Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Test toppenzone 506 tot 510

Stijgende AEX-trend wordt steeds steiler

Wat een enorm krachtige opwaartse vervolgbeweging vond er gisteren plaats. De jaartop werd daarbij een aanzienlijk stuk verder verhoogd, naar een niveau van 505,50. Een beweging die ik niet meer had verwacht. De risico’s blijven echter wel aanwezig.

Bij een verwachting die uitgaat van een correctie liggen de risico’s aan de bovenkant, vooral in een euforische markt. De vraag die velen bezighoudt, is of er nog een correctieve beweging zal plaatsvinden in de komende weken (maanden). Deze vraag is bevestigend te beantwoorden.

De vraag is alleen vanaf welk niveau deze correctie zal starten. De markt is nog steeds euforisch en dat zorgt ervoor dat de opgaande beweging steeds steiler verloopt. Beleggers worden steeds enthousiaster. Toch zijn correcties noodzakelijk om de buitengrenzen van een stijgende trend aan te geven.

Hogere bodem

Vanaf de decemberbodem van 445,65 is de AEX 60 punten opgelopen. Alleen een tussentijdse smalle consolidatiefase tussen 480,40 en 489,90 zorgde voor een tijdelijk oponthoud. Eind januari leek de correctie te starten. Alle signalen stonden op rood en de neerwaartse doorbraak van 480,40 gaf een verkoopsignaal.

Maar dit signaal duurde slechts twee dagen en zorgde voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem bij 476,70.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Steeds steilere trend

De afgelopen weken gaf de AEX geregeld signalen waarmee de top leek te zijn gezet. Telkens werden deze signalen in de daaropvolgende dagen weer opgeheven waarna de jaartop verder werd opgehoogd.

Dit zien we vaak in een zeer euforische markt, een steeds steilere stijgende trend die zorgt voor een steeds verder opgerekt elastiek. De vraag is alleen wanneer het elastiek knapt en er een forse tegenreactie start.

Met de doorbraak door de 501 gisteren ontstond opwaartse ruimte naar de zone 506 tot 510. Bij de 510 ligt de top van 2015 en tevens de top van de gehele bullmarkt sinds 2009. Bij dit niveau mag de nodige tegendruk worden verwacht en de AEX heeft deze top op ongeveer 1% na genaderd.

Normalisering koopdruk

Ik blijf vooralsnog bij mijn mening dat een dergelijke langdurige doorbraak pas zal plaatsvinden na een correctieve beweging die zorgt voor een normalisering van de koopdruk.

Toch mogen we een dergelijke opwaartse vervolgdoorbraak niet uitsluiten ondanks dat ik deze in de afgelopen weken zeker niet had verwacht. Het is onmogelijk een precies omkeermoment te voorzien in een zeer krachtige en euforische markt.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Valse signalen

Opvallend is dat eigenlijk alleen de AEX zijn stijgende toppenlijnen gisteren brak. de DAX en Stoxx Europe 600 braken door hun jaartoppen, maar bleven onder de stijgende middellangetermijntoppenlijnen. Hiermee blijft ook de grotere stijgende wig intact, dit patroon moeten we vooral aan de onderkant in de gaten houden.

Bij de DAX ligt de opgaande bodemlijn van dit patroon bijvoorbeeld bij 11.905. Deze bodemlijn werd in de afgelopen dagen al enkele keren doorbroken, maar dit bleken slechts valse signalen te zijn.

Ook de AEX brak vorige week al door zijn meest steile opgaande bodemlijn die begin februari startte, maar moest de sinds december stijgende bodemlijn nog doorbreken. Deze lijn loopt langs de bodems van december (445,65) en januari (476,70). Vandaag ligt deze opgaande steunlijn bij 492.

Indicatoren

De eerdere doorbraak van de kortere stijgende bodemlijn was opnieuw een vals signaal. Vanuit de technische indicatoren zien we dat de afstand tussen het 200-daags gemiddelde en de koers is opgelopen naar ongeveer 10%, een niveau dat in het verleden geregeld zorgde voor een verhoogde kans op topvorming en een forse correctie.

De RSI gaf in het kortetermijnbeeld een verder opwaarts signaal, maar in het middellangetermijnbeeld is er nog steeds sprake van negatieve divergentie. Wel is er in de RSI een nieuwe stijgende bodemlijn te zien die gebroken moet worden voor een nieuwe verdere verslechtering in het kortetermijnbeeld.

Waar liggen de niveaus die we in de gaten moeten houden? Aan de bovenkant ligt nu de zware zone 506 tot 510 als weerstandszone. Zodra deze zone opwaarts en structureel wordt gebroken, ontstaat de volgende krachtige opgaande beweging en is de euforie nog niet ten einde.

Alert op topsignalen

Wel zou deze beweging samen moeten vallen met opwaartse doorbraken van de stijgende toppenlijnen in de DAX en de Stoxx Europe 600 anders kan er sprake zijn van een valse doorbraak.

