Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Doorgaan of overshoot?

TA: Doorgaan of overshoot?

De AEX sloot vrijdag op het hoogste punt van het jaar. De intradaytop lag echter nog 0,20 punt hoger dan de slotkoers. Vandaag zal de AEX met een opwaartse gap hierboven openen. De vraag is alleen of dit een structurele doorbraak wordt, of een kortstondige overshoot.

Andere indices noteren momenteel nog (ruim) onder hun jaartoppen en zullen een aanzienlijke stijging moeten laten zien, om deze jaartoppen te breken. Dit is wel een belangrijke voorwaarde om te kunnen spreken van een structurele doorbraak.

Als alleen de AEX zijn jaartoppen in de komende dagen weet te verhogen dan is dat geen teken van internationale kracht in de aandelenmarkten. In dat scenario is de kans groot dat er slechts sprake is van een kortstondige overshoot. In veel aandelenmarkten zien we juist steeds meer topvormingsverschijnselen.

 

Steun onder druk?

Aan de andere kant is er ook meer nodig om een verzwakking te starten. In een aantal Amerikaanse indices en de Nikkei zagen we al wel een duidelijke verzwakking in het kortetermijnbeeld, maar in de meeste Europese indices nog niet.

De belangrijkste te breken steun, is de sinds eind vorig jaar stijgende bodemlijn. Deze steunlijn startte bij de 445,65-bodem van december en ligt vandaag bij 511,50. Vorige week werden een twee pogingen ondernomen om deze steunlijn onder druk te zetten.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

 

Tijd voor verzwakking

Pas een structureel slot onder deze opgaande bodemlijn zal een duidelijke verzwakking betekenen. In dat scenario lijkt een top voor de komende tijd te zijn gezet en kan de eerste correctie van dit jaar mogelijk van start gaan.

Na de enorm krachtige stijging vanaf de decemberbodem is de tijd ook rijp in deze euforische markt voor een dergelijke tegenreactie. Inmiddels is de AEX ongeveer 75 punten opgelopen vanaf de decemberbodem. Deze bodem bij 445,65 was het startpunt van een duidelijke versteiling.

Vanaf de februaribodem bij 491 vond een volgende versteiling plaats die de contouren bezat van een stijgende wig. Deze steile opgaande bodemlijn werd al eerder gebroken, maar de belangrijkste te breken steunlijn ligt vandaag dus bij 511,50. Zolang deze bodemlijn niet wordt gebroken, blijft de opwaartse druk intact.

In de technische indicatoren zien we nog steeds een dalende tendens:

 • de MACD gaf al eerder een negatieve crossing
 • de RSI brak de onderkant van een grote stijgende wig

De huidige herstelbeweging lijkt niets anders dan de vorming van een lagere top. Ook is er sprake in het middellange- en kortetermijnbeeld van negatieve divergentie. Geen signalen van kracht in deze markt.

 

Openingsgap

In de afgelopen weken werd een top gevormd bij 518,90 waarbij ook belangrijke topvormingspatronen werden gevormd, een dubbele bearish engulfing. Een slotkoers boven de 518,90 vandaag zal deze patronen opheffen.

Indien de AEX alleen boven de 518,90 opent met een gap en aan het einde van vandaag de gap (tot aan de 518,70) weer sluit en hieronder blijft, dan lijkt er slechts sprake van een kortstondige overshoot en blijven de toppatronen intact.

De markt is dus aanzienlijk verder doorgelopen dan waar ik vanuit ging. Weerstand in het kortetermijnbeeld ligt nu bij 521 en de zone 531 tot 534. Voor vandaag is het dus belangrijk of de AEX boven de 518,90 weet te komen en te blijven.

Daarbij moeten we ook scherp naar de andere indices blijven kijken. De S&P 500 en de Nikkei bevinden zich al in een patroon van lagere toppen en braken al door hun sinds eind vorig jaar stijgende bodemlijnen.

Daggrafiek Nikkei 225
Daggrafiek Nikkei 225 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De DJ Transportindex is nog een stuk verder in de correctieve beweging en heeft al een daling van ruim 5% achter de rug.

De DAX testte recent zijn all time high, de top van 2015. De koers vormde daar een toppatroon en zette eind vorige week de sinds december stijgende bodemlijn onder druk. Pas een structureel slot boven de 12.400 zal de volgende fase starten.

