Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sterk staaltje: 10% per jaar

Recensie Memory Coupon Note op Arcelor Mittal

Beleggers in Arcelor Mittal (AM) zijn sinds begin 2016 enorm verwend. De koers van het aandeel van de staalproducent stond toen nauwelijks op 2 euro. Momenteel koerst AM op een niveau van 8,15 euro.

Natuurlijk is beleggen (ook) een kwestie van timing. Degenen die in 2008 dachten tegen een prijs van 50 euro een mooi renderend aandeel te hebben, zullen nog jaren moeten wachten om alleen al quitte te spelen. Als het ooit gebeurt.

De vraag voor de huidige beleggers in AM is wat te doen, gezien de scherpe koersstijging van de afgelopen periode. Gewoon blijven zitten en hopen op verdere koersstijgingen is een optie.

Een (veel) hogere toekomstige koers is natuurlijk mogelijk, maar als het gaat om beleggen geldt helaas niet de wet van Moore (het aantal transistors op een chip zou elke twee jaar verdubbelen). Koersen zullen zich niet voortdurend jaarlijks verdubbelen.

Koerscorrectie?

Het is zeker niet uitgesloten dat na de koersstijging een flinke koerscorrectie plaatsvindt. U moet over stalen zenuwen bezitten om zo’n correctie rustig uit te zitten. Van het dividend moet de AM-fan het in ieder geval niet hebben.

De directie schrijft op de website dat de onderneming, gezien de uitdagende marktomstandigheden, liever de schulden aflost dan dividend uitkeert. Analisten verwachten over 2017 en 2018 mogelijk kleine dividenduitkering, maar een vetpot zal het niet zijn.

Verkopen dan maar, dit aandeel? Er is een beleggingsmogelijkheid om de komende jaren toch een mooi rendement te behalen, ook als de staalgigant koerstechnisch niet goed presteert.

Jaarlijks 10%

Met de Memory Coupon Note (MCN) op ArcelorMittal, uitgegeven door BNP Paribas is een jaarlijkse uitkering van 10% mogelijk, zelfs bij een terugval van de koers van de staalproducent.

Hoe zit de note in elkaar? De MCN heeft een driejarige looptijd en wordt in 2020 afgelost. Jaarlijks wordt op de peildatum in februari de koers van het aandeel vastgesteld. Als deze koers op of boven 6,50 euro ligt, is er een uitkering van 10%.

De actuele koers van AM is gelijk aan 8150 euro, zodat het aandeel met ruim 20% mag dalen om verzekerd te zijn van de uitkering van 10%.

Als de koers van AM op de peildatum lager is dan 6,50 euro, is er geen uitkering. Maar dat kan een jaar later alsnog gebeuren. Want dan wordt op de peildatum op dezelfde manier bepaald of er een coupon van 10%, en eventueel gemiste coupon in de voorgaande jaren, kan worden betaald.

Geheugeneffect

Stel dat in het tweede jaar de koers van AM weer boven de 6,50 euro is uitgestegen. De belegger in deze MCN krijgt dan, naast de 10% coupon, ook de in voorgaande jaar niet uitgekeerde coupon alsnog uitbetaald. Dat is het geheugeneffect van de note.

Van belang is met name de koers van AM op de einddatum in februari 2020. Als dan de koers van het aandeel boven de cruciale grens van 6,50 euro ligt, is de uitkering over het laatste jaar, maar ook over alle voorgaande jaren met eventueel gemiste uitkeringen, gegarandeerd.

De aflossing van de note is dan gelijk aan 100%.

Lager dan 6,50...

Minder fortuinlijk is het voor beleggers in de note als op de einddatum de koers lager dan 6,50 euro noteert. Dan is er geen uitkering van 10% en is de aflossing van de note gelijk aan 100% minus het procentuele verlies van AM ten opzichte van de startwaarde.

De startwaarde van het aandeel AM is vastgesteld op 8,683 euro.

Stel het aandeel staat in februari 2020 op een niveau van 5 euro. Dan is het verlies ten opzichte van de startwaarde gelijk aan 42,4%. Dat is een flink verlies, en groter dan de daling van 38,6% ten opzichte van de actuele koers van AC.

