Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TomTom short: waarom niet!

TomTom short: waarom niet!

Ophef gisteren op het TomTom-forum. De AFM had een verkeerde excelsheet gepubliceerd waardoor alle partijen met een shortpositie ineens met de broek op de enkels stonden. 

Ik kreeg het in de loop van de dag mee van forummoderator Henk. De AFM wilde logischerwijs graag dat het document, dat al in alle vroegte op het TomTom forum werd gepost, werd verwijderd.

 

 

Hoewel Henk gehoor gaf aan die oproep, bleek later dat dat een verloren zaak was. De geest was uit de fles, en de AFM trok haar verzoek dan ook in. Henk publiceerde dit op het forum (25 januari, 17:51):

 

IEX heeft op verzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) diverse posts verwijderd met vertrouwelijke informatie en posts waarin een link stond naar vertrouwelijke informatie die niet voor publicatie bestemd was.

In nader overleg met de AFM is nu besloten deze info en links niet verder te verwijderen aangezien deze informatie nu algemeen in het publieke domein beschikbaar is.

Groet Henk

 

Overigens maakte een TomTom forumlid de avond ervoor al melding van het foutieve document. Ik hoop wel dat de alias van deze man geen rechtstreekse verwijzing is naar zijn bankrekening. Op dinsdagavond 24 januari om 19:14 berichtte Johnnylosteverything: 

 

AFM heeft shortregister aangepast. nu zijn ALLE posities zichtbaar dus óók alles onder de 0,50%. Je ziet dus dat er wel degelijk continu gerommeld wordt onder de radar door diverse hedgefunds. Trouwens ook US funds dus TT is daar wel degelijk bekend.... 

Dit verklaart ook dat de koers weer wordt vastgezet de laatste tijd...

 

Goed opgemerkt, maar het was dus een foutje van de AFM, wat Johnny even later ook terecht constateerde. Johnny een klein half uurtje later, om 19:39:

 

Vermoed dat het een foutje is van een AFM medewerker/stagiaire .... 

Volgens mij wordt er alleen boven de 0.50% gepubliceerd

 

Overigens was Johnny de eerste op het TomTom forum, maar werd op het SBM-forum een uur eerder al gewag gemaakt van het datalek. De eer komt daarmee te beurt aan onze vriend ff relativeren.

U kent hem ongetwijfeld als de man/vrouw die zijn vriendelijke opmerkingen meestal afsluit met het lankmoedige Greetzzz....Al om 18:27:

 

De AFM is vandaag zo vriendelijk geweest om niet het samenvattende shortsell register met meldingen boven de 0,50% online te zetten, maar hun interne register.  

Leuk om te zien dat de AFM ook alle af- en opbouw tussen 0% en 0,49% bijhoudt. 

Gents and Ladies, vandaag waren er geen meldingen boven de 0,50%. 

Voor wie het interne register eens wil bekijken (voordat de AFM het weer offline haalt) : 

www.afm.nl/nl/professionals/registers... . 

Greetzzz 

 

Manipulatie en voorkennis?

Goed, tot zover het forum. Ik laat de paranoide reacties over manipulatie, voorkennis, etc. maar even achterwege. Wat is er nu precies aan de hand? De AFM doet het boetekleed aan en vertelt iets meer over de shortposities op haar website:

 

Op dinsdagmiddag 24 januari na sluiting van de beurs heeft de AFM abusievelijk een lijst gepubliceerd op de AFM-website inclusief netto shortposities onder de 0,5%, in plaats van de dagelijkse lijst van netto shortposities van 0,5% en hoger. De AFM heeft op woensdagmorgen 25 januari de fout hersteld en de correcte lijst van netto shortposities geplaatst. Wij betreuren deze fout.

Het netto shortpositieregister bevat de meldingen van aanmerkelijke netto shortposities in aandelen als vereist onder de Verordening betreffende short selling en bepaalde aspecten van kredietverzuimswaps.

