Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tijdelijk herstel, of…?

Tweedaags positief omkeerpatroon, een bullish engulfing

De neerwaartse doorbraak van de sinds begin dit jaar stijgende bodemlijn kreeg gisteren geen verder vervolg. In tegendeel, er vond een krachtige herstelbeweging plaats die vandaag een verder vervolg krijgt.

Gisteren werd een tweedaags positief omkeerpatroon gevormd, een bullish engulfing. Dit kan in de komende dagen zorgen voor een verdere opwaartse beweging.

De eerdere neerwaartse doorbraak van de sinds begin dit jaar stijgende bodemlijn blijkt tot op heden dus slechts een speldenprik te zijn geweest en mogelijk opnieuw een vals signaal.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Herstelbeweging

De herstelbeweging in de komende dagen zal bepalend zijn of deze neerwaartse doorbraak zorgt voor een langer proces voor de vorming van een lagere top na de eerdere jaartop van begin mei.

Of dat de opgaande trend slechts kortstondig werd gebroken en de opwaartse druk op de jaartop weer verder zal toenemen. Deze vraag is nu nog niet te beantwoorden, vooral niet als ik de verschillen tussen de Amerikaanse indices en de Europese indices naast elkaar leg.

Toch wijzen nog genoeg signalen in Europa op de nodige vermoeidheidsverschijnselen en acht ik de kans groter dat het topvormingsproces dat enkele weken geleden werd ingezet, zal worden voortgezet.

De definitieve bevestiging voor de start van de eerste echte correctie van dit jaar wordt pas gegeven onder de belangrijke steunzone van 519 tot 520.

Juni begint krachtig

De maand juni begint dus krachtig en de eerdere verzwakking werd gisteren weer opgeheven. Niet alleen werd een positief omkeerpatroon gevormd, maar de AEX wist ook weer boven de sinds begin dit jaar stijgende bodemlijn te komen.

Toch zagen we in de afgelopen weken al de nodige haarscheurtjes ontstaan in de krachtige opgaande beweging sinds de bodem in december bij 445,65. Een van deze verzwakkingen is de afvlakking van het 50-daags gemiddelde in de laatste week.

Voor het eerst sinds november vorig jaar is dit gemiddelde afgebogen naar een vlakkere beweging. Ook zagen we voor het eerst dit jaar dat een eerdere (jaar)top niet binnen een tot twee weken weer opwaarts werd gebroken.

Deze top werd begin mei op de borden gezet bij 437,80 waarna de AEX juist bezig lijkt te zijn met de vorming van een lagere top. Eerdere toppen werden dit jaar weer snel opwaarts gebroken.

Inmiddels staat de jaartop alweer bijna een maand op de borden. Het is sowieso dit jaar nog niet voorgekomen dat een lagere top in een periode van meerdere weken lijkt te worden gevormd.

Twee weerstanden

Voor de komende dagen liggen er twee weerstanden in de AEX. De eerste bij 429 t0t 429,50 zal vandaag onder druk worden gezet en waarschijnlijk bij de opening al direct worden gebroken. Deze toppenzone werd in de afgelopen twee weken gevormd met enkele toppatronen.

Daarboven ligt  nog de 532,50 als volgend punt boven de markt. Een doorbraak van 532,50 opent opnieuw de weg richting de jaartop van 537,80, een krachtig weerstandsniveau. Hij werd begin mei gevormd middels een test van de bovenkant van het twintig punten brede stijgende trendkanaal (blauwe lijnen).

Ook werden toen meerdere toppatronen gevormd, zoals:

 • een shooting star
 • meerdere hanging mans
 • een bearish engulfing

Ik acht de kans nog steeds klein dat deze weerstand structureel wordt gebroken in de komende tijd. De stijgende trend sinds begin december is naar mijn mening in zijn eindfase waarbij de kans op een normale tot forsere correctie voor de komende periode aanzienlijk zijn gegroeid.

Correctie, of niet…?

Toch zagen we dit jaar al meerdere signalen die wezen op het startpunt van de eerste correctie van dit jaar. Elk signaal werd echter in deze zeer euforische markt weer snel opgeheven.

Sinds de start van deze bullmarkt in 2009 is er nog geen enkele periode geweest waarbij de AEX zes maanden opliep zonder normale correcties. Tot medio mei was er zelfs sinds begin december nog geen enkele terugval geweest van boven de 3%. De eerste mini-correctie was enkele weken geleden waarbij de AEX terugviel van 537,80 tot aan 519,50.

Ook zal een doorbraak boven de 529,50 nog niet voor een verandering zorgen in het potentiële toppatroon dat in de maak is, het hoofd-schouderpatroon met zijn neklijn bij 519 tot 520.

