Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Valentijnsbeurs

Onterecht optimisme overheerst de beurzen

Het zal wel met Valentijnsdag te maken hebben dat de beurs en de beleggers op een roze wolk zitten. De Griekse tragedie wordt geheel vergeten en het enige wat telt is optimisme over Trump en ander populisme.

De afgelopen week liep de Griekse rente op de tweejarige obligaties van 8,3 op naar de 10%. Oké de centrale bank bracht de rente weer naar de 8,5% maar het verhaal is nog niet over. Dit wordt met de Europese verkiezingen voor de deur ongetwijfeld nog een dingetje.

Ook de Fransen waren de afgelopen week leuk bezig, want er waren ineens verhalen dat ze de Franse frank weer willen invoeren na de verkiezingen aldaar... Le Pen wil als ze wint 80% van de schuld (= 1700 miljard) omzetten naar de frank.

U moet maar eens in uw tracker- of obligatieportefeuille kijken en zien hoeveel Frans papier er in zit. Maar nogmaals, niemand maakt zich druk toch?

De olieprijs is iets opgelopen en West Texas Crude staat nu tegen de twindicatorlijn aan. Gaat de koers uitbreken omhoog?

Grafiek West Texas Crude-olieprijs

 

Ondertussen daalde de rente in Duitsland, natuurlijk had dit alles te maken met de onrust in Frankrijk en Griekenland. Ook de slechte resultaten van de Italiaanse banken waren goed voor de Duitse rente. Wat dat betreft moeten de Duitsers eigenlijk blij zijn met de puinhopen in de rest van Europa.

Grafiek Duitse bunds” border=

 

Maar los van Europa, in de Verenigde Staten hebben ze er zin in. De S&P 500 blijft maar omhoog gaan en niets lijkt het optimisme te stoppen.

Grafiek S&P 500 Index

 

De Dow Jones Industrial Average zette afgelopen week ook weer een record neer.

Grafiek Dow Jones Index

 

En natuurlijk deed de Nasdaq ook weer vrolijk mee.

Grafiek Nasdaq 100 Index

 

Japan gaf ineens op vrijdag weer een koopsignaal in de Nikkei 225 nadat Trump een ontmoeting had met de Japanners. Nu word ik nog niet heel enthousiast van de grafiek maar wie weet is mijn blik te smal.

Grafiek Japanse Nikkei 225 Index

 

China leek even een enorm conflict te gaan krijgen met de Amerikanen. Maar nadat Trump twitterde dat hij de één-China-politiek steunt, was alles vergeten en vergeven. We hadden direct een koopsignaal in de Chinese index en dat ze in Taiwan wat onrustig zullen slapen de komende tijd, maakt ons toch niet uit?

China kan dan ook meteen even wat eilanden van Japan terugpakken en Korea weer samenvoegen. Zo, dat is allemaal opgelost door Trump.

Grafiek Chinese Shanghai Index

 

Snel naar het veilige Europa

De Duitse DAX heeft in de Twindicator nog geen koopsignaal gegeven en in theorie kan het met een roze berenbril nog een hoofd-schoudersformatie worden. Maar dat optimisme wordt niet ondersteund door de andere indicatoren.

Grafiek twindicator DAX Index

 

Zo geeft de EB-indicator bijna een koopsignaal. Natuurlijk kan dit ook een begin van een lange consolidatie worden. Maar we moeten oppassen met te negatief te zijn op dit moment.

Grafiek EB-indicator DAX Index

 

Valse signalen

Ja, nu hadden we eerder een vals verkoopsignaal onder de 480 in de AEX en dat geeft dan weer te denken... Is een koopsignaal boven de 490 dan ook vals? Sowieso is het vals van de markt om met valse signalen te komen?

Grafiek twindicator AEX Index

 

In de EB-indicator hebben we in de AEX ook weer een koop...

Grafiek EB-indicator AEX Index

 

Nog wat losse aandelen

Arcelor Mittal had goede cijfers maar dit was toch ook wel een beetje verwacht. De koers beweegt weer rond de oude niveaus. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat het nog veel verder omhoog gaat, maar zit het enthousiasme niet al een beetje in de koers?

Grafiek aandeel Arcelor Mittal

 

Het aandeel Adidas vind ik technisch al een tijdje interessant. We hebben mooie koop- en nog mooiere verkoopsignalen gehad. En nu hebben we een pullback naar de twindicatorlijn. Dus als de koers hoger gaat krijgen we een koopsignaal, maar waar ik op gok is natuurlijk dat het aandeel terugvalt.