Een natuurlijk persoon of rechtspersoon die een netto shortpositie heeft in het geplaatste kapitaal van een onderneming waarvan de aandelen tot de handel op een handelsplatform zijn toegelaten, moet deze positie aan de AFM melden vanaf 0,2%. De AFM maakt de meldingen vanaf 0,5% dagelijks openbaar via haar website.

 

Kortom: foutje, bedankt!  

 

 

Kan gebeuren. Maar wat is er nu precies aan de hand? De AFM publiceert alleen shortposities boven de 0,5% van het aandelenkapitaal van een onderneming. Kleinere posities houdt het wel bij, maar worden niet gepubliceerd. 

De lijst die de AFM voor zichzelf bijhoudt, werd gisteren abusievelijk gepubliceerd. Daardoor zagen we opeens alle shortposities, in plaats van alleen de shortposities boven de 0,5%. 

Maar, en daarom snap ik die kouwe drukte ook allemaal niet, wie elke ochtend het linkje aanklikt in het liveblog van Nick bij de shortsell-meldingen, ziet dat er veel meer short openstaat dan datgene dat de AFM meldt. 

Shortsell houdt namelijk ook de meldingen onder de 0,5% bij. Laten we eens kijken bij onze vriend Henk-Jan, die er een mooi project van heeft gemaakt de afgelopen jaren.  

Shortposities bij Shortsell

Als u naar shortsell.nl gaat, kunt u klikken op het aandeel van uw keuze. TomTom bijvoorbeeld. U ziet dat er voor 1,57% aan shortposities uitstaan. Officieel dan. 

Die 1,57% behelst alleen de posities die groter zijn dan 0,5%. In dit geval zijn dat er twee. JP Morgan zit voor 0,86% short (gisteren was dat nog 0,99%, dat gaat de goede kant op) en onze vrienden van Oxford Asset Management zitten voor 0,71% short. Die zullen er toch wel voor gestudeerd hebben...

 Samen is dat 1,57%. Dat getal ziet u hieronder staan, en dat is dus de officiele lezing van AFM. 

 

Maar: dat is lang niet alles. Dat is dus alleen het puntje van de ijsberg. Hoe groot die ijsberg is, zien we hier. Onder de prachtige grafiek, waarin alle shortende partijen staan vermeld, zien we de laatstgedane meldingen van de grote jongens.   

 

 

Die 0,71% van de Oxford-mannen betekent een shortpositie van 1,66 miljoen stukken. Daar ben je toch wel een paar dagen zoet mee, om  dat terug te halen.

En dit zijn dan nog de grotere partijen. Iedereen die boven de 0,2% aan shortpositie bezit, moet dat melden bij de AFM. Pas bij het overtreden van de grens van 0,5% wordt dat gepubliceerd.

Op shortsell kunt u echter de laatstgedane slotmelding zien. Als iemand zijn belang boven de 0,5% afmeldt en naar 0,3% gaat, maakt AFM die melding openbaar. Dan ziet het er bij TomTom opeens zo uit: 

 

Hoppa, ineens 8,24%. Wat is nu waarheid?

Dat kunnen we nu wel mooi controleren met de per abuis gepubliceerde lijst. Als ik terugga tot eind 2015 kom ik op een gezamenlijke shortpositie van bijna 6% van een 20-25 partijen. Dat kunnen echter ook posities zijn die wel degelijk afgebouwd zijn.

Een beetje meer duidelijkheid en transparantie zou daarmee wel op zijn plaats zijn. Waarom niet gewoon alle posities gepubliceerd? En ik zou trouwens ook de longposities boven bijvoorbeeld de 1% wel willen weten.

En als we helemaal volledig willen zijn, maak dan ook maar een lijst van aandeelhouders die hun aandelen uitlenen, en welk bedrag zij ervoor krijgen. Kunt u zelf beslissen of u uw dividend wat wilt aanvullen. 

