Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Meer haarscheurtjes

Steeds meer signalen voor topvorming

Mijn langere weekend zit er op, en daarmee zitten we ook alweer aan het einde van de tweede maand van dit jaar. Een jaar waarin ik verwacht dat de top van deze bullmarkt zal worden gebroken en de AEX op weg kan richting de 564-weerstand.

Ondanks de enorme kracht die in het kortetermijnbeeld aanwezig lijkt te zijn, verwacht ik dat de top bij 510 nu nog niet zal worden gebroken. Eerst een normale correctie blijft naar mijn mening het meest realistische scenario voordat in de loop van het eerste halfjaar deze 510-top gebroken zal worden.

In de afgelopen tijd zie ik steeds meer signalen dat de opgaande kortetermijnbeweging in zijn eindfase zit. Deze beweging startte in december bij de bodem van 445,65. Dit was toen de vierde test van de onderkant van de in februari vorig jaar gestarte stijgende middellangetermijntrend.

Stijgende trend intact

Deze trend startte bij de zeer belangrijke langetermijnbodem van 378,50 en loopt langs de bodems van juni (410), november (437,50) en de genoemde decemberbodem. Deze bodems van de laatste maanden van vorig jaar betekenden verder ook een terugtest van het oplopende 200-daags gemiddelde.

De stijgende middellangetermijntrend is dan ook helemaal in orde en zal in de komende maanden naar mijn mening in zijn huidige hoedanigheid een vervolg krijgen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vals signaal

Opvallend en krachtig was het feit dat de AEX vanaf de onderkant bij 445,65 in een rechte lijn opliep naar de bovenkant van het trendkanaal. Deze bovenkant werd eind december al bereikt en daarmee werd ook de bovenkant van mijn doelzone getest (475 tot 485).

Hier bleef het echter niet bij en begin dit jaar vond een volgende opwaartse beweging plaats naar een nieuwe top van 489,90. Na een langdurige zijwaartse en smalle consolidatiefase (vanaf 20 december tot eind januari) leek de verwachte correctie te starten met de beweging onder de 480,40.

Dit bleek echter een vals signaal te zijn en na de vorming van een bodem bij 476,70 (bijna een test van het 50-daags gemiddelde) werd met een krachtige opwaartse beweging de jaartop verder verhoogd naar de recente top van 501:

 • Een stijging van 55 punten vanaf de decemberbodem.
 • Een stijging van bijna 25 punten vanaf de bodem van eind januari.

Laatste benen

Toch kunnen deze bewegingen de laatste stuiptrekkingen van de huidige krachtige opgaande kortetermijntrend zijn. Er werden een hoop aanwijzingen gegeven dat deze beweging op zijn laatste benen liep:

 • De negatieve divergentie die was ontstaan, ofwel een hogere top in de AEX en een lagere top in de RSI. Deze negatieve divergentie krijgt steeds meer vorm.
 • De lagere top in het middellangetermijnbeeld en de neerwaartse crossing in de MACD.
 • Divergentie in de VIX die hogere bodems lijkt te vormen over de afgelopen weken.
 • Divergentie vanuit de Dow Theorie, gelijke toppen over de afgelopen maanden in de DJ Transport en hogere toppen in de DJ Industrials.
 • Toppatronen in buitenlandse indices. Belangrijk is de bearish engulfing in de Nasdaq 100. 

Een test van de bovenkant van het stijgende trendkanaal zagen we ook goed in indices als de DAX en de Stoxx Europe 600. Ik acht de kans klein dat deze stijgende toppenlijnen structureel worden gebroken en de indices een verdere versteiling zullen inzetten.

Daggrafiek Eurostoxx 600
Daggrafiek Eurostoxx 600 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Stijgende wig

Toch was het wachten op signalen in de grafiek zelf. In de AEX is een steeds steilere ontwikkeling van de bodemlijnen te zien. De contouren van een stijgende wig worden hiermee zichtbaar.

De meest steile opgaande bodemlijn werd afgelopen vrijdag neerwaarts gebroken. Een duidelijk signaal dat wijst op verzwakking. De belangrijkste te breken steunlijn loopt echter langs de bodems van december (445,65) en januari (476,70).

Zodra deze opgaande bodemlijn wordt gebroken, lijkt het laatste signaal voor de start van de correctie te worden gegeven. Een correctie die uiteindelijk moet uitmonden in de vorming van een hogere middellangetermijnbodem als springplank voor een beweging tot boven de 510 in de komende maanden.

Lagere top?

Deze opgaande bodemlijn ligt vandaag bij 490,30. Vorig week vrijdag ondernam de AEX al een poging om deze lijn te testen. Dit is direct het eerste steunpunt waaronder nog de bekende 489,90 als horizontaal niveau ligt en het snel oplopende 50-daags gemiddelde bij 487.

Ook in dit gemiddelde lijkt de afvlakking overigens te zijn ingezet. Na de doorbraak afgelopen vrijdag van de sinds eind januari stijgende zeer steile opgaande bodemlijn, kan een kortstondige opleving in de komende dagen overigens nog zorgen voor een lagere top.

Weerstand ligt nu bij:

 • de langere stijgende toppenlijn van 498,40
 • de top van 501
 • de steilere stijgende toppenlijn bij nu 501,10 

Topvorming

Een beweging hierboven zou een verdere versteiling starten richting de zone 506 tot 510, maar die kans acht ik beperkt. Kortom: internationaal lijken er steeds meer signalen te worden gegeven voor verdere topvorming waarbij de meest steile opgaande bodemlijnen al in meerdere indices neerwaarts werden gebroken.

Nu moeten de sinds december stijgende bodemlijnen nog worden gebroken als verdere verslechtering en signaal dat de top voorlopig is gezet.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

249 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Over en uit... 28 februari 2017 09:20
  De AEX gaat zich weer bewegen binnen een smalle bandbreedte, omdat de verwachte "correctie" alleen dan kan plaatsvinden, als de U.S. ook gaat corrigeren. Want een correctie is pas een "echte" correctie van -5% vanaf de top. Dus moet de AEX naar de 480, als de 501 een top was...
  Zolang de U.S. beurzen die compleet gestuurd worden, steeds weer "herstellen" en in het groen eindigen, kan de correctie hier geen vorm krijgen.
  GS heeft aangegeven dat de eerste helft van 2017 de koersen zullen blijven stijgen om iets terug te zakken in de tweede jaarhelft.
  GS rules the world en het witte huis. Daar kan geen TA analist die een correctie voorspeld tegenop...
249 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links