Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Drie toppatronen op een rij

Start de AEX de eerste correctie van 2017?

De neerwaartse druk kan in de komende dagen verder toenemen. Aan de bovenkant van het trendkanaal werd gisteren opnieuw een toppatroon afgerond. Hierdoor is vanuit de candlestick-theorie een meervoudige klassieke top gevormd.

De AEX ondernam gisteren nog wel een poging om de stijgende toppenlijn en de jaartop van twee dagen geleden onder druk te zitten. Toch stokte deze beweging net onder de stijgende toppenlijn en wist de koers zijn jaartop niet verder te verhogen. De jaartop tot op heden werd dinsdag bij 537,84 op de borden gezet.

Gisteren lag de intraday-top bij 537,23.

In de laatste drie dagen zijn in de candlesticks drie toppatronen gevormd:

  • dinsdag een shooting star
  • woensdag een hanging man
  • gisteren een tweedaagse bearish engulfing

Top gevormd?

Hiermee lijkt een top in het kortetermijnbeeld te zijn gevormd. Een volgende stap in het kortetermijnbeeld is een structurele neerwaartse doorbraak van de stijgende bodemlijn in het zeerkortetermijnbeeld. Dit is de oranje lijn die medio april startte bij de bodem van 509,40.

Na deze bodem vond een krachtige volgende opwaartse beweging plaats van bijna 30 punten.

Er zijn in de afgelopen weken meerdere raakpunten gevormd langs deze opgaande bodemlijn. Gisteren werd de eerste speldenprik uitgedeeld met een intraday-doorbraak van deze opgaande bodemlijn. De AEX zal waarschijnlijk deze week nog een vervolgrichting kiezen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Smalle speelruimte

Dat er een vervolgrichting binnen enkele dagen moet worden gekozen, kwam met name door de steeds smallere speelruimte in het zeerkortetermijnbeeld. Gisteren was de speelruimte nog ruim drie punten, vandaag is deze teruggebracht naar minder dan 2,5 punt.

Dit komt doordat de opgaande bodemlijn aanzienlijk sneller oploopt dan de stijgende toppenlijn:

  • de sinds januari stijgende toppenlijn ligt vandaag bij 537,80 (ongeveer gelijk met de jaartop)
  • de opgaande en zeer steile bodemlijn vanaf de 509,40 ligt vandaag bij 535,40

 

Verzwakking?

De oranje stijgende bodemlijn maakt verder deel uit van een stijgende wig over de afgelopen vier tot vijf weken. Daarbij stijgen de bodems sneller dan de toppen. Dit zijn potentiële toppatronen zodra de betreffende stijgende bodemlijn neerwaarts wordt gebroken.

Onder deze stijgende zeerkortetermijnbodemlijn treedt vanuit de grafiek een verzwakking op. Er ontstaat dan in principe ruimte naar de onderkant van het sinds begin dit jaar aanwezige trendkanaal. Dit trendkanaal (blauwe buitengrenzen) is ongeveer 20 punten breed.

De onderkant ligt momenteel bij een belangrijke horizontale steunzone (519 tot 520).

Euforie in de markt

 

Om meer duidelijkheid in het technische beeld voor de komende weken te krijgen, is het belangrijk dat deze zone ook neerwaarts wordt gebroken. In dat scenario lijkt een belangrijke top te zijn gevormd en kan een verdere neerwaartse vervolgbeweging worden ingezet; de start van de eerste correctie van dit jaar.

Vanaf de decemberbodem bij 445,65 is de AEX ongeveer 92 punten opgelopen in vijf maanden tijd. In deze periode heeft tot op heden nog geen enkele correctieve beweging plaatsgevonden. Elke terugval bedroeg minder dan 3%.

Sinds het begin van deze bullmarkt in 2009 is er geen enkele periode geweest waarbij er aanzienlijke stijging plaatsvond in vijf maanden tijd zonder correctieve tegenreactie. Dit wijst naar mijn mening op een enorme euforie in de markt.

Boven de 537,80 ontstaat in het kortetermijnbeeld een signaal voor een verder vervolg van de versteiling van de afgelopen weken. Het is sowieso opvallend en weinig voorkomend dat sinds december in meerdere indices (vooral Europese indices) een steeds steilere opgaande beweging werd gestart.

Verder neerwaarts

Mocht de AEX vandaag of maandag onder de stijgende kortetermijnbodemlijn sluiten dan ontstaat na de gevormde toppatronen een verzwakking. Deze bodemlijn ligt vandaag bij 535,40. Belangrijk is dan wel dat andere indices vergelijkbare signalen geven.

In dat scenario ontstaat ruimte naar de zone 519 tot 520. Tussenliggende steunpunten liggen verder nog bij 531,50 en 526,25.

Ik acht de kans op een verder neerwaarts vervolg in de komende week het grootst. De vraag is alleen of deze topvormingssignalen zullen leiden tot een forsere en eerste correctie van 2017.

Deze correctie moet uiteindelijk zorgen voor een hogere middellangetermijnbodem als startpunt voor de vervolgbeweging in de tweede helft van dit jaar naar mijn uiteindelijke doel van 564, de top uit 2007.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

253 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 mei 2017 08:57
    quote:

    Reigâh schreef op 12 mei 2017 08:51:

    Goedemorgen, toppen zijn er om genomen te worden. En dan hard afdalen naar het dal. In wielertermen dan he :)
    Ja en wie dan het meeste risico neemt loopt uit op de rest...of valt over de railing heen! Om maar in de wielertermen te blijven, ik ben die dagen van op de kant zitten wel een beetje zat doe mij maar een afdaling.
  2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 12 mei 2017 09:15
    @ Onn Je hebt gelijk hoor ze spelen het beste voetbal van de "Ere-divisie" maar europees weten ze alleen in het JC stadion te overtuigen! Feyenoord heeft exact hetzelfde Eigen Kuip is heilig maar uit is drama
    Ere wie Ere toekomt als de titel maar naar Rotterrrdam gaat.
  3. ETFking 12 mei 2017 09:28
    Ik hecht persoonlijk minder waarde aan de 1 daagse candlestick patronen. In de grafiek van Bas kijk ik m.n. naar de blauwe lijnen. De oranje lijn lijkt me niet houdbaar en doorbraak daarvan naar beneden daarom ook minder relevant. De bovenste blauwe lijn teken ik iets vlakker (rakend aan de slotkoers op 17 maart). Dan heb je nu een gefaalde uitbraak naar boven gehad en dat is een bearish signaal, maar bevestiging heb je pas onder de 520, als je aan de onderkant de blauwe lijn breekt. We zullen zien
253 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links