Moraal van het verhaal

Het is dus niet helemaal bekend wat nu de exacte stand van zaken is. Nu moeten beleggers zich daar misschien ook niet zo op focussen. Short gaan hoort bij onze beurs.

Het is nodig om de markt in evenwicht te houden. Arbitrageanten kunnen anders geen inefficiente prijsverschillen weghalen. En we kunnen ons toch niet voorstellen dat we geen put-opties meer kunnen kopen? Een marketmaker moet uw putoptie hedgen door aandelen te verkopen. 

En als partijen een extra rendement willen maken door hun aandelen, die anders toch alleen maar op de plank liggen, uit te lenen voor een 1% per jaar extra, dan is dat hun goed recht. 

Europese regels inzake shortselling

Even gekeken naar wat internationale regels, forumlid Eduardo3105 attendeert ons erop. Op deze website krijgt u wat meer inzicht hoe er internationaal naar gekeken wordt.

De Britten waren het niet helemaal eens met de ESMA-regels, maar kregen in hoger beroep nul op het rekest. Veel shortende partijen opereren vanuit Londen, misschien dat dat er iets mee te maken heeft.... Enfin, onderstaand ziet u wat hoofdpunten van het huidige beleid:


- voor staatsobligaties geldt een volledig verbod op naked short selling
- voor credit default swaps bij staatsobligaties geldt een volledig verbod op naked short selling
- voor de handel in aandelen geldt een volledig verbod op naked short selling
- in alle gevallen waar naked short selling nog wel is toegestaan moet bewijs worden voorgelegd dat de handelaar de effecten binnen de gestelde tijd kan leveren
- alle short posities die meer dan 0,2% van de aandelen van een bedrijf betreffen moeten aan de toezichthouder worden gemeld

Daarnaast heeft ESMA de bevoegdheid in te grijpen in uitzonderlijke omstandigheden. 

Long/short strategie

Een veelgebezigde strategie is het zogenaamde long/short handelen. Je kiest bijvoorbeeld twee bedrijven uit dezelfde sector, en gaat de betere long, en de slechtere short. 

Qua marktbeweging gaat het in het algemeen zo dat de betere harder stijgt, en de slechtere harder daalt. Maar het kan risicovol zijn, want een slecht presterend aandeel (Telegraaf, Delta Lloyd) kan opeens overgenomen worden, en dan zit je flink scheef. 

Grof geld aan topanalisten

In het algemeen kunnen we stellen dat partijen die short gaan in een aandeel zeer goed weten wat ze aan het doen zijn. Zij betalen bijvoorbeeld veel geld aan Nederlandse topanalisten die shortkandidaten aandragen. 

Als iedereen en zijn moeder dus opeens short zit in TomTom, zal er wel een reden voor zijn. Of ze zien het allemaal verkeerd, dat zou ook kunnen. Maar ik zou er dan toch nog maar eens een nachtje over slapen.   

Nu zit ik toevallig zelf nog wat long in TomTom en moet dat dus vooral ook op mezelf betrekken. Of de shorters het verkeerd zien durf ik zo niet meteen te stellen. TomTom verdient geen cent en de afgelopen jaren is het aandeel behoorlijk afgewaardeerd.

Waarde kaartenbak

Daarmee hebben veel shortende partijen een goede richting gekozen. Of het de komende tijd ook zo gaat, is een ander verhaal. Ik denk dat de waarde van de kaartenbak er binnen afzienbare tijd toch eens uit gaat komen.  

Er speelt zoveel op gebied van autonoom rijden, dat een shortpositie mij op dit moment bijzonder hachelijk lijkt. Maar goed, zoveel mensen, zoveel meningen. 

Look at the bright side of life

Het leuke is wel, dat al onze shortende vrienden hun stukjes nog wel een keer terug moeten kopen. Sell-and-hold-beleggers heb ik nog nooit van gehoord. Dus: men zit short, maar met de vingers bij de koopknop.

