Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Zo'n week dus

Vooruitblik: Zo'n week dus

 

Ziezo, het langjarige beursgemiddelde staat alweer op het bord na nog geen drie maanden handel. Ik zou zeggen, strik erom, deuren dicht, gezellig samen coupons knippen en begin januari 2018 zien we wel weer.

 

 

Dan zien we wel weer... Wellicht is de halve index dan weg, want het Damrak staat volop in de belangstelling. Iets om over na te denken? Misschien vindt u de AEX duur, een bubbel of krachwaardig, maar (Amerikaanse) bedrijven en zelfs Warren Buffett denken daar blijkbaar anders over.

Zijn zij nou zo gek, of bent u nou zo slim? Niets zo duur op de beurs, als het heilige eigen gelijk. Dat kan verontrustende vormen aanemen. Moet u naar alle reacties kijken - doorklikken bij de verschillende posts, er zit nog veel meer onder -  op deze simpele tweet van mij deze week over TomTom. Wat een achterdocht! 

U ziet het, dankzij die gemene, vooringenomen pers zijn blijkbaar die arme TomTommertjes de dupe, die met veel te veel geld, veel te veel risico en vooral de onvermurwbare mening dat de koers op minimaal 20 euro hoort te staan, in het aandeel zitten.  Mr. Market houdt het voorlopig op 8,75 euro.

Oh ja, TomTommers: plemp de comments maar wel vol, maar ik ga niet meer met jullie in - kuch - debat.  Voor u los gaat: mijn collega's Nico en Nick zijn long TomTom ik vind TomTom een mooi en spannend bedrijf en aandeel. Niks meer, niks meer. Waarom zou ik ook? Waarvan akte.

 

 

Unilever

Goed, dan nu het echte nieuws. En geloof maar dat AkzoNobel CEO Ton Büchner vandaag ook geen tijd heeft om naar Ikea te gaan. Hozen of verzuipen bij Unilever? ANP heeft het bericht ook:

 

 

Moet ik schaduw of juist zonnetje zeggen op het Danrak? Het kan maar zo dat er een knock-out bod op deze fondsen komt en misschien worden ze wel opgebroken. Dat kan lucratief voor u zijn als u de stukken hebt. U moet dat geld dan wel herbeleggen en op de Nederlandse beurs is er dan minder keuze.

Biedingen willen nog wel eens onverwacht zijn en álle Damrak CEO's en CFO's rekenen deze weken nog alles even door. Raad maar wie de volgende kan zijn. Ruim een week geleden deed ik een sigarendoospoging om de mogelijke AEX-overnameprooien te spotten en lees zeker de vele reacties daarop.

Misschien dat ook die andere AEX-grootmacht de komende weken weer onder vergrootglas ligt, als de olieprijs moeilijk blijft doen. Lees: niet boven 60 dollar uit komt. Op 4 mei komt Royal Dutch Shell met cijfers en beslist dan over het dividend over KW1. Dat wordt zo speculeren geblazen?

Tegen die tijd weten we wel wie de nieuwe Franse president is, naar het schijnt het volgende hete hangijzer voor de markt. De uitslag van de Nederlandse verkiezingen deze week is al niet meer in de koersen terug te vinden. Volgt u hiervoor het Frans-Duitse renteverschil, de belangrijkste scheidsrechter.

Die is wel eens hoger geweest, maar om hier wakker van te gaan liggen? Bij zulke lage standen zijn spreads sowieso misschien een beetje meer tricky, maar ik lees hier in ieder geval nog geen Franse uittocht uit EU en euro af. En dat is waar het om gaat in Parijs en omstreken: wint Marine le Pen ja of nee? 

 

 

Coca-Cola EP

Een paar weekjes nog tot het KW1-cijferseizoen en deze week werken we de laatste KW4-kliekjes weg:

  • Basic-Fit
  • Coca-Cola European Partners
  • Kardan
  • Hydratec
  • Royal Delft
  • BMW
  • Nike
  • FedEx
  • Petrobras
  • Sligro en SnowWold gaan ex-dividend, ook dat seizoen begint. Om een idee te geven: de AEX april future noteert twee indexpunten onder de index zelf

Basic-Fit presteert sinds de beursgang vorig voorjaar per saldo min of meer hetzelfde als de AEX. Weinig reuring bij dit fonds, terwijl iedereen het veel te duur vond bij de beursgang. Ach, daar zijn die dingen eigenlijk ook voor bedoeld: uw bedrijf te duur verkopen aan de quick buck hongerigen.

MIjn oog valt op het stille Coca-Cola European Partners, daat verpietert op de lokale markt. Absurd dat het bedrijf daar - net als het even grote HAL - is genoteerd, maar zo zijn de spelregels. De tent is 16 miljard euro waard, doet 16 keer de huidige en 17 keer de verwachte winst bij 2% dividendrendement.

Sinds de beursgang vorig jaar op 31 mei... Jeetje, wat een underperformance! Voor de gein zet ik Refresco er ook bij.

