Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nu omkeren

Kans op AEX-top blijft groot

Een week geleden werd een belangrijk neerwaarts vervolgsignaal gegeven in de AEX met de neerwaartse doorbraak van de horizontale steun bij 480,40. Dit was het laatste signaal dat gegeven moest worden om de verwachte correctieve beweging voort te zetten.

Deze neerwaartse doorbraak bleef tot op heden beperkt tot slechts twee dagen onder de 480,40. De huidige herstelbeweging is toch krachtiger dan ik had verwacht. Toch zorgt deze herstelbeweging nog niet voor een verandering van mijn opinie voor de komende tijd.

Ik ga uit van een correctie van 5 tot 10% voordat de opgaande weg naar niveaus boven de 500 wordt voortgezet. Mocht de AEX toch structureel boven de 489,90-top weten te komen en te sluiten dan lijkt in de afgelopen anderhalve maand slechts sprake te zijn geweest van een correctie in de tijd en niet in punten.

Beperkte beweging

De terugval vanaf de jaartop die in de eerste dagen van dit jaar op de borden werd gezet bij 489,90 bleef tot op heden beperkt tot ongeveer 13 punten. Het dieptepunt was bij 476,70. Dit betekent dat de beweeglijkheid zeer beperkt is sinds 20 december.

Het is niet vaak voorgekomen dat de bewegingen in de eerste maand van een jaar zo beperkt zijn. We moeten terug naar 2014 om überhaupt een handelsmaand te vinden waarbij de beweeglijkheid zo beperkt bleef. Is dit een stilte voor de storm in de komende weken, of slechts een correctie in de tijd?

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Belangrijke steunlijn

Begin december werd een belangrijke middellangetermijnbodem op de borden gezet bij 446,65. Hiermee werd voor de vierde keer de sinds februari stijgende middellangetermijnbodem aangeraakt. De overige raakpunten liggen bij:

 • 378,50 in februari
 • 410 van juni
 • 437,50 in november

Alleen tijdens de Trump-terugval brak de AEX hier kortstondig en intraday onder. Door de hoeveelheid raakpunten wordt deze steunlijn steeds belangrijker. Vanaf de decemberbodem bij 446,65 en de test van deze bodemlijn liep de AEX in slechts enkele weken op naar de bovenkant van het trendkanaal.

Valse doorbraak

Deze bovenant werd aan het einde van 2016 voor de eerste keer aangeraakt. Hiermee werd ook de bovenkant van mijn doelzone voor het einde van 2016 behaald. Zodra deze zone van 475 tot 485 bereikt werd, moesten we alert zijn op topvormingsignalen.

Begin 2017 verhoogde de AEX zijn jaartop naar 489,90. Hiermee vond een zeer kortstondige opwaartse doorbraak van de stijgende toppenlijn plaats; die bleek echter vals. Sinds 20 december is een smalle zijwaartse handelszone ontstaan tussen de 480,40 en de 489,90. Deze zone bleef tot eind januari in stand.

De vorming van de jaartop begin dit jaar ging ook gepaard met negatieve divergentie in de RSI, een neerwaartse crossing in de MACD en de vorming twee toppatronen: een tweezers-top en een bearish engulfing. Later in januari kwam daar een dark cloud cover bij rond de 489,10.

Visie intact

De neerwaartse doorbraak van de 480,40 leek een week geleden de langverwachte correctieve beweging te starten, maar een vervolg bleef tot op heden uit. De vraag is nu:

 • mondt de huidige herstelbeweging uit in een lagere top
 • wordt de zijwaartse consolidatiefase nieuw leven ingeblazen
 • is dit de aanzet voor een vervolgbeweging naar mijn volgende doel van 510

Dit doel verwacht ik echter pas na een correctieve beweging. Mijn doelen voor de rest van dit jaar blijven overigens wel intact. Daarbij kan het volgende langetermijndoel van 564 richting het einde van dit jaar mogelijk op de borden komen.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Seinen op rood

Ook in andere indices zijn duidelijke risico’s te zien. Veelal werden belangrijke weerstanden getest in de afgelopen weken waarna de steile opgaande bodemlijnen werden gebroken. Dit zagen we bijvoorbeeld in de DAX en de Stoxx Europe 600 waarbij de huidige opleving een terugtest kan worden.

