Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Tegenbod op Telegraaf!

Tegenbod op Telegraaf!

John de Mol, via Talpa, doet inderdaad een tegenbod op de Telegraaf. Maar liefst van 5,90 euro, waarmee de keus voor de overige aandeelhouders niet moeilijk is. 

Het leek er de vorige week al op, toen de markt in de aandelen in een paar dagen tijd leeggekocht werd. 

Talpa betaalt de overname uit bestaande middelen en houdt naar eigen zeggen nog genoeg geld over om een en ander te investeren in TMG.

In het persbericht van ABM zegt John de Mol dat het beter is dat de onderneming in private handen komt want uit 'ervaring weet ik dat een beursnotering de flexibiliteit van de bedrijfsvoering beperkt'.

TMG zelf reageerde vrij neutraal. In een persbericht zegt het het ongevraagde bod van Talpa ontvangen te hebben en te bestuderen, min of meer een kopie van het bericht van 14 december, waarin melding werd gemaakt van het bod van Mediahuis.

Ik weet niet precies hoe de hazen lopen achter de schermen, maar gezien de recente samenwerking tussen Talpa en TMG lijkt het mij vrij aannemelijk dat de directie van TMG liever met Talpa in zee gaat dan met Mediahuis. 

Uiteindelijk zal de directie toch het liefst in zee gaan met de partij die hun eigen strategie wil voortzetten.

Belgen aan zet

Het woord is nu aan van Puyenbroek en Mediahuis. Op zich een luxe keuze voor van Puyenbroek, want dat hij nog 5,90 voor zijn aandelen TMG zou krijgen had hij twee maanden geleden ook niet gedacht. 

De Belgen zullen zich echter onaangenaam verrast tonen. Ik weet niet of Puijenbroek de Belgen hier wel voor gewaarschuwd heeft.

Ik denk eerlijk gezegd niet dat Mediahuis zit te wachten op een biedingenstrijd met Talpa om een bedrijf dat misschien wel onder één hoedje speelt met de tegenstander. Maar, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Let's wait and see. 

 


 

Het verhaal van De Telegraaf is er één van een jaar-op-jaar lagere omzet door een afname van abonnees en dalende advertentie-inkomsten. Sanering na sanering was het gevolg om de kosten in lijn te houden met de opbrengsten. 

 

 

Het afgekalfde aandeel (3,50 euro voor het bod) kende twee grote aandeelhouders: de Brabantse familie van Puyenbroek (ca 40%) en Dasym (ca 20%), het investeringsvehikel van John de Mol en Delta Lloyd.

De verhoudingen waren niet echt goed te noemen. Van Puijenbroek trok vorige maand de stoute schoenen aan en lanceerde samen met het Belgische Mediahuis een overnamebod. 

Mooie premie van 50%

Best een aardige prijs getuige de 50% premie bovenop de beurskoers van 3,50 euro. Omdat andere partijen hun belang al hadden aangemeld bij Mediahuis konden de Belgen vorige week melden dat zij momenteel 55% in handen hadden.

Het was daarna wachten op de reactie van De Mol en de zijnen. Die loog er niet om, De Mol verdeelde de aandelen die in de Dasym-holding zaten en kocht bij in de markt. Momenteel zit hij boven de 20% en wie weet heeft hij nog even doorgekocht. 

Wat wil De Mol?

De vraag is nu wat de volgende stap is. Gaat John de Mol zelf een tegenbod lanceren, om het medium De Telegraaf voor eigen doelen in te zetten, of wil hij de Belgen klem zetten en zo een hogere prijs forceren?

Op het moment dat hij een bod van zeg 5,75 lanceert zullen de andere aandeelhouders natuurlijk overlopen naar zijn kant van de tafel, waardoor hij met name de Belgen voor een lastige keuze zet.

Tegenbod, of hoger bod?

Meer betalen, of de boel laten voor wat het is. Ik verwacht zelf eigenlijk wel een tegenbod van De Mol. Hij heeft zich al eerder laten ontvallen wel toekomst te zien in het sterke merk De Telegraaf. We gaan het meemaken binnenkort. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte onderdeel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, d...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

 1. 29 nov IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
 2. 25 nov BAM: Pas op de plaats
 3. 25 nov HAL: Deal or no deal?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 10 DeZwarteRidder 23 januari 2017 07:18
  Ook Talpa brengt bod uit op Telegraaf Media Groep
  Gepubliceerd: 23 januari 2017 07:07 Laatste update: 23 januari 2017 07:08

  Ook Talpa heeft een bod uitgebracht op de Telegraaf Media Groep (TMG).

  Vorige week werd al duidelijk dat eigenaar John de Mol van Talpa zijn belang in TMG had vergroot naar 20,15 procent. Eerder in die week bleek dat De Mol een belang van 18,4 procent hield in TMG. Dat belang liep via een fonds van Dasym, de investeringsmaatschappij die zijn privévermogen beheert.

  Rond TMG woedt een overnamegevecht. Het Vlaamse Mediahuis wil samen met de familie Van Puijenbroek, grootaandeelhouder met een belang van 40 procent, het moederbedrijf van onder meer De Telegraaf, Metro en de regionale krantengroep HMC van de beurs halen. Zij bieden daarbij 5,25 euro per aandeel.
  Door: NU.nl
 2. forum rang 10 DeZwarteRidder 23 januari 2017 07:20
  De Mol overtroeft Mediahuis met bod op Telegraaf
  John de Mol (Foto: HH)

  Talpa, het bedrijf van John de Mol, brengt een bod van €5,90 per aandeel uit op Telegraaf Media Groep. Dat heeft Talpa maandagochtend bekendgemaakt.

  Het bod ligt aanmerkelijk hoger dan de €5,25 die het Belgische bedrijf Mediahuis voor TMG over heeft.

  Later meer
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links