Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Verdere verzwakkingen

AEX verzwakt verder

Vandaag kan het topvormingsproces neerwaarts worden afgerond. Om het topvormingsproces sinds vorige week verder te bevestigen, is namelijk een verdere neerwaartse verslechtering noodzakelijk tot onder de 532,50.

In de afgelopen anderhalve week werden er al meerdere topvormingssignalen gegeven. Ook waren er al de nodige vermoeidheidsverschijnselen te zien tijdens de huidige kortstondige en smalle zijwaartse handelsfase. Ik verwacht dan dat de AEX een neerwaartse weg zal inslaan in deze zeer euforische markt.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In het langere technische beeld werd na een lange correctieve fase in 2015 uiteindelijk in februari 2016 een zeer belangrijke langetermijnbodem op de borden gezet in veel indices. Veelal ging dit gepaard met een test van een langere stijgende bodemlijn.

In de AEX lag deze bodem bij 378,50. Na een klassieke omkeer in het eerste kwartaal van 2016 werd een nieuwe stijgende middellangetermijntrend gestart. De bodemlijn had buiten de 378,50 nog raakpunten:

  • in juni bij 410
  • in november bij 437,50
  • in december bij 445,65

Geen enkele correctie

Deze decemberbodem was het startpunt van een krachtige opwaartse versteiling, een versteiling die steeds euforischer werd, maar in de eindfase lijkt te zijn aanbeland. Tot op heden bedraagt de stijging vanaf de 445,65-bodem ongeveer 92 punten.

Dit is vergelijkbaar met de beweging die begin 2015 plaatsvond en zorgde voor een top bij 510. De afstand destijds (april 2015) tussen de koers en het 200-daags gemiddelde bedroeg ruim 10%. Deze afstand is momenteel minimaal net zo groot en dat zorgt voor de nodige neerwaartse risico’s.

Een opvallend verschil is de tijdsperiode waarin de stijgingen plaatsvonden:

  • In 2015 werd de stijging van ongeveer 100 punten in slechts drie maanden gerealiseerd.
  • Momenteel duurt de opgaande beweging ruim vijf maanden.

In deze periode heeft geen enkele noemenswaardige terugtest plaatsgevonden. Elke terugval bedroeg minder dan 3%. Sinds begin vorige week zijn er al duidelijke signalen van topvorming te zien. Daarbij werd een groot aantal handelsdagen afgesloten met relatief platte body’s.

Toppatronen

De slotkoers ligt dan relatief dicht bij de openingskoers ligt. Dit zorgde voor een groot aantal toppatronen in de AEX. Begin vorige week werd het eerste toppatroon gevormd op de dag dat de jaartop werd geplaatst bij 537,84.

Deze dag brak de AEX ook intraday kortstondig door de sinds januari stijgende toppenlijn. De dag werd uiteindelijk afgesloten met de vorming van een shooting star. De dagen erna werden meerdere hanging man-toppatronen gevormd en zelfs een bearish engulfing.

Een groot aantal toppatronen aan de bovenkant van het trendkanaal dus. Buiten deze vermoeidheidsverschijnselen was er ook een neerwaartse doorbraak in het zeerkortetermijnbeeld. Vanaf de vorige bodem bij 509,40 was namelijk een zeer steile opgaande bodemlijn ontstaan met meerdere raakpunten.

Deze bodemlijn maakte verder ook deel uit van een stijgende wig, een potentieel toppatroon. Eind vorige week werd deze opgaande bodemlijn neerwaarts gebroken en de consolidatie van de afgelopen dagen is ook te zien als terugtest naar deze lijn.

Bevestiging onder 532,50

Meer bevestiging dat er sprake was van een topvormingsproces, ontstond als er een beweging plaats zou vinden onder de bodems van de afgelopen anderhalve week. Deze bodem ligt bij het dieptepunt van de gevormde bearish engulfing bij 532,50.

Een slotkoers hieronder zou de weg openen richting de onderkant van het sinds begin dit jaar aanwezige trendkanaal en een belangrijke horizontale steunzone tussen 519 en 520. De opgaande bodemlijn ligt vandaag bij 521. Vlak onder deze niveaus is bij 518 nog het oplopende 50-daags gemiddelde te vinden.

Het enige overgebleven tussenliggende steunpunt ligt bij 526,25. Pas onder de genoemde steunzone tot 519 kunnen we spreken van de eerste correctie van dit jaar. In dat scenario zou een aanzienlijke verdere neerwaartse voortzetting kunnen ontstaan.

Zolang de AEX binnen de grenzen van het twintig punten brede oplopende trendkanaal blijft, is er nog niets aan de hand.

Toch zie ik genoeg aanknopingspunten die erop wijzen dat een krachtige eerste correctie opgestart kan worden die uiteindelijk moet leiden tot een volgende belangrijke hogere middellangetermijnbodem, een springplank naar mijn uiteindelijke doel van 564 in de tweede helft van dit jaar.

Wordt het dan toch Go away in May dit jaar?


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

414 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 mei 2017 09:12
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 17 mei 2017 08:56:

    VALS VALS, oneelrijk.
    altijd pas zegge als shorts duur zijn.

    Gisteren moest alles uitgesopt worden om 1610
    om 0925 up of na 1025 of 1200

    Kunnen ook up nu, en straks als us open gaat dik rood in.
    De analfabetische klaagbox staat weer al aan zie ik.
    Toedels.....
414 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links