Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wachten op uitbraak

Wanneer breekt de AEX uit de zijwaartse handelsruimte?

De AEX weet maar geen duidelijke vervolgrichting te kiezen. Kijkend naar de bewegingen in de smalle handelsruimte zou je bijna zeggen dat er sprake is van een manisch-depressieve beurshandel. De smalle handelsruimte waarin de AEX beweegt is een unicum als we kijken naar de periode waarin we ons bevinden.

Ik bedoel hiermee dat het zeer zeldzaam is wat er de laatste weken gebeurt. Over het algemeen is een index in de eerste weken (maand) van een nieuw handelsjaar een aanzienlijk stuk volatieler dan de bewegingen die we dit jaar tot op heden hebben gezien.

De lange trends zijn overigens gewoon opwaarts gericht. In 2009 werd een nieuwe bullmarkt gestart en diee is nog steeds intact. De belangrijkste hogere langetermijnbodems werden in 2011 en in 2016 op de borden gezet.

De bodem in 2016 werd bij 378,50 geplaats na een forse en langdurige terugval van ruim 25% in negen maanden tijd. Uiteindelijk werd in het eerste kwartaal van vorig jaar een groot en klassiek uitbodemingsscenario in gang gezet dat resulteerde in een krachtige nieuwe opwaartse middellangetermijntrend.

Deze trend is ook nog steeds intact en kent inmiddels vier raakpunten:

  • bij 378,50
  • bij 410
  • bij 437,50
  • bij 445,65

Deze laatste bodem van december vorig jaar viel toen samen met een test van de stijgende bodemlijn en met een test van het 200-daags gemiddelde.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vanaf de decemberbodem is de AEX ongeveer 45 punten opgelopen. De eerste 40 punten vonden in de eerste weken plaats na de vorming van de hogere bodem bij 445,65. Tijdens deze december-herstelbeweging werd ook de maandenlange zijwaartse handelsfase (sinds juli) opwaarts afgerond.

Deze fase hield de AEX lange tijd in zijn greep tussen de 437,50 en 458. In de eerste handelsdagen van dit jaar wist de AEX ook zijn jaartop verder te verhogen naar een niveau van 489,90. Dit was destijds een kortstondige overshoot tot boven de toppenlijn van het oplopende middellangetermijntrendkanaal.

Met het behalen van mijn doelzone in het middellangetermijnbeeld werd de tijd rijp voor een correctieve beweging voor de vorming van een volgende hogere bodem. Tot op heden bepaalt de AEX echter anders. Sinds 20 december is er sprake van een smalle zijwaartse handelsfase tussen de 480,40 en 489,90.

Buiten de tweedaagse neerwaartse doorbraak aan het einde van januari, is deze zijwaartse en zeer smalle consolidatiefase nog steeds intact. Toch blijven de risico’s voor een verdere terugval intact.

De recente neerwaartse doorbraak van de 480,40 was naar mijn mening een eerste speldenprik en we zien steeds meer vermoeidheidsverschijnselen ontstaan in veel aandelenindices. Verder zien we lagere toppen in Europa.

Na de AEX-top begin januari bij 489,90 werden lagere toppen gevormd bij 489,10 en deze week bij 487,30. Verder werd begin dit jaar de zeer steile opgaande kortetermijnbodemlijn al neerwaarts doorbroken. Ook gaven de technische indicatoren begin dit jaar verkoopsignalen:

  • negatieve divergentie in de RSI
  • neerwaartse crossing in de MACD

Beide indicatoren bewegen nog steeds in een dalende trend. Verder is er een batterij aan candlestick-toppatronen gevormd:

  • bij de top van 489,90 een bearish engulfing en een tweezers-top
  • bij de 489,10 een dark cloud cover 
  • bij 487,30 opnieuw een tweezers top en een grote bearish engulfing

Het is nu wachten op een duidelijke en structurele neerwaartse vervolgbeweging. Mijn doelzone blijft 458 tot 462, maar het is onmogelijk om een precies draaimoment aan te geven.

Dit zou dan wel betekenen dat er vanaf de 489,90 sprake is van een normale correctie en een klassieke pullback richting eerdere vervolg-uitbraakniveaus. Zover is het nu nog niet.

Het risico van mijn verwachtingen en mijn voorkeursscenario is dat de afgelopen anderhalve maand niets anders is geweest dan een correctie in de tijd. Een doorbraak boven de 489,90 zou dan meer opwaarts potentieel betekenen richting de 495 en hoger.

Toch verwacht ik pas een test en doorbraak van de 510 na een normale correctie. De 510 blijft mijn doel voor de eerste helft van dit jaar. Voor de tweede helft van 2017 acht ik een test van de oude top bij 564 niet onmogelijk. Toch verwacht ik dat eerst de neerwaartse weg vervolgd zal worden.

Ik kreeg gisteren meerdere terugkoppelingen dat er een bodempatroon zou zijn gevormd (piercing line). Qua patroon klopt dit, maar een dergelijk patroon is eigenlijk pas geldig aan het einde van een correctie en niet aan de onderkant van een smalle consolidatie die plaatsvindt na een krachtige stijging van de AEX.

Onder de 480,40 liggen verder nog steunpunten bij:

  • het 50-daags gemiddelde van nu 478.50
  • de recente bodem bij 476,70
  • de oude bekende 475

Maar zoals gezegd, is een diepere terugval nog steeds reëel en mogelijk.

Kortom, jantje huilt en jantje lacht zolang de AEX in de smalle handelsruimte blijft bivakkeren. Pas buiten de grenzen van 480,40 en 489,90 wordt de volgende richting gestart. Kijkend naar alle signalen en de andere indices lijkt een neerwaartse vervolgbeweging het meest reële scenario.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

432 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 februari 2017 09:15
    quote:

    Iricos schreef op 8 februari 2017 09:12:

    Bas had het vaak goed en daarom voor eerst short gegaan op de AEX vanaf december... Keer op keer was het volgende week gaat het dan echt gebeuren, maar er gebeurde niks, behalve 20k verlies
    Zo is dat, banken willen je geld niet dat jij banken beroofd.
  2. [verwijderd] 8 februari 2017 09:16
    quote:

    Iricos schreef op 8 februari 2017 09:12:

    Bas had het vaak goed en daarom voor eerst short gegaan op de AEX vanaf december... Keer op keer was het volgende week gaat het dan echt gebeuren, maar er gebeurde niks, behalve 20k verlies
    Ergo... Bepaal uw eigen strategie, werk met stop losses en hou u daar aan... Als het derivaten waren die al expireerden is het jammer. Mochten het short posities met langere expiraties zijn dan verwacht ik dat het uiterlijk tijdens de verkiezingen ruimschoots goed komt... Alas...
432 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links