Na de krachtige opwaartse vervolgbewegingen van woensdag wisten de aandelenindices deze beweging gisteren niet voort te zetten. De hogere jaartoppen van woensdag werden niet of nauwelijks verhoogd. Hierdoor zijn in een aantal indices dubbele toppen ontstaan: tweezers tops.
Hierbij wordt in twee achtereenvolgende handelsdagen een gelijke top op de borden gezet. In de AEX was ook een dergelijke top te zien. De index vormde deze top in de zone 505,40 tot 505,50. Dit is in het kortetermijnbeeld nu de eerste weerstand in de AEX.
Met de krachtige en voor mij onverwachte verdere opwaartse beweging wist de AEX de onderkant van de zware horizontale weerstandszone te testen. Deze zone ligt tussen 506 en 510. Hier ligt een meervoudige toppenzone die is ontstaan in de periode april tot en met augustus 2015.
Volgende doel bij 564
De precieze top destijds ligt eigenlijk bij 510,50. Dit is tot op heden tevens de top van de gehele bullmarkt sinds 2009 tot nu toe. Ik verwacht dat deze toppenzone uiteindelijk gebroken zal worden waarna een volgende fase in de stijgende langetermijntrend start richting mijn volgende doel van 564.
Ik acht de kans reëel dat dit doel in de loop van 2017 behaald kan worden.
Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie
Vier raakpunten
Toch gaat een opwaartse beweging nooit in een rechte lijn. De correctieve bewegingen bepalen de buitengrenzen van de opgaande trend. De belangrijkste opgaande bodemlijn heeft inmiddels vier raakpunten. Deze bodemlijn startte bij de 378,50-bodem van februari vorig jaar.
Een zeer belangrijke langetermijnbodem die vergelijkbaar is met de situatie en bodem die in 2011-2012 werd gevormd. Naast dit dieptepunt loopt de opgaande bodemlijn langs de bodems van 410 in juni en de bodems van 437,50 en 445,65 die in respectievelijk november en december op de borden werden gezet.
Aan de bovenkant zagen we twee opgaande toppenlijnen met een behoorlijk aantal raakpunten. Deze toppenlijnen werden in de afgelopen twee dagen opwaarts gebroken. De vraag is nu of dit de laatste perikelen zijn van de opgaande kortetermijntrend, een overshoot.
Stijgende wig
De kans hierop is zeker reëel aangezien andere Europese indices als de DAX en Stoxx Europe 600 onder deze stijgende toppenlijn lijken te toppen. Ook zijn de contouren van een stijgende wig te zien in deze indices.
Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie
Het is dus een lastige maar krachtige markt in het kortetermijnbeeld. De AEX is een stuk verder doorgelopen dan ik had verwacht. Twee eerdere startsignalen van de verwachte correctie werden binnen enkele dagen weer opgeheven.
- Het eerste signaal trad eind januari op met de beweging onder de 480,40. Deze neerwaartse doorbraak was echter vals en zorgde voor een hogere kortetermijnbodem bij 476,70.
- De tweede trad ruim een week geleden op met de doorbraak van de korte en zeer steile opgaande bodemlijn.
Genoeg risicosignalen
Dit zien we echter vaker in een zeer euforische markt, een markt die aanzienlijk verder kan doorlopen voordat een draaipunt wordt bereikt. Toch zijn er nog genoeg risicosignalen die wijzen op een forsere terugval in de komende periode voor de vorming van een volgende hogere middellangetermijnbodem.
Buiten de tests van stijgende toppenlijnen en zware horizontale weerstandszones zien we duidelijke divergentieverschijnselen in deze euforische markt.
- De RSI lijkt een lagere dubbele top te maken over de afgelopen maanden.
- De MACD vlakt opnieuw af en daar is het wachten op een volgende neerwaartse crossing.
In beide indicatoren geldt overigens wel dat een korte stijgende bodemlijn moet worden gebroken. Opvallend is de RSI-stand in de S&P 500. Die is behoorlijk overbought en we moeten terug naar 1997! om een vergelijkbaar hoog niveau te zien.
Divergentieverschijnselen
Een ander belangrijk divergentieverschijnsel is te zien in de VIX. Daar is al een patroon van hogere bodems te zien vanaf een zeer laag niveau en dat strookt niet met de steeds hogere toppen in de S&P 500. Zo zijn er nog meer risico’s te zien, zoals de afstand tot het 200-daags gemiddelde.
Maar waar liggen nu de belangrijkste niveaus om in de gaten te houden? Aan de bovenkant ligt de dubbele top bij 505,50 en de zware zone 506 tot 510. Pas een structureel slot daarboven zorgt voor een verdere versteiling. Een beweging die ik nu nog niet verwacht. We moeten vooral de onderkant in de gaten houden.
Het eerste steunpunt ligt bij 501, de vorige top. Daaronder is een brede opwaartse gap gevormd tussen 496,50 en 499. Zodra deze gap wordt gesloten ontstaan de eerste verzwakkingen.
Let op de bodemlijn
Toch is een structurele doorbraak onder de 492,80 noodzakelijk om bevestiging te geven voor de vorming van een top en de start van een correctieve beweging. Hier ligt de stijgende bodemlijn langs de bodems van 445,65 en 476,70.
Deze opgaande bodemlijn ligt overigens in zowel de DAX als de Stoxx Europe 600 procentueel dichterbij. Deze indices kunnen dus sneller dan de AEX een correctie-startsignaal geven. Dit heeft mede te maken met het feit dat de AEX als enige zijn stijgende toppenlijnen brak.