Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Euro tot mislukken gedoemd?

Heeft Europa wel de wil om tot een eenheidsmunt te komen?

In de reacties op mijn stelling van vorige week, dat de bitcoin geen toekkomst heeft, in ieder geval niet als betaalmiddel, werd mij onder meer verweten dat ik geen aandacht besteedde aan de onderliggende techniek. Daarmee zou een oordeel over de cryptomunt niet meer serieus zijn te nemen.

Ik ben het daar niet mee eens. De onderliggende blockchain-technologie is ongetwijfeld ingenieus en solide. Maar daarmee is het bestaansrecht van de bitcoin nog niet gevestigd. De munt blijft het resultaat van kunstmatig gecreëerde schaarste zonder enige onderliggende dekking.

Daarmee is de munt in feite waardeloos, tenzij die door officiële autoriteiten wordt omarmd, met daaraan gekoppeld regelgeving waaraan voldaan moet worden. Dan schuift de munt op in de richting van de reguliere valuta, alleen op een andere (technische) manier gecreëerd.

Dat is toch niet de bedoeling van de fervente aanhangers van de bitcoin?

Europroblemen

Een ander deel van de reacties richtte zich op de reguliere munten, die feitelijk toch ook waardeloos zijn. In ieder geval wil je als burger ook niet overgeleverd zijn aan de grillen van overheid en monetaire autoriteiten, met alle gevolgen voor de waarde en vertrouwen in de reguliere munten.

Dat is wat mij betreft een raak punt. Het is net als de politiek waar de gevestigde partijen zich de afgelopen jaren vervreemden van het electoraat. Je hoeft geen aanhanger te zijn van het opkomende populisme om die beweging van kiezers naar deze partijen te begrijpen.

Zo is het ook met de bitcoin. Hoe begrijpelijk de wens naar een alternatief systeem, het is daarmee niet de oplossing. Maar één ding is zeker, ook de reguliere munt als de euro heeft zijn problemen. Ik ben vanaf het begin aanhanger van de Europese eenheidsmunt geweest. De voordelen leken evident.

Welvaartsbevorderend

Te beginnen met die voor de burgers zelf, die geen waardevernietigende ruiltransacties meer hoeven doen bij het reizen van het ene land naar het andere. Dat voordeel geldt natuurlijk helemaal voor de handelsactiviteiten van het bedrijfsleven.

Het verdwijnen van onzekerheid rond koersontwikkeling van de individuele munten is ook welvaartsbevorderend. En nog belangrijker, eurolanden met een zwak economisch beleid zouden hun problemen niet meer kunnen afwentelen via een voortdurende devaluatie van hun munt.

Voorwaar dat de introductie van de euro een mooi wenkend perspectief bracht. Er is echter een zware schaduwzijde aan de euromunt gebleken. De waarde van de munt is een soort gemiddelde van de eurozone.

Evenwichtsmechanismes

Dat betekent dat de landen met voorheen sterke individuele munten, zoals Nederland en Duitsland, economisch profiteerden van de relatieve lage koers van de euro. Italië en Spanje daarentegen kregen het moeilijker met een munt die veel duurder was dan de vroegere eigen valuta.

Gelukkig voor deze landen, en ongelukkig voor ons, ontstond er een ander afwentelingsmechanisme. De euro maakte het mogelijk onbeperkt de hoge financieringstekorten van deze landen te dekken tegen voor hen ongekend lage renteniveaus.

In de tijd van lire en peseta vroegen beleggers hoge rentes op leningen luidende in almaar devaluerende zwakke munten. De euro zorgde ervoor dat evenwichtmechanismes van beide kanten (hoge rente afgedwongen door beleggers, devaluatie door zwakke eurolanden) wegvielen.

Grootscheepse hervormingen

Uiteindelijk zagen beleggers door Griekenland in dat een eenheidsmunt niet per se een eenheidsrente betekent. De oplopende rentes in Spanje en Italië na het Griekenland-debacle, liet de ECB maar één keus: onbeperkte steunaankopen en het kunstmatig laag houden van de rente in de zuidelijke lidstaten.

