Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Sell in May

Grote kans op een neerwaartse AEX-uitbraak

Na de recent ingezette herstelbeweging vanaf 519,50 is de bewegingsruimte de laatste week stilgevallen. Hierdoor neemt de druk op de vanaf begin dit jaar stijgende bodemlijn wel verder toe. De afgelopen zes handelsdagen beweegt de AEX tussen de 524,50 en de 529,50, een bewegingsruimte van minder dan 1%.

Deze bewegingen passen nog steeds binnen de contouren van een groot hoofd-schoudertoppatroon. Dit potentiële toppatroon is sinds 24 april in ontwikkeling maar zal pas worden geactiveerd zodra deze schouder wordt afgerond met een beweging onder de neklijn van 519 tot 520.

Een structureel slot hieronder is noodzakelijk voor de activering van dit patroon waarna de neerwaartse weg een versnelling kan inzetten. Ook is er de laatste dagen een aantal nieuwe toppatronen ontstaan in de vorm van hanging man’s.

Eerste kortetermijntop

Hiermee zouden de huidige beweging ook kunnen resulteren in de eerste duidelijke lagere kortetermijntop na de eerdere top van 537,80. Deze vorige top werd begin mei op de borden gezet en viel toen samen met een test van de bovenkant van het sinds begin dit jaar stijgende trendkanaal.

Dit is in de grafiek te zien aan de blauwe oplopende trendlijnen.

Ook toen werden meerdere toppatronen gevormd in een week tijd voordat de neerwaartse weg werd ingezet:

 • een shooting star
 • meerdere hanging man’s
 • een bearish engulfing

Vooral een bearish engulfing-patroon zien we vaak ontstaan bij de vorming van een tijdelijke maar belangrijke top.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

 

Let op 525,20

Niet alleen het potentiële hoofd-schoudertoppatroon en de vorming van meerdere (lagere) toppatronen zijn een reëel risico in de huidige markt. Ook de onderkant van het stijgende trendkanaal komt steeds meer onder druk te staan.

De recente bodem bij 519,50 ging al gepaard met een kortstondige intraday doorbraak van deze sinds begin dit jaar stijgende bodemlijn. Deze bodemlijn is de afgelopen week verder opgelopen en ligt momenteel bij 525,20 en zal deze week ongeveer 3 indexpunten verder oplopen.

Een structureel slot hieronder zou ook een duidelijke verzwakking inluiden in de technische conditie van de AEX. Vlak hieronder ligt nog het oplopende 50-daags gemiddelde bij 521,20. Dit gemiddelde is de laatste week overigens wel aan het afvlakken, ofwel de krachtige beweging begint minder steil te worden.

De technische indicatoren liggen er nog steeds zwak bij:

 • Enige tijd geleden werd de opgaande bodemlijn in de RSI gebroken na een stand boven de 70. Recent werd de bodem van april alweer bijna getest. Een kortstondige herstelbeweging was een normale beweging, maar die blijft tot op heden zeer beperkt.

 • Ook de MACD gaf enige tijd geleden een neerwaartse crossing en is de langere neerwaartse weg gaan vervolgen.

 

Uitzonderlijke situatie

Ook blijft de afstand van de AEX tot aan het 200-daags gemiddelde groot. In de afgelopen maanden zagen we een stand van ruim boven de 10% en dit geeft een risico aan in het middellangetermijnbeeld. De laatste keer dat we een dergelijke afstand zagen was in de lente en zomer van 2015.

Destijds werd de zeer belangrijke top gevormd in de AEX in de zone 505 tot 510 waarna een zeer forse correctieve beweging werd gestart. De bewegingen vanaf de decemberbodem van 445,65 zijn sowieso zeer krachtig en weinig voorkomend.

De huidige beweging zonder correcties duurt inmiddels al zes maanden. De enige terugval die we hebben gezien valt in de categorie mini-correctie, de recente daling vanaf de jaartop bij 537,80 tot aan de 519,50.

