Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Profiteren van stijgende volatiliteit

Profiteren van stijgende volatiliteit

Het zal beleggers niet ontgaan zijn dat de wereldwijde aandelenmarkten het nieuwe jaar goed zijn begonnen. Deze week wist de AEX-index voor het eerst sinds augustus 2015 de 500-puntengrens te doorbreken, terwijl de S&P 500 index al weken record na record breekt.

 

 

De stijging gaat overwegend gepaard met minimale koersuitslagen, duidelijk zichtbaar aan de gerealiseerde volatiliteit van de S&P 500 index.

 

S&P500-index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De motor draait op volle toeren en op de huidige niveaus moet ik bekennen dat bij mij wel sprake is van enig hoogtevrees. Aandelen lijken mij op zijn zachts gezegd rijk gewaardeerd, met name in de Verenigde Staten. Juist daarom kan het nu interessant zijn om in te spelen op een terugval van de markt.

De VIX-index, in de media populair beschreven als de angstindex, biedt daarmee uitkomst voor beleggers die zich kunnen vinden in deze opvatting. Aangezien van onzekerheid geen sprake is in de markt, is de VIX gezakt tot historisch lage niveaus rond de 12 punten.

De onderstaande grafiek laat zien dat de VIX sinds de overwinning van Trump zelfs niet meer boven de 15 punten is geweest.  

 

S&P500-index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Handelen in de VIX

Ik ben niet de eerste die u wijst op een handelsstrategie in de VIX. Er zijn allerlei afgeleide producten die geprijsd worden aan de hand van de VIX-futures, zoals hefboomproducten en ETF’s.

Met name de laatste categorie, waaronder de in de Verenigde Staten genoteerde VXX-ETF, geniet veel populariteit onder beleggers. Naar mijn idee zijn dit niet de juiste instrumenten om in te spelen op een stijging van de volatiliteit.

Dit is te verklaren aan het karakter van deze instrumenten. Aan de hand van de VIX-futures die de komende maanden expireren, leg ik u dit uit.

 

S&P500-index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Zoals zichtbaar is, noteert de VIX-index ruim lager dan de prijs van de futures. Dit verschil wordt met de tijd steeds groter. In vaktermen wordt dit fenomeen contango genoemd. De prijs van de future is een verwachting voor de stand van de VIX-index.

Toenemende onzekerheid

In de markt wordt dus rekening gehouden met toenemende volatiliteit, iets wat al lange tijd zichtbaar is en overigens zelden tot uiting is gekomen.

Juist dit maakt de VXX-ETF niet aantrekkelijk, aangezien deze tracker op kortlopende VIX-futures is gebaseerd die steeds doorgerold moet worden. Het koersverloop spreekt op lange termijn boekdelen.  


S&P500-index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Gevaar uit meerdere hoeken 

Een scenario waarbij de volatiliteit de komende weken toeneemt, lijkt mij niet ondenkbaar. Het gevaar kan vanuit meerdere hoeken komen; denk aan de verkiezingen in Europa die hun weerslag hebben op het sentiment, of een tegenvallend belastingplan van Trump.

Vrijwel altijd wordt de aanleiding van een koersdaling achteraf toegeschreven aan een event wat al langere tijd boven de markt hangt. Zeker op dit moment kunnen een aantal zaken zomaar serieuzere vormen aannemen, met alle gevolgen van dien. 

Aankoop VIX-callspread  

Om in te spelen op een toename van deze verwachte onzekerheid en bijpassende beweeglijkheid op de markten, koop ik een callspread op de VIX. Het gaat hier om de april 13 – 17 callspread, waar een premie van ongeveer 1,15 dollar betaald voor moet worden.

Opties zijn hiervoor het instrument bij uitstek, zodat geen sprake is van het eerder genoemde contango-effect. Bovendien staat er een behoorlijke skew in de VIX-opties, zodat relatief veel premie wordt ontvangen voor de geschreven callopties met uitoefenprijs 17. 