Daarnaast heeft de belegger in de note zeker geen eventueel uitgekeerd dividend ontvangen, waar beleggers in het aandeel natuurlijk wel recht op hadden. Aan de andere kant hebben beleggers in de note mogelijk wel één of meerdere keren een 10% coupon gehad op momenten dat de koers van AM op de peildatum wel op of boven de 6,50 euro lag.

Rendement van 11,88%

Naast dit neerwaartse risico heeft de belegger ook een debiteurenrisico op de uitgevende instelling BNP Paribas. Aan een dergelijk risico zijn directe beleggers in het aandeel AM niet blootgesteld.

Het feitelijk te behalen rendement op deze MCN is meer dan 10% op jaarbasis, omdat de koers van de note momenteel op 95,5% ligt. Indien elk jaar een 10% zou worden uitgekeerd, en de aflossing is op 100% dan behaalt de belegger een effectief rendement van 11,88%.

Als op geen enkele tussentijdse peildatum de 10% coupon wordt uitgekeerd, maar op de einddatum de koers van AM wel boven de 6,50 euro staat, is de aflossing op 130% (=100%+3*10%). Het effectieve rendement op jaarbasis is dan gelijk aan 10,90%.

Met andere woorden, als in ieder geval op de einddatum AM boven de 6,50 euro staat, is een rendement van minstens 10,90% op jaarbasis verzekerd. Ook bij koersdalingen tot 20%. Dat is best een sterk staaltje.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 8 maart 2017 14:12
    Beste Marcel,

    Inderdaad een sterk staaltje, dat aanbod van BNP Paribas. Anderzijds vind ik nu juist weer dat dit hele aanbod een zeer sterk argument inhoudt, dat BNP Paribas er voor henzelf wel brood in ziet.

    Meer dan tien, vijftien jaar geleden kwamen dit soort aanbiedingen met bosjes op de markt en ik herinner mij nu nog dat er dan een week later in beleggingsbladen op gereageerd werd, dat je voor minder risico zelf , middels opties, een nog wat beter rendement en/of net wat minder risico liep.

    Ik moet te ver in mijn archief duiken om al die publikaties terug te gaan zoeken, maar voor de doe-het-zelver/ optiespecialisten kon het dus nog beter. We zouden kunnen stellen: BNP Paribas neemt dat werk voor jou als belegger over, uiteraard in ruil voor een vergoeding.

    Tenslotte Marcel, omdat ik ooit al belegde in ARBED, de voorloper van Arcelor en daar weer in belegde en meeging met Lakshmi Mittal in het ArcelorMittal.....

    Zelfs de belegger die op 26 juli 2007 voor 45,45 Euro BIJkocht, en daarna op 3 september 2008 voor 48,46 BIJkocht en daarna ( Och arme ! ) voor 43,76 Euro op 5 september 2008 bijkocht......En zo bleef " beleggen" in Arbed, Arcelor, Arcelor Mittal.....Zelfs die belegger zit op 8 maart 2017 op een mooie winst. Geen geklets, Marcel gewoon langetermijnresultaat vanaf 1993. En om toch eens een ander geluid te laten horen, van wie toentertijd tegen die "giga-koersen" bijkocht.

    En dat is dus een heel ander verhaal, dan jouw terechte opmerking voor wie in 2008 enkel en alleen instapte. Zo werkt vermogensbeheer niet!
    Om je al meteen een mooi voorbeeld te geven: Iedere belegger die AM in portefeuille had, heeft meegedaan met de emissie 2 jaar geleden waarbij je voor iedere tien aandelen AM in bezit er 7 bijkocht voor 2,20 E Neem: Uw eigen voorbeeld: Tien aandelen van 50 E met 7 erbij van 2,20 maakt al een gemiddelde van 30,30 Euro...Dat scheelt al een slok op een borrel.

    Ik wil maar zeggen: Dat aanbod van BNP Paribas is inderdaad mooi, maar dat verkoopverhaaltje dat BNP Paribas eraan vast koppelt: Net even teveel aandelen gezien die wel degelijk uit hun as herrezen zijn en die extra winst gun ik nu BNP Paribas niet, maar mijzelf als langetermijnbelegger. Dus op naar de koersen van 2008......

    P.S. Bedankt ook nog voor die leerzame analyse over VRH van al die politieke partijen in Nederland.