Bekijk het daarom es van de andere kant. Als je dus overtuigt bent van je keuze, kan je niet genoeg shorts aan je zijde hebben. Ze kopen het vanzelf voor je omhoog. Wat wil je nou nog meer als belegger?

PS: via deze link kunt u een vandaag gepubliceerd artikel lezen van Henk-Jan Faber van shortsell.nl. Hij legt daarin precies uit hoe zijn systeem werkt. 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Levy 26 januari 2017 01:40
    Helaas wordt aan de meest prangende vraag in bovenstaand artikel voorbijgegaan: waarom heeft IEX lak aan de vrijheid van meningsuiting van haar leden, zoals is vastgelegd in onze grondwet?

    Het is laakbaar, triest en schandalig dat IEX lak heeft aan de vrijheid van meningsuiting en slaafs uitvoert wat een overheidsorgaan verzoekt. Terwijl grondrechten -en vrijheid van meningsuiting is een grondrecht- juist oorspronkelijk zijn bedoeld en ontstaan als waarborg voor burgers tegen de almachtige overheid (verticale werking van grondrechten).

    Zo mogelijk nog absurder wordt het nu de verwijderde links en/of teksten afkomstig zijn van de website van de AFM zelf en derhalve door de AFM zelf is verstrekt.

    Voor deze miskleun zijn excuses gepast. Op z'n minst.

    @Nico, je schrijft "Ze (shorters) kopen het vanzelf voor je omhoog." Dit hoeft niet zo te zijn indien shorters hun positie hebben afgedekt via de optiemarkt of via darkpools (door puts te verkopen en daar tegenover calls (met een hogere strike) te verkrijgen. Op die wijze kunnen posities worden glad gestreken zonder dat daarvoor 1 aandeel op de beurs wordt (terug)gekocht. Potpourri heeft dit meer dan eens uit de doeken gedaan.
  2. [verwijderd] 26 januari 2017 07:00
    Je kan wel zien, wie regels 'van short' gaan heeft geschreven. (;-).

    Short gaan heeft inderdaad ook grote voordelen; John de mol weet er met PostNL alles van. Zonder de dump in november 2015, had hij never maar dan ook never zoveel stuks in no time kunnen opkopen tegen een wel hele scherp prijs.

    Dit geldt evenzo voor TomTom; geloof je erin dan zijn dit dingen wel kansen om met relatief grote partijen er goedkoop aan te komen.

    'Life is short, but i live it long....'
  3. Censurion 26 januari 2017 07:38
    quote:

    Levy schreef op 26 januari 2017 01:40:

    Helaas wordt aan de meest prangende vraag in bovenstaand artikel voorbijgegaan: waarom heeft IEX lak aan de vrijheid van meningsuiting van haar leden, zoals is vastgelegd in onze grondwet?

    Het is laakbaar, triest en schandalig dat IEX lak heeft aan de vrijheid van meningsuiting en slaafs uitvoert wat een overheidsorgaan verzoekt. Terwijl grondrechten -en vrijheid van meningsuiting is een grondrecht- juist oorspronkelijk zijn bedoeld en ontstaan als waarborg voor burgers tegen de almachtige overheid (verticale werking van grondrechten).

    Zo mogelijk nog absurder wordt het nu de verwijderde links en/of teksten afkomstig zijn van de website van de AFM zelf en derhalve door de AFM zelf is verstrekt.

    Voor deze miskleun zijn excuses gepast. Op z'n minst.

    @Nico, je schrijft "Ze (shorters) kopen het vanzelf voor je omhoog." Dit hoeft niet zo te zijn indien shorters hun positie hebben afgedekt via de optiemarkt of via darkpools (door puts te verkopen en daar tegenover calls (met een hogere strike) te verkrijgen. Op die wijze kunnen posities worden glad gestreken zonder dat daarvoor 1 aandeel op de beurs wordt (terug)gekocht. Potpourri heeft dit meer dan eens uit de doeken gedaan.