Dat beleid moet worden volgehouden tot de economische gelijkschakeling tussen de economisch zwakke en sterke delen van de eurozone is geregeld. Dat kan alleen maar door grootscheepse hervormingen. Die hervormingen zien we maar in beperkte mate, omdat de huidige economische groei de problemen verdoezelt.

En nog belangrijker, het ECB-beleid van ultralage rentes neemt de druk op zuidelijke hervormingen weg. Daarnaast blijven de sterke lidstaten, als in een natuurlijk proces, doorgaan met hervormen, zodat het verschil tussen Noord en Zuid in stand blijft en misschien nog wel groter wordt.

Samenhang

Als de economische samenhang in het eurogebied niet verbetert, zullen de europroblemen verhevigd terugkomen bij hernieuwde economische tegenwind. Tenzij Mario Draghi doorgaat met het opkopen van schuld, met als limiet de totale schuldpositie van de zwakke landen op de balans van de ECB.

Vanmiddag mag de ECB-president in het parlement uitleggen hoe hij dat denkt te voorkomen. Er zijn in feite maar twee oplossingen voor deze niet duurzame situatie. Of de economische verschillen tussen het rijke en arme deel van de eurozone worden in rap tempo verkleind door grootschalige hervormingen.

Frankrijk, dat in economisch opzicht een middenpositie inneemt tussen noord en zuid, maar wel de kern van de eurozone vormt, heeft nu een president die hervormingen wil doorvoeren. Daarnaast wenst hij een snellere integratie binnen de eurozone, ook door bijvoorbeeld de uitgifte van gezamenlijke euro-obligaties.

Eigen weg

Ik vind dat consequent. Bij een op economische gebied samenhangende eurozone behoort een gemeenschappelijk economisch en financieel beleid, inclusief gezamenlijke schulduitgifte. De komende jaren zal blijken of Frankrijk, en in het kielzog Italië en Spanje in staat zijn grootschalige hervormingen door te voeren.

Als dat zou lukken is de uitgifte van eurobonds en verdere integratie van de eurozone een logisch gevolg. De overlevingsmodus waarin de euro zich nu al jaren bevindt, kan dan wijzigen in die van een gezonde wereldmunt.

Maar als de zuidelijke lidstaten er voor kiezen op economisch gebied een andere weg te kiezen, en een dergelijke keuze is natuurlijk te respecteren, dan moeten we daaruit de duidelijke consequentie trekken en het europroject staken.

Dan gaat de euro dezelfde weg als de bitcoin, met als reden het ontbreken van de echte wil in Europa te komen tot een eenheidsmunt, met alle daaraan verbonden consequenties.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

87 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 mei 2017 10:54
    Als je begrijpt wat een politieke chaos Spanje kent en wat voor een gedemoraliseerd systeem het is wat minimaal een generatie in sociaal economische ontwikkeling achter loopt,dan heb je meteen minder vertrouwen. Het zuiden wil niet aanpassen, zij willen terug naar de jaren 80/90.
    Politiek spreken ze zich binnen Europa wel veranderingsgezind uit, maar de locale en in praktijk is daar helemaal niets van te zien. Het is een het zuiden een lange halen snel thuis houding die diep en diep geworteld zit in de maatsxhappij
  2. forum rang 4 efreddy 10 mei 2017 10:55
    Zo is het ook met de bitcoin. Hoe begrijpelijk de wens naar een alternatief systeem, het is daarmee niet de oplossing.
    Het is niet omdat het volgens M.Tak niet de oplossing is net zoals het vervreemden van het electoraat naar andere partijen geen oplossing is dat dit zomaar zal verdwijnen.
    Je hoeft nu inderdaad geen aanhanger te zijn van het opkomende populisme om die beweging van kiezers naar deze partijen te begrijpen.(Dit was ooit wel anders)
    Deze partijen zijn altijd maar verder door gegroeid,in het begin dacht men dat het maar een tijdelijk fenomeen was en het verzwijgen of later een cordon sanitair dit wel zou oplossen,ze zouden wel opnieuw verdwijnen.
    Zo denkt men ook over Bitcoin ,de crypto's groeien echter steeds verder qua marktkapitalisatie en het vooroordeel mag dan nog steeds blijven zoals je ook kan zien bij het ? die achter euro tot mislukken gedoemd staat terwijl men dit ? bij de Bitcoin helemaal niet nodig acht.
    De Bitcoin en cryptomunten in zijn geheel blijven echter wel verder groeien ,in tegenstelling tot bij de politieke partijen waar men enkel maar voor 1 partij kan stemmen en men dus ofwel voor gevestigde partijen stemt ofwel voor niet gevestigde partijen of blanco heeft men bij munten meer keuzes,men kan perfect €,$,BTC,Doge,LTC,ETH en andere altcoins bezitten.
    De BTC is een blijver tot spijt van wie het benijd schreef ik enkele jaren geleden reeds,hij noteerde toen ongeveer de helft van de huidige prijs in €.
    Ook na een stevige terugval richting de 200€ bleef ik bij deze mening.
    Wat € en $ betreft is men wel zeker en hoeft er geen ? achter,op langere termijn heeft men er steeds meer van nodig en het louter aanhouden is dus op termijn hoe dan ook een mislukking.

