Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Steeds meer topsignalen

Internationale topsignalen in indices

Voor de derde dag op rij wist de AEX zijn jaartop iets verder te verhogen. De teller staat nu op 521,50. Hiermee is precies de horizontale weerstandszone van 519 tot 521 getest in de afgelopen dagen. Het gaat hierbij steeds om intraday-verhogingen in de AEX en niet om een structurele doorbraak van deze zone.

Na de twee eerdere bearish engulfing-patronen in de afgelopen weken werden in de afgelopen drie dagen nog meer toppatronen gevormd. Maandag werd nog een hanging man op de borden gezet en in de afgelopen twee dagen werd een dark cloud cover gevormd.

Illustere namen die steeds meer aangeven dat een top in de maak kan zijn. Toch moet het signaal hiervoor nog in de grafiek zelf worden gegeven. Er is nu een duidelijke en zware weerstandszone in ontwikkeling tussen de 519 en 521 waar een batterij aan toppatronen werd gevormd.

 

Smalle handelsruimte

Om het potentiële startsignaal te geven voor de eerste correctie van dit jaar moet de opgaande bodemlijn sinds december worden gebroken. Die is vandaag bij 513,80 te vinden. Wekelijks loopt deze bodemlijn ongeveer 3,5 punt op en de handelsruimte wordt hierdoor steeds smaller.

In de komende dagen (week) zal de AEX dus een richting moeten kiezen voor een volgende vervolgbeweging. De opgaande bodemlijn startte bij de decemberbodem van 445,65 en loopt langs de bodems van 476,70 van januari en de bodem van februari bij 491.

In de afgelopen weken werd deze opgaande bodemlijn al een aantal keer onder druk gezet, maar de AEX keerde hier telkens net boven.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Verzwakking in de grafiek

Zodra deze opgaande bodemlijn structureel neerwaarts wordt gebroken, ontstaat een duidelijke verzwakking in de grafiek zelf. In dat scenario kan een snel en verder neerwaarts vervolg in de komende weken worden ingezet voor de vorming van een volgende hogere middellangetermijnbodem.

De laatste middellangetermijnbodem werd in december gevormd bij 445,65. Ook was dit destijds de eerste duidelijke hogere kortetermijnbodem na de sinds juli ingezette zijwaartse handelsfase tussen de 437,50 en 458.

Deze stijgende middellangetermijntrend startte in februari vorig jaar bij de zeer belangrijke langetermijnbodem van 378,50. Buiten de 378,50 en de 445,65 werden de overige raakpunten in juni bij 410 en in november bij 437,50 gevormd. Een krachtige opgaande bodemlijn.

Vanaf de decemberbodem bij 445,65 is de AEX steeds verder gaan versteilen.

 

Zware weerstand

Na de smalle zijwaartse fase in januari tussen de 480,40 en 489,90 werd de euforische fase verder ingezet. De meest steile opgaande bodemlijn vanaf de februaribodem (491) werd enkele weken geleden al gebroken. Deze bodemlijn maakte deel uit van een stijgende wig.

Een eerste verzwakking in het euforische kortetermijnbeeld. Sinds deze stijgende wig werd gebroken, wist de AEX alleen in de afgelopen dagen zijn jaartop iets verder te verhogen. Hierdoor is een zware weerstandszone ontstaan tussen de 519 en 521.

Hierbij werden dus een groot aantal belangrijke candlestick-toppatronen gevormd. Pas een structureel slot boven deze zone zorgt voor een vervolg van de euforische markt. In dat scenario liggen de volgende weerstanden bij 527,60 en de horizontale 531. Het eerste niveau is de sinds eind december stijgende toppenlijn.

 

Veel toppatronen

Toch is het de vraag of het zo ver komt na de vorming van een groot aantal toppatronen. Zo staan er genoeg signalen op rood.

  • De technische indicatoren hebben in de afgelopen dagen lagere toppen gevormd ten opzichte van de top in maart en de top van eind vorig jaar. Dit geeft aan dat de koopdruk steeds verder afneemt en de risico’s toenemen.
  • De VIX is bezig met een groot uitbodemingspatroon.
  • De afstand tussen de huidige koers en het 200-daags gemiddelde is risicovol.

Belangrijker dan deze indicatoren is de technische situatie in andere indices. Daar zagen we bijvoorbeeld al een patroon van lagere toppen in de S&P 500.

Daggrafiek S&P 500
Daggrafiek S&P 500 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De S&P 500, Nikkei en DJ Transport braken al eerder door hun sinds december stijgende bodemlijnen. Daarbij is vooral de krachtige correctie in de DJ Transport opvallend die al ruim 5% is teruggevallen en in de afgelopen dagen een lagere top lijkt te hebben gevormd.

Grafiek Dow Jones Transportindex
Grafiek Dow Jones Transportindex
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ook de Chinese markt brak door de sinds eind vorig jaar stijgende bodemlijn en de Nasdaq 100 brak gisteren ook voor het eerst door een vergelijkbare steunlijn.

 

Volgt Europa?

Het is nu nog wachten op de signalen in Europa. Daarbij drukt vooral de DAX tegen de sinds december stijgende bodemlijn. Maar ook de Stoxx Europe 600 lijkt net als de AEX in de eindfase van de euforische opgaande beweging van de afgelopen maanden te zitten.

Zodra deze neerwaartse vervolgsignalen worden gegeven, lijkt de top voor de komende tijd te staan en is een aanzienlijke neerwaartse ruimte aanwezig.

Deze correctieve beweging zou normaal en gezond zijn voor de vorming van een volgende hogere middellangetermijnbodem waarna de AEX in de tweede helft van dit jaar op weg kan naar de top van 2007, de 564-puntengrens.

Vanwege het paasweekend verschijnt mijn volgende column volgende week dinsdag. Ik wens u allen alvast een goed weekend!


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

370 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
370 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links