Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Periodiek beleggen: uitweg bij crash?

Hoge kosten zeggen niets over het rendement

Vanavond speelt Ajax tegen Manchester United om te bepalen wie Europees kampioen wordt van de tweede divisie. Eerlijk gezegd is de lol er wel een beetje vanaf na de verschrikkelijke gebeurtenissen in de plaats van Ajax’ tegenstander.

Toch zullen miljoenen mensen de match volgen in een strijd tussen twee ploegen waarvan niemand had verwacht dat ze in Stockholm tegenover elkaar zouden staan.

  • Van Ajax niet, omdat een club met een zo klein budget niet meer geacht werd ooit een finale op Europees niveau te halen.

  • En United niet, omdat de club met zo’n enorme begroting per definitie een plaats in de Champions League werd toegedacht.

 

Kennelijk is geld niet alleen de bepalende factor voor het behalen van succes. Eenzelfde soort conclusie kun je ook trekken na publicatie van het interessante rapport van Beleggingsmatch, in samenwerking met onder andere IEX. Het betreft een onderzoek naar de kosten van periodiek beleggen.

Grote kostenverschillen

Periodiek beleggen betekent dat de belegger regelmatig een bedrag opzij legt om nieuwe aankopen te doen van aandelen en obligaties. Uit het onderzoek blijkt dat er grote verschillen in kosten zijn tussen verschillende aanbieders van totaaloplossingen voor periodiek beleggen.

Die kostenverschillen kunnen oplopen tot 1,28% op jaarbasis. Dat heeft een enorme impact op het eindresultaat. Stel u start met 1000 euro en legt vervolgens jaarlijks 100 euro opzij om te beleggen bij één van de aanbieders. De totale inleg over een periode van dertig jaar wordt dan 4000 euro.

Bij een bruto rendement van 6% is er aan het eind van die periode een bedrag van 13.549 euro opgebouwd. Bij een kostenfactor van 0,65% per jaar slinkt dat bedrag tot 11.733 euro. Bij de duurste partij, met een kostenfactor van 1,93%, houdt u na dertig jaar slechts 8884 euro over, bijna 25% minder dan bij de goedkoopste aanbieder.

Het is dus belangrijk goed op de kosten te letten, zoals ook de onderzoekers aangeven.

Is duuder ook beter?

De vraag is echter of hogere kosten misschien het gevolg zijn van een duurdere en betere beleggingsmethodiek, waardoor u op langere termijn waar voor uw (ingelegde) geld krijgt? Of zeggen die hoge kosten, net als bij voetbal, niet alles over het toekomstig succes?

Het lijkt er op dat het laatste het geval is. De goedkoopste aanbieder, Fitvermogen, geeft over een periode van zeven jaar het hoogste rendement. De duurste, Beleggen met Beheer van ING, komt er met een derde plaats overigens ook niet slecht vanaf.

Ook voor beleggen geldt kennelijk dat je zowel met hoge als met lage kosten in de top terecht kan komen.

Toenemend risico

In het laatste deel van het onderzoek wordt aangegeven dat over de periode 2010-2016 beleggen veel meer heeft opgeleverd dan sparen. De gemiddelde spaarrente was 0,45%, terwijl de beleggingsopbrengst van een neutraal profiel gemiddeld 6,93% per jaar opleverde, een verschil van 6,48%.

Over de hele periode bracht (neutraal) beleggen 49% meer rendement op dan sparen. In het rapport staat aangegeven dat beleggen een goed alternatief kan zijn bij de zoektocht naar rendement. De spaarrente is nu zó laag, mogelijk wordt die zelfs negatief, dat beleggen voor veel consumenten een goede oplossing kan zijn.

Natuurlijk wordt in het rapport waarschuwend aangegeven dat beleggen met risico’s gepaard gaat. Dat is geen overbodige toevoeging. Het jaarrendement van gemiddeld 6,93% in de afgelopen jaren is hoog, mede door de uitzonderlijke goede prestatie van obligaties. De almaar dalende rente stuwde de obligatiekoersen naar recordhoogten.

In het kielzog daarvan breken aandelenkoersen ook record-na-record. Onder deze omstandigheden is het naar mijn idee uiterst lastig de komende jaren een gemiddeld rendement van een kleine 7% te behalen en zijn de beleggingsrisico’s, zowel voor aandelen als voor obligaties, groot.