    Van wie verwacht je nu excuses? Van de AFM voor het per ongeluk publiceren of van IEX voor terecht weghalen van de linkjes? Fouten worden overal gemaakt en eenmaal gelekt is de info toch overal in te zien? Begrijp deze ophef niet zo....
  4. emilio!.! 26 januari 2017 07:58
    in het algemeen kunnen we stellen dat partijen die short gaan in een aandeel zeer goed weten wat ze aan het doen zijn. Zij betalen bijvoorbeeld veel geld aan Nederlandse topanalisten die shortkandidaten aandragen......

    of betalen ze om niet teveel positief nieuws naar buiten te brengen en HG eens goed aan de tand te voelen hoe het nu werkelijk achter de schermen gaat
  5. IEX - Forummoderator 26 januari 2017 08:09
    quote:

    Levy schreef op 26 januari 2017 01:40:

    Helaas wordt aan de meest prangende vraag in bovenstaand artikel voorbijgegaan: waarom heeft IEX lak aan de vrijheid van meningsuiting van haar leden, zoals is vastgelegd in onze grondwet?

    Het is laakbaar, triest en schandalig dat IEX lak heeft aan de vrijheid van meningsuiting en slaafs uitvoert wat een overheidsorgaan verzoekt. Terwijl grondrechten -en vrijheid van meningsuiting is een grondrecht- juist oorspronkelijk zijn bedoeld en ontstaan als waarborg voor burgers tegen de almachtige overheid (verticale werking van grondrechten).

    Zo mogelijk nog absurder wordt het nu de verwijderde links en/of teksten afkomstig zijn van de website van de AFM zelf en derhalve door de AFM zelf is verstrekt.

    Voor deze miskleun zijn excuses gepast. Op z'n minst.

    @Nico, je schrijft "Ze (shorters) kopen het vanzelf voor je omhoog." Dit hoeft niet zo te zijn indien shorters hun positie hebben afgedekt via de optiemarkt of via darkpools (door puts te verkopen en daar tegenover calls (met een hogere strike) te verkrijgen. Op die wijze kunnen posities worden glad gestreken zonder dat daarvoor 1 aandeel op de beurs wordt (terug)gekocht. Potpourri heeft dit meer dan eens uit de doeken gedaan.

    De AFM houdt namens de Nederlandse overheid toezicht op het gedrag van participanten in de financiële marktsector waaronder het op de IEX forums zo populaire gedrag als manipulatie en voorkennis.

    Groet Henk

    Nadere info:

    De AFM heeft het mandaat op te treden bij het niet nakomen van de wet door marktpartijen. Middelen die haar hiervoor ter beschikking staan zijn onder meer:

    Het geven van een waarschuwing aan een partij;
    Het geven van een aanwijzing;
    Het opleggen van een boete, eventueel in combinatie met publicatie in een landelijk dagblad;
    Het opleggen van een dwangsom, eventueel in combinatie met publicatie in een landelijk dagblad;
    Het doen van aangifte bij het Openbaar Ministerie.
  6. Jejo303 26 januari 2017 09:00
    Wat het ergste is, is wat er gebeurt onder de radar van 0,5%!

    Twee voorbeelden bij TomTom:

    Op de dag vóór de PSA Telematics deal brengt Seamor hun shortpositie terug van 0,3 naar 0,22% (27 juni). Dit was tot op de dag van gisteren niet bekend.
    Laat dit nou niet de enige keer zijn geweest, dat een shortende partij dit onder de meldingsgrens heeft kunnen doen, voor een belangrijke publicatie of deal!

    Op 12 oktober (dag vóór omzetwaarschuwing) hebben 3 shortpartijen een kleine 300.000 aandelen verkocht (PDT, Citadel en Two Sigma). Dat was een kleine 20% van het totale dagvolume waarmee deze shorters hun positie hebben uitgebreid.