    Peter
  2. forum rang 4 holenbeer 8 maart 2017 18:02
    En als je nou gewoon een put dec 2020 6,50 schrijft? Dan vang je nu iets van 1,50 en zolang de koers op dec 2020 boven de 6,50 staat heb je gratis geld. Met de mogelijkheid om tussentijds te cashen als de koers fors oploopt
    Als hij er in december onder staat, mag je de aandelen kopen voor netto 5 euro (6,5 - 1,5). Koopje!

    In de tussentijd zet je die 1,50 3 jaar aan het werk

  3. [verwijderd] 9 maart 2017 09:33
    gratis geld bestaat niet: "there's no such thing as a free lunch on Wallstreet".
    Voor een geschreven put moet margin worden aangehouden.
    De constructie rond AM is ook wel iets verdergaand dan alleen een geschreven put. Het is mij niet geheel duidelijk uit de tekst van het stuk wat er gebeurt bij stijging boven 8,15 maar het lijkt erop dat er naast geschreven puts op 6,50 ook calls worden gekocht en daarboven calls worden geschreven.
  4. forum rang 4 holenbeer 9 maart 2017 17:56
    quote:

    cocobrown schreef op 9 maart 2017 09:33:

    gratis geld bestaat niet: "there's no such thing as a free lunch on Wallstreet".
    Voor een geschreven put moet margin worden aangehouden.
    De constructie rond AM is ook wel iets verdergaand dan alleen een geschreven put. Het is mij niet geheel duidelijk uit de tekst van het stuk wat er gebeurt bij stijging boven 8,15 maar het lijkt erop dat er naast geschreven puts op 6,50 ook calls worden gekocht en daarboven calls worden geschreven.
    Zoiets zal het wel zijn, maar mijn punt is meer: dat kan je dan toch net zo makkelijk zelf doen?
    Tuurlijk moet je margin, VBR en weet ik wat niet hebben, maar als je geen geld hebt, moet je niet handelen, makkelijk zat.
    En free lunch is het inderdaad niet, maar nu puts op MT schrijven is in elk geval een goedkope lunch.
    De kans dat MT de komende paar jaar niet meer hoger noteert dan nu is IMHO klein. Hij hoeft op enig moment maar 10 % hoger te staan en die put is een stuk minder waard en je kan de positie met flinke winst sluiten. En zelfs al stijgt de koers niet, die put is wel lek, de waarde loopt er vanzelf uit. Al zakt MT vanaf nu in 1 lijn naar de 6,5 in 2020, dan nog maak je 1,50 winst.
    Tuurlijk, als de wereld vergaat en MT zakt onder de 5 en je zit in 2020 nog met die put, dan 'moet' je kopen op netto 5. Tja, dan schrijf je d'r op enig moment weer een call op. Je kan sowieso minimaal 1 keer doorrollen.
    Ik wou dat ik ze voor 5 had gekocht, ben al blij met 5,7
  5. Orca 9 maart 2017 19:57
    Dat putverhaal van holenbeer klopt, alleen lost die note af in feb 2020. Je moet dus kijken naar de p6,20 dec19, om dicht bij de afloopdatum te komen. Dat kreng doet ~1,15, voor eveneens breakeven van 5,05.
    Waar je rekening mee moet houden in een deun is dat de vola stijgt, maar zolang je ze intrinsiek op ~5 wil op expi is er niks aan de hand.
    Overigens zou ik het niet doen, omdat AM een graftent is, maar áls je het doet, dan via de p6,20 dec19.
  6. forum rang 4 holenbeer 9 maart 2017 22:03
    quote:

    Orca schreef op 9 maart 2017 19:57:

    Dat putverhaal van holenbeer klopt, alleen lost die note af in feb 2020. Je moet dus kijken naar de p6,20 dec19, om dicht bij de afloopdatum te komen. Dat kreng doet ~1,15, voor eveneens breakeven van 5,05.
    Waar je rekening mee moet houden in een deun is dat de vola stijgt, maar zolang je ze intrinsiek op ~5 wil op expi is er niks aan de hand.
    Overigens zou ik het niet doen, omdat AM een graftent is, maar áls je het doet, dan via de p6,20 dec19.
    Ik heb een hele serie puts geschreven tussen 6,2 en 7 expiratie 2020 en 2021. Leveren allemaal tussen de 1,4 en 2,1 euro op, dus al zo'n 30 % korting op een eventuele aanschaf die al veel lager ligt dan de huidige koers.