  3. MichaelD68 10 mei 2017 12:22
    Marcel je slaat de plank weer volledig mis, zoals banken de blockchain technologie willen gaan gebruiken wordt het niet meer dan een centraal geleide database, die zorgt voor efficiency en kosten besparingen, de kracht van de bitcoin is juist het decentrale karakter, dat 'third party trust' overbodig maakt..dit zou banken overbodig maken...als je verder voorstander bent van de euro omdat dit handiger is voor de burgers, dan ben je er vol ingetrapt hoe de heren politici dit hebben proberen te verkopen...juist het niet meer kunnen devalueren van een munt zorgt voor een onoplosbaar economische onevenwichtigheid...misschien moet je het boek van Bruno de Haas eens lezen: "Laat de leeuw niet in zijn hempie staan.."
  4. 8eWereldWonder 10 mei 2017 13:08
    Ik heb er een weekje over na gedacht na de vorige discussie en ik vermoed dat de bitcoin geen succes gaat worden als vervanging van een munt of betaalmiddel, maar juist een succes gaat worden als veilige haven van je geld, zoals goud dat nu ook is. Met de volatiele bitcoin klinkt dat misschien nu nog gek, maar de bitcoin is eindig.

    Om alle schulden minder waard te laten maken, zal de bitcoin niet geschikt zijn, omdat er niet bijgedrukt kan worden, maar voor de mensen zonder schulden is dat zeer gunstig. Een veilige haven, mits het een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel blijft/wordt (doorstrepen wat niet van toepassing is)

    Of is dit een hele gekke gedachte?
  5. mrC2 10 mei 2017 13:27
    De euro werkt niet omdat behalve de gemeenschappelijke munt er niets gemeenschappelijks is aan de eurolanden. Iedereen zit in de EU voor zijn eigen belang. Het invoeren van de euro was een politieke keuze door politici die nu kunnen zeggen dat ze toch iets bereikt hebben want ze hebben de euro ingevoerd.
    Het is nu helemaal een probleem omdat de Europese bank zonder goede reden maar geld bij blijft drukken en dat loopt op een gegeven moment spaak. Het opkopen van schimmige obligaties van bedrijven die op het punt van omvallen staan werkt ook fraude in de hand. Waarschijnlijk lezen we binnen een jaar dat er spookbedrijven zijn geconstrueerd waar de europese bank miljarden in heeft geinvesteerd en waar b.v. de italiaanse maffia zwaar mee heeft verdiend.
    De prikkel om iets aan de problemen te doen in een land wordt door het bijdrukken van geld natuurlijk volledig ontnomen maar daarmee zijn de problemen natuurlijk niet opgelost. Het is alleen uitstel van de executie.
    Venezuela is een mooi voorbeeld van gratis geld. Het land is nu helemaal failliet.
    Als burger kan je alleen maar zorgen dat je in een eigen huis woont en het liefst nog buiten europa een eigen plek hebt om naar uit te wijken als de euro tot zijn einde komt. Op je pensioen hoef je over 15 jaar niet meer te rekenen. Dat geld is dan allang verdwenen in de europese idealistische wensput.
  6. jojo3 10 mei 2017 13:44
    Zolang de zuid europese landen niet in staat zijn, ondanks de extreem lage rente, orde op zaken te stellen en zolang de zuid europese landen niet de staatscorruptie aanpakken is de euro gedoemd te mislikken. Veel beter dat ieder land weer op eigen benen komt te staan met een eigen munt, kan iedereen weer zelf beslissen. Meneer Draghi hoepelt dan ook eindelijk op met zijn voortrekken van de zuid Europeanen. Wij betalen de rekening namelijk !
  7. [verwijderd] 10 mei 2017 13:45
    "Het verdwijnen van onzekerheid rond koersontwikkeling van de individuele munten is ook welvaartsbevorderend."
    Eens, zakendoen in de EU is zoo veel makkelijker op deze manier.