    Meerdere keren is dit aan de kaak gesteld bij de AFM. Hoop dat er nu daadwerkelijk wat mee gebeurt!
  7. [verwijderd] 26 januari 2017 09:24
    Gaat allemaal weer totaal nergens over. Shorten er veel moeten ze terugkopen als het fout gaat, alleen maar goed. Of ze shorten omdat ze iets weten. Maar de meeste hedgefunds, dat is toch de verzamelnaam voor de grotere gokkers?, doen het slecht. Met andere woorden, totaal nutteloos gedoe.
  8. [verwijderd] 26 januari 2017 09:26

    er is geen sector die zo onderhevig is aan regels voor compliance dan de fondsen business, want hier werkt men met investeringen/gelden van derden.

    waar het schort voor controle is in de bestuurskamers van ondernemingen, wat daar aan geheime agenda's en mogelijk berichtgeving lekt tot voorkennis en dan vooral bij commissarissen die inzage hebben in documenten die een invloed kunnen hebben op de prijs van het aandeel, maw koersgevoelige informatie

    verder is het ook nog altijd zo dat als een bedrijf gewoon goede cijfers schrijft, een goed track-record heeft voor omzet, winsten en groei en een goede koershistorie aan de beurs, dan houden short spelers buiten wat arbitrage posities in bepaalde sectoren het wel voor gezien,
    het zijn de zwakke broeders die jaar in, jaar uit van belofte voor verbetering gaan zonder het waar te maken, die worden afgestraft en terecht.

    wat TT betreft is de short-play trouwens over , de cijfers gaan beteren en er staat druk op het bestuur voor verandering, dus het is of leveren of opzouten, zal trouwens tijd worden dat dit stelletje fat cats van founders , goed voor 45% van de aandelen eens iets aan aandeelhouderswaarde gaat genereren voor de andere beleggers, die geen inkomen genereren uit de toko en afhankelijk zijn van de performance van het aandeel, want wachtgeld ( dividend) is ook al niet aan de orde.
    dus simpel, hoe krijg je short spelers uit je aandeel, precies door te performen !
  9. Jejo303 26 januari 2017 09:51
    quote:

    Jejo303 schreef op 26 januari 2017 09:00:

    Wat het ergste is, is wat er gebeurt onder de radar van 0,5%!

    Twee voorbeelden bij TomTom:

    Op de dag vóór de PSA Telematics deal brengt Seamor hun shortpositie terug van 0,3 naar 0,22% (27 juni). Dit was tot op de dag van gisteren niet bekend.
    Laat dit nou niet de enige keer zijn geweest, dat een shortende partij dit onder de meldingsgrens heeft kunnen doen, voor een belangrijke publicatie of deal!

    Op 12 oktober (dag vóór omzetwaarschuwing) hebben 3 shortpartijen een kleine 300.000 aandelen verkocht (PDT, Citadel en Two Sigma). Dat was een kleine 20% van het totale dagvolume waarmee deze shorters hun positie hebben uitgebreid.

    Meerdere keren is dit aan de kaak gesteld bij de AFM. Hoop dat er nu daadwerkelijk wat mee gebeurt!
    Misschien wordt het lijntje tussen de zusjes Tammenoms Bakker eens onder de loop gelegd!
    De een, Jacqueline, zit in de RVC van TomTom. De ander, Carla, werkt bij TT International in London (eerst shortpartij, nu long in TomTom)
  10. hap 26 januari 2017 10:49
    Dit "lek" laat in ieder geval zien dat het short-register van de AFM alleen maar het topje van de ijsberg is. Het laat ook zien dat het volume in de shorthandel (verkopen van iets wat je niet hebt) onevenredig groot is en veel invloed heeft op de koersvorming. Waarschijnlijk is het veel groter dan de handel door aandelen te kopen zonder te betalen (met geleend geld). Het volume aan de bied- en de laat-zijde wordt uit balans geslagen, doordat de shorthandel eenzijdig het volume aan de laat kant opblaast. Short gaan is trouwens de enige manier waarop je kunt ontsnappen aan de limiet van het aantal uitgegeven aandelen.
    Dat het terugkopen van de aandelen de koers wel weer terugbrengt is te simplistisch gedacht en in verleden in vele gevallen onwaar gebleken. Een goed gerichte short-actie kan wel degelijk het vertrouwen in een bedrijf in elkaar beuken. Dit eindigt dan meestal niet in een stijging terug, maar in een overname door een slimme derde partij voor een veel te lage prijs.

