Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Anti-Trumpgolf?

Auteur: Andy Langenkamp

Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. Naast zijn columns voor IEX schrijft hij regelmatig voor andere nationale en internationale media, zoals Het Financieele Dagblad, Kn...

Meer over Andy Langenkamp

Recente artikelen van Andy Langenkamp

 1. jun '19 Een nieuw tijdperk 3
 2. mei '19 Op de drempel van een mondiale recessie? 7
 3. apr '19 Europese noodverbanden kunnen hooguit wat extra tijd kopen 15

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. Fritski 17 maart 2017 14:49
  Interessante gedachtengang echter slaat de plank volkomen mis. Het idee dat we in een markteconomie leven is lachwekkend. Dit jaar vieren we al 10 jaar staats communisme in het westen waarbij " het systeem" overeind gehouden wordt met nu nog steeds 200 mld opkopen per maand van assets door centrale banken en de rente op 0%. Dat heeft wat neven effecten waardoor de gewone man steeds meer in de knel komt.
 2. Nikolaj 17 maart 2017 20:21
  Het kosmopolitische neo-liberalisme á la D66 ("schaf "vaste" arbeidscontracten af", laat de sukkels doorwerken tot hun 70e, dat scheelt de Staat een hoop geld" is door economen van formaat (Stiglitz en anderen) al lang gedemaskeerd als neerwaartse spiraal voor de werknemers in het midden-segment(de werknemers tussen de (relatieve)onderkant en de veelverdieners). De ideeën van Trump zijn een reactie op dingen die ook duidelijk aan het ontsporen waren in de VS. Dat dit zeer breed werd/wordt erkend blijkt wel uit zijn verkiezing. Ik denk dat de VS hier in het denken over die problematiek voorop lopen. In tegenstelling tot het beeld van geachte columnist verkeert Europa m.i. juist in een gezapige fase van rust op dit moment, katalysator wordt in Europa de eerstvolgende recessie.
 3. forum rang 4 taurus86 18 maart 2017 09:18
  Mijn toetssteen: Hoe zou Nederland ervoor staan, als de gaswinning 10 jaar geleden was gehalveerd. Als er de laatste 6 jaar 200.000 nieuwe woningen extra waren gebouwd (50000 voor senioren; 50.000 voor starters en 100.000 voor de middenklasse. Als vanaf 2012 de stijging van de prijzen voor vastgoed was belast met 30%. Als in 2012 de hypotheekrenteaftrek was gekoppeld aan het object en niet aan de gebruiker. Als de lonen in gelijke mate met Duitsland waren gestegen.

  M.a.w. een boeiend artikel, maar voeg er enkele politiek niet genomen besluiten aan toe en vraag je dan af of het artikel nog evenzeer geldig is.
  Nu plotseling weer Trump opvoeren, terwijl zojuist het de-missionaire kabinet de steun van 2,5 miljoen kiezers heeft verloren, roept de vraag op waarom Trump opvoeren en niet de Nederlandse situatie.
 4. Maan Arkenbosch 18 maart 2017 21:43
  De import van grotendeels moslims, welke geassocieerd worden met onveiligheid en terrorisme kan een diepere spleet krijgen in de politiek. Met 4 of 5 partijen zal een voortijdig einde voordat de 4 jaar om zijn voor de hand liggen. Italië en Frankrijk zijn de bijl aan de E.U. wortel. Als,de E.U. schuldenbel weggestreept of weg-geinflateed wordt, valt het kaartenhuis in elkaar. Banken zullen steeds minder tegen lage % willen uitlenen, omdat de risico premie onvoldoende in het % begrepen is. Dus de gedreven schulden economie zakt in elkaar. En hoe worden dan schulden nog geherfinancierd?
 5. Dutch Trader 19 maart 2017 12:03
  Het neoliberalisme heeft er wel voor gezorgd dat het sociale zekerheidstelsel in Nederland maar ook in de rest van de wereld verder is uitgekleed. Tegenwoordig wordt er verwacht dat zowel man als vrouw werken. Eenverdieners worden in het huidige belastingstelsel extra zwaar belast, wat ook weer tot ongelijkheid leidt in onze maatschappij.

