Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Neerwaartse druk

Volgt nu een snelle en krachtige terugval in de AEX?

Voor de tweede dag op rij bleef de AEX onder de sinds december stijgende bodemlijn. Hiermee is de neerwaartse doorbraak bevestigd. Ook werd de aprilbodem bij 510,85 al gebroken. Voor de komende dagen kan de neerwaartse druk op de volgende steun bij 506,25 worden opgevoerd.

De opleving die gisteren aan het begin van de handelsdag plaatsvond, is onder de voormalige stijgende bodemlijn gestrand. Hiermee lijkt een succesvolle terugtest te hebben plaatsgevonden.

De neerwaartse doorbraak afgelopen dinsdag van deze sinds december stijgende bodemlijn betekende een duidelijke verzwakking in het technische beeld voor de komende weken. De kans dat hiermee de eerste correctie van dit jaar is gestart, is groot naar mijn mening.

Belangrijke bodemlijn

Deze opgaande bodemlijn startte in december bij 445,65. Dit was destijds de laatste en vierde keer dat de sinds februari 2016 stijgende middellangetermijnbodemlijn werd getest. Deze bodemlijn blijft belangrijk en kent tot op heden raakpunten bij:

 • 378,50 in februari
 • 410 in juni
 • 437,50 in november vorig jaar
 • 445,65 in december

De decemberbodem bij 445,65 was het startpunt van een versteiling die uiteindelijk zorgde dat eind vorig jaar de bovenkant van mijn eindejaarsdoelzone van 475 tot 485 werd bereikt. 

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Strak elastiek

De markt was zeer euforisch te noemen. In de afgelopen maanden werden beleggers en analisten steeds positiever. Dit resulteerde geregeld in visies die niet meer uitgingen van correctieve bewegingen in de komende maanden en de koersdoelen werden steeds extremer opgevoerd.

Mijn doel voor dit jaar ligt al langere tijd bij de 2007-top van 564, maar de weg hiernaartoe zal nog wel gepaard gaan met waarschijnlijk meerdere correctieve bewegingen. In mijn optiek is een normale correctie een tegenreactie van 5% tot 10%.

Door de enorme stijging vanaf de 445,65-bodem van december werd het elastiek steeds strakker gespannen. Dit was ook te zien aan de afstand tussen het 200-daags gemiddelde en de koers van de index zelf. Deze afstand ligt al enige tijd rond de 10%, een risicovolle afstand.

Vermoeidheid

In de gehele beweging vanaf de decemberbodem bij 445,65 is de stijgende bodemlijn meerdere malen getest. Het eerste raakpunt ligt bij 476,70 van januari. Daarna volgde een hertest in februari bij 491 en in de afgelopen anderhalve maand werd deze bodemlijn nog meerdere keren (bijna) getest.

Hierdoor was een krachtige opgaande bodemlijn ontstaan. We zagen echter de laatste vier weken de nodige vermoeidheidsverschijnselen ontstaan. Zo werd een oude horizontale weerstandszone bij 519 tot 521 meerdere keren getest. Hier werd in de afgelopen weken een batterij aan toppatronen gevormd:

 • twee maal een bearish engulfing
 • een hanging man
 • een dark cloud cover

Deze weerstandszone werd daarmee steeds zwaarder. Ook zagen we de nodige verslechteringen in de technische indicatoren:

 • De RSI brak door de onderkant van een grote stijgende wigformatie.
 • De MACD gaf opnieuw een neerwaartse crossing.

Internationale bevestiging

Al eerder dan in de AEX zelf verslechterden in de afgelopen weken steeds meer indices. Dit proces startte met de neerwaartse doorbraken onder hun stijgende bodemlijnen in de Nikkei en de DJ Transportindex. Hierna volgden de Chinese markt en de S&P 500.

Vorige week kwamen daar de DAX en de Nasdaq 100 bij. Pas deze week vonden de laatste neerwaartse doorbraken plaats in zowel de AEX als de Stoxx Europe 600. Dit is een belangrijk signaal aangezien er internationale bevestiging dient plaats te vinden om de start van een correctie meer kracht te geven.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De belangrijkste weerstanden in het kortetermijnbeeld liggen nu bij:

 • de eind vorige week gevormde neerwaartse gap tussen de 516,90 en 517,50
 • de voormalige stijgende bodemlijn bij (vandaag) 517,50
 • de weerstandszone van 519 tot 521
 • de jaartop bij 521,50

Zolang de AEX daaronder blijft, mag voor de komende weken een verder neerwaarts vervolg worden verwacht. Voor de komende dagen acht ik de kans groot dat de druk op de maartbodem van 506,25 en het oplopende 50-daags gemiddelde bij 506,10 zal worden opgevoerd.

Snel en krachtig?

Daaronder ontstaat direct ruimte naar de volgende belangrijke steun van 491, de bodem van februari. Dit is het eerste richtpunt voor de komende tijd, maar een diepere terugval acht ik zeker kansrijk in de komende periode.

Deze terugval zal uiteindelijk moeten leiden tot de volgende hogere middellangetermijnbodem waarna de druk op de 521,50 en hoger weer kan worden opgevoerd.

De vraag voor de komende tijd is of dit een snelle krachtige neerwaartse beweging zal worden, of dat er een duidelijke dalende toppenlijn zal ontstaan.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

196 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 20 april 2017 08:53
  Bnp vals spelers, mega veel laat prijzen te duur maken dax pas bij 11490 koop waardig.
  Nu is het echt computers gestuurd alles, int teken van gam gam 11994
  allemaal bendelen de koper. In prospectus staan handel tussen 0800 en 1830 duidelijk.
  Zo ook nahandel mooi gam kunnen doen. 1730 en 1740.
 2. [verwijderd] 20 april 2017 09:13
  Volgens mij klopt handel niet echt meer.
  Zonder draak kon je mooi nog mega winste maken 2 jaar terug. Kopen een week later 3 maand salarissen. Nu: kopen en amper 2 weken salaris of 3 maand verlies.

  Nu laten ze kleine jan kopen en computers sporen je op naar je aankoope, al binnen 2 uur ben je het kwijt elke sl sh of sl long.
 3. [verwijderd] 20 april 2017 09:41
  mijn vermoeden, banken willen spaargeld van ons hebben en mega veel geld erin pompen als je wat winsten wil maken, maar meestal si het gam, gam toevallig elke keer aan die kant waar meeste van gekocht is.

  Op zon makkelijk wijze verdienen bankiers makkelijk geld voor bank en de baas en daar word die bonus van gemaakt nu ipv prestatie.
 4. forum rang 6 d' Aandelen ' 20 april 2017 10:09
  Goedemorgen ONN,

  zeg dat, in plaats van zich af te vragen of het de hele wereld is die tegen ze is zouden ze eens wat meer bij zichzelf te rade moeten gaan wat zij verkeerd doen.
  Even wat snel geld verdienen blijkt voor de meesten hier toch wat moeilijker dan zij dachten, om echt geld te verdienen moet je geduld te hebben en zo weinig mogelijk transacties te doen naar mij idee, het komt bijna altijd weer jouw kant op.

  Met 100.000 euro op de bank moet je een jaar wachten om tussen de 200 tot 400 rente te ontvangen en hier willen ze dat in 1 dag, zo werkt het niet.
196 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links