Daarom blijft deze steunzone ook belangrijk. Zolang die niet neerwaarts wordt gebroken, blijft de kans op een vervolg van de opgaande beweging mogelijk.

Openingsgap vandaag

Vandaag wordt direct een openingsgap gevormd. De onderkant daarvan ligt bij 527,95. De sinds januari stijgende bodemlijn is vandaag bij 527,50 te vinden. Een sluiting van de gap en nieuwe doorbraak onder deze stijgende bodemlijn zou een nieuwe verzwakking betekenen.

Overige steunpunten liggen bij de bodems van de afgelopen dagen, de 523,45 van gisteren en het 50-daags gemiddelde bij 522,10. Een beweging hieronder zou ook meer neerwaartse druk opleveren, we moeten terug naar november vorig jaar om een stand van de AEX onder het 50-daags gemiddelde te vinden.

Het is dus door de ingezette herstelbeweging van gisteren nog niet duidelijk of de gemaakte verzwakking door zal zetten of dat er opnieuw sprake was van een valse doorbraak. We moeten in de komende dagen alert zijn op nieuwe toppatronen en eventuele nieuwe verzwakkingen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

381 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Ger 02490 2 juni 2017 10:03
  Goed zo Bas. Komende dagen moeten we alert zijn op nieuwe toppatronen en eventuele nieuwe verzwakkingen....Inderdaad !! Eventueel. Als je dit woord -eventueel- nu in het vervolg er af en toe tussendoor gooit, dan kun je tot in lengte van jaren gewoon je verhaaltje blijven schrijven.
 2. Henri-Trader-Zonder-Trades 2 juni 2017 10:04
  quote:

  Henk Snaph schreef op 2 juni 2017 10:02:

  Geen hark weer vandaag voor Bennie.
  Henk! Je weet toch wel beter. Bennie heeft net op 531,6 van al zijn winsten dagputs gekocht en deze met 100% winst verkocht net boven de 530. Bennie is toch nie gek! Zo moeilijk is het echt allemaal niet. Gewoon de tips van Bennie volgen en we hebben allemaal een mooie zomer. Is voor Bennie ook leuker, als hij niet de enige is met een brede glimlach op zijn stoere Achterhoekse lippen.

  :-)
 3. forum rang 7 ttroo 2 juni 2017 10:09
  Ik zat gisteren avond in de bioscoop. Dus ik kon de grote krachten in de Amerikaanse indices niet meer tegenhouden. Wat een kracht! Ooit wordt het wat een krach! Het was wel bizar. Ik zat rustig te kijken hoe het ff ging. Het leek wel of de robots de macht overnamen. Zo snel kan ik niet eens typen zo hard gingen de Europese indices omhoog. Is iedereen zo blij met het banen cijfer? Is iedereen zo blij met het opzeggen van het verdrag? Als u zich zo gedraagt bij uw werkgever, dan hadden ze al lang u naar een psychiator gestuurd.

  Maar Mr. Newcomer kan en mag alles doen. Mensen komen en mensen gaan. Nog sneller dan een raket uit Noord Korea. Zo snel gaat dat in de Mr. Newcomer administration. Instabiel lijkt me het enige woord. Maar de markten houden er schijnbaar van.

  Net als het continue geld drukken in Europa. De recessie verdwijnt echt niet voor eeuwig. Sterker nog hoe hoger de top, des te groter de strop.

  De zon schijnt. Dus heerlijke (beurs)dag. Olie daar is intussen al een dollar vanaf. Er kunnen nog 3 dollar verder er af. De WTI inmiddels op een lage $47. Ze kunnen zo naar de $44 toe. Goud en zilver blijven hangen. Een goed en een slecht teken. Een goed teken omdat ze niet ver onder uitbreken staan een slecht teken omdat ze niet kunnen uitbreken.

  Inmiddels lijken de beurzen wat op adem te moeten komen. Was de sprint te snel? De Fransen komen wel wat vooruit, maar doen niet mee met het geweld in de DAX. AEX weer onder de 530.
 4. [verwijderd] 2 juni 2017 10:13
  Bewijs:

  Alex XNL 23 mrt 2016 om 09:33


  Iedereen vindt dat het lager moet. Maar het staat weer plezierig hoger.

  Geen leedvermaak over Infineon.

  Positie opbouw: aand. Infineon Technologies AG

  11-3-2016 Koop EUR 11,55 (Nu 12,43)

  Bij een Dax die 1 a 2% hoger staat. Ik zeg appetijtelijk.

  - See more at: www.debeurs.nl/Forum/Topic/1334207/2/...
381 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links