De afstand tot aan de eerdere toppen is ook groter dan in de AEX. Vooral in de AEX moeten we dan ook alert zijn op eventuele valse bewegingen aan de bovenkant. Verder staan de seinen bij de technische indicatoren ook nog steeds op rood.

Het nadeel van de zijwaartse consolidatiefase was dat er weinig weerstand lag tot aan de 489,10 tot 489,90. We moeten in de komende dagen dan ook alert zijn op nieuwe toppatronen. Pas boven de 489,90 ontstaat ruimte naar de bovenkant van het trendkanaal dat gestaag richting de 495 oploopt.

 

Nu eerst naar 458 tot 462

Toch acht ik de kans op een nieuwe top groot waarna de druk op de 480,40-bodems en lager weer kan worden opgevoerd. Daaronder ligt het snel oplopende 50-daags gemiddelde bij 477,30 en de eerdere bodem bij 476,70.

Een terugval naar de zone 458 tot 462 blijft naar mijn mening dan ook realistisch in de komende weken om een volgende belangrijke bodem te vormen waarna de opwaartse weg naar de jaartop en uiteindelijk de 510 kan worden vervolgd.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

376 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. AW87 6 februari 2017 08:50
  quote:

  MickBe schreef op 6 februari 2017 08:44:

  Bas verwacht daling 5 tot 10%, maar een stand boven de 489,90 hebben we deze al gehad.

  Ik begrijp echt helemaal niets van TA???
  Bas ook niet altijd, dus geen zorgen je bent niet alleen! :-) Het is en blijft speculatie

  Dus iedereen succes met speculeren vandaag!

 2. [verwijderd] 6 februari 2017 08:54
  "We discuss the manner in which Central Banks have destroyed financial markets, and have the stage for what I label as the Red Swan Event in this video. When the Swiss National Bank holds risky Tech stocks in its portfolio, we are in unchartered territory!"

  www.econmatters.com/2017/02/the-vix-w...
 3. antiflow 6 februari 2017 08:58
  quote:

  voorheteerstbeleggen schreef op 6 februari 2017 08:51:

  Ik denk dat we naar de 500 toe gaan want er zitten teveel mensen te azen op een daling. De TA is overbodig geworden en isniet meer leidend. Leidend is de mensen die short zitten tov mensen die long zitten. Daar wordt naar gekeken
  Dat denk ik ook. Verder heeft het nergens mee te maken. Alleen om uit te rekenen waar het geld ligt voor de grote bij welke koers op dagbasis dat is een ingewikkelde materie.
 4. [verwijderd] 6 februari 2017 09:04
  Up behoort vandaag wel tot de mogelijkheid... Zie echter ook goud en zilver maar door stijgen, onrust met de protesten in Roemenie en Trump die zich faliekant tegen zijn eigen rechters en rechtssysteem keert. Stelt ook weinig gerust... Ik verwacht dat ook als we in de ochtend even up gaan er later vandaag of morgen een correctie komt. Het blijft een mooi spelletje, we gaan het zien. Success in ieder geval.
 5. antiflow 6 februari 2017 09:07
  quote:

  rosco- schreef op 6 februari 2017 09:01:

  Bas heeft waarschijnlijk kennis van o.a. een boek van mrs. Brown, een boek voor professionals waarin diverse TA termen worden behandeld.
  Bas houdt iets teveel vast aan 1 scenario en zet daarmee veel mensen op het verkeerde been.
  Lijntjes kun je er op veel verschillende manieren intekenen en soms komt het scenario uiteindelijk wel uit maar vaak wil hij nog wel eens een lijntje bewust of onbewust vergeten en dat neem ik hem wel kwalijk.
 6. [verwijderd] 6 februari 2017 09:11
  quote:

  JasperCanada schreef op 6 februari 2017 09:08:

  Kijk die dax inmekaar gaan. Waarom blijft die aex liggen?
  Eerder even een oliepootje halen, het is maar -.4%... Wat ik interessanter vind is om te zien dat DB een plusje pakt. Zo zie je maar weer, lief kijken en even sorry zeggen en je wordt beloond, haha
376 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links