    En nog belangrijker, eurolanden met een zwak economisch beleid zouden hun problemen niet meer kunnen afwentelen via een voortdurende devaluatie van hun munt.

    Volgens mij is dat slechts een voorkeur voor ons systeem van harde gulden (wat ook nadelen heeft, dutch disease na ontdekking gasvelden bijv.)
    Het devalueren van een munt voorkomt ook een hele hoop problemen. Voordelen van devaluatie:
    - je kan goedkoper worden zonder salarissen etc. te verlagen, je gaat minder met de inflatie mee. Scheelt heel veel sociale onrust.
    - Ook belastingontduikers betalen vermogensbelasting mee. Zie het als een eenvoudig vermogensrendementheffing zoals in Nederland.

    Je moet het niet ala Mugabe overdrijven, maar italie en frankrijk hebben na de oorlog een hele grote economische groei gekend. Btw china doet ook aan valutamanipulatie om zo goedkoop voor het buitenland te blijven. Maar waarom zou ons model van welvaartontwikkeling automatisch de beste zijn???
    Bovendien zijn ook hier genoeg klagers (pensioenfondsen bijv.) die graag wat meer inflatie en hogere rente willen.

    Wat ik ook niet begrijp, waarom zou 1 munt ook moeten leiden tot juridische leenentiteit. Eurobonds voor de begroting van de EU kan ik inkomen, maar provincies, landen, steden, bedrijven en particulieren moeten toch ook op basis van hun eigen soliditeit leningen afsluiten? of moet de hyporente voor iedereen ook gelijk zijn ongeacht het onderpand?
    Maw waarom moeten we als landen in 1 juridische entiteit al onze bonds uitgeven. Als je garant staat binnen redelijke limiet (bijv. als het overduidelijk is als een lid op de pof blijft leven, kunnen we die garantie afzwakken/aanpassen) maw enige solidariteit, maar niet volledig.

    Verder EU economie wordt altijd al aangeduid als zwak, hoe kan het dan dat iedereen hiereen wil, het welvaartsniveau nog nooit zo hoog is geweest (ook in NL).
    De angst dat het minder gaat worden is begrijpelijk, maar een beetje tevredenheid op zijn tijd...

    de bos
  8. nederhoed 10 mei 2017 14:10
    Wat in dit verhaal totaal ontbreekt, is dat Bitcoin een basis is waarop wordt verder gebouwd. De blockchain is het fundament onder nieuwe financiele producten, net zoals internet de basis is voor email, webshops, videobellen, whatsapp, online bankieren en online aandelenmarkten.

    De Blockchain-markt (er is meer dan Bitcoin!) is de 50 miljard dollar gepasseerd, en Bitcoin is daar "slechts" de koploper. Er staat een tsunami aan financiele innovatie voor de deur.

    We moeten stoppen met mensen als meneer Tak proberen te overtuigen en onze energie steken in die nieuwe innovaties.

