Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AkzoNobel: Verf weg, chemie houden?

AkzoNobel: Verf weg, chemie houden?

Vandaag komt de top van PPG naar Nederland om te kijken of zij de pers achter zich kan krijgen. Een afspraakje met CEO Buchner of Anthony Burgmans, de voorzitter van de Raad van Commissarissen zit er kennelijk niet in. 

Eigenlijk te schandalig voor woorden, want het bod van PPG op AkzoNobel dient zeker serieus genomen te worden. Het is niet zomaar een private equity-partij, het is één van de grootste spelers in de sector die met de verftak van AkzoNobel haar wereldwijde positie verder wil versterken. 

De verfjongens, en eigenlijk is dat overal zo, willen relevant zijn en graag in elke deelmarkt de nummer 1 of 2 zijn. Alleen op die manier kun je goed geld verdienen. Hoewel er veel overlap is, vult Akzo op deelgebieden PPG juist ook goed aan.

 Kijk naar de marktposities van de beide partijen: 

mcgarry
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Geloofwaardigheid AkzoNobel op het spel

Het wordt voor CEO Ton Buchner steeds lastiger om uit te leggen waarom hij een overname door PPG geen goed idee vindt. Het bod is 38% hoger dan de slotkoers (64,5 euro) voordien. 

Het argument dat PPG zijn bedrijf substantieel onderwaardeert slaat dus nergens op. Wat heeft het management dan al die jaren zitten doen, als het bedrijf wel 100 euro of iets dergelijks waard was?

Een CEO hoeft niet blind achter de beurskoers aan te lopen, maar één van de taken van het management is toch wel de waarde van het bedrijf goed te laten reflecteren in de performance van het aandeel.

Daarin is AkzoNobel ten enenmale tekortgeschoten. Nu er iemand met een rammelende geldbuidel op de stoep staat wordt kan er opeens wel van alles gebeuren.

De aandeelhouders roeren zich, en dat zijn dan voorlopig vooral de nieuwe aandeelhouders, investeerders die geld ruiken. Ze zien een bedrijf met een beurskoers van 65-75 euro, waar iemand anders 90 euro voor over heeft.  

 

 

Ja, dan kan je tegenwoordig zelfs met CFD's een flink belang opbouwen. Die Elliott Singer is overigens niet de eerste de beste, hij kreeg eerder al Argentinië op de knieën. Hij kocht de staatsobligaties van dat land op en liet het via een rechtszaak gewoon uitbetalen. 

Achter de dijken

Akzo probeert zich nu achter de dijken te verschuilen, in de hoop dat de politiek, de vakbonden en nota bene de provincies de hete kastanjes uit het vuur halen.

Laten we de zes redenen van die Buchner geeft om de overname te weigeren eens één voor één bekijken.  Het zijn grotendeels drogredenen. Ik loop het rijtje van zes even met u door: 

1 Is not in the best interests of shareholders. It substantially undervalues AkzoNobel and fails to reflect the value creating opportunities of the new strategic direction and focus for both the Specialty Chemicals and the Paints and Coatings businesses, allowing them to build further on their respective leadership positions.  

Punt 1 slaat natuurlijk al nergens op. De beurskoers voor het bod was 64,5 euro, wat een premie van 38% betekent. Men is nog niet uit onderhandeld, en de performance van het Akzo-aandeel de jaren daarvoor was ook niet bepaald veel hoger.

 

mcgarry
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

2 Contains significant risks related to the increased stock component and the high leverage of the proposed combined businesses.

Risico's aangaande het aandelengedeelte van PPG is helemaal een drogreden. Nu loopt de aandeelhouder 100% risico over het Akzo-aandeel, straks maar 33% risico over het PPG-aandeel.

De hogere leverage die PPG aanhoudt, is inderdaad meer risicovol, maar levert ook meer winst op. Rente is laag, en bedrijven met een solide cashflow mogen/kunnen meer lenen dan de brekebeentjes op de beurs.  