    Zodra ze meer dan 50 % in de plus staan ruim ik ze op. Als ze in de min komen schrijf ik bij op lagere strikes, en heel af en toe pak ik een paar tientjes verlies om VBR vrij te maken voor andere keuzes.
    Zo komt er elk kwartaal gratis geld binnen om wat LT calls te kopen. Heb vooral de 4,65 dec 2020. Zodra die flink op winst staan schrijf ik daar gestaffeld de call boven van 9 dec 2020 als bescherming. Die komt momenteel harder naar beneden dan mijn gekochte calls en zodra ik denk dat we bodemen koop ik die terug.

    Leuker, goedkoper en flexibeler dan zo'n note kopen. En zolang er geen dividend is kan je maar beter premie melken.
    Zolang MT niet structureel onder de 5 komt zit ik gebakken, en als dat dreigt te gebeuren heb ik nog tijd om maatregelen te nemen. Kan het iedereen aanraden.

    Werkt bij TT ook netjes, ook zo'n aandeel dat maar op en neer gaat, maar voldoende intrinsieke waarde heeft om niet echt onder de 7 te komen, omdat dan ome John van de achterbank komt.
    Daar heb ik zelfs wat puts 15 geschreven voor 7,5 euro. Die lopen snel leeg als de koers ook maar een beetje richting de 9-10 gaat en op 7,5 euro telt 10 % premieverlies veel harder aan dan op die 1,50. In het uiterste geval koop ik tzt TT op 7,5 euro, ik verwacht niet dat hij daar nog vaak in de buurt gaat komen.
  7. Met Effekt 10 maart 2017 10:07
    quote:

    holenbeer schreef op 9 maart 2017 22:03:

    [...]
    Ik heb een hele serie puts geschreven tussen 6,2 en 7 expiratie 2020 en 2021. Leveren allemaal tussen de 1,4 en 2,1 euro op, dus al zo'n 30 % korting op een eventuele aanschaf die al veel lager ligt dan de huidige koers.

    ...
    Ik schrijf ook regelmatig Puts. Het liefst op volatiele dagen tijdens een dip om wat [angst] premie te pakken. Als ik ze krijg leg dan meteen doorlopende close order in op 50-80% winst.

    Om de downside enigzins af te dekken koop ik dan een Put op een lagere strike. Het idee is vergelijkbaar met een Call spread kopen. Het grote verschil van een Put spread schrijven is dat je meteen bij het begin geld ontvangt, als alles goed gaat je niet hoeft te sluiten (geen provisiekosten en geen kosten tgv bid/ask spread) terwijl de downside even groot is.
    Ja enne dat kost idd margin. Maar zoals jij ook al zegt, als je geen geld hebt moet je sowieso opties schrijven.

    Mocht het mis gaan dan rol ik door, in het verleden met de dalende beurzen soms wel 2-3 jaar. Zolang je maar een beperkt deel vanje portefeuille in opties steekt is dat goed te doen.
  8. aandeeltje! 10 maart 2017 22:23
    quote:

    Met Effekt schreef op 10 maart 2017 10:07:

    [...]
    Ik schrijf ook regelmatig Puts. Het liefst op volatiele dagen tijdens een dip om wat [angst] premie te pakken. Als ik ze krijg leg dan meteen doorlopende close order in op 50-80% winst.

    Om de downside enigzins af te dekken koop ik dan een Put op een lagere strike. Het idee is vergelijkbaar met een Call spread kopen. Het grote verschil van een Put spread schrijven is dat je meteen bij het begin geld ontvangt, als alles goed gaat je niet hoeft te sluiten (geen provisiekosten en geen kosten tgv bid/ask spread) terwijl de downside even groot is.
    Ja enne dat kost idd margin. Maar zoals jij ook al zegt, als je geen geld hebt moet je sowieso opties schrijven.

    Mocht het mis gaan dan rol ik door, in het verleden met de dalende beurzen soms wel 2-3 jaar. Zolang je maar een beperkt deel vanje portefeuille in opties steekt is dat goed te doen.
    Ik heb nog een berg geschreven putsop 1,57. Daar kreeg ik toen 60 cent voor, kon ik niet laten liggen. Te lui om weg te doen, zonde van die cent waaarde/transactiekosten.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links