  De frustratie in Nederland zit hem in het feit dat een grote groep van de bevolking niet het idee heeft dat ze er economisch op vooruit zijn gegaan. Zondebokken worden dan o.m. gezocht in andere bevolkingsgroepen.
 6. forum rang 10 DeZwarteRidder 20 maart 2017 10:11
  quote:

  Adek 2001 schreef op 20 maart 2017 10:06:


  De realiteit is dat Rutte heeft verloren en Wilders maar liefst 33%!! is gegroeid. Als je het maar hard genoeg en lang genoeg blijft roepen gelooft men het uiteindelijk. Bodet en Hiddema hebben 2 zetels. Rechts heeft dus 7 zetels erbij.

  Geweldig hoor....!!!

  En wat schieten ze daar mee op...???

  Gaat er nu iets veranderen...??

 7. Jeroen Buis 21 maart 2017 10:33
  "Expertise wordt nu vaak in een kwaad daglicht geplaatst. Trump heeft fantastisch gebruikgemaakt van een wereld waarin alles ter discussie staat en autoriteit en de status van kennis hevig eroderen."

  Dat mensen niet meer klakkeloos de propaganda van de mainstream media en politici, en door bedrijven gesponsorde 'experts' geloven is wat mij betreft goed nieuws. Zeker in de VS waar de politieke elite achter de rug van de kiezers om deals maakt met multinationals zoals Monsanto (de Monstanto protection act van Obama bijvoorbeeld) of ex-directeuren van farmaceutische bedrijven benoemt in de Food and Drug Agency en dan probeert de schijn op te houden dat die zich druk zouden maken om de volksgezondheid.

  In Nederland is het niet heel anders. Een aardig voorbeeld van de laksheid van de overheid als het gaat om volksgezondheid:
  - in 1942 wordt in een Nederlands proefschrift voor het eerst het verband tussen asbest en kanker beschreven.
  - talloze wetenschappelijke studies die het verband bewijzen volgen.
  - in 1969! stelt de NL overheid een studiecommissie op
  - in 1993! wordt, na 51 jaar, asbest eindelijk verboden.
  Tientallen jaren ontkennen de overheidsexperts bij het RIVM dat er een probleem is dat actie verdient.

  In Nederland zijn inmiddels al 10.000 mensen aan asbestkanker overleden, er volgen er naar verwachting nog 10.000. Dat krijg je dus als je de overheid of de meeste experts gelooft: "er is geen risico".

  Op dezelfde wijze vertellen door Unilever gesponsorde hoogleraren uit Wageningen dat boter ongezond is en margarine gezond (waar geen enkele wetenschappelijk bewijs voor is) en dat diezelfde onverzadigde vetten en hoog cholesterol hart- en vaatziekten veroorzaken, terwijl het juist suikers en koolhydraten zijn die dat veroorzaken. Maar ja, door ondeugdelijk onderzoek over cholesterol en verzadigde vetten i.r.t. hart- en vaatziekten te verspreiden wist de suikerindustrie er voor te zorgen dat de overheid hun theorie overnam en werd de suikerindustrie ontzien. Na hoeveel decennia lezen we dat nu eindelijk in de 'onafhankelijke' pers?

  Etc, etc. De experts die de mainstream media halen herhalen allemaal al decennia de zelfde dogma's en dan vinden we het raar dat mensen die media en de politici, die alleen maar over geld praten, niet meer vertrouwen. Zeker nu wij zelf het onderzoek en de persoonlijke ervaringen op internet kunnen vinden.

  Ik stem geen PVV, want Wilders heeft ook geen oplossingen, maar ik begrijp wel dat mensen de arrogantie van de mainstream media en de mainstream politici die er alleen zijn om de status quo te handhaven beu zijn.
 8. Jeroen Buis 21 maart 2017 10:44
  Dus zeker in Nederland waar de meeste mensen nog steeds slaafs de experts volgen (artsen, farmaceutische industrie, voedingsindustrie, etc.) en de overheid nog veel te vaak blind geloven is het zeer goed nieuws dat mensen zaken im Frage stellen. Als dat populisme is, dan ben ik maar een populist....
 9. Willempie3 23 maart 2017 07:21
  Over de belastingverlagingen van Trump hoor je eigenlijk nog steeds geen concrete plannen met percentages en wat het gaat kosten op de begroting aan honderden miljarden. De markt ging er van uit dat er een enorme stimulering zou komen, dus kwam er de Trump-rally.
  Nu begint de markt zich af te vragen of er nog wat gaat gebeuren.

  W3.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links