Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tweezers-top

Is de tweezers-top het startsignaal voor de correctie?

Na de krachtige opwaartse vervolgbewegingen van woensdag wisten de aandelenindices deze beweging gisteren niet voort te zetten. De hogere jaartoppen van woensdag werden niet of nauwelijks verhoogd. Hierdoor zijn in een aantal indices dubbele toppen ontstaan: tweezers tops.

Hierbij wordt in twee achtereenvolgende handelsdagen een gelijke top op de borden gezet. In de AEX was ook een dergelijke top te zien. De index vormde deze top in de zone 505,40 tot 505,50. Dit is in het kortetermijnbeeld nu de eerste weerstand in de AEX.

Met de krachtige en voor mij onverwachte verdere opwaartse beweging wist de AEX de onderkant van de zware horizontale weerstandszone te testen. Deze zone ligt tussen 506 en 510. Hier ligt een meervoudige toppenzone die is ontstaan in de periode april tot en met augustus 2015.

Volgende doel bij 564

De precieze top destijds ligt eigenlijk bij 510,50. Dit is tot op heden tevens de top van de gehele bullmarkt sinds 2009 tot nu toe. Ik verwacht dat deze toppenzone uiteindelijk gebroken zal worden waarna een volgende fase in de stijgende langetermijntrend start richting mijn volgende doel van 564.

Ik acht de kans reëel dat dit doel in de loop van 2017 behaald kan worden.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vier raakpunten

Toch gaat een opwaartse beweging nooit in een rechte lijn. De correctieve bewegingen bepalen de buitengrenzen van de opgaande trend. De belangrijkste opgaande bodemlijn heeft inmiddels vier raakpunten. Deze bodemlijn startte bij de 378,50-bodem van februari vorig jaar.

Een zeer belangrijke langetermijnbodem die vergelijkbaar is met de situatie en bodem die in 2011-2012 werd gevormd. Naast dit dieptepunt loopt de opgaande bodemlijn langs de bodems van 410 in juni en de bodems van 437,50 en 445,65 die in respectievelijk november en december op de borden werden gezet.

Aan de bovenkant zagen we twee opgaande toppenlijnen met een behoorlijk aantal raakpunten. Deze toppenlijnen werden in de afgelopen twee dagen opwaarts gebroken. De vraag is nu of dit de laatste perikelen zijn van de opgaande kortetermijntrend, een overshoot.

Stijgende wig

De kans hierop is zeker reëel aangezien andere Europese indices als de DAX en Stoxx Europe 600 onder deze stijgende toppenlijn lijken te toppen. Ook zijn de contouren van een stijgende wig te zien in deze indices.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Het is dus een lastige maar krachtige markt in het kortetermijnbeeld. De AEX is een stuk verder doorgelopen dan ik had verwacht. Twee eerdere startsignalen van de verwachte correctie werden binnen enkele dagen weer opgeheven.

  • Het eerste signaal trad eind januari op met de beweging onder de 480,40. Deze neerwaartse doorbraak was echter vals en zorgde voor een hogere kortetermijnbodem bij 476,70.
  • De tweede trad ruim een week geleden op met de doorbraak van de korte en zeer steile opgaande bodemlijn.

Genoeg risicosignalen

Dit zien we echter vaker in een zeer euforische markt, een markt die aanzienlijk verder kan doorlopen voordat een draaipunt wordt bereikt. Toch zijn er nog genoeg risicosignalen die wijzen op een forsere terugval in de komende periode voor de vorming van een volgende hogere middellangetermijnbodem.

Buiten de tests van stijgende toppenlijnen en zware horizontale weerstandszones zien we duidelijke divergentieverschijnselen in deze euforische markt.

  • De RSI lijkt een lagere dubbele top te maken over de afgelopen maanden.
  • De MACD vlakt opnieuw af en daar is het wachten op een volgende neerwaartse crossing.

In beide indicatoren geldt overigens wel dat een korte stijgende bodemlijn moet worden gebroken. Opvallend is de RSI-stand in de S&P 500. Die is behoorlijk overbought en we moeten terug naar 1997! om een vergelijkbaar hoog niveau te zien.

Divergentieverschijnselen

 

Een ander belangrijk divergentieverschijnsel is te zien in de VIX. Daar is al een patroon van hogere bodems te zien vanaf een zeer laag niveau en dat strookt niet met de steeds hogere toppen in de S&P 500. Zo zijn er nog meer risico’s te zien, zoals de afstand tot het 200-daags gemiddelde.

