Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Lagere top in de maak?

Bijna alle signalen wijzen op een draai in de AEX

Na de vorming van de hammer afgelopen woensdag was de kans op een beperkt herstel reëel. Dit herstel zorgde gisteren voor de opvulling van de neerwaartse gap. Hiermee is een snel neerwaarts vervolg uitgesteld. Toch past een dergelijke beweging prima in het topvormingsproces.

De vraag is nu of de recente neerwaartse verslechtering opnieuw een vals signaal is. De kans hierop is natuurlijk aanwezig maar de verslechteringen worden internationaal breed gedragen en ik acht de kans beperkt dat er opnieuw sprake is van een vals signaal, maar uitsluiten kan ik het natuurlijk nooit.

In de afgelopen maanden hebben we geregeld verzwakkingen gezien in enkele indices maar dit bleken telkens valse signalen te zijn. In de AEX hebben we twee maal een doorbraak gehad van een zeer steil opgaande bodemlijn die internationaal minder breed werden gedragen.

Vierde verslechtering

Dit waren telkens slechts kortstondige neerwaartse doorbraken, die niet uitmondden in een correctieve beweging. In januari was er sprake van een langere en zeer smalle consolidatiefase tussen de 480,40 en 489,90.

De neerwaartse doorbraak aan het einde van januari zorgde ook voor een duidelijke verslechtering. Deze doorbraak duurde slechts twee dagen en zorgde in het technische beeld vanaf december slechts voor een hogere bodem bij 476,70.

Dit is inmiddels de vierde verslechtering die plaatsvindt in de afgelopen maanden die zou kunnen uitmonden in een correctieve beweging.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Seinen op rood

Tijdens de verzwakkingen die in de afgelopen dagen optraden, kwamen internationaal bijna alle seinen op rood te staan.

 • Als eerste was er in de technische indicatoren in het langere beeld (sinds eind vorig jaar) al sprake van negatieve divergentie. Dit betekent dat de RSI en de MACD op aanzienlijk hogere niveaus stonden eind december dan in de maanden daarna.

  In het kortetermijnbeeld vanaf eind januari werd een nieuwe opgaande trend ingezet. In de afgelopen twee maanden is in de RSI een grote stijgende wig ontstaan die twee dagen geleden neerwaarts werd gebroken. Dit viel samen met een negatieve crossing in de MACD.

 • Ook in de VIX zagen we divergentie, ofwel hogere toppen in de S&P 500 en hogere bodems in de VIX vanaf een zeer laag niveau.

 • Als laatste blijft de afstand tussen het 200-daags gemiddelde en de koers zelf een belangrijk risico. Deze afstand was opgelopen tot ongeveer 10%, een afstand die in het verleden vaak zorgde voor een forsere tegenreactie.

De seinen vanuit de indicatoren staan dus allemaal op rood.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De grafieken zelf

Belangrijk waren de verslechteringen die in de afgelopen dagen plaatsvonden in de grafieken van de indices zelf. Veelal werden de stijgende bodemlijnen vanaf december vorig jaar neerwaarts gebroken. Dit zagen we in de Nikkei, de DAX, de Stoxx Europe 600 en de S&P 500.

In de AEX zelf is het nog niet zo ver. De stijgende bodemlijn langs de decemberbodem van 445,65, de januaribodem van 476,70 en zelfs de februaribodem van net boven de 490 ligt momenteel bij 503,90. Wekelijks loopt deze lijn ongeveer 3,5 punt op.

Hieronder zou de bevestiging optreden van een trendomkeer in het kortetermijnbeeld van de AEX. In dat scenario ontstaat ruimte naar de 490 tot 475 punten, er is dan sprake van de eerste correctie van dit jaar. Een correctie die uiteindelijk moet zorgen voor een volgende hogere middellangetermijnbodem.

In de afgelopen jaren waren er jaarlijks tussen de vijf en zeven correcties, de teller staat dit jaar nog steeds op nul. Na de zeer krachtige en euforische stijging is de tijd dus wel rijp voor een correctie.

Daggrafiek S&P 500
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Klassieke topvorming

De AEX heeft zijn jaartop tot op heden bij 518,90 geplaatst. Ik verwacht in de tweede helft van dit jaar een beweging naar uiteindelijk de 2007-top van 564 punten. Voordat een test van dit niveau plaatsvindt, acht ik de kans groot dat een aantal correctieve tegenreacties zullen plaatsvinden.

Zo'n beweging als vanaf de decemberbodem (stijging van ruim 70 punten) zal niet snel nog een keer plaatsvinden. In het langetermijnbeeld is sowieso de volgende fase gestart met de doorbraak door de 510, de top van 2015 en tevens de voormalige top van de gehele bullmarkt sinds 2009.

Toch is er sprake van een klassiek topvormingsproces in de meeste indices. Bij de top van 518,90 werd een bearish engulfing gevormd waarna de sinds februari stijgende bodemlijn werd gebroken. Die startte bij de bodem van ongeveer 490 en maakte deel uit van een stijgende wig.

Lagere top

Dit zijn risicovolle toppatronen waarbij de bodems sneller oplopen dan de toppen. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij de bodem van twee dagen geleden, de onderkant van de hammer, van 506,40 en daaronder bij de sinds december stijgende bodemlijn van 503,90.

Aan de bovenkant ligt als enige belangrijke weerstand de top van 518,90 en bij 513 ligt nog een kleine weerstand. Boven de 518,90 wordt de correctie opnieuw uitgesteld en het toppatroon opgeheven.

Ik acht de kans echter groter dat de AEX in de komende dagen een lagere top zal vormen waarna de neerwaartse druk op de stijgende bodemlijn weer wordt opgevoerd. We moeten dan ook zeer alert zijn op nieuwe toppatronen in de candlesticks in de komende dagen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

398 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 24 maart 2017 09:13
  "de Beyer" schiet de AEX naar 700 op seminar en Tostrams naar 1000 zijn flink euforisch allemaal dus voorzichtig zijn want zo dadelijk even 100k erin en dan zit je al meteen tegen een verlies ( eigen ervaring verleden) aan te hikken van 20k/25k en dan maar weer wachten tot de stukken terug zijn op de aankoopkoers, neen dankuwel dan ga ik liever voor de behoudende strategie van Bas H.
  G.S.
 2. Henk Snaph 24 maart 2017 09:23
  quote:

  Formule1-Fan schreef op 24 maart 2017 09:19:

  allemaal vrienden diensten dit, om stemme naar maandag te verschuiven.
  kunnen de grote pieten en heren nog mooi de boel misleiden en hun optijd alles binnen harken.
  Jij kraamt veel onzin uit en probeert daarmee Trump na te doen. Maar ik vind zijn onzin getwitter toch beter.
398 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links