    Het wordt inderdaad hoog tijd voor een uitleenregister, omdat nog steeds te veel aandelen van bv. fondsbeleggers (bv. Robeco) worden uitgeleend die helemaal niet de intentie hebben om die aandelen te laten verkopen en zich daar ook niet van bewust zijn. Als die fondsen aangeven daar volledig transparant over te zijn, kunnen ze toch ook geen bezwaar hebben tegen zo'n uitleenregister. Tot die tijd laden ze de verdenking op zich dat dit een deel van hun verdienmodel is dat ze verborgen houden voor hun beleggers.
  11. [verwijderd] 26 januari 2017 10:56
    quote:

    W schreef op 26 januari 2017 09:26:

    er is geen sector die zo onderhevig is aan regels voor compliance dan de fondsen business, want hier werkt men met investeringen/gelden van derden.

    waar het schort voor controle is in de bestuurskamers van ondernemingen, wat daar aan geheime agenda's en mogelijk berichtgeving lekt tot voorkennis en dan vooral bij commissarissen die inzage hebben in documenten die een invloed kunnen hebben op de prijs van het aandeel, maw koersgevoelige informatie

    verder is het ook nog altijd zo dat als een bedrijf gewoon goede cijfers schrijft, een goed track-record heeft voor omzet, winsten en groei en een goede koershistorie aan de beurs, dan houden short spelers buiten wat arbitrage posities in bepaalde sectoren het wel voor gezien,
    het zijn de zwakke broeders die jaar in, jaar uit van belofte voor verbetering gaan zonder het waar te maken, die worden afgestraft en terecht.

    wat TT betreft is de short-play trouwens over , de cijfers gaan beteren en er staat druk op het bestuur voor verandering, dus het is of leveren of opzouten, zal trouwens tijd worden dat dit stelletje fat cats van founders , goed voor 45% van de aandelen eens iets aan aandeelhouderswaarde gaat genereren voor de andere beleggers, die geen inkomen genereren uit de toko en afhankelijk zijn van de performance van het aandeel, want wachtgeld ( dividend) is ook al niet aan de orde.
    dus simpel, hoe krijg je short spelers uit je aandeel, precies door te performen !
    Hé Wieske, ouwe rukker! :P Toch een maandje volgehouden hè, knap hoor! :D
  12. [verwijderd] 26 januari 2017 11:05
    quote:

    W schreef op 26 januari 2017 09:26:

    er is geen sector die zo onderhevig is aan regels voor compliance dan de fondsen business, want hier werkt men met investeringen/gelden van derden.

    waar het schort voor controle is in de bestuurskamers van ondernemingen, wat daar aan geheime agenda's en mogelijk berichtgeving lekt tot voorkennis en dan vooral bij commissarissen die inzage hebben in documenten die een invloed kunnen hebben op de prijs van het aandeel, maw koersgevoelige informatie

    verder is het ook nog altijd zo dat als een bedrijf gewoon goede cijfers schrijft, een goed track-record heeft voor omzet, winsten en groei en een goede koershistorie aan de beurs, dan houden short spelers buiten wat arbitrage posities in bepaalde sectoren het wel voor gezien,
    het zijn de zwakke broeders die jaar in, jaar uit van belofte voor verbetering gaan zonder het waar te maken, die worden afgestraft en terecht.