Eenmalig of periodiek?

In dit onderzoek gaat het om periodiek beleggen, met een regelmatige inleg van nieuwe gelden. Vaak wordt aangegeven dat beleggen volgens deze methode de risico’s aanzienlijk worden gematigd ten opzichte van een eenmalige inleg. Toch is dat beslist niet onder alle omstandigheden het geval.

Zeker, als in het eerste jaar de koersen sterk dalen en vervolgens een mooie jaarlijkse stijging optreedt, leidt periodiek beleggen tot betere resultaten. Immers, de grote daling aan het begin van de periode komt bij een eenmalige inleg veel harder aan dan bij stapsgewijs beleggen.

Maar als daarentegen pas na enige tijd de forse koersklap komt, is de belegger die regelmatig middelen ter belegging opzij zet (veel) slechter af. Kijk u maar naar de volgende tabel, waarbij over een periode van tien jaar een eenmalige inleg van 1000 euro vergeleken wordt met een jaarlijkse belegging van 100 euro.

 

  Beurscrash bij aanvang Beurscrash aan eind
jaar rendement eenmalig periodiek rendement eenmalig periodiek
    1000 100   1000 100
1 -30% 700 170 7% 1070 207
2 7% 749 282 7% 1145 321
3 7% 801 402 7% 1225 444
4 7% 858 530 7% 1311 575
5 7% 918 667 7% 1403 715
6 7% 982 814 7% 1501 865
7 7% 1051 970 7% 1606 1026
8 7% 1124 1138 7% 1718 1198
9 7% 1203 1318 7% 1838 1382
10 7% 1287 1410 -30% 1287 967

 

Moeilijke opgave

De linkerkant van de tabel laat zien dat bij een crash van 30% in het eerste jaar, de eenmalige inleg weliswaar positief eindigt op 1287 euro, maar de periodieke methode meer oplevert (1410 euro).

Als echter de klap in het laatste jaar valt, duikelt de periodieke methode zelfs naar een negatief resultaat op 967 euro en doet het daarmee veel slechter dan de eenmalige inleg. Beleggen gaat altijd gepaard met risico’s, ook periodiek beleggen.

Zeker nu de rente laag en de aandelenkoersen hoog staan, zal het geen gemakkelijke opgave worden, met welke beleggingsmethodiek dan ook, de komende jaren een mooi rendement te behalen.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. goofert 24 mei 2017 15:27
    Er wordt in de vergelijking uitgegaan van een vast rendement van 7% dat is niet reëel. De koers zal veelal tussentijds op een neer gaan. Dit is in het voordeel van de periodieke belegger. Is de koers laag dan krijgt hij meer aandelen voor zijn 100 Euro, is deze hoog minder. Over de gehele periode zal hij de aandelen daardoor waarschijnlijk voor een lagere prijs in zijn bezit krijgen, dan bij een eenmalige aankoop. De vergelijking houdt hier geen rekening mee.
  2. forum rang 5 Bart Meerdink 24 mei 2017 23:40
    Het onderzoek naar de kosten van het periodiek beleggen mist o.a. DeGiro en Binck fondsbeleggen die mogelijkheden bieden om gratis of tegen 0,15% p/j in een ruime selectie van fondsen te beleggen waaronder fondsen met extreem lage kosten (zoals van Vanguard, ThinkETFs, Actiam) waarbij de laatste twee Nederlands zijn zodat je het dividend kunt terugvragen.

    Verder zou ik nog aan goofert's uitstekende punt willen toevoegen dat bij periodiek beleggen gemiddeld over de 10 jaar slechts €550 aan eigen kapitaal voor je 'werkt'. Met de helft van het kapitaal kun je uiteraard niet het volle rendement verwachten.

    Periodiek inleggen veronderstelt echter geen startkapitaal, maar je kunt het gaandeweg bij elkaar sparen. Dat betekent dat je vroeger kunt beginnen met geleidelijk opbouwen en een (veel) hoger eindbedrag kunt bereiken als de beurs zich een beetje redelijk gedraagt.

    Gebruikelijk is om een vergelijking tussen twee strategieën zoals in dit artikel uit te voeren aan de hand van historische data. Dus bijvoorbeeld een gemiddelde van 70 10-jaars perioden 1937-1947 t/m 2007-2017 op basis van een index als de S&P 500 o.i.d.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links