3 Would result in a large number of substantial divestitures due to the major geographical and segment overlap of both companies.

Ja, anti-trustwetgeving gaat ervoor zorgen dat bepaalde takken afgestoten moeten worden. Is dat een probleem? 

4 Will lead to significant job cuts. It includes synergies which can be expected to result in the restructuring of the combined employee base, leading to job losses.  

Deze is zelfs grappig. De jager heeft het over synergieën, de prooi over banenverlies. Iedereen weet dat overnames vooral gedaan worden om synergieën tot stand te brengen. Die ingeboekte bedragen (vraag Ahold maar) komen vooral door personeelsreductie en leveranciers uitknijpen. 

5 Does not address fundamental stakeholder concerns and uncertainties, nor does it substantiate any tangible solutions in relation to, among others, R&D, pensions and employees.

Hier had PPG wel wat slimmer kunnen opereren. Je moet natuurlijk de prooi wel een beetje pamperen door dit soort issues meteen uit de weg te ruimen. Stel voor een R&D-kantoor in Nederland te houden, garandeer een paar jaar baanzekerheid of iets dergelijks. Vooralsnog heeft PPG het alleen maar over keiharde dollars voor de aandeelhouders. 

6 Does not meaningfully address our concerns regarding community contribution and sustainability and the significant culture gap between both companies, including how any issues arising from this would be addressed.

 Ja, de culture gap tussen PPG en Akzo. Beiden verfkanonnen, opererend in dezelfde markten, maar met een verschillende view op (het creeren van) aandeelhouderswaarde. Bij PPG staat dat bovenaan, bij Akzo is dat zeg maar niet helemaal uit de verf gekomen. 

Lastig verhaal voor Akzo 

Kortom, voor Akzo wordt het een lastig verhaal zich PPG van het lijf te houden. Ik kan me ook zo voorstellen dat de Angelsaksische deel van de Raad van Commissarissen hier eens wat kritischer naar gaat kijken. De voorzitter is Anthony Burgmans, voormalig Unilever CEO.

 

mcgarry
Klik op het plaatje voor een grote versie

Hier zitten mensen bij die gepokt en gemazeld zijn in het internationale bedrijfsleven. Skills hebben ze genoeg, kijk maar hieronder.  

 

mcgarry
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Na het gejammer rond PostNL en Unilever is met het Akzo-verhaal nu wel een keer tijd om naar de eigenaren van het bedrijf, de aandeelhouders, te luisteren. Je kan je niet continu achter de dijken blijven verschuilen. Ik denk dat de Raad van Commissarissen zijn verantwoordelijkheid moet nemen en PPG moet uitnodigen hun bod toe te lichten, als CEO Buchner dat niet wil.

Buchner speelt met vele miljarden van zijn aandeelhouders en mag onderstaande grafiek wel eens nader bestuderen. Het verschil in performance tussen Akzo en PPG de laatste tien jaar: 

 

grafiek Akzo en PPG
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Het kleine paaltje omhoog is het bod van PPG. Beide grafieken zijn in dollars.  Uit een eerder artikel nog even de vergelijking tussen beide bedrijven.   

 

  AkzoNobel PPG
Market Cap (mrd. euro) 16,2 24,6
Omzet (mrd. euro) 14,2 14,0
Werknemers 46.000 47.000
Onderliggende nettowinst (mln. euro) 970 1462
Koerswinstverhouding 16,6 16,9
Dividendrendement 2,5% 1,6%
Marktwaarde/omzet 1,15 1,75

 

Ondanks het vrij bescheiden dividendrendement wordt PPG toch een dividend aristocrat genoemd. Het heeft al 26 jaar achtereen het dividend niet verlaagd.

 

 

grafiek Akzo en PPG
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Het in 1883 als glasfabriek opgerichte Pittsburgh Plate Glass is nr. 182 van de Forbes 500 en een sterk presterend S&P500-bedrijf. Ook in de beginjaren groeide het bedrijf hard door overnames. Dat overnemen zit ze kennelijk in het bloed. 

