Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Laat Holland Colours maar schuiven

Laat Holland Colours maar schuiven

Holland Colours haalt zelden de headlines. Het op de lokale markt genoteerde bedrijf leidt een rustig en tamelijk anoniem bestaan. Veel beleggers zullen de naam ongetwijfeld wel op de koersenpagina zijn tegengekomen, maar daar blijft het dan meestal ook wel bij. Het bedrijf verdient beter.

Jaarcijfers uitstekend

Gisteren maakte de producent van pigmenten uit Apeldoorn zijn jaarcijfers bekend. Dat lijkt aan de late kant, maar Holland Colours hanteert een gebroken boekjaar, eindigend op 31 maart.

Gewoon keurig op tijd dus. En met die jaarcijfers is weinig mis. Het bedrijf profiteert duidelijk van de relatief gunstige marktomstandigheden.

 

 

Allemaal plussen

De omzet over boekjaar 2016/2017 bedroeg 77,5 miljoen euro versus 73,7 miljoen euro over boekjaar 2015/2016. Een netto omzetgroei van afgerond 5%, autonoom wel te verstaan. Het bedrijfsresultaat: 7,2 miljoen het afgelopen jaar euro versus 5,7 miljoen euro van het vorige boekjaar.

Een fraaie toename van afgerond 26%. Nog eentje om het af te leren dan: een nettowinst van 5,2 miljoen euro versus 3,6 miljoen euro vorig boekjaar. De (afgeronde) cijfers uit Excel laten een plus zien van 44%. Niks meer aan doen.

 
boekjaar omzet (mln) nettowinst wpa div. p/a
2016/17 77,5 5,2 6,03 3,01
2015/16 73,3 3,6 4,23 2,15
2014/15 68,2 3,4 4,02 2,00
2013/14 66,0 3,5 4,12 2,12
2012/13 65,9 2,9 3,40 1,75

 Meerjaarsoverzicht Holland Colours

 

 

Niks op af te dingen

Valt er dan helemaal niets te zeuren? Eigenlijk niet zo gek veel. Holland Colours heeft het laatste deel van de langlopende schuld afgelost, is financieel gesproken echt in topconditie en draait een gezonde cashflow.

Over die cashflow gesproken: er is een foutje geslopen in de Nederlandse versie van de cashflow statement. Dat, of mijn Excel vertoont kuren. De Engelstalige versie is leidend, zeker, maar toch ;-)

Mocht de CEO en/of CFO van Holland Colours meelezen: de veranderingen van het werkkapitaal van boekjaar 2015/2016 in het Nederlandstalige staatje zijn niet goed. Oh, en geldmiddelen is echt met één ‘l.’ U ziet het: als analisten daar al over struikelen, valt er écht weinig op de resultaten af te dingen.

Aantrekkelijk dividend

Terug naar de cijfers: Holland Colours heeft een wpa behaald van 6,03 euro (2015/2016: 4,23 euro) en wil daarvan 3,01 euro cash per aandeel uitkeren aan dividend.

De tijd dat het aandeel voor slechts 45 euro te koop was op Euronext ligt helaas alweer enige tijd achter ons, maar op de huidige koers van 77 euro geeft dit voorgestelde dividend toch een dividendrendement van afgerond 4%. 

Hoewel het bedrijf een goed jaar achter de rug heeft, zich optimistisch toont voor de nabije toekomt, geeft het management toch geen outlook. Dat is enigszins begrijpelijk, maar vooral een gemiste kans.

De redenen die het management opgeeft voor het achterwege laten van een outlook vallen echt onder business as usual. Dat zou dan impliceren dat er nooit een concrete outlook gegeven kan worden. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn.

Meer aandacht onderweg

Zoals hierboven al aangehaald, Holland Colours verdient echt meer aandacht: van beleggers, maar ook van IEX. Er gaan gemiddeld slechts 300 aandelen per dag in Holland Colours om. Dat is wel erg weinig en maant tot enige terughoudendheid: liquiditeit is immers een belangrijke prijsbepaler.

Er valt veel dieper in te zoomen op het bedrijf, de resultaten et cetera. Een grondige (re) analyse is dan ook wel op zijn plaats. Typisch een leuk klusje voor de vermoedelijk slappe zomermaanden die eraan komen.

Disclaimer: Crum heeft geen positie in Holland Colours


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 19 apr Nieuwkomer Douglas presteert uitstekend
  2. 19 apr Productiemisser Barrick Gold: is de sterke marktreactie terecht?
  3. 18 apr Logische herfinanciering Pharming

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links