 

 

Het gaat allemaal niet even soepel - waar wel ? - bij deze bedrijven, maar als u niet al te dure, op papier defensieve aandelen zoekt, loont het misschien hier eens te kijken. Als ik de analistenschattingen van Coca Cola EP zie, dan denken die dat het bedrijf de lekjes wel boven krijgt.  

 

 

Agenda

De bedrijven die deze week met cijfers komen heb ik al genoemd en verder kom ik deze week eigenlijk maar één agendapunt tegen: vrijdag de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices over maart uit de VS, Duitsland, Frankrijk, EU en Japan. Eens te meer: China heeft die afgeschaft na die beruchte 24 augustus 2015

Beetje armzalige Klapperrr van de Week dus en dit is wat we verder hebben verzameld. Oh ja, dat de agenda saai is, wil niet zeggen dat de beursweek ook saai wordt. Eerder het tegenovergestelde, de momenten dat u er het minste op bent bedacht...  

20 mrt
06:30 Nederland consumentenvertrouwen
08:00 Duitsland inflatie PPI feb 0,3% MoM

21 mrt
08:00 Porsche KW4-cijfers
08:00 BMW KW4-cijfers
09:00 SnowWorld notering 0,30 euro ex-dividend
10:30 VK inflatie CPI feb
12:30 Coca Cola European Partners KW4-cijfers
21:00 Nike KW4-cijfers
21:00 FedEx KW4-cijfers
21:00 Petrobras KW4-cijfers

22 mrt
08:00 Porceleyne Fles KW4-cijfers
08:00 Atrium KW4-cijfers
08:00 Kingfisher KW4-cijfers
09:00 Eurocastle notering ex-dividend
10:30 Sligro AVA
15:00 VS verkopen bestaande woningen feb 5,54M
15:30 VS weekrapport olievoorraden

23 mrt
08:00 Basic Fit KW4-cijfers
08:00 Kardan KW4-cijfers
08:00 GfK consumentenvertrouwen apr 10,0
10:00 ECB econmisch bulletin
10:30 VK detailhandelsverkopen feb 0,4% MoM
14:00 Speech Janet Yellen
15:00 VS verkopen nieuwe woningen feb 566K
16:00 EU consumentenvertrouwen feb

24 mrt
08:00 Hydratec KW4-cijfers
09:00 Sligro 0,85 euro ex-dividend
09:00 Frankrijk flash manufacturing PMI mar 52,4
09:00 Frankrijk flash services PMI mar 56,0
09:30 Duitsland flash manufacturing PMI mar 56,5
09:30 Duitsland flash services PMI mar 54,5
10:00 EU flash manufacturing PMI mar 55,4
10:00 EU flash services PMI mar 55,3
13:30 VS orders duurzame goederen feb 0,5% MoM
14:45 VS flash services PMI mar 54,0
15:45 VS flash manufacturing PMI mar 54,5

Kiek op de grafiek

Oma, vertel nog eens van vroeger over buy the dip
Geduld jongen, geduld

Ja, het gaat maar door, hé? Ondanks dat het dagelijks maar kleine bewegingen zijn, tikt het aan. Tussen plafond en vloer in deze grafiek zitten maar liefst 100 indexpunten. De trend is zo opgaand als een deur en dan is go with the flow het motto.

 

 

Door het herbelegde dividend gaat de AEX total return index nog harder. Het ding zet de ene all time high na de andere neer, alsof het Wall Street zelf is:

 

 

De AEX VIX Index (volatilteit) daarentegen is nog steeds een beetje duizelig van die all time low ruim een week geleden. Met het gebrek aan beweging, reuring en emotie in de markt zitten handelaren hoe langer hoe meer duimen te draaien.

 

 

Als zelfs de Eurostoxx 50 - met bijvoorbeeld al die brakke financials aan boord - het plafond van de grafiek begint te witten, mag u toch echt wel van een bullmarket spreken:

 

 

De index doet dit jaar zelfs beter dan de S&P 500, die ons de hele bullmarkt al uitzwaait. Geen nieuwe all time highs deze week, lang  niet meegemaakt :-)

 

 

Het verbaasde mij deze week dat de banken de spaarrentes weer verlagen, terwijl de markt... Juist. Hier onze tienjaars en ook hier een prachige opgaande trend:

 

 

Opvallend is het verschil met ons grote Duitse zusje. Of moet ik Europese schuilkelder zeggen? De trend is wel opgaand, maar veel minder uitgesproken:

 

 

Honderd jaar geleden verdedigden Les Poilus met Ils ne passeront pas! hun loopgraven tegen Die Feldgrauen. De Franse rente roept dat nu ook, ofwel is eventjes tot staan gebracht?

 

 

De Amerikaanse rente breekt ondanks die Fed-renteverhoging en meer op komst maar niet door die 2,5-2,6% heen. Volgens sommige techneuten is dit ook het cruciale niveau om de 35-jarige neergaande trend te breken en vandaar wellicht al die weerstand:

 

 

EUR/USD beweegt zijwaarts in een dikke bandbreedte hak ik de knoop dan maar door.

