Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Donker wolkje

AEX: Wachten op een definitief vervolgsignaal

In tegenstelling tot meerdere andere indices wist de AEX in de afgelopen dagen zijn jaartop niet verder te verhogen. De teller staat nog steeds op een top bij 489,90 die in de eerste handelsdagen van dit jaar op de borden werd gezet. Hierdoor is de saaiwaartse smalle handelsfase in de AEX nog steeds intact.

Ik gaf gisteren aan dat we alert moesten zijn op de vorming van toppatronen. In meerdere indices werden deze patronen gevormd. In de AEX werd een tweedaagse dark cloud cover gevormd, die bijna uitmondde in opnieuw een bearish engulfing. Of hiermee de top is gezet, is nu nog niet te zeggen.

Dit komt mede doordat andere indices wel hun jaartoppen wisten te verhogen in de afgelopen dagen. Wel is de kans aanwezig dat het hier gaat om een overshoot, een laatste poging om de markt voor de komende weken hoger te zetten.

Hogere toppen

Veel indices die hun toppen verhoogden bleven wel onder belangrijke weerstanden. In de Stoxx Europe 600 werd gisteren bijvoorbeeld een shooting star op de borden gezet waarmee op een haar na de horizontale weerstand en de stijgende toppenlijn rond de 370 werden getest.

Ook de S&P 500 wist zijn jaartop iets te verhogen maar bleef nog onder de sinds april vorig jaar stijgende toppenlijn. Deze stijgende toppenlijn ligt vandaag bij 2310. Ook in de S&P 500 werd een klein toppatroon gevormd.

Alleen de DAX wist zijn stijgende toppenlijn te breken gisteren. Ook hier werd een klein toppatroon gevormd en de kans is aanwezig dat het hier gaat om een kortstondige overshoot boven deze stijgende toppenlijn. Dit zagen we eerder dit jaar ook in de AEX.

Daggrafiek Eurostoxx 600
Daggrafiek Eurostoxx 600 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Strak elastiek

Kortom een lastige situatie in het kortetermijnbeeld waarbij er zeker nog geen bevestiging is ontstaan dat het hier gaat om een duurzame en structurele opwaartse doorbraak in de aandelenmarkten. De kans op topvorming blijft reëel waarna de correctieve beweging nog steeds doorgang kan vinden.

Het elastiek is steeds verder opgerekt waarna de terugval procentueel forser kan uitpakken. Ook vanuit de technische indicatoren blijven de risico’s aanwezig:

  • de MACD heeft in de aandelenmarkten nog geen positieve crossing gemaakt
  • de RSI lijkt een lagere top te vormen waarmee opnieuw negatieve divergentie ontstaat die uiteindelijk zorgt voor een minder steile neergaande trend

Nog zijwaarts

In de AEX werd in de afgelopen dagen een top gevormd rond de 489. Hiermee is de zijwaartse consolidatie in stand gebleven. Een opwaartse doorbraak van de 489,90 zou overigens in eerste instantie beperkte opwaartse ruimte vrijmaken.

De stijgende toppenlijn van het sinds februari aanwezige stijgende middellangetermijntrendkanaal ligt namelijk bij 492. Dit is overigens middenin de nog openstaande voormalige neerwaartse gap tussen de 489,90 en 493,85.

Ook hier was de kans op een kortstondige overshoot dus aanwezig, maar bleef de opwaartse doorbraak van de 489,90 uit.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Onverminderd positief

In het langetermijnbeeld ben ik onverminderd positief en verwacht ik een verdere stijging waarbij in de eerste helft van dit jaar al de top van deze sinds 2009 aanwezige bullmarkt kan worden gebroken. Die ligt bij 510. In de tweede helft van 2017 is de kans zelfs aanwezig op een test van de 564-puntengrens.

Dit neemt niet weg dat een opgaande trend wordt gevormd door de correctieve bewegingen en na de krachtige stijging van 45 punten vanaf de decemberbodem bij 445,65, is de tijd rijp voor een terugval en een afkoelingsperiode.

De decemberbodem betekende overigens ook een test van de stijgende bodemlijn sinds februari vorig jaar. Deze opgaande bodemlijn heeft hiermee vier raakpunten. Vanaf deze bodem is de AEX opgelopen naar de bovenkant van het trendkanaal dat zelfs begin dit jaar kortstondig werd gebroken.

Onder 480,40?

In de afgelopen dagen werd met een opwaartse gap de dalende zeerkortetermijntoppenlijn gebroken. Die lijn startte bij 489,90. Hiermee kwam ook een einde aan de dalende driehoek.

Het potentiële hoofd-schouderpatroon is nog steeds aanwezig, maar om de verwachte correctieve beweging op te starten is een beweging onder de 480,40 noodzakelijk. Hier liggen de bodems van de afgelopen weken maar ook de neklijn van het toppatroon.

De eerste steun ligt nu bij de recente opwaartse gap tussen de 483,95 en 485,20. Deze gap is kleiner geworden aangezien de AEX gisteren een klein deel sloot. Een volledige sluiting van deze gap zou na het gisteren gevormde toppatroon een volgende verslechtering zijn in het zeerkortetermijnbeeld.

Het blijft dus rommelen in de smalle handelsbreedte en ook vanuit de buitenlandse indices is er nog geen definitief opwaarts vervolgsignaal gegeven. De kans dat hier sprake was van een overshoot blijft aanwezig. De risico’s op een correctieve vervolgbeweging blijven naar mijn mening dus reëel.

Grafiek tienjarige Nederlandse rente
Grafiek tienjarige Nederlandse rente
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Krachtig koopsignaal tienjaars

Een laatste punt dat ik u mee wil geven net voor het weekend is de ontwikkeling van de tienjarige rente in Nederland. Zoals u weet ben ik richting het einde van de zomermaanden van 2016 positief gedraaid voor dit renteniveau.

De koers brak toen opwaarts door de dalende toppenlijn waarmee een duidelijk en krachtig koopsignaal werd gegeven. In de situatie sinds begin vorig jaar is een klassiek omgekeerd hoofd-schouderpatroon te zien waarbij de neklijn lag in de zone 0,50% tot 0,53%.

Deze neklijn werd in de afgelopen dagen opwaarts gebroken en dat betekent een activering van dit patroon. Het te berekenen koersdoel ligt ruim boven de 1%.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

280 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 januari 2017 09:03
    De leugen index beurs heeft alleen massel voor longers en grote banken die de boel besturen.
    Geen wonder, weet je, ubs mooie cyfers, goldman sachs ook. Hoe kan dat dan.

    En elke rit ook hoog houden en grote kunnen steeds mooi op high verkopen.

    Als die candle die ik heb geizen al 2 jaar, herken je nu, alleen ze kloppe niet goed meer als voorheen, te korte dalingen in vergelijking met wat het ooit was.
  2. ETFking 27 januari 2017 09:18
    Goedemorgen, we gaan het weer zien allemaal vandaag.
    Wel aardig dat Bas ook de obligaties aanhaalt.
    Met name in de VS zie je allemaal inflatiesignalen.
    Als de bullmarket in obligaties definitief te grave gedragen wordt en de koersen gaan hard achteruit blijf je dan als obligatiebelegger rustig zitten of krab je toch eens achter je oren. Mijn hypothese er gaat dan toch geld richting aandelen stromen.
280 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links