De euforische opwaartse beweging is aanzienlijk verder doorgelopen dan ik had verwacht, maar we moeten alert blijven op toppatronen. Het signaal dat zorgt voor een verslechtering treedt pas op onder de 492.

Een eerste signaal dat wijst op mogelijke topvorming treedt op zodra de gisteren gevormde opwaartse gap wordt gesloten. Die ligt tussen de 496,50 en 499. Een brede gap. Het eerste steunpunt ligt nu bij 501. Mocht de AEX in de komende dagen zowel onder de 501, als de gap sluiten, lijkt een top te zijn gezet.

Maar dat zagen we vaker in de AEX en telkens bleek het een vals signaal te zijn. Onder de 492 ontstaat pas meer duidelijkheid voor een verwachte en aanzienlijk correctie. Zolang de gap open blijft staan en de opgaande bodemlijn niet neerwaarts wordt gebroken, blijft verdere opwaartse druk intact.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

160 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Ricktrader 2 maart 2017 08:40
    Maandtrend

    Op maandbasis is de AEX bezig met een trendmatige (impulsieve) beweging omhoog bezig:

    invst.ly/3d67x

    Begin 2016 is een HL gezet, vanaf dat punt nu bezig met een vervolgbeweging omhoog. Dit kan een sterke of zwakke beweging omhoog zijn, daar gaan we gedurenende deze beweging en middels de kleine(re) trends achterkomen. Een sterke beweging omhoog leidt tot een hogere top (HH) en meer opwaarts potentieel terwijl een zwakke beweging omhoog de inleiding is voor een sterke of zwakke beweging omlaag.

    Weektrend

    De weektrend is vanaf de HL (bij de zwarte 4) bezig met een eerste beweging omhoog:

    invst.ly/3d68z

    Aangezien een beweging uit drie of vijf golven bestaat mag je hier nog minimaal een zwakke (corrigerende) beweging omlaag en nog weer een sterke of zwakke beweging omhoog verwachten.

    Dagtrend

    Binnen die eerste beweging op de weektrend is de dagtrend met een trendmatige (impulsieve) beweging omhoog bezig:

    invst.ly/3d6b0

    Na de eerste HL (bij de blauwe 2) is de dag nu bezig met een sterke beweging omhoog. Uitgaande van een beweging die uit 5 golven bestaat mag je hier nog minimaal 1 zwakke (corrigerende) beweging omlaag verwachten en nog weer een sterke of zwakke beweging omhoog. Een sterke beweging omhoog zou meer opwaartse potentie met zich meebrengen terwijl een zwakke beweging omhoog de inleiding voor een correctie op de weektrend zou kunnen betekenen. Vooralsnog is hij echter nog met de sterke beweging omhoog bezig.

    4 uurtrend

    Die sterke beweging omhoog zie je goed terug in de 4 uurtrend:

    invst.ly/3d6ey

    Deze is bezig met een serie hogere bodems (HL’s) en hogere toppen (HH’s). Nu bezig vanaf de 2e HL (paarse pijl) bezig met een 2e HH. Zolang deze trend nog HL’s en HH’s blijft zetten is de dagtrend nog met de beweging omhoog bezig.

    1 uurtrend

    De beweging omhoog vanaf de HL in de 4 uutrend is te zien in de 1 uurtrend:

    invst.ly/3d6nv

    Deze is ook met een serie HL’s en HH’s bezig. Zolang de 1 uur HL’s en HH;s blijft zetten is de 4 uur nog met de beweging omhoog bezig. De 1 uurtrend is vanaf de HL (oranje pijl) nu weer bezig met een vervolgbeweging omhoog.

    15 minutentrend

    De 15 laat mooi de afronding van de HL op de 1 uutrend zien:

    invst.ly/3d6hx

    Bij die blauwe pijl zie je een LH (lagere top) die niet meer leidt tot een LL. Vervolgens krijg je een sterke beweging omhoog op de 15. Dit is de eerste beweging omhoog na de HL op de 1 uurtrend. De 15 gaat nu nog minimaal een HL en nog een sterke of zwakke beweging omhoog zetten. Een sterke beweging omhoog leidt ook in de 15 minutentrend tot een serie HL’s en HH’s terwijl een zwakke beweging omhoog de inleiding kan zijn voor een sterke of zwakke beweging omlaag, dit zou dan consequenties kunnen hebben op de 1 uurtrend. Zover is het echter nog niet, de 15 zit voor nu nog in de eerste beweging omhoog.

    Conclusie
    De beweging is op alle trends positief en vertoont hogere bodems en hogere toppen. De 15 minutentrend is nu leading en moet voor een verdere stijging hogere bodems en hogere toppen gaan zetten. Als daytrader is dit dan ook de trend die morgen in de gaten moet worden gehouden.
  2. Ricktrader 2 maart 2017 08:46
    quote:

    Flyduck schreef op 2 maart 2017 08:43:

    "De vraag die velen bezighoudt, is of er nog een correctieve beweging zal plaatsvinden in de komende weken (maanden). Deze vraag is bevestigend te beantwoorden."