De oplossing: verkoop verf, houd chemie

Terug naar het bod. Waarom niet de situatie omgedraaid? Akzo heeft het eerder gedaan met Organon. Een grote tak verkopen, om met een andere tak verder te gaan. Destijds verkocht het de pillenfabriek Organon voor 11 miljard euro, en kocht het een verffabriek in Engeland (ICI) terug. 

Nu staat er een koper op de stoep voor de verftak (PPG wil de chemietak ook niet) met een enorme zak geld. Lap aan, zou ik zeggen, en investeer die zak geld in de chemiedivisie.  

Conclusie

Akzo, kom achter die dijken vandaan. Creeer aandeelhouderswaarde door in te gaan op het voorstel van PPG. Als die Amerikanen inderdaad de hoofdprijs willen betalen, laat ze!

Ga door met de chemietak en bouw daar een mooi bedrijf omheen. Iedereen wil van zijn chemie af dus daar liggen kansen. Genoeg te doen daar. Bel anders DSM eens.  

Full disclosure: ik heb geen positie in AkzoNobel, DSM en PPG. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Bonost 23 maart 2017 10:52
    Waarom zijn we zo gek op het verkopen of opsplitsen van mooie bedrijven? Welk nut heeft dat voor Nederland? Het enige punt dat je maakt en waar je in mijn ogen hout snijdt, is dat de performance van Akzo, gelijk Unilever, niet goed is. En waarschijnlijk zullen er nog meer bestuurders van andere bedrijven zijn. Deze bestuurders van onze bedrijven doen iets niet goed of zitten lekker ingedut hun geld te verdienen en te kijken hoe ze hun bonussen kunnen opstrijken of zelfs kunnen verhogen. Oorzaak? Is het topje van ons management niet goed. Wordt door het zelfde groepje personen constant de hand boven het hoofd gehouden. Of heeft het ook met de Amsterdamse Beurs op zich te maken. Of met al die beschermingsconstructies? Misschien is dat wel een interessant onderwerp om eens over te schrijven. Want het is te gemakkelijk om al onze pareltjes te laten opkopen door buitenlands geld en de constante ontmanteling van deze bedrijven.
  2. forum rang 5 theo1 23 maart 2017 11:11
    quote:

    realiteit 2017 schreef op 23 maart 2017 10:39:

    ONGEWENST-ONGEVRAAGD-VIJANDIG jegens Akzo Nobel deze brutale PR propaganda bezoekje van de top van PPG:-)
    Deze korte termijn parasieten moeten buiten de deur gehouden worden !
    It is true.
    Natuurlijk is het ongevraagd. Als een bedrijf zelf vraagt overgenomen te worden, dan weet je dat de tent op instorten staat. Zo iets wil je niet hebben.

    Er is helemaal geen vijandig bod. Ze vragen netjes om in gesprek te komen. Dat de directie van Akzo meteen de schuttersputjes induikt, is een ander verhaal.

    En PPG is niet een stelletje korte termijn parasieten. Het is een zeer gerespecteerd bedrijf en een dividend aristocraat. Dat betekent meer dan 25 jaar ieder jaar het dividend verhogen. Dat lukt je echt niet als je alleen op korte termijn denkt. Dat hun dividendrendement zo laag is, ondanks meer dan 25 jaar verhogingen, zegt ook wel wat. Dat komt omdat de koers minstens net zo snel is gestegen. Dit is een bedrijf dat gewoon ontzettend goed presteert. Al heel erg lang. Dat kan je van Akzo niet zeggen helaas.
  3. pardon 23 maart 2017 11:31
    Alweer een mooi bedrijf verkocht,Nederland word leeg gekocht.

    Vanderlande Industries komt in Japanse handen
    2 uur geleden TOKIO (ANP)
    Het Brabantse industriebedrijf Vanderlande Industries komt in Japanse handen. De huidige aandeelhouders, waarvan NPM Capital de grootste is, hebben overeenstemming bereikt over een overname door Toyota Industries voor omgerekend zo'n €1,2 miljard.

