Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Trend intact, maar blijf alert

Opnieuw hogere top in AEX

Opnieuw verhoogde de AEX zijn jaartop. De teller staat nu op een niveau van 535,05. Zolang er geen verslechtering in de grafiek zelf optreedt, blijft de kans op een verdere verhoging in de komende dagen reëel.

Binnen de bewegingen sinds januari dit jaar is een stijgend trendkanaal te zien (blauwe lijnen) die ongeveer 20 punten breed is. De bovenkant werd gisteren bijna getest en nog te zwaar bevonden. Pas een structureel slot hierboven zou een verdere versteiling inzetten.

Er is overigens wel een versteiling in het zeerkortetermijnbeeld te zien. Die startte bij de aprilbodem van 509,40 en loopt langs meerdere bodems van de afgelopen twee weken. Deze (oranje) bodemlijn loopt dagelijks snel verder op.

Stijgende wig

In eerste instantie leek deze oranje bodemlijn deel uit te maken van een stijgende wig in het zeerkortetermijnbeeld. Deze stijgende toppenlijn werd eind vorige week opwaarts gebroken. Toch zijn vanaf het startpunt van 509,40 nog steeds enige contouren zichtbaar van een stijgende wig.

Bij een dergelijk patroon lopen de bodems sneller op dan de toppen. Dit betekent dat beleggers steeds sneller uitstappen na de vorming van een bodem waardoor dit patroon uiteindelijk in een punt samenkomt.

Ondanks de naam stijgende wig zijn dit negatieve patronen. Zodra de AEX onder de oranje bodemlijn terechtkomt, treedt in het zeerkortetermijnbeeld de eerste verslechtering op.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

 

Let op de bodemlijn

Deze oranje stijgende zeerkortetermijnbodemlijn ligt vandaag bij 530,50 en loopt dagelijks ruim 1,5 punt op. Het is dus een kwestie van tijd voordat deze bodemlijn gebroken wordt. Een dergelijke versteiling is namelijk niet lang vol te houden.

Zodra deze bodemlijn wordt gebroken, treedt in het zeerkortetermijnbeeld een eerste verslechtering op en ontstaat ruimte naar de onderkant van het sinds januari stijgende trendkanaal. Deze sinds januari opgaande bodemlijn ligt vandaag bij 517,30.

Tussenliggend is verder nog een belangrijke horizontale steunzone te vinden bij 519 tot 520. Pas onder deze niveaus ontstaan verdere verslechteringen in de zeer krachtige sinds december stijgende trend. Een trend die euforisch is te noemen en mogelijk zijn climax bereikt binnenkort.

Plotselinge omkeer

De AEX is namelijk al ruim vijf maanden aan een opgaande beweging van ongeveer 90 punten groot bezig zonder correcties. In vijf maanden tijd heeft er geen enkele terugval plaatsgevonden die groter was dan 3%. Dit is tijdens de gehele en in 2009 gestarte bullmarkt nog niet voorgekomen.

Begin 2015 vond een stijging zonder correcties plaats van 100 punten. Maar die duurde maar drie maanden en resulteerde in een belangrijke top bij 510. Een beweging boven de stijgende (blauwe) toppenlijn van nu 536,10 zorgt aan de andere kant voor een verdere versteiling van de kortetermijntrend.

Dan ligt er nog een puntje bij 538,50, maar lijkt een verdere krachtige stijging in het vat te kunnen zitten. Aangezien de huidige stijging een climax lijkt te bereiken, moeten we zeer alert blijven op een plotselinge en krachtige neerwaartse beweging.

Beperkte ruimte

Daarvoor moet een neerwaartse doorbraak wel structureel zijn. We hebben in de afgelopen maanden namelijk elke maand wel een duidelijk signaal gekregen als startsein voor de eerste correctie van 2017, maar die bleken telkens vals te zijn.

Elke keer werd een dergelijk correctiesignaal weer binnen enkele dagen ongedaan gemaakt met een krachtige opwaartse beweging. Er blijft dus sprake van een euforische markt. Ook de indicatoren geven beperkte opwaartse ruimte aan:

  • In de MACD was wel een positieve crossing te zien, maar in het middellangetermijnbeeld nog geen hogere toppen. Er is dus nog steeds sprake van een herstelbeweging in een grote dalende tendens.

  • De RSI brak al wel door de 70 (overbought-conditie) maar daar loopt de opwaartse ruimte ook tegen een bovengrens aan.

  • De VIX heeft in de afgelopen dagen de onderkant getest van een steunzone over de afgelopen twintig jaar. Daar is dus ook weinig ruimte voor nieuwe impulsen voor hogere koersen in de S&P 500 zelf.

Ondanks dat ik in de afgelopen maanden meerdere keren een duidelijk startsignaal zag voor een correctie bleef die telkens uit. De markt is krachtig en de huidige periode van stijgingen zonder correcties hebben we in de afgelopen tien tot twintig jaar niet veel gezien.

Belangrijke top

De kans neemt steeds verder toe dat er een belangrijke top gevormd gaat worden voor de start van een langere en diepere correctie. Ook de afstand tussen de huidige koers en het oplopende 200-daags gemiddelde is al langere tijd 10% en hoger, een risicosignaal weten we uit het verleden.

Gisteren werd verder een hanging man-doji gevormd net onder de stijgende toppenlijn. Een nieuw toppatroon, maar er is meer nodig in deze euforische markt om bevestiging te krijgen voor een correctieve startbeweging.

Deze niveaus liggen inmiddels een behoorlijk eind af van de huidige waardes. Toch moeten we zeer alert blijven op nieuwe toppatronen en verslechteringen, ook vanuit de andere indices.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

338 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Rai444,44 9 mei 2017 09:18
    Wat een lang verhaal weer Bassie. We kijken uit naar 'de plotselinge omkeer', 'correctieve startbeweging', 'eerste verslechtering', 'nieuw toppatroon', etc etc. Wat een termen. Bassie, je zou ook kunnen toegeven dat je het zelf ook niet meer weet, als je er al consequent een half jaar lang de plank volledig misslaat.
338 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links