Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Zet de topvorming door?

Leiden de recente AEX-verzwakkingen tot een correctie?

Ondanks de verslechteringen van eind vorige week, vindt er nog geen krachtige neerwaartse vervolgbeweging plaats in het zeerkortetermijnbeeld. De AEX blijft momenteel op een zeer hoog niveau consolideren. Sinds januari dit jaar is een bijna 20-punten breed stijgend trendkanaal te zien (blauwe lijnen in de grafiek).

Vorige week werd voor de derde keer de bovenkant getest. Daarbij vond een kortstondige en kleine intraday doorbraak plaats van deze lijn waarmee ook een nieuwe jaartop op de borden werd gezet bij 537,84. Die dag werd ook een eerste toppatroon op de borden gezet, een shooting star.

In de dagen erna werden nog twee toppatronen gevormd:

  • een hanging man
  • een tweedaagse bearish engulfing

     

Verzwakking ingeluid

Hiermee is een duidelijk signaal gegeven. Ook werd aan de onderkant in het zeerkortetermijnbeeld een verzwakking ingeluid. Vanaf de recente bodem van 509,40 was een steile opgaande beweging te zien, waarlangs een meermaals geteste stijgende zeerkortetermijnbodemlijn kon worden getrokken (oranje lijn).

Deze lijn werd eind vorige week neerwaarts gebroken; een verzwakking in het technische beeld. Vanuit deze situatie is de kans nu toegenomen dat de AEX in de komende tijd de onderkant van het sinds januari stijgende trendkanaal kan opzoeken.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Het is daarbij belangrijk dat de AEX in de komende dagen de onderkant van de bearish engulfing neerwaarts breekt, bij nu 532,50, het dieptepunt van medio vorige week. Zolang de index hierboven blijft, blijft er in het zeerkortetermijnbeeld een smalle zijwaartse consolidatiefase aanwezig op een zeer hoog niveau. 

Tijdelijke top?

Onder de 532,50 ligt nog een horizontaal punt bij een eerdere top van 526,25, maar staat de weg verder open voor een test van de onderkant van het 20-punten brede trendkanaal. Momenteel ligt dit niveau bij 519,80, precies in de horizontale steunzone van 519 tot 520.

Om voor een langere periode te kunnen spreken van de vorming van een tijdelijke top en de eerste correctie van dit jaar te kunnen doorzetten moet deze steunzone uiteindelijk ook gebroken worden. Daaronder kan een krachtige verdere correctieve fase worden ingezet.

Zo lang dat niet gebeurt, blijft het sinds begin dit jaar aanwezige stijgende trendkanaal intact en zal er nog steeds geen sprake zijn van de eerste correctie van dit jaar.

De decemberbodem bij 445,65 was de vierde en tevens laatste keer dat de sinds februari vorig jaar stijgende middellangetermijnbodemlijn werd getest. Eerdere raakpunten lagen vorig jaar bij de 378,50 (startpunt) en de bodems van 410 en 437,50.

Vergelijkbaar met 2015

Vanaf de decemberbodem is de AEX, net als veel andere indices, steeds verder gaan versteilen. Inmiddels is de AEX al ruim vijf maanden met deze opgaande beweging bezig die inmiddels voor 92 punten stijging heeft gezorgd.

Hiermee lijkt deze stijging veel op de beweging die begin 2015 plaatsvond. Toen steeg de AEX ongeveer 100 punten in slechts drie maanden tijd. De huidige stijging duurt inmiddels ruim vijf maanden en het is daarmee de langste periode sinds de start van deze bullmarkt in 2009 zonder correctieve bewegingen.

Een andere overeenkomst met begin 2015 is het feit dat de afstand tussen de huidige koers en het 200-daags gemiddelde ruim 10% bedraagt. Vanuit het verleden weten we dat bij een dergelijke afstand de kans op een correctie aanzienlijk toeneemt.

Consolidatie op hoog niveau

Toch blijft de huidige euforische periode nog steeds in stand, een periode die we in jaren niet meer hebben gezien. Met de vorming van de toppatronen en de doorbraak van de stijgende zeerkortetermijnbodemlijn (vanaf de 509,40-bodem) is dus een duidelijke verzwakking in het zeerkortetermijnbeeld ontstaan.

Voor de komende tijd is er meer neerwaartse ruimte ontstaan die nog moet worden bevestigd onder de 532,50 (bodem medio vorige week). Pas dan ontstaat er ruimte naar de onderkant van het stijgende trendkanaal. Zolang de AEX boven de 532,50 blijft, is er sprake van consolidatie op een hoog niveau.

Aan de bovenkant liggen als weerstanden:

  • de jaartop van 537,84
  • de bovenkant van het stijgende trendkanaal bij vandaag 538,40

Hogere bodem

Pas een structureel slot boven deze weerstanden zorgt voor verbetering en een verdere versteiling van de opgaande kortetermijntrend. Er waren meerdere versteilingen in de afgelopen maanden te zien in de aandelenmarkten, een situatie die niet veel voorkomt en wijst op een euforische markt.

Ook zorgde dit in de afgelopen maanden voor meerdere valse startsignalen van een correctie. De vraag voor de komende week is of de recente verzwakkingen nu wel zullen leiden tot een correctie.

Een correctie die uiteindelijk moet leiden tot een volgende duidelijke hogere middellangetermijnbodem als startpunt voor een beweging naar mijn uiteindelijke doel voor 2017 van 564.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

180 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 mei 2017 08:57
    vorige week waren ze boel al aan het voorliegen dat je erin moest trappen.
    Dus klopte het wel, alleen misleiden kon ook dta je boot mist op ath, je kan er dus niet altijd in geloven vooral op ath.
    Vorige week met macon verliezingen en daarvoor hadden ze de boel al misleid duur longs laten kopen omdta e reen rally kwam.
  2. Henri-Trader-Zonder-Trades 15 mei 2017 09:03
    quote:

    Reigâh schreef op 15 mei 2017 08:58:

    [...]

    Tsja, en dan hebben ze net een nieuwe voorraad aangevoerd....
    Hahaha, iedereen denkt dat hier een vrachtwagenchauffeur in zit, maar het is een bankier die zijn van ons ingepikte centjes naar een veilig plekkie brengt: een GAM RAKKER!

    :-)
180 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links