 

 

nderkant trendkanaal scheeuwt de grafiek u tegemoet! Kopen maar voor een ritje naar 55 dollar? Geen idee, maar er ligt een zandzak voor de deur. Onze oliewaarden snakken trouwens naar een hogere olieprijs:

 

 

Aan de goudgrafiek lees ik hooguit spek en bonen af. Zonder gekheid, het spul steeg deze week op het ietwat duivische Fed-rentebesluit.

 

 

Wens ik nog een prettige zondag en tot morgen, tot voorbeurs.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 19 maart 2017 15:39
    Ziezo, het langjarige beursgemiddelde staat alweer op het bord na nog geen drie maanden handel. Ik zou zeggen, strik erom, deuren dicht, gezellig samen coupons knippen en begin januari 2018 zien we wel weer.......

    Jij bent wel een mooie voorpaginaschrijver, Arend-Jan! Toen ik je openingszinnetje las, dacht ik: Hij heeft vast met zijn vader of met zijn opa gesproken.

    45 jaar geleden, 40 jaar geleden, 35 jaar geleden: het was een hele klus Arend Jan: Al die couponnetjes knippen, zodat je er werkelijk bijna blaren van op je vingers kreeg ( Echt waar) en daar dan elastiekje omheen en met die bundeltjes couponnetjes naar je bank, of nog véél en véél interessanter met die bundeltjes naar het buitenland.....

    Wat is er gruwelijk veel veranderd in 45, 40 jaren: De Bundeltjes couponnetjes werden vakkundig in pakweg 15 jaar tijd de nek omgedraaid: ten eerste door de opheffing van fysieke aandelen en obligaties en ten tweede en zo'n beetje gelijktijdig door het extra belasten van couponnetjes in het buitenland......

    Couponnetjes-tijd, een echt BEGRIP voor je opa en oma ( Samen een weekendje naar buitenland) en anders wellicht voor je vader en moeder.... Het is allemaal voorbij.....

    Maar ik vond het wel een kanjer van een openingszin van je artikel.

    Peter
  2. [verwijderd] 20 maart 2017 00:24
    quote:

    DerksVisie schreef op 19 maart 2017 21:45:

    Vreemd geouwehoer over TomTom in deze vooruitblik, lijkt mij dat men zelf wel bepaalt of zij er met "te veel geld" in TomTom zitten. Dit aandeel is een van de weinige aandelen waar je met toekomstvisie in kan investeren.
    Wat de IEX-redactie richting TomTomers betreft: "Players only love you when they're playing" en dat geldt evenzo voor deze scribenten. Reageren is voor hen het bewijs dat ze gelezen worden en geeft ze dientengevolge bestaansrecht.
    Doodzwijgen die eigengeilers. Ook nu gewoon weer TomTom beleggers uitlokken. Wat een niveau, tenenkrommend. Ik moest maar bewijzen dat hij wél respect zou hebben voor TomTom-beleggers. Nou, je ziet het. Dit is wederom een bewijsstuk.
    Vroeger mocht ik onder deze bewijsstelling dan ook gewoon zetten:
    Q.E.D.
  3. harrysnel 20 maart 2017 08:56
    IEX.nl: van beleggers voor beleggers.

    Arend-Jan, jij bent (ook nog eens qua uiterlijk;)) toch de Jeroen Pauw van IEX? De man die met het volk in contact staat en de laatste nieuwtjes voorkauwt, /herkauwt, het forum bij alle aandelen in de gaten houdt ivm mogelijk interessante ontwikkelingen........het anker voor de particuliere belegger?

    Dat is jouw baan. Daar word je voor betaalt.

    TomTom is het meest besproken aandeel op IEX met een druk forum. Jij moet wel in discussie gaan. Dat is jouw werk. Jeroen Pauw zegt toch ook niet "de verkiezingen daar heb ik nu niet zoveel zin meer in, dat bespreek ik niet met mijn gasten".

    Dus niet zo zeuren. TomTom levert IEX veel clicks.....ga eens wat doen.
  4. forum rang 7 ffff 20 maart 2017 11:52
    Harry,

    Graag een beetje inbinden! Vooral dat " Ga eens wat doen...! " stoort mij enorm.

    Heb je dan totaal geen notie hoe hard die voorpaginaschrijvers werken?

    Als je zo nodig iets bijkomends over TOMTOM onderzocht en te publiceren hebt, lees ik het graag.
    Maar andere hardwerkende mensen op een onbeschofte manier afblaffen, verdient een uitval.

    Daar kun jij het wat mij betreft doen.

    Peter
  5. Bonost 20 maart 2017 14:06
    Zo'n schrikbarend nieuws rondom TomTom is er nu ook niet. Valt niet veel over te schrijven op dit moment. De nieuwsgaring lijkt allemaal op elkaar en vooralsnog heeft dit weinig invloed op de koers. Misschien moet TomTom eens met een game-changer komen, misschien dat het dan interessant wordt om over te schrijven.
    NB Die allemaal van hetzelfde berichten kun je ook op het forum vinden.

    Dus AJK, volgens mij heb jij groot gelijk om op dit moment andere onderwerpen te bespreken/beschrijven.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links