    Investeer je geld daar waar je in gelooft. Cryptocurrencies bieden een zeer interessante kans om laagdrempelig te investeren in innovatie. Wie dat niet gelooft, is vrij om aan de zijlijn te kijken hoe dit zich ontvouwt.
  9. forum rang 10 DeZwarteRidder 10 mei 2017 14:24
    De Euro is een ongelooflijk succesverhaal: het is na de dollar de meest gebruikte en meest waardevaste munt ter wereld.
    Bijna overal ter wereld kun je met Euro's betalen.

    Alleen al aan kostenbesparingen heeft de euro vele tientallen miljarden opgeleverd voor bedrijven en prive-personen.
  10. gyronando 10 mei 2017 14:27
    quote:

    jojo3 schreef op 10 mei 2017 13:44:

    Zolang de zuid europese landen niet in staat zijn, ondanks de extreem lage rente, orde op zaken te stellen en zolang de zuid europese landen niet de staatscorruptie aanpakken is de euro gedoemd te mislikken. Veel beter dat ieder land weer op eigen benen komt te staan met een eigen munt, kan iedereen weer zelf beslissen. Meneer Draghi hoepelt dan ook eindelijk op met zijn voortrekken van de zuid Europeanen. Wij betalen de rekening namelijk !
    ik denk ook dat dit de juiste weg is.
  11. linsen 10 mei 2017 14:42
    Ik kijk met afstand maar interesse naar de blockchain technologie. Mijn wantrouwen zit in het volgende: wie of wat garandeert mij dat superintelligente ict-wizards niet die zogenaamde schaarste weten op te heffen, door in een of andere database getallen te veranderen? If you can make it, you can break it. Met goud e.d. kan dat niet. De echte alchemist moet nog geboren worden.
    Wat betreft de Euro: daar wordt wel erg zwart/wit over gedacht. Een Europa van twee snelheden is een serieuse optie. Maw De cultureel/economisch 'noordse' landen in Europa hebben voldoende overeenkomst om samen een Euro te adopteren, zonder de zuidelijke blokken aan het been. Doordat de zuidelijke een andere eenheidsmunt hebben of weer terug gaan naar hun eerdere valuta kunnen ze devalueren naar believen, zoals ze gewend waren. Ik zie deze land cultureel niet snel de omwenteling naar een 'noordse mentaliteit' maken. Dat kost teveel tijd en daarvoor ontbreken u de incentives. Een Neuro en andere munten binnen een EU met twee snelheden, behoud de voordelen die Marcel noemt voor de noordelijken. Het heft de nadelen op, en schept een wenkend perspectief voor zuidelijken die uiteindelijk toch graag in het noordelijke blok zouden willen meedoen.
  12. Mugje 10 mei 2017 14:48
    Men moet niet alles op één grote hoop gooien en dan over die grote hoop een oordeel vellen. Samenwerking in Europa móet, als individu ben je overgeleverd aan de grillen van de grootmachten als VS, China etc en dat met baasjes als Trump, Poetin, Erdogan etc etc moet je die samenwerking-samensterk-gedachte absoluut in stand houden. Dat mondjesmaat gelijk consumentenrecht, fiscaliteit etc etc gaat invoeren mag geen doel op zich zijn maar wel wenselijk en neem daar de tijd voor. Hetzelfde geldt voor het iedereen aan dezelfde munt koppelen. Die zelfde munt voor iedereen betekent nl dat we ook allemaal dezelfde begrotingsdicipline moeten naleven want anders betalen de rijke landen gereguleerd voor de zwakte van de armere landen. Die armere landen willen gewoon jaarlijks wat extra geld erbij creëren door méér uit te geven dan er bij hun binnenkomt. Dat periodiek geld 'erbij maken' kan worden gebruik om allerlei tekorten (lees pensioen betalingen en andere ongedekte uitgaven) te blijven financieren. Die geldcreatie leidt tot geldontwaarding en degeen die de geldontwaarding 'betaalt' is dus in feite de financier van de armere lidstaten.