Zolang dat niet gebeurt, blijft de kans groot op de start van een correctie in de komende weken. De handelsruimte wordt daarbij steeds smaller door de oplopende bodemlijn.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

181 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 10 april 2017 09:25
  Ja we zijn weer veilig thuis, keiveel gezien en meegemaakt de kranten wisten ons ook weer te vinden.
  Onze kont is ook weg ongeveer 8 kg afgevallen, maar 80 dagen backpacken op onze leeftijd in niet niks, pfff overvolle treinen en bussen kamers of hotels in India is heel wat anders dan in ons pokkenland. lekker weer in ons eigen hutje en bij de kinderen en kleinkinderen.
  Volgend jaar weer ik denk wel, wij zijn namelijk India gek vooral op die rode pepers daar .
  Leuke beleggersdag nog.
 2. forum rang 6 'd Aandelen 10 april 2017 09:41
  Goedemorgen opa.

  blij te horen dat je na 80 dagen backpacken weer (hopelijk) gezond terug bent, ik zou het je niet meer nadoen om 80 dagen door zo'n heet en druk land te trekken maar in jouw geval zijn het de kinderen en kleinkinderen o.a. de reden om richting India te trekken, hoop dat je van het weerzien genoten hebt.
 3. Henri-Trader-Zonder-Trades 10 april 2017 09:54
  quote:

  'd Aandelen schreef op 10 april 2017 09:41:


  in jouw geval zijn het de kinderen en kleinkinderen o.a. de reden om richting India te trekken


  Volgens mij zijn die juist de reden dat Opa en Oma na 80 dagen terug komen Daan. Anders zaten ze daar 350 dagen per jaar en kwamen ze alleen even over om hun post op te ruimen en voor de IEX borrel... :-)

  Welkom terug Opa!

  Mooie dag ieder en succes!
 4. Disci 10 april 2017 10:18
  quote:

  rosco- schreef op 10 april 2017 10:14:


  Ik, en vele lezers met mij lezen graag de columns van Rob Koning. Tevens is het prettig dat Rob Koning vragen van lezers beantwoord, zo nodig vergezeld van grafieken.


  Als ik graag het voetbal van Feyenoord wil zien, ga ik ook niet elke week in de Arena zitten...
  Ook al komt Feyenoord daar misschien 1 a 2 keer per jaar.

  Oftewel, neem een account bij Binck en via daar kan je naar Rob Koning zijn analyses kijken.

  Maar ga niet onder de colomn van Bas zitten zeuren dat je graag de colomn van Rob Koning leest.

  Probeer anders zelf eens wat grafiekjes te maken. Of zeg ik nu iets heel geks?
 5. [verwijderd] 10 april 2017 10:24
  quote:

  Henri-Trader-Zonder-Discipline schreef op 10 april 2017 09:54:


  [...]

  Volgens mij zijn die juist de reden dat Opa en Oma na 80 dagen terug komen Daan. Anders zaten ze daar 350 dagen per jaar en kwamen ze alleen even over om hun post op te ruimen en voor de IEX borrel... :-)

  Welkom terug Opa!

  Mooie dag ieder en succes!


  klopt Henri,

  Wij gaan naar India om de sportieve uitdaging, niet om bruin liggen te bakken en te vervelen op het strand [ wij zijn beide gewoon gek op sportieve uitdagingen ] en een beetje scholenhulp er bij in de afgelegen gebieden, maar we zijn weer heel blij om thuis bij de kinderen te zijn. wij hebben hier een hele sterke lieve band met kinderen en kleinkinderen.
  En de aex borrel natuurlijk, en niet te vergeten dit iex gedoe hier. :)

 6. Henri-Trader-Zonder-Trades 10 april 2017 10:25
  quote:

  Disci schreef op 10 april 2017 10:18:


  Probeer anders zelf eens wat grafiekjes te maken. Of zeg ik nu iets heel geks?


  Niet iets heel geks volgens mij Disci. Maar je bent wel heel streng hoor... :-)

  Ik denk dat Rosco toch een beetje gehecht is geraakt aan Rob. En dat is toch ook wel te prijzen, een beetje menselijkheid in deze kille wereld...
181 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 18:05
  789,49
  -1,09% -8,66
 2. DAX 16 sep
  15.651,75
  +0,23% +35,75
 3. NY-S&P 500 nov '18
  0,00
  0,00% 0,00
 4. 30.500,05
  +0,58% +176,71

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links