Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Internationale verslechteringen

Toppatronen in internationale indices

Er ontstaan steeds meer haarscheurtjes in de kortetermijntrends van de aandelenindices die wijzen op topvorming en de mogelijke start van een correctieve beweging. In veel indices kwamen al risicosignalen uit de technische indicatoren en in sommige gevallen werden toppatronen gevormd vorige week.

De afgelopen dagen werden de stijgende bodemlijnen sinds eind vorig jaar steeds meer onder druk gezet en ze lijken nu veelal neerwaarts gebroken te worden. De AEX heeft aanzienlijk meer ruimte dan veel andere indices voordat de stijgende bodemlijn sinds eind vorig jaar wordt gebroken.

Deze bodemlijn startte bij de decemberbodem van 445,65 en loopt langs de bodem van eind januari bij 476,70. Deze lijn stijgt dagelijks ongeveer 0,70 punt en ligt vandaag bij 495,20. Volgende week zal deze opgaande bodemlijn de 500-puntengrens doorkruizen.

Door zijn steilheid is deze bodemlijn uiteindelijk onhoudbaar als krachtige steunlijn voor de komende weken (maanden).

Zijwaarts

De bodem van december bij 445,65 is het vierde raakpunt langs de stijgende middellangetermijnbodemlijn. Deze lijn startte in februari vorig jaar bij de zeer belangrijke langetermijnbodem van 378,50 en loopt langs de bodems van juni bij 410 en november bij 437,50.

Vanaf dit hogere raakpunt in december steeg de AEX uiteindelijk in de laatste handelsdagen van 2016 naar de bovenkant van het stijgende trendkanaal en tevens mijn eindejaarsdoel van 485.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vanaf 20 december was er sprake van een zijwaartse en smalle consolidatiefase. Deze fase leek eind januari te eindigen met een neerwaartse doorbraak van 480,40 en de start van de correctie Dit bleek echter een vals signaal en zorgde voor een tweedaagse doorbraak en terugtest van het 50-daags gemiddelde.

Weerstand te sterk

De hogere kortetermijnbodem werd eind januari geplaatst bij 476,70. Dit was het startpunt van krachtige opwaartse beweging die zelfs in de afgelopen dagen zorgde voor een beperkte opwaartse doorbraak van twee stijgende middellangetermijntoppenlijnen.

Dit betekent dat de AEX vanaf de decemberbodem ongeveer 60 punten is opgelopen en zijn top tot op heden heeft geplaatst bij 506. Hiermee werd de onderkant van een zware horizontale weerstandszone (506 tot 510) precies getest.

Ondanks dat ik een maand geleden een dergelijke test niet meer had verwacht, lijkt deze horde op dit moment nog te groot. Ik acht de kans op een correctieve beweging in de komende weken aanzienlijk groter dan een structurele doorbraak boven de 510,50 (top van 2015).

Grafiek AEX-indicatoren
Grafiek AEX-indicatoren
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Risicosignalen

Pas na een correctieve beweging verwacht ik een beweging tot boven de 510,50-top. Mijn langetermijndoel ligt bij 564, een niveau dat in de tweede helft van dit jaar mogelijk getest kan worden. De euforie onder beleggers en analisten is de laatste tijd zeer hoog en dat is een enorm risico.

Andere risico’s kwamen vooral uit de technische indicatoren. De afstand tot aan het 200-daags gemiddelde lag recent rond de 10%, een afstand die geregeld kan zorgen voor een forse correctieve tegenreactie.

Verder is er duidelijke negatieve divergentie te zien over de afgelopen maanden waarbij de recente opleving kan zorgen voor een lagere top in de indicatoren. Zowel de RSI als de MACD staan op het punt hun stijgende kortetermijnbodemlijn te breken. Bij de RSI is zelfs een grote stijgende wig te zien.

Risicovolle cocktail

Negatieve divergentie is ook in de VIX te zien. De volatiliteitsindex laat al een patroon van hogere bodems in de afgelopen weken zien, terwijl de S&P 500 zelf hogere toppen maakt.

Een risicovolle cocktail vanuit de indicatoren die we niet vaak zien. Opvallend is ook dat de recente RSI-stand in de S&P 500 op niveaus ligt die we voor het laatst in 1996-1997 zagen.

Daggrafiek Eurostoxx 600
Daggrafiek Eurostoxx 600 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In de AEX moet de stijgende bodemlijn echter worden gebroken om een bevestigend correctiesignaal te geven. Deze lijn ligt vandaag bij 495,20. De eerste steun ligt bij 501 en daaronder ligt een brede openstaande gap tussen de 496,60 en 499.

Internationale toppen

Pas een structureel slot boven de 510,50 zorgt voor een verdere versteiling van de opgaande trend, maar dat verwacht ik nu nog niet. In de Amerikaanse indices zagen we vorige week toppatronen ontstaan.

 • De Nasdaq 100 brak twee dagen geleden al door zijn meest steile opgaande bodemlijn.
 • De S&P 500 brak de bodemlijn ook neerwaarts, maar moet nog bevestiging geven onder de steile opgaande bodemlijn van de afgelopen drie maanden.

In tegenstelling tot de AEX zijn de belangrijke Europese indices (DAX en Stoxx Europe 600) niet door hun stijgende middellangetermijntoppenlijnen gebroken. In deze indices zijn grote stijgende wiggen te zien, potentiële toppatronen.

Onderkant onder druk

Na de test van de bovenkant van medio vorige week, staat de onderkant nu onder druk. De AEX scherpte enkele dagen geleden nog zijn jaartop verder aan, maar de andere Europese indices hadden al een terugval ingezet.

De stijgende bodemlijn voor de DAX ligt vandaag bij 11.965 en voor de Stoxx Europe 600 bij 472,50. Eerder dan de AEX staat een mogelijke neerwaartse doorbraak in de komende dagen op het programma.

Ofwel: er ontstaan steeds meer haarscheurtjes die in de komende dagen kunnen uitmonden in de bevestiging van een top als startpunt van de langverwachte correctie.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

362 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Henri-Trader-Zonder-Trades 8 maart 2017 09:19
  Goeiemorgen ieder! Vandaag zonder Bennie, die zal flink aan de bak moeten om zijn winst op winst op winst binnen te harken.

  Heeft iemand een paar zoute dropjes voor Eric?

  Zijn er mensen die wel eens hulp hebben gezocht voor hun gok/trade-verslaving?
362 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links