    wat TT betreft is de short-play trouwens over , de cijfers gaan beteren en er staat druk op het bestuur voor verandering, dus het is of leveren of opzouten, zal trouwens tijd worden dat dit stelletje fat cats van founders , goed voor 45% van de aandelen eens iets aan aandeelhouderswaarde gaat genereren voor de andere beleggers, die geen inkomen genereren uit de toko en afhankelijk zijn van de performance van het aandeel, want wachtgeld ( dividend) is ook al niet aan de orde.
    dus simpel, hoe krijg je short spelers uit je aandeel, precies door te performen !
    Dus sommige bedrijven zijn meer bezig met aandelen dan met bedrijfsvoering en winst realiseren. Maar als ze van beursnotering tot instorting miljoenen binnenhalen met aandelen en opties dan zal dat toch niet stoppen.. En wat betekent die 45%? Je denkt dat 45% van de aandelen eerder in deze categorie valt dan dat het bedrijven zijn waar ze proberen een gezond bedrijf te realiseren met aandeelhouderswaarde? Hoe kom je aan zo'n getal??

  13. forum rang 7 ff_relativeren 26 januari 2017 12:47
    prettig dat we (al dan niet onbedoeld) 1x een inkijkje krijgen bij wat er wordt geshort onder de meldingsgrens van 0,50%. En dat is dan nog alleen het resultaat nabeurs.

    Ook gedurende de beursdag kan er volop geshort en terug gekocht worden.
    Zonder enige meldingsplicht wat men gedaan heeft zolang er geen meldingsgrens wordt overschreden per einde beursdag. Binnen dezelfde beursdag maakt het niets uit. Al overschrijdt de shorter 2, of 3, of nog meer meldingsgrenzen.
    Zo lang ze einde beursdag weer maar genoeg terug kopen om onder de overschrijdingen te komen.

    Het is uiteraard ondoenlijk om al die shorts en terugkopen te melden en bij te houden. In welk register dan ook. Wat wel kan, is een totaalmelding per dag : zoveel geshort (in kapitaal) en zoveel teruggekocht (in kapitaal) per aandeelfonds.
    En maak dat openbaar. Dan gaan we richting enige transparantie.
  14. [verwijderd] 26 januari 2017 13:50
    Het feit blijft dat de iex redactie niet onafhankelijk opereert en ongevraagd linkjes verwijderd van een forumlid. Dat is zeer kwalijk te noemen. In deze column wordt er allemaal wat overheen gebabbeld door de scribent. OK IEX 'redacteuren' duimpjes maar weer in de mond en maar weer bibberen voor 'hogerhand'....
  15. forum rang 7 ff_relativeren 26 januari 2017 14:22
    Een beleefd verzoek aan de staf van IEX, en aan iedereen die de rol van ModBreak Henk vervult ;

    Als er op IEX fora wordt verwezen naar openbare websites met beleggings-informatie, door linkjes en / of door in te gaan op de informatie die daar te halen is, ga dan niet ingrijpen op die postings.

    Vertel een verzoekende partij, dat niet onze postings, maar dat ze hun eigen openbare website tijdelijk offline moeten brengen tot ze hun eigen shit hebben opgeruimd.

    IEX, en iedereen die van de fora gebruik maakt, is namelijk niet verantwoordelijk voor de inhoud van openbare websites. Die verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaren en bij de beheerders van die openbare websites.

    Dat openbare informatie niet openbaar had moeten worden, is geen zorgplicht van IEX. En ook niet van de deelnemers op haar fora.

    Geachte staf bij IEX, en geachte uitvoerders van het account ModBreak Henk, stop uw schoonmaak van postings die verwijzen naar openbare websites en de informatie die daar te halen is.

    Beleggings-informatie is toch wel wat anders dan bijvoorbeeld een landsbelang. @ IEX, kunnen we dit verzoek er door krijgen bij jullie ?

    Greetzzz
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links