    Hoe los je dat dan op??? Wel zoveel mogelijk lidstaten voor de europese unie maar veel meer hindernissen opwerpen voor je ook dezelfde munteenheid mag hanteren. Ik denk dan eenvoudiger kan het toch niet. Wie niet de begrotingsafspraken kan nakomen blijft in de Unie maar stapt uit de munt en gaat terug naar de oude munt of een alternatieve munt (het oude duitse voorstel voor een N-euro en een Z-euro is zo slecht nog niet). De koers van die munten zal op den duur steeds verder uit elkaar komen te liggen, maar dat zij dan maar zo. De landen moeten dan moeite doen om de euro al;s munt te kunnen voeren en wordt daar bij herhaling niet aan de spelregels voldaan dan er maar uit. Dan kan je weer lekker devalueren en merk je vanzelf in de relatie naar het buitenland dat het buitenland steeds duurder gaat worden. Subsidies ook vastleggen in de eigen munt, dus devalueer je veel dan krijg je wel het zelfde bedrag maar kost het de 'euro landen' relatief minder. Hoe makkelijk kan het wezen. Maar ik zal het wel niet goed zien, wss willen de echte grote jongens dat het risico over het grote publiek wordt verdeeld dat werkt dempend voor hun.
  13. Mugje 10 mei 2017 14:50
    Wat betreft de 'bitcoin', hoe dom kan je zijn om daar echt wat van te verwachten. Het is gewoon een soort kettingbrief en ploft in elkaar zodra het vertrouwen eruit is. Dat er koersvorming plaatsvindt wil niet zeggen dat het extra betrouwbaar is. Vergelijk met de markt voor schilderijen en andere kunst. Iets is waardevol zolang iedereen die gedachte heeft en anders is het niet meer dan de waarde van het materiaal waar het is van gemaakt. De bitcoin is dan nul waard.
  14. 8eWereldWonder 10 mei 2017 17:07
    quote:

    Mugje schreef op 10 mei 2017 14:50:

    Wat betreft de 'bitcoin', hoe dom kan je zijn om daar echt wat van te verwachten....
    Omdat het een geniaal idee is. Het is niet even ergens een getalletje wijzigen in een database o.i.d. Technisch zit het uitstekend in elkaar. Degene die dit bedacht heeft is echt briljant.

    Deze zeer veilige vorm van opslag is het vertrouwen (de hacker die dit weet te kraken kun je vergelijken met de echte alchemist die nog geboren moet worden om goud te creëren). Desalniettemin kan het gewoon in elkaar klappen als het vertrouwen er niet is. Maar dat is met alles!
  15. msg959 10 mei 2017 18:18
    Marcel wederom maak je dezelfde fouten. "De munt blijft het resultaat van kunstmatig gecreëerde schaarste zonder enige onderliggende dekking.Daarmee is de munt in feite waardeloos, tenzij die door officiële autoriteiten wordt omarmd, met daaraan gekoppeld regelgeving waaraan voldaan moet worden"

    1)kunstmatig of natuurlijke schaarste maakt geen enkel verschil in de prijsvorming. Schaarste an sich is voldoende.
    2)Een onderliggende dekking is eveneens niet noodzakelijk voor waarde (voorbeeld een Picasso schilderij)
    3) de gemaakte conclusie op basis van bovenstaande is dus niet correct. Waarde komt tot stand door vraag en aanbod niets meer en minder.
    Waarom vervolgens bitcoin of een munt niet waardeloos zou zijn door omarming van een overheid met regels is natuurlijk ook onzin. De munten in de voormalige Weimar republiek, Venezuela, Zimbabwe, etc etc.zijn niet echt waardevol gebleken.

    Bitcoin heeft waarde omdat het juist volledig onafhankelijk is van overheden, banken en derden. Het is wars van overheidsmanipulatie. De regels zijn hier WEL in "marmer" gebeiteld. Dit in tegenstelling tot reguliere valuta.

    Daarnaast zijn er nog vele andere voordelen, waardoor er vraag en daarmee waarde naar en in bitcoin zit.

    Prima om een kritisch stukje over bitcoin te schrijven, maar verdiep je dan ook wat verder in de achterliggende materie.
87 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links