Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Slag om Unilever

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

27 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 februari 2017 06:41
    quote:

    A3aantje schreef op 18 februari 2017 18:27:

    Unilever moet gewoon beter presteren voor aandeelhouders. Door hun slechte resultaten is de koers momenteel veel te laag en ja... dan vraag je erom dat er ineens een overnamekandidaat ontstaat. Als ze hadden gezorgd voor een beter koers was dat bod niet gekomen.


    Unilever presteert niet slecht. Het geld is te goedkoop en de partijen die Unilever willen / gaan overnemen, hebben maling aan onze corperate governance. Hier vindt de rauwste vorm van kapitalisme plaats. Het is de globalisering op en top. Los van het feit dat ik aandeelhouder ben deze onderneming, vraag ik me af NL wel goed af is, als Unilever in stukken gehakt en met andere partijen wordt samengevoegd. Ook het volhangen met schulden klinkt onfris...... de winst is voor 'de durf kapitalist' en het verlies wordt afgeschoven op de belastingbetaler.
  2. [verwijderd] 19 februari 2017 12:32
    Bijzonder moment in Nederlandse beleggershistorie. Gaat de aandeelhouder voor korte termijn gewin, of is ook voor een (flink) deel van de aandeelhouders people en planet belangrijker dan deze (extra en vooral extra snelle) profit. Anders gezegd gaat het dus niet alleen om de moraliteit van de belagers maar juist ook die van de (aandeelhouders van) de prooi. Unilever is een bijzonder bedrijf dat echt werk heeft gemaakt van duurzaamheid (met alle ups en downs die er bij horen) en een werkgever voor 168000 mensen. Relatief (omzet gemeten) meer werknemers dan de belager en toch een mooi weduwen en wezenaandeel. Inzet: optimale vs maximale resultaten/rendement, met leverage op zeer grote (extra aan te gane) schulden. Waarde halen uit een over te nemen bedrijf door het vol te laden met schulden door de toevalligheid van goedkoop geld klinkt niet als een long term gezonde commitment. Zie eerdere gevolgen bij HEMA etc. De bestaande aandeelhouder heeft altijd het laatste woord. Benieuwd...
  3. forum rang 7 A3aan 19 februari 2017 12:51
    Heeft Unilever het niet precies eender gedaan. Allerlei bedrijven wereldwijd overnemen en opbrengst proberen te optimaliseren. Heeft Unilever daarom overbodige personeelsleden gewoon in dienst gehouden? Heeft Unilever geen overbodige fabriekslocaties gesloten, omdat de productie naar elders werd overgebracht? Heeft Unilever geen producties overgebracht naar goedkope lonenlanden?
    Kijk alleen al eens in Nederland hoeveel personen hun baan zijn kwijt geraakt toen hun bedrijf door Unilever werd overgenomen.
  4. [verwijderd] 19 februari 2017 13:34
    @A3aantje: zonder hier een ellenlange discussie aan te gaan. Ja, bij corporates moet er wel een optimalisatie plaatsvinden om een bedrijf op lange termijn te laten continueren. Dat heet concurrentie. Maar er is dan nog wel een groot verschil met VC partijen, die bedrijven volhangen met schulden en in zeer korte tijd het extra potentieel eruit willen persen. Dat is hun enige doel. Geen holistische view, geen PPP, gewoon quick profits (de meest extreme kant van kapitalisme). Voorbeelden te over hoe dat dan vaak uitpakt voor onder meer het (nog resterende) personeel en het bedrijf als geheel. Dit bedoel ik met optimalisatie vs maximalisatie. Keuze hoe jij dit opvat en hoe de (andere) aandeelhouders hiermee omgaan is aan jou/jullie.
27 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links