S&P500-index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Mocht de volatiliteit toenemen en de VIX boven de 17 punten staan op expiratie, dan levert deze positie een winst op van 2,85 dollar per combinatie.

Gezien de investering van 1,15 dollar is dit een aantrekkelijke opzet. Bij een gelijkblijvende of zelfs dalende VIX wordt op expiratie de gehele premie verloren en bedraagt het verlies 1,15 dollar per combinatie. 


S&P500-index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Het is overigens niet aan te raden om bij een dalende of gelijkblijvende VIX te blijven zitten. Ongeveer drie tot vier weken voor expiratie raad ik aan om de positie te sluiten wanneer de VIX onder de 13 noteert, zodat het verlies beperkt wordt.

Ik verwacht dan nog zeker 0,50 dollar terug te krijgen voor de callspread, waarmee het verlies behapbaar blijft. Hierbij ga ik gemakshalve uit van de huidige waarde die de maart callspread 13 – 17 heeft.


Youri Sleutel werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Zijn columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @YouriSleutel

Auteur: Youri Sleutel

Youri Sleutel kwam al vroeg in aanraking met beleggen dankzij zijn vader. Van hem kreeg hij een aandeel IBM. Hij is altijd geïnteresseerd gebleven in beleggen, deed een studie Finance aan de VU en werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Twitter: @YouriSleutel

Meer over Youri Sleutel

Recente artikelen van Youri Sleutel

 1. feb '17 Profiteren van stijgende volatiliteit 21
 2. dec '16 2017: Het wordt spannend 5
 3. nov '16 Verdienen met uitbraak AEX 12

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 25 februari 2017 10:47
  Kijk gewoon naar de optieprijzen, dan zie je het. Vertraagde optieprijzen zijn te vinden op: www.cboe.com/delayedquote/quote-table

  In optieprijzen worden kosten en opbengsten van de onderliggende waarde meegenomen, dit komt neer op futures prijzen. In het geval VIX is het wat complexer omdat er geen eenvoudige statische hedge mogelijk is. De futures en opties lopen echter nog steeds in sync, zou dat niet zo zijn zou er arbitrage (gratis geld) mogelijk zijn.

  Of ze die kennis bij Lynx hebben of niet weet ik niet. Het zijn gewoon verkopers en hun belang is mensen zoveel mogelijk laten handelen.

  Verder is het natuurlijk zo dat VIX en de daarvan afgeleide producten complex zijn. VIX gedraagt zich niet als een aandelen index, door de complicaties in het hedgen gedragen futures zich niet zoals normale aandelen en commodity futures. De afgeleidde ETP's zijn gebaseerd op de futures (vaak een mix van futures) maar handelen als normale ETF's. De meeste beleggers en zelfs veel beleggingsadviseurs en columnnisten hebben geen of slechts een vaag begrip van hoe het werkt. Dat is op zich niet erg, het is een niche markt en je kunt immers niet alles weten. Wat wel erg is is dat ze op grote schaal mis-informatie verspreiden en daarmee beleggers misleiden.
 2. forum rang 9 objectief 25 februari 2017 11:04
  [quote alias=Silent Trader id=9906654 date=201702251047]
  Kijk gewoon naar de optieprijzen, dan zie je het. Vertraagde optieprijzen zijn te vinden op: www.cboe.com/delayedquote/quote-table

  Of ze die kennis bij Lynx hebben of niet weet ik niet. Het zijn gewoon verkopers en hun belang is mensen zoveel mogelijk laten handelen.

  /quote]

  Lynx is uiteraard gebaat bij handel, maar wel handel die positief uitpakt anders gooien ze hun eigen glazen in.

