Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Good, bad & vele ugly's

Good, bad & vele ugly's

 

Grappig toeval vandaag, we hebben:

  • AkzoNobel, dat zeg maar van De Polder niet mag worden overgenomen
  • Heineken, dat alleen kan worden overgenomen als het De Familie behaagt
  • TomTom waarvan iedereen hoopt en bidt dat het wordt overgenomen

Dan is er ook nog VolkerWessels dat terugkeert op het Damrak. Kijk naar deze kop op de voorpagina van FD vandaag. Vroegâh bracht je je bedrijf naar de beurs om kapitaal op te halen, te groeien en om zelf te cashen. Het is nu echter 2017 en kijk hoe FD de aanstaande beursgang van het bouwbedrijf duidt.

Tja, het is maar wat je het belangrijkste vindt bij een kapitaalronde... Ik kan niet tussen de oren van chef de mission Dik Wessels van het bedrijf kijken, maar iets zegt mij dat hij eerder voor groei en cash terugkeert op de beurs dan voor bescherming. Wel geeft deze kop fraai de tijdgeest over de beurs weer.    

Ach, eigenlijk is die al sinds 1602, toen de eerste aandelen VOC werden uitgegeven, dag-in-dag-uit hetzelfde: puur en louter opportunisme. Dat geeft het verschillende overnamesentiment bij die fondsen die ik noem haarfijn aan.  

 

 

Nico heeft al een fraaie analyse van AkzoNobel en is nu met TomTom bezig. Straks in dit theater. Vang ik hier het restmateriaal op en ik wil ook nog even een plasje over die veel besproken verffabriek doen.  

AkzoNobel

Bij AkzoNobel moet ik stiekem aan KPN denken. Dat mergelde zichzelf onder ex-CEO Ad Scheepbouwer ook uit met dikke dividendbetalingen en aandeleninkoop, mede omdat het domweg geen idee had hoe te ondernemen. We weten hoe het afliep: emissie en vijandig bod (dat niet doorging).

Zo'n vaart loopt het niet bij AkzoNobel - veel vet op de botten - maar ook dit concern geeft iedere cent die ze overhoudt aan de aandeelhouders. Strategie-update? Nee, er is geen enkele ondernemerszin meer te ontdekken. De huidige board is gewoon uitbestuurd. Verder alles wat collega Nico zegt:

 Wat ik eigenlijk mis is een bevlogen visie op de toekomst, een groeipad of iets dergelijks. Misschien dat CEO Ton Büchner daar straks in de presentatie nog iets over gaat zeggen. Nu is het vooral een financieel plaatje, vooral bedoeld om de aandeelhouderswaarde naar voren te brengen.

De vraag is of het goed genoeg is om PPG van het lijf te houden. Als ik mijn duim in het water zou moeten steken, zou ik zeggen dat de huidige plannen het aandeel wellicht van 65 naar 75-80 euro hadden kunnen majoreren, maar richting 90 euro is een flinke stap verder.

Het plan lijkt mij daarmee onvoldoende om PPG buiten de deur te houden, maar wel goed genoeg om een hoger overnamebod te rechtvaardigen, richting 95 en zelfs 100 euro, als PPG het echt zo graag wil hebben. 

 

U ziet het, AkzoNobel is klaar. Het wachten is nu op het knock-out bod van PPG in 3,2,1... 

 

  

Heineken

Via de Heineken Holding constructie hebben de nazaten van Freddy Heineken altijd het laatste woord bij de brouwer. Met Fugro is dit het best beschermde AEX-fonds. Vraag het SABMiller (nu ABInBev), dat een paar jaar geleden vergeefs bood en aan Boskalis Westminster dat in het zand beet bij Fugro.

Prima cijfers vandaag, niks op aan te merken en eigenlijk typisch voor zo'n grote, wereldwijd opererende multinational. West-Europa is wat beter dan gedacht, Amerika wat minder, de dollar werkt lekker mee en Premium-merk Heineken groeit harder dan de markt. Dat is gunstig, want hogere marges.

Zo is het eigenlijk ieder kwartaal; wat mee- en tegenvallers. Verder misstaat zo'n lekker simpel eten en drinkenaandeel - zowel bij vreugde als verdriet  trekt u een flesje open - in geen enkele porto. Het aandeel is wel prijzig met dertig keer huidige en twintig keer verwachte winst en 1,6% à 1,8% dividendrendement.

Die verschillen in huidige en toekomstige waarderingen geeft wel aan dat het bedrijf lekker groeit.  De verwachtingen van de analisten bevestigen dit, zie omzet-, winst- en cashflow schattingen:

 

 

ASML

Alweer een nieuwe all time high vandaag voor ASML, het kan niet op. Het concern staat zelf ook paf van de resultaten, gebeurt zelden op de beurs. Daarmee is ASML een groeiaandeel uit het boekje: torenhoge waarderingen en verwachtingen, die het concern vrijwel ieder kwartaal waarmaakt. 

De grafiek met koers, winst en omzet per aandeel laat zien hoe de laatste jaren de EUV-fantasie en keiharde omzet (orders) de koers omhoog joegen. Nu moet op papier dan ook de winst omhoog, want die ziet u achterblijven. Hoewel die in KW1 lager uitviel dan in KW2 kan ASML nu gaan oogsten?

