagedacht te hebben over de tekst ben je met dit verhaal gekomen ?
  En, wie is Roelo ?
217 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links