Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Opwaartse uitschieter of…

Welke richting kiest de AEX?

De AEX zal vandaag met een forse opwaartse gap openen en opnieuw de bovenkant van de toppenzone testen. De vraag is of dit zal leiden tot een structurele doorbraak in de komende dagen en een verder opwaarts vervolg, of dat dit slechts een kortstondige uitschieter zal zijn.

Vorige week was er al enige twijfel in de markt over de vervolgbeweging. Dit is te zien door de vorming van de smalle body’s in de candlesticks die de afgelopen drie handelsdagen op de borden werden gezet. Een body is het verschil tussen de openings- en slotkoers van een bepaalde handelsdag.

Als die dicht bij elkaar liggen dan is de body relatief klein. Zijn ze bijna gelijk aan elkaar dan ontstaat zelfs de doji-candlestick. Ondanks de neerwaartse doorbraak van de belangrijke sinds december stijgende bodemlijn, zette de AEX nog geen krachtig neerwaarts vervolg in.

Een nieuwe horizontale steun werd ontwikkeld in de zone 509,40 tot 509,50. Ook lijken de contouren van het potentiële hoofd-schoudertoppatroon vandaag ten einde te komen. De belangrijke verzwakking in de grafiek zelf onder de genoemde stijgende bodemlijn werd echter wel gegeven.

 

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Veel correctiesignalen

De neerwaartse doorbraak van de krachtige bodemlijn was het signaal uit de grafiek zelf om de neerwaartse weg in te slaan. In de afgelopen maanden werden al vaker correctie-startsignalen gegeven. Die bleken echter steeds vals te zijn. De bekendste was eind januari met de doorbraak onder de 480,40.

Dit was toen wekenlang de onderkant van een smalle zijwaartse handelsfase tussen de 480,40 en 489,90. Deze doorbraak werd echter al binnen twee dagen opgeheven en zorgde alleen voor de vorming van de eerste belangrijke hogere kortetermijnbodem bij 476,70.

Dit zien we vaker in een zeer euforische markt, een grote hoeveelheid correctiesignalen die telkens vals blijken te zijn. Hiermee werd het elastiek steeds strakker gespannen en zodra dit wordt gebroken, ontstaat vaak een langere en diepere terugvalfase.

Wederom vals?

De vraag is nu of de recente neerwaartse doorbraak opnieuw een vals signaal is geweest en slechts zorgde voor een zeer beperkte en kortstondige terugval, of dat het topvormingsproces in de komende week wordt voorgezet en de huidige opleving slechts een kortstondige euforische uitschieter is.

De kans blijft naar mijn mening reëel dat het topvormingsproces wordt voortgezet. Een eventuele verhoging van de jaartop en een slot boven de 521,50 zou namelijk nog wel moeten worden bevestigd door vergelijkbare verbeteringen in andere indices.

De technische indicatoren zullen vandaag ook een herstelbeweging laten zien, maar daar lijkt dit slechts te leiden tot een lagere top. Daar zagen we namelijk in het middellangetermijnbeeld al de vorming van een lagere top (en negatieve divergentie) waarbij recent de MACD een neerwaartse crossing gaf.

Ook brak de RSI door de opgaande bodemlijn van een stijgende wig.

Vermoeidheid

Duidelijke signalen die wijzen op vermoeidheid in de opgaande trend. Een correctie in de komende weken zal naar mijn mening uiteindelijk leiden tot de vorming van een hogere middellangetermijnbodem.

Dit jaar staat de teller betreffende correcties nog steeds op nul, terwijl de afgelopen jaren jaarlijks tussen de vijf en zeven correctie plaatsvonden. Correcties zijn nodig om de buitengrenzen van een stijgende trend aan te geven.

Vooral de sinds februari vorig jaar gestarte stijgende middellangetermijnbodemlijn is daarbij belangrijk. De laatste keer dat hierlangs een raakpunt werd gevormd, was tijdens de bodemvorming van december bij 445,65.

In de afgelopen weken werd een krachtige weerstandszone ontwikkeld bij 519 tot 521,50. Hier werd een batterij aan toppatronen ontwikkeld:

 • twee bearish engulfing-patronen
 • een hanging man en dark cloud cover bij de overshoot tot aan de 521,50

Let op de gap

Een structureel slot van enkele dagen hierboven met vergelijkbare bewegingen in andere indices zou betekenen dat er een verder opwaarts vervolg kan worden ingezet en de recente belangrijke neerwaartse doorbraak opnieuw vals is geweest.

Door de krachtige opwaartse gap van vandaag ligt het eerste steunpunt bij de eerdere neerwaartse gap tussen de 516,90 en 517,50. De top van eind vorige week bij 513,60 is de onderkant van de vandaag te vormen openingsgap.

Een sluiting van deze gap zou een signaal zijn dat de huidige opleving slechts een kortstondige uitschieter was. Zolang deze gap (deels) open blijft staan, blijft de opwaartse druk op de jaartop aanwezig.

Veel dubbele signalen in de huidige markt waarbij de komende dagen bepalend zullen zijn voor het verdere vervolg in de komende weken. Vandaag maar eens bezien of de jaartop bij 521,50 verder wordt verhoogd en op welk niveau zowel de AEX als andere indices weten te sluiten.

We moeten vooral alert blijven op eventueel te vormen nieuwe toppatronen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

285 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Henk Snaph 24 april 2017 09:11
  quote:

  twijfelaar schreef op 24 april 2017 09:08:

  Een veel simpeler uitleg danTA: vorige week twijfel over de Franse verkiezingen. Dat is nu uit de lucht

  Onzin. Deze uitslag werd vorige week al verwacht. Men zoekt iedere kleinigheid om te kunnen stijgen. Omdat in Frankrijk zo gekozen is, is ING dan plotseling meer dan 5% meer waard?
 2. [verwijderd] 24 april 2017 09:23
  quote:

  Martin S schreef op 24 april 2017 09:15:

  Ik ben bang dat er deze week nog wat dreigende berichten uit Noord Korea komen.
  Die indruk wekt het nu de Jappen ook wat bootjes op pad hebben gestuurd om de VS "te helpen". De eerdere dreigingen van beschietingen van de VS enzovoorts van Kim waren vrij duidelijk bravado en zoals zijn al vaker gedane uitspraken flauwekul. De boodschap een schip te willen zinken, of in elk geval dat te willen proberen, is ook wat ver gezocht, maar niet ondenkbaar. Een dergelijke vloot in je tuin is zee duidelijk een akte van agressie, zeker gezien de twee landen formeel nog in staat van oorlog met elkaar leven. Die Kim zou als rationeel denkend mens nooit tot zoiets over gaan, maar goed, dan waren we überhaupt niet waar we nu waren. Gezien de reactie van de beurzen op Frankrijk vermoed ik echter dat het niet erg hard omlaag zal hollen als er daar wat armpje wordt gedrukt, tenzij de mafketels biologische wapens op de buurlanden schieten of iets anders naars. We gaan het zien, in elk geval maar even wat putjes, stop er onder, nu lekker de zon in.
285 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links