Maar een normale correctie van 5% tot 10% is sinds de decemberbodem niet meer voorkomen. Een uitzonderlijke situatie die goed de huidige euforie in de markt laat zien.

Weerstand bij 529,50

Zolang de genoemde stijgende bodemlijn en de zone 519 tot 520 niet neerwaarts worden gebroken, wordt er nog steeds geen correctie gestart. Daaronder kan een neerwaartse en mogelijk forse versnelling plaatsvinden.

In het zeerkortetermijnbeeld ligt de eerste weerstand bij 529,50 een niveau dat vandaag onder druk kan worden gezet. Daarboven ligt nog een punt bij 532,50.

Zolang de stijgende bodemlijn bij 525,20 niet wordt gebroken, blijft een test van de 532,50 nog steeds mogelijk en ook een dergelijke test zou nog steeds passen in de vorming van de tweede schouder van het potentiële toppatroon.

Sell in May

We moeten dan ook alert blijven op de vorming van meer toppatronen in de komende dagen. Pas boven de 532,50 zal de druk op de jaartop van 537,80 verder kunnen worden opgevoerd. In het technische beeld voor de komende zes maanden blijft mijn opwaartse langetermijnvisie wel in stand.

Een test richting het einde van het jaar van de 2007-top bij 564 blijft mijn uitgangspunt. Maar een tot enkele normale tussentijdse correcties zouden gezond zijn en de contouren van de stijgende middellangetermijntrend verder verduidelijken.

De kans is naar mijn mening groot dat Sell in May dit jaar weer eens van toepassing kan zijn.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

109 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 29 mei 2017 08:51
  quote:

  Reigâh schreef op 29 mei 2017 08:37:

  Goedemorgen, goed plan, eind van de week op vakantie. In juli weer terug :)
  Jij ook al Reigah , ik donderdag 1,5 week Biesbosch km,ters eten met de fiets,
  Half juni Amsterdam dan naar Texel. :))
  Nog een goedemorgen allemaal.

  De aex begint vandaag maar weer eens met een rode opening.
 2. forum rang 6 d' Aandelen ' 29 mei 2017 09:35
  Goedemorgen,

  Gisteren met veel genoegen naar het wielrennen gekeken en het was spannend tot de laatste minuut.
  Tom Dumoulin heeft het eindelijk geflikt, de Giro 'd Italia te winnen door zich te focussen op het fietsen en zich niet bezig te houden met hoeveel seconden hij nog over had, een prima advies van zijn begeleider.
  Op een opsteker voor heel Limburg en een boost voor de wielrennerij.

  Met beleggen moet je inderdaad je ook niet te veel bezighouden met allerlei analyses etc. maar gewoon kijken hoe de koers verloopt want te veel informatie is vaak een belemmering om goede beslissingen te nemen.

  Vandaag weer een rustige dag vermoed ik.
 3. [verwijderd] 29 mei 2017 10:31
  quote:

  Alex XNL schreef op 29 mei 2017 10:25:

  Reigah als je van Eindhoven Airport vliegt mag je jouw bolide wel bij mij parkeren ik zou niet de parkeergarage van Bam gebruiken :)
  Dank alle lieverds, ik ga deze keer niet met het vliegtuig maar op de bonnefooi met auto en sleurhut naar de Cote d'Azur en/of Italië.
 4. ReadArt 29 mei 2017 11:54
  Toch bijzonder hoe hij elke keer zoveel tekst nodig heeft om elke keer hetzelfde te zeggen; namelijk: De koers kan omhoog, maar ook omlaag. Als de koers omlaag gaat kan de koers ook verder omlaag en als ie omhoog gaat kan ie ook verder omhoog. En vervolgens iets over Euforie. Als je kritisch kijkt zegt hij eigenlijk elke collumn helemaal niks.
109 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links