  Jouw visie kan ik inhoudelijk niet uit je tekst opmaken....kan toch niet zo moeilijk zijn om dit in enkele concrete zinnen uit te leggen.
 3. [verwijderd] 25 februari 2017 11:57
  quote:

  fred12345 schreef op 25 februari 2017 11:04:


  Jouw visie kan ik inhoudelijk niet uit je tekst opmaken....kan toch niet zo moeilijk zijn om dit in enkele concrete zinnen uit te leggen.


  Ik weet niet wat je bedoeld met mijn visie, maar naar mijn idee leg ik uit hoe het zit. Maar als je het in een zin wilt, de kern van het betoog is:

  De futures en opties lopen echter nog steeds in sync, zou dat niet zo zijn zou er arbitrage (gratis geld) mogelijk zijn.
 4. [verwijderd] 25 februari 2017 14:16
  quote:

  fred12345 schreef op 25 februari 2017 12:17:


  Sorry ik ben o.a. maar beleggingsanalist en geen idee wat je bedoeld en dan sync???
  Zeg nu s.v.p.. nogmaals in mensentaal wat je mening is!!!

  Met sync bedoel ik dat de opties en futures prijzen synchroon moeten lopen oftewel dat de opties geprijst moeten zijn op basis van de futures omdat er anders een arbitrage mogelijkheid is. Dat kan niet (duurzaam) het geval zijn want dat zou betekenen dat er gratis geld weggegeven wordt.
 5. [verwijderd] 26 februari 2017 19:05
  quote:

  fred12345 schreef op 26 februari 2017 16:40:


  Ik veronderstel dat de visie van Youri Sleutel juist is, want de commentaren van Silent Trader zijn me onduidelijk. Jammer maar sommige dingen kunnen schijnbaar niet eenvoudig uitgelegd worden.


  Fred,
  Je hoeft alleen maar naar de koersen van de VIX future april en de call optie strike 13 april ( in het voorbeeld gebruikt) te kijken, en je ziet het zelf hoe het met het contango effect zit.

 6. scar1982 27 februari 2017 07:02
  Het contango-effect is inderdaad het grootste probleem als je op de VIX gaat handelen. Bij het doorrollen van de december future naar die van januari bedroeg de contango zelfs 20%. Je kan ook met turbo's van BNP of Commerzbank inspelen op de volatiliteit. Feit is dat als je timing goed is je enorm veel winst kan maken bij een long-positie op de VIX die dan ook nog ns versterkt wordt door de hefboom van de turbo. Wanneer de VIX echter langere tijd laag blijft zoals nu al bijna 4 maanden het geval is, verlies je ook veel door het contango-effect. Moest het mogelijk zijn om rechtstreeks op de VIX te handelen en dus niet op de futures zou dit natuurlijk wel een ideale manier zijn om veel winst te maken. Bij lage volatiliteit ga je long en dan is het wachten tot de paniek op de markten losbreekt. Helaas is het niet zo makkelijk in de praktijk.
 7. scar1982 27 februari 2017 11:35
  quote:

  Willem29m schreef op 27 februari 2017 10:17:


  Dat Contango effect is juist goud als je de inverse VIX ETF handelt: XIV. +400% sinds Brexit vorig jaar.


  Klopt inderdaad. Als je een short-positie op de VIX inneemt bij hoge volatiliteit speelt het contango-effect in je voordeel. Brexit was inderdaad een mooi instapmoment voor deze positie.

  Anderzijds is het ook zo dat als de volatiliteit lange tijd hoog blijft zoals in 2008 dat de VIX-future in backwardation gaat. Dan krijg je net het omgekeerde als nu. Je wint elke keer de future wordt doorgerold bij een long-positie en verliest bij een short-positie.

  Over het algemeen heb je wel meer kans dat de volatiliteit snel terug zakt en er dus een contango situtatie is, dan dat deze lange tijd hoog blijft en er backwardation optreedt.

