Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Druk op de bovenkant

Opwaartse druk in AEX neemt toe

De laatste dagen is er een behoorlijke opwaartse kracht in de markt geslopen. Wel bleef de AEX tot op heden nog steeds binnen de grenzen van de smalle zijwaartse handelsfase die de markt al sinds 20 december in zijn greep houdt.

Twee dagen geleden werd de onderkant bij 480,40 nog onder druk gezet, intraday werd die ondergrens zelfs kortstondig doorbroken. Nu staat de bovenkant weer onder druk. Een structurele doorbraak zou voor een (beperkte) verandering in het kortetermijnbeeld kunnen zorgen.

De vraag voor vandaag is: komt er alleen een kortstondige intraday doorbraak of een structurele slotkoers boven de 489,90. Heel overtuigend is het allemaal niet wat er momenteel gebeurt.

Kortstondige overshoot

Alleen de Nasdaq 100 bevindt zich momenteel nog steeds in een zeer krachtige opgaande beweging. Deze beweging is wel steeds steiler geworden waarbij de kans aanwezig is dat de huidige beweging een kortstondige overshoot zal zijn van de stijgende langere toppenlijn.

De S&P 500 wist zijn jaartop en tevens all time high gisteren iets verder op te hogen maar blijft nog steeds onder de langere stijgende toppenlijn. Tot aan de 2330 liggen nog twee zware weerstanden op de loer in deze index.

Daggrafiek S&P 500
Daggrafiek S&P 500 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Toppatroon geneutraliseerd

Voor de AEX kan het vandaag een belangrijke dag worden. Weet de index krachtig door de 489,90-top te breken en te sluiten dan ontstaat meer opwaarts potentieel. In dat scenario kan de AEX verder doorlopen in de komende week richting de bovenkant van het sinds februari stijgende trendkanaal.

De stijgende toppenlijn ligt vandaag bij 494,50. Vlak daarboven ligt de oude bekende horizontale weerstand van 495. De genoemde stijgende toppenlijn werd alleen in de eerste dagen van januari doorbroken, een kortstondige overshoot. Destijds werd de huidige jaartop bij 489,90 op de borden gezet.

Opvallend is verder wel dat de eerste toppatronen van de afgelopen weken werden geneutraliseerd:

 • de tweezers-top en een bearish engulfing bij 487,30
 • de dark cloud cover bij 489,10

De toppatronen die in de eerste dagen van dit jaar werden gevormd bij 489,90 (een tweezers top en een bearish engulfing) kunnen vandaag ook worden opgeheven.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Duurzaam of tijdelijk?

Buiten het feit dat de eerste topsignalen in de brede weerstandszone (487,30 tot 489,90) werden geneutraliseerd, blijven de risico’s nog steeds boven de markt hangen. Dit is ook duidelijk in andere aandelenindices.

Mocht de AEX door de 489,90 breken dan vraag ik mij af of er een duurzame verdere stijging zal plaatsvinden, of dat er slechts sprake zal zijn van een tijdelijke en laatste verhoging van de toppen voordat de corrigerende beweging zal plaatsvinden.

We moeten in de komende dagen dan ook zeer alert zijn op de vorming van nieuwe toppatronen in de markt. Ik verwacht niet dat de AEX direct zal doorlopen richting mijn volgende middellangetermijndoelen.

Correcties noodzakelijk

Mijn eerstvolgende doel ligt namelijk bij 510. Dit is de top van 2015 en tevens de top van de gehele bullmarkt (sinds 2009) tot op heden. Voor de tweede helft van dit jaar verwacht ik een verdere stijging naar mogelijk de 564 punten. De trends blijven krachtig, maar de corrigerende bewegingen bepalen de steilheid ervan.

Een tijdelijke doorbraak van de 489,90 was in de smalle handelsruimte natuurlijk niet uit te sluiten, maar zal het elastiekje in het kortetermijnbeeld nog meer aanspannen. De smalle handelsruimte tussen de 480,40 en 489,90 houdt de markt al sinds 20 december in zijn greep.

Een eerdere neerwaartse doorbraak werd nog opgevangen net boven de 475 en het 50-daags gemiddelde. De neerwaartse druk leek toe te nemen, maar momenteel staat de bovenkant weer onder druk.

Risico's omlaag

Vandaag moeten we bezien of er slechts sprake is van een korte intraday-doorbraak boven de 489,90 of dat er een slotdoorbraak zal plaatsvinden waarna een verdere stijging richting de 495 mogelijk is. Wel blijft het risico aanwezig op topvorming.

De RSI weet de steile neerwaartse beweging af te breken, maar een opleving vanaf de huidige niveaus kan nog steeds uitmonden in de komende dagen in een lagere top en nieuwe negatieve divergentie.

Ook in andere Europese indices blijven de risico’s zichtbaar.

 • DAX ligt nog een behoorlijk stuk onder zijn jaartop en lijkt bezig te zijn met de vorming van een hoofd-schouderpatroon.

  Daggrafiek Duitse DAX Index
  Klik op de grafiek voor een grote versie

   

 • De Stoxx Europe 600 drukt ook tegen zijn toppen aan, maar ook daar ligt op een iets hoger niveau (rond 370) nog een aanzienlijk zware weerstandszone. Een eventuele doorbraak zou dus ook hier voor beperkte opwaartse ruimte zorgen.

Let op slotkoers

In het kortetermijnbeeld is de slotkoers van vandaag dus belangrijk. Weet de AEX alleen intraday boven de 489,90 te breken dan kan het gaan om een valse doorbraak en overshoot. Een structureel slot zorgt slechts voor beperkte opwaartse ruimte.

De risico’s naar beneden (mijn visie voor de komende tijd) blijven dus aanwezig. Het eerste steunpunt is de stijgende bodemlijn in het zeerkortetermijnbeeld langs de recente bodems. Die vandaag te vinden is bij 481,40. Daaronder ligt de 480,40 en het 50-daags gemiddelde bij 479,70.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

372 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 mollowitz 10 februari 2017 09:13
  quote:

  AW87 schreef op 10 februari 2017 09:08:

  Nou ik begrijp er weinig van... waarom zakt die nu ineens in? Het volume en de druk stond 5 voor 9 nog omhoog? Als die nog een stukkie zakt ben ik iig alle winst die ik heb gemaakt kwijt. Ik snap er soms echt helemaal helemaal niks van :-)
  MarketMakers moeten van hun delta's af. Vaak genoeg uitgelegd hier
 2. Badslipper 10 februari 2017 09:17
  quote:

  AW87 schreef op 10 februari 2017 09:08:

  Nou ik begrijp er weinig van... waarom zakt die nu ineens in? Het volume en de druk stond 5 voor 9 nog omhoog? Als die nog een stukkie zakt ben ik iig alle winst die ik heb gemaakt kwijt. Ik snap er soms echt helemaal helemaal niks van :-)
  Beter je winst kwijt dan je hele inleg.....zoals ik hier lees bij velen
372 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links