    Dat maakte Toyota Industries donderdag bekend. Het in Veghel gevestigde Vanderlande ontwerpt en produceert logistieke systemen die gebruikt worden in bijvoorbeeld distributiecentra en bagagehallen op luchthavens. Vanderlande realiseert met wereldwijd zo'n 4500 mensen een jaaromzet van ruim €1 miljard.

    Toyota Industries verwacht de overname van het in 1949 opgerichte Vanderlande in het eerste kwartaal van volgend jaar af te ronden. Het Japanse bedrijf is wereldwijd de grootste speler op het gebied van onder meer vorkheftrucks.
  4. BASF en BAYER kopen 23 maart 2017 11:37
    quote:

    pardon schreef op 23 maart 2017 11:31:

    Alweer een mooi bedrijf verkocht,Nederland word leeg gekocht.

    Vanderlande Industries komt in Japanse handen
    2 uur geleden TOKIO (ANP)
    Het Brabantse industriebedrijf Vanderlande Industries komt in Japanse handen. De huidige aandeelhouders, waarvan NPM Capital de grootste is, hebben overeenstemming bereikt over een overname door Toyota Industries voor omgerekend zo'n €1,2 miljard.

    Dat maakte Toyota Industries donderdag bekend. Het in Veghel gevestigde Vanderlande ontwerpt en produceert logistieke systemen die gebruikt worden in bijvoorbeeld distributiecentra en bagagehallen op luchthavens. Vanderlande realiseert met wereldwijd zo'n 4500 mensen een jaaromzet van ruim €1 miljard.

    Toyota Industries verwacht de overname van het in 1949 opgerichte Vanderlande in het eerste kwartaal van volgend jaar af te ronden. Het Japanse bedrijf is wereldwijd de grootste speler op het gebied van onder meer vorkheftrucks.
    Maak je geen zorgen.
    KPN,PostNL en Unilever hebben ook hun belager weten af te schudden met een bescherming muur en de deur dicht te houden:-)
  5. [verwijderd] 23 maart 2017 11:42
    quote:

    realiteit 2017 schreef op 23 maart 2017 11:37:

    [...]

    Maak je geen zorgen.
    KPN,PostNL en Unilever hebben ook hun belager weten af te schudden met een bescherming muur en de deur dicht te houden:-)
    Ik maak me wel zorgen ?!

    KPN....ooit een bod van 8euro afgeslagen toch ?
    Zie wat het nu waard is ?? En hoeveel mensen ze in de tussentijd hebben moeten ontslaan.

    BTW....de deal voor AKZO gaat gewoon door. ca.95euro schat ik in.
    (Groot) aandeelhouders zullen hier op aansturen.
  6. Dark Dwarf 23 maart 2017 11:44
    Ik mag aannemen dat zowel de top van AKZO als de commisarissen deels beloond worden in optiepaketten en kunnen gaan stilleven wanneer zij het bod .accepteren. De enige verklaring is dus dat dit niet zo is en dat dit oldboysnetwork daarmee erg hecht aan het pluche, verdeel en heers! Voor de duidelijkheid; we hebben het hier over een tamelijk eng wereldje waarbij de een hand naar wat graag de andere wast...
  7. BASF en BAYER kopen 23 maart 2017 12:15
    quote:

    Voorgevoel schreef op 23 maart 2017 11:42:

    [...]

    Ik maak me wel zorgen ?!

    KPN....ooit een bod van 8euro afgeslagen toch ?
    Zie wat het nu waard is ?? En hoeveel mensen ze in de tussentijd hebben moeten ontslaan.