Grafiek aandeel Adidas

 

TomTom kwam vorige week met ietwat teleurstellende cijfers en ik was gelukkig uit mijn longpositie, omdat ik eerder bedrijven als Gopro en Fitbit zag dalen. De navigatiemarkt is een commoditiy en met de specials valt het niet mee markt te veroveren.

Ik zit het aandeel na de daling weer long, maar had natuurlijk net als de rest iets meer fantasie willen zien van de top. Nu mijn For Tomorrow-sponsorcontract met de wereldkampioen wake-boarden (de Nederlandse Sanne) bijna ten einde loopt, kan TomTom met haar in gesprek gaan.

Althans als ze serieus verder willen in de actiecamera’s en sportwatches.

Grafiek aandeel TomTom

 

Fitbit is na de recente daling ook een speculatieve koop en ik heb - als oude bodemvisser - dit aandeel gekocht.

Grafiek aandeel FitBit

 

In mijn short in Amazon had ik even leuk verdiend. Daarna heb ik mijn shorts geruild voor opties (putopties). Maar helaas voor mij hebben we weer een koopsignaal en dus ga ik weer even naar de zijlijn.

Grafiek aandeel Amazon

 

Echt optimisme is er als u denkt dat er een omkeerde hoofdschouder te zien is in het aandeel Apple en als dat zo is dan mogen we spiegelen en kan de koers zo nog 40 dollar omhoog...

Grafiek aandeel Apple

 

Tot slot nog even een vergelijking met het weer. Vorige week leek het er even op dat de lente er aan zat te komen, maar de afgelopen dagen zitten we weer midden in de winter. En in de winter horen de beren winterslaap te houden, toch?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 13 februari 2017 10:00
  Ik hoorde een interview met Jim Rogers. Niet zo een vrolijk verhaal had hij te vertellen. Wel verwachte hij dat usd omhoog zal gaan en hoopte slim genoeg te zijn om op tijd daarvan te kunnen genieten, naast het gegeven dat hij rekening houdt met een veel diepere crisis dan in 2007. In goede tijden moet men rekening houden met slechte tijden wat politici maar graag willen vergeten. Ook las ik op de blog van M. Armstrong dat de voedselketen aan de westkant vd VS, in de oceaan aldaar, behoorlijk verstoord schijnt te zijn. Waarvan acte.
 2. forum rang 7 ttroo 13 februari 2017 12:47
  Cees bedankt voor je prima bijdrage! De VIX heb ik vandaag gezet op plus 10% ten opzichte van de slotkoers van vrijdag. Dus 11.95 voor vandaag. Kijkend naar de huidige beurzen wordt het eerder een min 10%. En dan zouden we op record lows staan. Of misschien zelfs nog net niet. Prive zijn veel mensen niet een fan van Trump, maar op de beurzen is heeft hij de status van GOD al bereikt. Ondanks alles wat iedereen van hem vindt, zijn de beurzen elke dag extra enthousiast over Trump. Higher than the Sky, Faster than a Rocket. Het maakt niet. De beurzen doet het allemal! Olie's doen het vandaag wat minder. Ik zie een daling op termijn. Een flinke daling zelfs. Goud en Zilver blijven goed liggen. Opvallend! De Euro trekt weer wat bij. Kijken we wat over de landsgrenzen heen dat valt het op dat Dubai er vandaag geen zin in had. Met -1.7% doen ze het niet al te best. Niet verrassend. De huren zijn daar gezakt met 7 tot zelfs 10%. Dat merkt zelfs een beurs van Dubai. Europa viert feest, tijdelijk geen last van Griekenland of verkiezingen. Italie gaat mogelijk de verkiezingen vertragen naar 2018. Maar eerst de middag. Een muur bouwen om de AEX lijkt me niet verkeerd!
 3. Maan Arkenbosch 13 februari 2017 14:45
  De beurs begint een beetje op 1989 te lijken. Het kan niet op. Een hoge inflatie en rente verhogingen in het verschiet ten spijt, de computer gestuurde programma-s volgen het casino van hoge schulden en de capriolen van dirigent Draghi, welke maar vooruit blijft schuiven. De uitkomst van de verkiezingen in ons land zal een eerste vinger wijziging zijn. Natuurlijk doen de goedkoop, via de lage rente-obligaties, ingekochte aandelen van de multi-s hun werk. Let op de goederen markten en vooral, de strategische metalen en de voedsel sector. De inflatie gaat verder omhoog!
 4. forum rang 7 ttroo 13 februari 2017 16:22
  Kijk dat het niet goed is duidelijk. Anders komt het populair rechts niet zo 1.2.3. op. Het is een uitbarsting van ontevredenheid bij een groot aantal mensen welke al jaren speelt. Het is jammer, dat ze TE rechts uitspraken doen, anders waren ze direct een serieus probleem. Het meeliften op Trump gaat in Europa denk ik niet 1.2.3. lukken. Te veel linkse stemmers op het einde en TE rechtse uitspraken. Ik vind de stijgingen heel opvallend omdat de meeste internationale bedrijven en ook Amerikaanse bedrijven gebruik maken van offshore havens. Oftewel. Ze betalen echt niet 35% Vennootschapsbelasting. Maar ik heb daar geen statistieken van. Ik zie de stijging van de beurzen als verkapte inflatie. Eigenlijk zou dat geld juist in de economie terecht moeten komen, maar in plaats van dit gaat er heel veel geld naar een beperkt aantal genoteerde bedrijven. Dat veroorzaakt een explosie van de (Amerikaanse) markten en trekt de rest mee. Ik zag dat de S&P500 nu de waarde heeft bereikt van $20 triljoen (Biljoen op zijn Hollands). Oftewel de hele S&P500 kan je inleveren als onderpand voor de gehele staatsschuld van Amerika. Dan hou je de Dow Jones en de Nasdaq nog over. Op zich nog steeds mooie indices. Een stuk daarvan kan als onderpand dienen voor de prive leningen van de Amerikanen. Tja. Ik noem het allang geen kapitalisme meer, maar World Debt Countries (De Westerse Wereld). Er zoveel schuld dat ik zelfs het spoor af en toe bijster ben. Terwijl je vroeger een parasiet was ALS je een eventuele schuld had. Terwijl de oude Fortis en ABN aandeelhouders nog protesteren, zijn de beurzen inmiddels een nieuwe bull run verder. Kan je nagaan. Dat gebeurt ook in een Westerse Wereld. Ik zie de VIX toch klimmen. Ze worstelen rond de 11.30 grens. Er goed door heen, betekent de 11.80 grens, dan de genoemede 11.95. Het groene overheerst. De kerstbomen van vorig jaar heeft een epidimie op de beurzen veroorzaakt. GROEN is het nieuwe ROOD!
 5. forum rang 7 ttroo 13 februari 2017 18:17
  En we staan bijna op de 500 punten! Opvallend dat vandaag de VIX kan herstellen met een plus van bijna 4%. Maar Yellen spreekt nog vanavond?! Records zijn er om te breken en dat gebeurd dus ook. De Olie zakt aardig weg. Onder andere door de hogere dollar. Maar ook door het feit dat er niet echt heel veel olie van de markt komt (kleinere voorraden). Dat proces gaat tijd kosten. Dit zijn wel historische tijden! Goud en Zilver trekken zich ook terug onder druk van de stijgende dollar. De VIX zal ik per dag lichtjes verlagen tot 3 a 5 hondersten van een punt per dag. Eerst de 11.30 grens her/veroveren.
 6. Met Effekt 13 februari 2017 20:51
  quote:

  wieweet schreef op 13 februari 2017 20:33:

  Cees, Ik doe effe met je mee met Fitbit. Net effe wat opgepikt.
  Ben benieuwd wat de koers de aankomende dagen gaat doen.
  Ipv naar grafieken te turen is het soms nuttig om het product wat daarachter zit te beschouwen. Tom Tom kastjes zijn vervangen door smartphones. Elke sportfanaat heeft ondertussen een Fitbit of smartwatch, gewone mensen kopen dit soort gadgets niet. Daarom is voor beiden de markt verzadigd en zie ik niet waarom dit soort bedrijven met torenhoge KWs zullen herstellen.

  Ik zit wel vol in de Nasdaq(QQQ) en halfgeleiders(SMH) omdat er gelukkig voldoende gadgets zijn die nog wel groei meemaken. Spreiden doe ik liever dan gokken op de winnaar. SMH +57% in USD over 12m is voor mij voldoende.
 7. forum rang 7 ttroo 14 februari 2017 13:34
  Ik zat druk in de ochtend. Maar ik ga nu ff naar de koersen kijken. Zo te zien is het niet zo veel. Alles lijkt stil te staan. De een wat hoger, de ander wat lager. Goud en Zilver blijven goed liggen! Wie gisteren ook goed lag ondanks de hogere beurzen was de VIX. Ik heb de limiet inmiddels verlaagd naar 11.91 punten grens. Ze zijn gisteren gesloten op de 11.07. De range wordt weer wat kleiner, maar het blijven lage koersen! Voor alle duidelijkheid, het allerbeste is dat de 12.50 punten grens wordt doorbroken. De 11.91 is de eerste lijn om 'agressiever' posities in te nemen. Niet eerder! Olie herstelt wat. Ik zie nog steeds flink lagere olieprijzen te voorschijn komen! Maar dat had ik gisteren al gemeld. Over een paar dagen weten we hoe Amerika de Kerst heeft gefinancierd. Met eigen geld of met geleend geld. Dat wordt een interessant rapport! Gisteren sloegen de long ones toe. Maar het viel me tegen. Ik had er meer van verwacht. In Europa was het gewoon een gelijke strijd tussen de Long Ones en de Shorters. Maar Amerika trok de Long Ones over de streep heen. De voorsprong van de Long Ones blijft enorm. Hier nog geen verandering in. De eventuele sprong in de VIX in combinatie met een afnemende voorsprong van de Long Ones, dan wordt het pas interessant. Het wordt dan nog geen crash. Zeker niet. Eerst een correctie. En de crash komt pas aan het einde. En vaak komt ie nog niet eens! Voor een crash moeten we zeker nog een tijd(je) wachten. Kijk ik naar een eventuele bear market. Ook die is er zeker weten nog (lang) niet. Daar moeten de shorters eerst een paar maanden zakkende indices voor laten zien. Net zoiets als vorig jaar (en dan in het begin van vorig jaar). Dan wordt het wel interessant. De supporten op de maandgrafieken worden dan echt een keer goed getest. Maar voor het zover is. Eerst deze dag om laten gaan. Voorlopig is het redelijk slaap verwekkend. Misschien gaat Mr. Newcomer weer wat tweets in de lucht gooien!
 8. forum rang 7 ttroo 14 februari 2017 16:32
  Het begint weer interessant te worden. De VIX doet weer een uitpoging boven de 11.30. En dan is de 11.90 niet meer ver weg. Een goede rode dag is alleen hiervoor nodig. Maar eentje. Maar gaat ie vandaag al komen. Die mooie rode dag. Of wachten we nog een daggie. Tot nu toe wachten we tot de volgende dag. Echt lekker rood is het nu nog niet. We zitten rond het vriespunt. Oftewel de beurzen twijfelen tussen rood of groen. Nog een uur handel te gaan. Het is tijd dat de beurzen de rode richting gaan kiezen!
 9. forum rang 7 ttroo 15 februari 2017 10:47
