Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Vijf maanden zonder correctie

Gaat de AEX nog hoger?

De laatste handelsdag van april en zo zit een derde van 2017 erop. Een periode waarin veel indices krachtig zijn opgelopen en mijn tussentijdse correctieverwachtingen niet plaatsvonden in een zeer euforische markt.

De trend in het langetermijnbeeld is al sinds 2009 opwaarts gericht. In 2015 werd een belangrijke top geplaatst bij 510 na een vergelijkbare zeer krachtige opwaartse beweging van ongeveer 100 punten in slechts drie maanden tijd. Ook toen waren er geen tussentijdse correctieve bewegingen.

Deze 2015-top was toen het startpunt van een negen maanden lange correctieve fase die uiteindelijk zorgde voor een terugval van ongeveer 25%. Dit leidde tot een volgende zeer belangrijke langetermijnbodem in februari 2016 bij 378,50, het startpunt van een nieuwe stijgende middellangetermijntrend.

Recht omhoog

Tot december vorig jaar was er sprake van een gestage opgaande middellangetermijntrend met een behoorlijk aantal tussentijdse correcties en mini-correcties. Bij een normale correctie ga ik uit van een daling van 5% tot 10% en bij een mini-correctie van 3% tot 5%.

Vanaf de februari-2016 bodem van 378,50 was een meermaals geteste stijgende bodemlijn te zien die raakpunten kende bij de 410 in juni, de 437,50 in november en de 445,65 in december.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Deze decemberbodem bij 445,65 was het startpunt van de huidige zeer krachtige opgaande beweging van inmiddels ruim 80 punten. In tegenstelling tot de beweging voorafgaand aan de top in 2015 bij 510 (100 punten in drie maanden) duurt deze periode inmiddels al vijf maanden.

Risico neemt toe

Een zeer lange periode van euforische stijgingen zonder tegenreactie. Er heeft in deze periode nog geen mini-correctie plaatsgevonden. Hierdoor is het elastiek steeds strakker aangespannen en dat is ook goed te zien aan de afstand tot het 200-daags gemiddelde.

Dit gemiddelde noteert momenteel rond de 475 punten en de afstand tussen dit gemiddelde en de AEX-stand schommelt al langere tijd rond de 10%. Vanuit het verleden weten we dat dit de nodige risico’s met zich meebrengt. Zodra deze afstand rond de 10% ligt, neemt de kans op een forsere correctie toe.

Telkens vals

De laatste keer dat dit het geval was, was in april 2015. Toch wordt hiermee niet het startpunt van een correctieve beweging aangegeven. Al sinds begin dit jaar geef ik aan dat we alert moeten zijn op de start van een tegenreactie binnen de grenzen van de stijgende trend.

Er zijn een aantal duidelijke startsignalen gegeven, zoals eind januari met de neerwaartse doorbraak van de smalle wekenlange zijwaartse handelsfase bij 480,40. Ook recent werd de belangrijke sinds december stijgende bodemlijn gebroken.

Toch bleken dit telkens valse signalen te zijn die slechts enkele dagen duurden. Mijn eerste doel voor de eerste helft van 2015 bij 510 is inmiddels doorbroken. Ik had enkele maanden geleden aangegeven dat ik een dergelijke doorbraak pas had verwacht na een correctieve beweging, maar deze terugval bleef uit.

Bevestiging?

Mijn uiteindelijk doel voor 2017 ligt bij de top van 2007 van 564 punten. In mijn visie voor 2017 heb ik dit eind vorig jaar al aangegeven, een voortgang van de stijgende langetermijntrend. Het achterwege blijven van correctieve bewegingen, had ik echter niet verwacht.

De huidige kortetermijntrend over de afgelopen maanden is zeer krachtig en euforisch te noemen. Recent werd ook de zware horizontale weerstandszone bij 519 tot 521 gebroken. Ook de DAX, Stoxx 600 en de Nasdaq 100 braken hun weerstand:

  • de Nikkei blijft nog ruim onder zijn eerdere toppen
  • de S&P 500 is mogelijk een dubbele top aan het vormen

Zone 530 tot 531

Toch weten de betreffende Europese indices nog geen zeer krachtige opwaartse vervolgstijging in te zetten. Zo lang de AEX boven de 519 tot 521 blijft, is de kans reëel dat de koers in de komende tijd oploopt naar de zone 531 tot 533.

Daar ligt een oude horizontale weerstand en de sinds januari stijgende toppenlijn. Gisteren werd opnieuw de 521-steun precies getest. Een slotkoers onder de zone 519 tot 521 zou een eerste verzwakking opleveren.

In dat scenario kan de AEX in de daaropvolgende dagen de grote eerdere opwaartse gap tot aan de 513,60 gaan opvullen. Een slotkoers onder de 521 zou ook betekenen dat de AEX weer onder de sinds december opgaande bodemlijn terechtkomt.

Nieuwe verzwakkingen

Deze lijn loopt langs de bodems van 445,65 (december), 476,70 (januari) en 491 (februari). Hiermee zou de kans dan toenemen dat er slechts sprake was van een kortstondige opwaartse uitschieter.

Als we een opgaande bodemlijn trekken vanaf de 476,70 (januari) langs de recente 509,40-bodem dan ligt die nu bij 513,40. Daaronder zou een verdere verzwakking in het kortetermijnbeeld worden gestart. Dagelijks loopt deze potentiële nieuwe bodemlijn ongeveer 1 indexpunt op.

Voor de komende dagen moeten we dus bezien of er nieuwe verzwakkingen optreden in het kortetermijnbeeld en de recente opwaartse doorbraak slechts een korte uitschieter was.

Of dat er een minimale terugtest plaatsvindt, waar de AEX nu mee bezig is, en de koers vanaf de zone 519 tot 521 weer krachtig door zal zetten naar 530 en hoger.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

371 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
371 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links