    BTW....de deal voor AKZO gaat gewoon door. ca.95euro schat ik in.
    (Groot) aandeelhouders zullen hier op aansturen.
    Aandeelhouders gaan hier niet over !!!!
  8. Bonost 23 maart 2017 12:37
    quote:

    theo1 schreef op 23 maart 2017 11:28:

    @Bonost: Akzo is ook gewoon een multinational en die zijn ook echt niet de hele tijd bezig met wat het beste is voor Nederland. Natuurlijk doen ze nu even alsof, maar dat is ook alleen maar propaganda. Bedrijven zijn geen filialen van de sociale dienst of zo.
    Dat ook niet de intentie van mijn bijdrage, theo1. Mijn vraag is eerder: waarom gebeurd het nu zoveel bij de Ned. multinationals. Wat is de oorzaak dat de bestuurders van de Ned. bedrijven zo slecht verdienen voor hun aandeelhouders. Ligt dat aan het niveau van de bestuurders, ligt dat aan het niet scherp houden van de bestuurders door de RvC-en, ligt het aan de beschermingsconstructies, ligt het aan de Amsterdamse beurs of ligt het aan de Nederlandse mentaliteit. Waarom gebeurd dit juist nu allemaal?
  9. forum rang 5 theo1 23 maart 2017 14:00
    quote:

    Bonost schreef op 23 maart 2017 12:37:

    [...]

    Dat ook niet de intentie van mijn bijdrage, theo1. Mijn vraag is eerder: waarom gebeurd het nu zoveel bij de Ned. multinationals. Wat is de oorzaak dat de bestuurders van de Ned. bedrijven zo slecht verdienen voor hun aandeelhouders. Ligt dat aan het niveau van de bestuurders, ligt dat aan het niet scherp houden van de bestuurders door de RvC-en, ligt het aan de beschermingsconstructies, ligt het aan de Amsterdamse beurs of ligt het aan de Nederlandse mentaliteit. Waarom gebeurd dit juist nu allemaal?
    Waarom het nu gebeurt? Ik neem aan omdat de euro relatief laag staat en de rente laag is. Daardoor zijn Europese overnames aantrekkelijk voor Amerikanen. Verder spreken Nederlanders (een soort van) Engels en is Nederland naar Europese begrippen redelijk businessvriendelijk. Ik kan me voorstellen dat Nederland vertrouwder aanvoelt dan Duitsland of Frankrijk. Duitsland is traditioneel een gesloten fort waar bedrijven, banken en verzekeraars zulke grote belangen in elkaar hebben, dat je er alleen doorheen komt als echt iedereen er blij mee is. In Frankrijk moet je eigenlijk met de president én de directeur op de juiste school hebben gezeten en dat is voor buitenlanders onhaalbaar. En ja, ik weet dat ik ontzettend chargeer. De Nederlandse beurs is traditioneel ook vrij goedkoop.

    Over Nederlands management ben ik over het algemeen niet heel erg onder de indruk. Vaak te veel lief zijn voor elkaar. Status ontlenen aan het aantal personeel op je afdeling. Treuzelen in plaats van ingrijpen.

    Commissarissen hoor je meestal pas als de curator of de vijandige bieder al voor de deur staat. Ik heb nooit de indruk dat die heel erg actief bezig zijn de directie scherp te houden. Wat dat betreft is zo'n one tier board misschien zo gek nog niet. Als commissarissen meer betrokken zijn dan 4 vergaderingen per jaar is er in ieder geval iets meer betrokkenheid.

    Beschermingsconstructies maken het allemaal ook net iets te knus. Voor een directie voelt het net wat te veel alsof het bedrijf van hen is. En dat is niet zo, ze zijn gewoon betaalde arbeiders, net als de postjongen. Beschermingsconstructies zouden overbodig moeten zijn, niet routine. De enige echte bescherming is presteren. Iedere dag weer.
  10. forum rang 4 holenbeer 23 maart 2017 14:26
    quote:

    Bonost schreef op 23 maart 2017 10:52:

