Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IMCD, steady as she goes

IMCD, steady as she goes

IMCD, wereldwijd verkoper en distributeur van chemicaliën en voedingsingrediënten, publiceerde vanmorgen haar KW1-cijfers. De koers is sinds begin dit jaar met grofweg 25% opgelopen dus de verwachtingen waren vrij hooggespannen.

Desondanks weet IMCD deze verwachtingen waar te maken gezien de voorzichtig positieve koersreactie. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de cijfers nog beter waren dan verwacht. Waar komt deze, vrij plotselinge versnelling, vandaan en kan IMCD dit tempo vasthouden? 

De Business

Het verkopen en distribueren van chemicaliën en voedingsingrediënten is een cyclische business. Hierbij kunt u denken aan grondstoffen voor de farmaceutische industrie, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Als het economisch beter gaat, neemt de omzet hiervan in rap tempo toe, maar als het slechter gaat kan de groei er ook snel uitlopen.

Uit het jaarrapport blijkt echter wel dat de omzet sinds 2009 een stijgende lijn vertoont. Het bedrijf heeft pas sinds 2014 een beursnotering en doet het bijzonder goed vergeleken met de AMX.

 

Lijstje rentes
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Nu het economisch wat beter gaat in Europa profiteert IMCD daarvan als geen ander. Het grootste deel van haar omzet komt uit de regio Europe-Middle East-Africa (EMEA) en juist daar versnelt de groei de laatste tijd het meest. De marges zijn in die regio ook nog eens het hoogst. 

De toegevoegde waarde van inkoop, verkoop en distributie is niet heel hoog. Dit betekent echter niet dat er geen geld te verdienen valt. IMCD weet de operating EBITDA harder te laten groeien dan de omzet. Dit geeft aan dat ze de marges op de bedrijfsactiviteiten weet te verbeteren.

Het aanhouden van magazijnruimte en de distributie wordt uitbesteed zodat het bedrijf zich kan richten op haar core business. 

Overnames

Historisch gezien vormen overnames een belangrijk deel van de groeistrategie. De netto schuld/ EBITDA-ratio is gedaald van 2,9 naar 2,6 afgelopen jaar dus ook dit jaar is er genoeg ruimte voor overnames. Op deze manier bouwt het bedrijf haar wereldwijde netwerk uit dat hierdoor in waarde groeit. 

Het bedrijf beheerst het spel van overnemen, integreren en ondertussen weer doorzoeken naar de volgende kandidaat erg goed. De stijgende lijnen vallen ook dit kwartaal gewoon weer door te trekken en zolang de economie op dit tempo doordraait zou dat best zo door kunnen gaan.

 

 

Afgelopen jaar zijn er een aantal overnames gedaan in de Americas waardoor de omzet in die regio bijna is verdubbeld. De EBITDA-marges zijn evengoed gewoon gelijk gebleven. Dit is een teken dat het bedrijf goed kijkt naar wat ze kopen.

Distributienetwerk

IMCD breidt haar productaanbod steeds verder uit. Het diverse aanbod aan chemicaliën is al eerder uitgebreid met voedingsingrediënten. Misschien kan dit het cyclische karakter van het productassortiment iets verzachten. 

Voor IMCD is het relatief eenvoudig producten toe te voegen wanneer het lokale netwerk al aanwezig is. Natuurlijk moeten er nieuwe contacten worden gezocht voor de inkoop er verkoop maar een extra schap inruimen in een magazijn is zo gepiept. Dit geeft nogmaals de huidige waarde weer van het distributienetwerk en de waarde die hier in toekomst mee kan worden gecreëerd. 

Verder heeft het bedrijf heeft een groot aantal laboratoria waar nieuwe producten worden getest en gezocht wordt naar nieuwe toepassingen in samenwerking met leveranciers. Deze laboratoria worden ook gebruikt om producten te promoten bij klanten.

Is deze groei houdbaar?

Met een k/w van 25 is het aandeel niet goedkoop en de koers is de laatste tijd erg hard opgelopen. Daar staat tegenover dat de markt voor chemische producten en vooral die van innovatieve voedingsmiddelen snel groeit, IMCD weet daarvan te profiteren. De huidige strategie van een breder productaanbod en groei door kleine overnames werpt haar vruchten af. 

De aantrekkende economische groei in Europa zal dit jaar de organische groei van IMCD hoogstwaarschijnlijk versterken. Daarnaast is er genoeg ruimte voor kleine overnames gezien de daling van de netto schuld/EBITDA-ratio.  

Het lijkt erop dat IMCD goed op koers ligt om het wereldwijde distributienetwerk verder uit te breiden. Het aandeel is niet goedkoop en het dividendrendement is met ruim 1% ook geen vetpot maar de resultaten mogen er zijn.

Disclaimer Weeteling: geen positie in IMCD


Paul Weeteling is beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Paul Weeteling

Paul Weeteling is sinds 1 maart 2020 verbonden aan IEX als onafhankelijk beleggingsanalist. Al vanaf zijn 13e is hij bezig met beleggen en de beurs. Weeteling is met name een langetermijnbelegger met passie voor (bio)technologie, grondstoffen en dividendaandelen. Af en toe handelt hij actief. Weeteling heeft een international...

Meer over Paul Weeteling

Recente artikelen van Paul Weeteling

  1. mrt '23 Amazon versus Alibaba: wie heeft de beste kaarten? 2
  2. mrt '23 ASMI maakt zich op voor nieuwe groeispurt
  3. feb '23 Nvidia: beleggers gaan mee in virtuele wereld

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links