Zoals gezegd, een all time high: moet u het aandeel nu nog houden en zelfs kopen? Als u er voor kortere tijd in zit, kunt u overwegen op het hoogtepunt van het feestje weg te gaan. Hangt van uw handelsopzetje af. Als buy & hold  belegger hoeft u zich nooit druk te maken, als u tegen recessies kan.   

Op een top instappen lijkt mij geen wijsheid, maar ja: ASML gáát maar door. Als u het geduld hebt om op een recessie en misschien een dikke vette bearmarket te wachten, waarin de omzet van ASML weer eens instort - het blijft een cyclisch bedrijf - komt er vanzelf wel een mooie koopkans.

Misschien moet u hierbij eerder zelfs naar de koers kijken dan naar waarderingen, want ASML is eigenlijk bijna altijd duur tot heel duur. Voor een appel en ei opvissen kon voor het laatst in 2009. Toen durfde alleen niemand, want toen gingen we ten onder. Weet u nog?  

Om nog even het thema van dit verhaal te noemen: ASML is nogal prijzig om over te nemen en wie zou dat moeten doen? Ik zou het niet weten, of lukraak heel erg out-of-the-box moeten gaan denken. 

 

 

Vopak

De grote winst van vanochtend is weg, maar de beurs reageert opgelucht op de cijfers van Vopak. Dat lijkt mij een beter woord dan blij. Dit jaar bakt de koers er niks van en het fonds kreeg een paar keer klop op adviezen en cijfers. Het valt allemaal wel mee blijkt uit de rapportage vandaag. Outlook bevestigd.

Verder hoeven we niet zoveel woorden vuil te maken aan Vopak. Gewoon een prima buy & hold aandeel: zo lang er olie en gas is, is er opslag nodig en heeft Vopak op papier business. Klaar. Sexy wil het aandeel en zijn business maar niet worden, maar dat betekent ook gewoon dat er minder mis kan gaan.

Let wel op dat het fonds niet één op één beweegt met andere olie-aandelen, want de aard van haar werk is net even anders. Opslag is in trek als olie nu goedkoop is en de verre futures veel hoger staan, contango. Andersom werkt in theorie nadelig uit. Ach, of het nou 92% of 91% is, de tanks van Vopak puilen uit.      

Tot slot, wie zou er op Vopak kunnen bieden? Wellicht een Chinees. Die zijn dol op havens en alles wat daar gebeurt. 

  

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Moneyball 19 april 2017 23:09
    "'TomTom waarvan iedereen hoopt en bidt dat het wordt overgenomen"

    Nee hoor, in mijn ideale scenario wordt het over een tijdje (2018) gesplitst en gaat de kern door met focus op automotive en licencing + urban mobility. Misschien met wat strategische investeerders uit de keten a la ASML, maar geen overname aub. Consumer wegwezen en telematics afsplitsen.
  2. forum rang 4 nb 20 april 2017 09:39
    Er mag misschien weinig elan zitten bij Akzo, er staat een schitterend bedrijf. Ze geven aandeelhouderswaarde mee door een aardig dividend uit te keren.
    Maar dat is in deze hebberige tijd niet voldoende. De onderdelen leveren meer op, dan het geheel alleen.
    Daarvoor beleg ik niet, voor deze snelle winsten en dus uitverkoop.

    TT vind ik een ander verhaal, die leveren niets. Geen verhaal, geen hoop, geen groeipad. Het is er wel, maar wordt niet verteld. Bij TT heb je het gevoel dat je een noodzakelijk kwaad bent geweest, goed genoeg om de boel aan te slingeren, maar verder rot je maar op. Niet eens vooruitzicht op een normaal stukje dividend.
  3. forum rang 5 theo1 20 april 2017 11:15
    Heineken, Vopak en Tomtom hebben alledrie een controlerende aandeelhouder. Overnemen kan alleen als de controlerende aandeelhouder wil verkopen.

    Charlene wil niet verkopen en zal niet verkopen. Iedere poging Heineken over te nemen is dus kansloos. SAB Miller had dat moeten weten. Waarschijnlijk wisten ze dat ook heel goed en was die "overnamepoging" alleen maar een schijnvertoning voor de bühne. Pas de volgende generatie is er misschien iets mogelijk, maar daarvoor zeker niet.

    Bij Vopak is HAL controlerend aandeelhouder. Tot nu toe hebben die geen enkele haast iets anders te doen dan gewoon blijven zitten. Maar als het bod hoog genoeg is, is alles te koop bij de HAL.

    Bij Tomtom zijn de oprichters controlerende aandeelhouders en die hebben ook helemaal geen zin te verkopen. Ze zijn rijk zat en houden hun speeltje liever in eigen hand. Ik denk dat je lang kan wachten. Misschien tot Goddijn en co te oud worden om zich nog actief met de zaak te bemoeien, maar tot nu toe vinden ze het kennelijk nog veel te leuk. Zo lang dat zo blijft, hebben ze geen enkel incentive om zich iets aan te trekken van buitenaandeelhouders.

    En Dik Wessels is gewoon een opportunist. Als de beurs hoog staat, brengt hij zijn toko naar de beurs, als de beurs laag staat haalt hij hem er weer vanaf. En hij houdt altijd 100% zeggenschap in eigen hand. Bij hem zou ik ook niet gaan verwachten dat hij de zaak als iets anders dan zijn privé-eigendom gaat beschouwen. Je mag meedoen zolang het Dik uitkomt, en je krijgt misschien wat kruimels toegegooid, maar hij zal zich niet laten leiden door andere belangen dan zijn eigen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links