    Waarom zijn we zo gek op het verkopen of opsplitsen van mooie bedrijven? Welk nut heeft dat voor Nederland? Het enige punt dat je maakt en waar je in mijn ogen hout snijdt, is dat de performance van Akzo, gelijk Unilever, niet goed is. En waarschijnlijk zullen er nog meer bestuurders van andere bedrijven zijn. Deze bestuurders van onze bedrijven doen iets niet goed of zitten lekker ingedut hun geld te verdienen en te kijken hoe ze hun bonussen kunnen opstrijken of zelfs kunnen verhogen. Oorzaak? Is het topje van ons management niet goed. Wordt door het zelfde groepje personen constant de hand boven het hoofd gehouden. Of heeft het ook met de Amsterdamse Beurs op zich te maken. Of met al die beschermingsconstructies? Misschien is dat wel een interessant onderwerp om eens over te schrijven. Want het is te gemakkelijk om al onze pareltjes te laten opkopen door buitenlands geld en de constante ontmanteling van deze bedrijven.
    Waarom zou het nut moeten hebben voor Nederland? De wereld is groter dan Nederland, het heet toch niet voor niks een multinational?
    Als het nut heeft voor heel veel mensen (in elk geval de aandeelhouders van zowel PPG als AKZO), en maar een klein deel van die mensen is Nederlander, so what?
    Dat het dan een nadeeltje is voor de huidige topmensen die hun comfortabele positie kwijtraken, dat is dan jammer. Nivelleren is een feestje :-)

    PS: Nico, weer een heerlijke bijdrage! Als zo'n RVC dat zelf niet bedenkt, blijkt maar weer dat het dus niet gaat om objectieve argumenten.
  11. [verwijderd] 23 maart 2017 15:09
    Moet je nu toch al die geldwolven horen huilen: I want it, and I want it now!
    AKZ is een mooi Nederlands bedrijf, en dat mag van mij ook zo blijven. En ja, ik heb een hele stoot AKZ's: die wil ik ook graag houden.
    En nee, ik ben niet zo gecharmeerd van de globalisering en die globale mastodonten.
    Maar ik behoor dan ook niet tot die kwijlers die nu dollartekens in hun ogen hebben.
  12. [verwijderd] 23 maart 2017 15:44
    Kat, Je begrijpt het niet, het bod is in euro’s ;-))

    De oplossing is simpel.
    Als Akzo niet overgenomen wenst te worden, hoeven ze alleen maar twee blikken Cetabever naar PPG te sturen.
    Ik verwacht niet dat we dan ooit nog iets van ze zullen vernemen.
    Wenst men desondanks toch door te zetten, dan éérst een half miljard dollar overmaken naar de hongerenden in Afrika, en dan praten we alsnog verder.
    Ook voor aandeelhouders van Akzo staat in Nederland giro 555 open.
  13. Wilster1973 23 maart 2017 15:54
    quote:

    turboemperor schreef op 23 maart 2017 11:44:

    Ik mag aannemen dat zowel de top van AKZO als de commisarissen deels beloond worden in optiepaketten en kunnen gaan stilleven wanneer zij het bod .accepteren. De enige verklaring is dus dat dit niet zo is en dat dit oldboysnetwork daarmee erg hecht aan het pluche, verdeel en heers! Voor de duidelijkheid; we hebben het hier over een tamelijk eng wereldje waarbij de een hand naar wat graag de andere wast...
    Beetje kort door de bocht hoor. Je stelt hier dat alle bestuurders graaiers zijn die alleen worden gedreven door zelfverrijking. Bestuurders van dergelijke ondernemingen hebben een lange termijn visie en houden daar graag aan vast. Ze zitten dan niet te wachten op inmenging van andere partijen. Vaak zijn bestuurders meer betrokken bij de onderneming dan wie dan ook. Dat daar een passende beloning tegenover staat (en dat deze door de gewone man als buitensporig wordt ervaren) is een feit. Netwerken komt onder ondernemers erg veel voor en is niet "eng" (of schimmig of corrupt) maar het handig gebruik maken van je contacten.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links