  Het werd interessant! Het leek op een mogelijke rode dag gisteren. Europa deed nog aardig mee. Maar Amerika is gewoon niet meer te houden. Bullish commentaar van Yellen. Onder Bullish commentaar wordt verstaan mogelijk eerder en meerdere renteverhogingen. Oftewel terug naar het 'nieuwe' normaal. Maar eigenlijk komt het er op neer dat Mr Newcomer dus zijn Tax Cut gaat doorvoeren. En dat is natuurlijk weer bullish voor de beurzen. Mooi hoor, we praten abstract over een plan en we vliegen omhoog. Zo zie je hoe dat gaat in de praktijk! In de wereld praktijk waar miljarden uh waar biljoenen of zelfs biljarden in omgaan. Een Fenominaal plan, en het trekt mega mega veel geld aan. Oftewel de wereld gaan de Amerikanen nog ff verder financieren. In het kader is het wel heel mooi om te zien dat de BKR gaat minimaliseren. Zelfs rood staan groter dan EUR 250 wordt genoteerd! Terwijl de schulden met biljoenen/biljarden om ons heen groeien. Een mooier contrast is er niet! Terug naar de VIX. Die donderde elke minuut handel verder in elkaar. Dat betekent dat ik de grens voor vandaag op 11.85 punten heb gezet. Het zijn lage niveaus. Maar zelfs de 11.30 kon het gisteren niet houden. De aanvallen werden makkelijk afgeslagen. Vandaag is uiteraard iedereen weer happy. Je zou zeggen dat er mogelijk een nieuwe drug is in plaats van een nieuwe 'normal economie' zo happy zijn de mensen. Olie heeft het lastig. Niet verwonderlijk met de stijgende dollar. Olie zal nog verder down gaan. Op dit moment ligt nog niemand er wakker van. Opvallend want de huidige olieprijs is nog steeds 50% van wat het ooit was. Goud en zilver trekken zich ook wat terug, ook onder invloed van de stijgende dollar. Ze blijven goed liggen. Het blijft opvallend! De rente, ik las op CNBC dat JP Morgan of was het die andere partij Morgan Stanley zelfs 4 rente verhogingen dit jaar verwacht in Amerika. De rente staat nu op de range 0.50-0.75. Dus het kan maximaal 1.50 worden. Dan zie ik nog niet 1.2.3. een probleem. Ik zie wel een probleem als de rente de 2% passeert en vooral wanneer de rente de 2.5% passeert. Dan vliegt de rente of weer sky high (boven de 4 tot zelfs 5%) of de rente stort in. In het eerste geval zie ik een hoge rente door het vertrouwen wat wegvalt, in het andere geval zie ik gewoon weer een QE. Simpelweg omdat bij een mega grote schuld de economie niet meer flink kan groeien. Tijden van magere groei komt er aan. Misschien nog dit jaar en volgend jaar een leuke groei, maar daarna is instorting een groter gevaar. Mogelijk eerder. Historische tijden leven we in. Eerst negatieve rente, vervolgens explosieve beurzen. Historie wordt gemaakt. En feestende mensen! Dat moet een goed geschiedenis boek of economisch boek worden!
 10. forum rang 7 ttroo 15 februari 2017 16:49
  Zit ik niet op te letten. Spring de VIX al enige tijd flink omhoog. En ze gaan zelfs richting de 11.85 toe. Ze staan op 11.73 nu. Ruim boven die 11.30 zelfs. Maar de afgelopen 6 en eigenlijk zelfs het dubbele aantal weken hiervan, ging de VIX weer ruim ten onder. Dus vandaag is het niet meer dan monitoren. Weinig gekke dingen verder. Olie herstelt. En Amerika gaat weer als een trein. Als de VIX zo doorgaat is dat een duidelijke warning aan de huidige kopers. Blijft het bij de warning of zet de VIX door? Morgen mogelijk het antwoord. Prettige avond allen!
 11. wwilliamss 16 februari 2017 04:45
  quote:

  korbe007 schreef op 13 februari 2017 10:00:

  Ik hoorde een interview met Jim Rogers. Niet zo een vrolijk verhaal had hij te vertellen. Wel verwachte hij dat usd omhoog zal gaan en hoopte slim genoeg te zijn om op tijd daarvan te kunnen genieten, naast het gegeven dat hij rekening houdt met een veel diepere crisis dan in 2007. In goede tijden moet men rekening houden met slechte tijden wat politici maar graag willen vergeten. Ook las ik op de blog van M. Armstrong dat de voedselketen aan de westkant vd VS, in de oceaan aldaar, behoorlijk verstoord schijnt te zijn. Waarvan acte.
  Ja ,en Soros is al 8 maanden of zo iets short op Amerika.
  Tot nu toe heeft hij het mis,
  is toch geen kleine jongen.
  Who knows?
 12. forum rang 7 ttroo 16 februari 2017 10:11
  Korte update. De VIX die deed het gisteren. Ongelooflijk. Zeker op dit moment. De Long Ones liggen straatlengtes voor! Goud en Zilver geven ook signalen af. Er lijkt iets voorbereid te worden. Een knal naar beneden? Een (zeer) grote knal? De DAX lijkt al een flink aantal dagen niet door de 11800 te kunnen. Intraday doen ze dat nog wel eens, maar ze kunnen het niet vasthouden! We zien in het uurste uur eerst een jumpie omhoog om vervolgens een aardige jump omlaag te maken. Amerikaanse futures liggen nog net in het groen. Voor de VIX geldt dat er steun ligt op de 11.8 grens. Die moet het op slotbasis houden. De laatste keer dat de VIX goed lag was op 30 of op 31 december. Maar toen ging de VIX direct weer door de grens heen en boem. Koersen van lage 10-en kwamen te voorschijn. Arcadis. Ontploft. NN. Ontploft. Air France. Opgestegen. In ieder geval best wel wat vuurwerk zo in het eerste uur handel!
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: indices, bund

Gerelateerde instrumenten

 1. ADIDAS AG 24 jun
  171,200
  +2,44% +4,080
 2. AEX 24 jun
  660,32
  +3,84% +24,39
 3. Amazon.com 24 jun
  116,460
  +3,58% +4,020
 4. Apple 24 jun
  141,660
  +2,45% +3,390
 5. ArcelorMittal 24 jun
  22,500
  +0,92% +0,205
 6. 3.349,75
  +0,89% +29,60
 7. DAX 24 jun
  13.118,13
  +1,59% +205,54
 8. Fitbit jan '21
  6,930
  0,00% 0,000
 9. 0,00
  0,00% 0,00
 10. NY-Nasdaq 100 24 jun
  12.105,85
  +3,49% +408,17
 11. NY-S&P 500 nov '18
  0,00
  0,00% 0,00
 12. 26.491,97
  +1,23% +320,72
 13. TomTom 24 jun
  7,330
  +1,73% +0,125
 14. 107,06
  +2,68% +2,79

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links