  Wie het toch niet kan laten om op de VIX in te spelen wacht m.i. dan ook beter op momenten zoals de Brexit om een inverse-ETF of Turbo short aan te kopen. Meer kans op succes.
 8. [verwijderd] 27 februari 2017 12:09
  quote:

  fred12345 schreef op 26 februari 2017 16:40:


  Ik veronderstel dat de visie van Youri Sleutel juist is, want de commentaren van Silent Trader zijn me onduidelijk. Jammer maar sommige dingen kunnen schijnbaar niet eenvoudig uitgelegd worden.


  Als je iets niet snapt moet je er niet in handelen ;)

  En Youri moet er zeker niet over adviseren als hij het niet snapt.
 9. [verwijderd] 27 februari 2017 13:13
  quote:

  Willem29m schreef op 27 februari 2017 10:17:


  Dat Contango effect is juist goud als je de inverse VIX ETF handelt: XIV. +400% sinds Brexit vorig jaar.


  Inderdaad, gaat het de verkeerde kant op gaat het overigens ook hard. Een short VIX ETF (en regelmatig wat winst veilig stellen) is de afgelopen jaren een prima strategie geweest.

  Long VIX is lastig, als je timing niet heel goed is wordt winst maken lastig.
 10. forum rang 6 !@#$!@! 27 februari 2017 19:03
  quote:

  fred12345 schreef op 26 februari 2017 16:40:


  Ik veronderstel dat de visie van Youri Sleutel juist is, want de commentaren van Silent Trader zijn me onduidelijk. Jammer maar sommige dingen kunnen schijnbaar niet eenvoudig uitgelegd worden.


  Beter stop je dan gewoon met handelen. Immers omdat je iemand niet kan begrijpen ga je er maar vanuit dat wat iemand anders zegt zonder uitleg dan maar waar zal zijn. Met die logica zal je nooit wat bereiken.

  Dat jij silent trader niet snapt hoeft niet aan hem te liggen, het kan ook gewoon liggen aan jou onwetendheid of simpel een te laag iq om dit soort zaken te begrijpen. Uiteraard zal het zoals in de meeste gevallen gewoon luiheid zijn.

  En dat vult weer mooi aan bij de eerdere statement. Immers luie mensen zullen nooit echt wat bereiken.
 11. euco 27 februari 2017 21:04
  "Bovendien staat er een behoorlijke skew in de VIX-opties, zodat relatief veel premie wordt ontvangen voor de geschreven callopties met uitoefenprijs 17."

  Beste Youri: een hoge skew geeft aan dat de lagere strikes (zoals de 13 call) een hogere premie opleveren en de hogere strikes (zoals de 17 call) een lagere premie opleveren. Als je de 13-17 callspread koopt dan koop je dus skew. Jammer dit. Je kunt het navragen bij Nico Inberg.
 12. Edwards01 28 februari 2017 14:41
  quote:

  euco schreef op 27 februari 2017 21:04:


  "Bovendien staat er een behoorlijke skew in de VIX-opties, zodat relatief veel premie wordt ontvangen voor de geschreven callopties met uitoefenprijs 17."

  Beste Youri: een hoge skew geeft aan dat de lagere strikes (zoals de 13 call) een hogere premie opleveren en de hogere strikes (zoals de 17 call) een lagere premie opleveren. Als je de 13-17 callspread koopt dan koop je dus skew. Jammer dit. Je kunt het navragen bij Nico Inberg.


  De skew die jij aangeeft is de skew zoals hij meestal bij aandelen is,bij de VIX is de skew andersom ,men koopt hier dus geen skew maar verkoopt die wel degelijk.
  Men kan het inderdaad navragen maar die kan enkel beamen dat Youri het hier wel juist heeft.
  Toch zou ikzelf niet voor die 13/17 call spread kiezen.
  De opties zijn wel degelijk op de futures gebaseerd zoals silent trader aangeeft en om op een stijgende volatiliteit op deze manier in te spelen moet de timing wel juist zijn.
  Ik heb natuurlijk geen glazen bol maar ik denk wel dat het nog te vroeg is om dit nu reeds met de april series te doen.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links