    Er komt de komende maanden dus ergens een correctie, dit is nou de kracht van TA.
    Zolang corrigerende bewegingen op de kleine trends resulteren in hogere bodems blijft de correctie uit. Het wachten is dus op het moment dat dit niet meer gebeurt.

    Komt vanzelf.
  3. Bertussie 2 maart 2017 08:50
    quote:

    Reversal schreef op 2 maart 2017 08:46:

    [...]

    Zolang corrigerende bewegingen op de kleine trends resulteren in hogere bodems blijft de correctie uit. Het wachten is dus op het moment dat dit niet meer gebeurt.

    Komt vanzelf.
    misschien een domme vraag, maar welke time frame is het meest bepalend voor de bodems en toppen ?
  4. Ricktrader 2 maart 2017 08:55
    quote:

    Bertussie schreef op 2 maart 2017 08:50:

    [...]

    misschien een domme vraag, maar welke time frame is het meest bepalend voor de bodems en toppen ?
    Zoals je hierboven leest heeft elke trend (timeframe) zijn eigen bodems en toppen.

    Als de 15min een lagere top en een lagere bodem produceert dan kan dit tot resultaat hebben dat de uurtrend ook een lagere bodem gaat zetten, is de dalende beweging in de 15min echter zwak dan zal het leiden tot de hogere bodem in de 1 uurtrend. Dan is de correctie weer voorbij en gaat de 1 uurtrend weer op zoek naar een hogere top. Er komt vervolgens een moment dat uur ook gaat corrigeren, dan kijk je wat het resultaat daarvan is op de 4 uurtrend. Daar geldt hetzelfde voor als op de 15min en 1 uur. Etcetc
  5. Bezoeky 2 maart 2017 09:03
    De beurs zit in de stijgers en wil scoren.
    De scoringsdrift gaat toe nemen, omdat mensen geen spaar rente ontvangen of nihil of zeer weinig voor hun spaargeld.
    Nu de beurs steeds meer de pijlen naar boven ziet, zien mensen dat ook als een signaal om te gaan beleggen.
    Wanneer dit wereldwijd gebeurd, gaan we de komende jaren echte beurs jaren tegemoet met veel meer opwaartse cijfers dan af en toe een neerwaartse.
    Good luck allen.
  6. Bertussie 2 maart 2017 09:08
    quote:

    Reversal schreef op 2 maart 2017 08:55:

    [...]

    Zoals je hierboven leest heeft elke trend (timeframe) zijn eigen bodems en toppen.

    Als de 15min een lagere top en een lagere bodem produceert dan kan dit tot resultaat hebben dat de uurtrend ook een lagere bodem gaat zetten, is de dalende beweging in de 15min echter zwak dan zal het leiden tot de hogere bodem in de 1 uurtrend. Dan is de correctie weer voorbij en gaat de 1 uurtrend weer op zoek naar een hogere top. Er komt vervolgens een moment dat uur ook gaat corrigeren, dan kijk je wat het resultaat daarvan is op de 4 uurtrend. Daar geldt hetzelfde voor als op de 15min en 1 uur. Etcetc
    dank voor je uitleg
  7. Ir en Largo 2 maart 2017 09:20
    Het elastiek staat heel strak gespannen, er zijn drie opties.
    1) Het elastiek schiet los aan de onderkant en knalt naar de 530.
    2) Het elastiek schiet los aan de bovenkant richting 468.
    3) Het elastiek is te lang gebruikt waardoor de rek eruit is en gaat zwabberen rond de 508.
    Als deze analyse geen gouden stier waard is weet ik het ook niet meer.
  8. diepvrieskip 2 maart 2017 09:27
    Goedemorgen Bas, dankjewel voor je bijdrage. Gisteren lastige dag voor TA. Mijn theorie van Bolletje was nog niet bekend met deze nieuwe brown sugar zone. Fatsoenlijk lijntje trekken was onmogelijk omdat een badman deze dan direct opsnoof. Er is wel een knoepert van een candlestick gevormd. Als die vandaag fier overeind blijft is er vanmiddag een blowjob in de maak. Nou dan weet je het wel.
  9. deBeer53Long 2 maart 2017 09:31
    quote:

    Ir en Largo schreef op 2 maart 2017 09:20:

    Het elastiek staat heel strak gespannen, er zijn drie opties.
    1) Het elastiek schiet los aan de onderkant en knalt naar de 530.
    2) Het elastiek schiet los aan de bovenkant richting 468.
    3) Het elastiek is te lang gebruikt waardoor de rek eruit is en gaat zwabberen rond de 508.
    Als deze analyse geen gouden stier waard is weet ik het ook niet meer.
    ik kies 3.
160 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links