Maar waar liggen nu de belangrijkste niveaus om in de gaten te houden? Aan de bovenkant ligt de dubbele top bij 505,50 en de zware zone 506 tot 510. Pas een structureel slot daarboven zorgt voor een verdere versteiling. Een beweging die ik nu nog niet verwacht. We moeten vooral de onderkant in de gaten houden.

Het eerste steunpunt ligt bij 501, de vorige top. Daaronder is een brede opwaartse gap gevormd tussen 496,50 en 499. Zodra deze gap wordt gesloten ontstaan de eerste verzwakkingen.

Let op de bodemlijn

 

Toch is een structurele doorbraak onder de 492,80 noodzakelijk om bevestiging te geven voor de vorming van een top en de start van een correctieve beweging. Hier ligt de stijgende bodemlijn langs de bodems van 445,65 en 476,70.

Deze opgaande bodemlijn ligt overigens in zowel de DAX als de Stoxx Europe 600 procentueel dichterbij. Deze indices kunnen dus sneller dan de AEX een correctie-startsignaal geven. Dit heeft mede te maken met het feit dat de AEX als enige zijn stijgende toppenlijnen brak.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

321 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. diepvrieskip 3 maart 2017 09:23
    Goedemorgen Bas, wederom bedankt voor de bijdrage. Wat mij nou is overkomen ! Wordt er gisterenavond rond etenstijd aangebeld, staat daar ineens een gewassen en geschoren hanging man op de stoep met een collectebus. Inzameling voor de dwaze moeders aller krachen. Heb hier niets over gelezen of gehoord. Vertrouwde het voor geen meter. Is jou hier iets van bekend ?
  2. Geefgas 3 maart 2017 09:44
    Beste Bas, ten eerste mijn lof voor je analyses in het verleden. Zeker in periodes dat iedereen negatief was voorjaar 2016 en ook einde zomer 2016 heb je heel duidelijk contrair aangegeven dat het toch weer de goede kant op zou gaan, en dat ging het.

    Maar ik krijg momenteel wel een déjà vu met voorjaar 2015. Ook toen ben je een zeer lange tijd overtuigd geweest van afkoeling, maar daar heb je toen toch ook een lange periode naast gezeten als me goed kan herinneren, of heb ik dat fout? Forse upswing in plaats van daling. Zie jij enige parallelen?

    We zitten nu in zelfde periode (voorjaar) waarbij binnen niet al te lange tijd ook de dividend uitkeringen weer gaan beginnen, met weer een eigen dynamiek. Ik twijfel dus heel erg of je dit keer gelijk gaat krijgen. Lastig. Dit is niet moment om even uit te stappen en dan de rit naar 560 te missen. Nogmaals, lastig.
  3. [verwijderd] 3 maart 2017 10:11
    Denk niet dat er opnieuw een gouden stier voor 'Beste technische analist' zal inzitten dit jaar voor Bas. Je hoeft helemaal niet lang naar school geweest zijn om te voorspellen dat er een correctie aankomt. Dit is altijd zo en zal altijd zo blijven. De sterkte van een analist zit hen net in het feit om deze momenten goed in te schatten. De rest zijn allemaal praatjes.
    Je houdt het nu al 2 maanden vol dat er een correctie aanstaande is. Misschien toch eens het geweer van schouder veranderen? Dan is dit het moment waarop ik short ga, want dan dank ik dat alles naar beneden gaat.
  4. Pomper 3 maart 2017 10:28
    quote:

    4ZQKKDD schreef op 3 maart 2017 10:11:

    Denk niet dat er opnieuw een gouden stier voor 'Beste technische analist' zal inzitten dit jaar voor Bas. Je hoeft helemaal niet lang naar school geweest zijn om te voorspellen dat er een correctie aankomt. Dit is altijd zo en zal altijd zo blijven. De sterkte van een analist zit hen net in het feit om deze momenten goed in te schatten. De rest zijn allemaal praatjes.
    Je houdt het nu al 2 maanden vol dat er een correctie aanstaande is. Misschien toch eens het geweer van schouder veranderen? Dan is dit het moment waarop ik short ga, want dan dank ik dat alles naar beneden gaat.
    ja klopt Bas zit er al een jaar naast

    tijd voor wat zelfreflectie zou goed zijn
321 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links